Hanno Pijl: vragen over koolhydraatarm of vetarm eten bij diabetes type 2

Wat is beter voor mensen met diabetes type 2, koolhydraatarm of vetarm eten? Hanno Pijl beantwoordt lezersvragen naar aanleiding van het nieuwsbericht op diabetesfonds.nl:
www.diabetesfonds.nl/over-dia...
#diabetes #diabetestype2 #koolhydraatarm #vetarm

Пікірлер: 30

  • @rick8391
    @rick83915 жыл бұрын

    Houden die mensen ook rekening met de toegevoegde fructose aan voeding? Anders vallen ze niet af nee.

  • @miavanderhorst1520
    @miavanderhorst15202 жыл бұрын

    Aan deelgenomen via mmc.

  • @djkipping
    @djkipping5 жыл бұрын

    In dit onderzoek is de grens voor low-carb gesteld op 40 procent van de dagelijkse calorieën uit koolhydraten. Een gemiste kans want de echte effecten treden op onder de 10% koolhydraten bij een zogenaamd ketogeen dieet.

  • @Diabetesfonds

    @Diabetesfonds

    5 жыл бұрын

    Beste David, ik kan me voorstellen dat je dit ziet als een gemiste kans. Echter, een gemiddeld voedingspatroon bevat tussen de 40 en 70 en% koolhydraten. Alle voedingspatronen met

  • @djkipping

    @djkipping

    5 жыл бұрын

    Ja, 40-70% koolhydraten is gemiddeld, ofwel de huidige norm. Evolutionair gezien is dat echter niet normaal. Tienduizenden diabetici wereldwijd hebben inmiddels via een ketogeen dieet hun diabetes omgekeerd. Verder hebben we in principe geen koolhydraten nodig om gezond te zijn. De beperking waar u het over heeft, geldt dus niet voor onze gezondheid. In tegendeel! hoe minder koolhydraten, des te beter de bloedwaarden van diabetici! Het nodig zijn van vervolgonderzoek waar u het over heeft is deels een open deur en deels onjuist. Het onderzoek van deze video is gebaseerd op tientallen onderzoeken waaronder diverse met minder dan 15% of zelfs 10% koolhydraten. Een beetje onderzoeker kan daar binnen een dag de eerste resultaten van geven. Waarom doet het Diabetesfonds dat niet!?

  • @Diabetesfonds

    @Diabetesfonds

    5 жыл бұрын

    Beste David, dit onderzoek van Hanno Pijl en Esther van Zuuren is een meta-analyse van alle onderzoeken die er tot nu toe zijn uitgevoerd naar het effect van een koolhydraatbeperkt dieet vs een vetbeperkt dieet. En een koolhydraatbeperkt dieet is, zoals ik eerder noemde, een voedingspatroon met minder dan 40 en% koolhydraten, daarom is die grens genomen. Er wordt tot slot aangegeven dat er nog meer onderzoek gedaan moet worden naar het effect van een strenge koolhydraatbeperking, dit is blijkbaar nog te weinig gedaan of de resultaten hiervan lopen nog te ver uiteen. Op onze website kun je het volledige en oorspronkelijke onderzoeksartikel lezen, wellicht geeft dit wat meer duidelijkheid. www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/nieuws/minder-koolhydraten-of-minder-vet-eten-bij-diabetes-type-2

  • @djkipping

    @djkipping

    5 жыл бұрын

    @@Diabetesfonds Ja, dat onderzoek heb ik gezien. Bevat tientallen verwijzingen naar "supplemental tables & figures". en die zitten dan weer na veel zoeken achter een 'betaalmuur'. Evenals veel van de onderzochte trials. Enige wat ik nu lees is "However, the results of 3 studies comparing very-low-carbohydrate ketogenic diets with low-fat interventions (72, 74, 93) do not substantially deviate from those of other included trials." Er zijn echter ook nog een stuk of 10 andere lowcarb onderzoeken met minder dan 20% koolhydraten. Maak daar 's een goede meta-analyse van dan wordt het al een stuk interessanter!

  • @Diabetesfonds

    @Diabetesfonds

    5 жыл бұрын

    Beste David, in dit onderzoek is inderdaad niet alleen heeft gekeken naar voedingspatronen die zeer laag in koolhydraten zijn, maar naar alles onder de 40 en% en deze zijn vergeleken met een voeding laag in vet. Een meta-analyse die alleen kijkt naar de effecten van een zeer laag koolhydraatbeperkt voedingspatroon zou zeker nuttig zijn.

  • @bentenbrink134
    @bentenbrink134 Жыл бұрын

    😊

  • @richardrenkema8245
    @richardrenkema8245 Жыл бұрын

    ik hoor heel veel mensen over banaan in kwark of havermout, maar er zitten in banaan toch suikers , kan ik het doen ja of nee

  • @Diabetesfonds

    @Diabetesfonds

    Жыл бұрын

    Bedankt voor je vraag Richard! Fruit bevat inderdaad van nature suiker. Er zijn vruchten die relatief veel suiker bevatten in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Voorbeelden van zoete vruchten zijn dadels, vijgen, lychee en banaan. Het feit dat er suiker in fruit zit betekent echter niet dat je het fruitschap moet overslaan! Van fruit is namelijk bewezen dat het goed is voor je gezondheid. Het eten van fruit hangt onder andere samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Fruit is dus gezonder dan producten die wel suiker, maar verder weinig tot geen andere belangrijke voedingstoffen bevatten. Daarom is het advies om twee porties fruit per dag te eten. Het advies om 2 porties fruit per dag te eten, geldt ook voor mensen met diabetes. Als je diabetes hebt en daar insuline of andere medicijnen voor gebruikt, is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid koolhydraten. In fruit zitten koolhydraten en suikers. Afhankelijk van hoe hoog je bloedsuikerspiegel is op het moment dat je fruit wilt eten, kun je kiezen voor een stuk fruit met veel of juist wat minder koolhydraten en suikers. Hier vind je een overzicht: www.diabetesfonds.nl/over-eten/hoeveel-suiker-zit-er-in/hoeveel-suiker-zit-er-in-fruit. En daarnaast adviseren we om zoveel mogelijk tussen verschillende soorten fruit te variëren.

  • @richardrenkema8245

    @richardrenkema8245

    Жыл бұрын

    @@Diabetesfonds ik heb kwark en havermout gehaald , hoe weet ik dat ik de goeie heb

  • @Diabetesfonds

    @Diabetesfonds

    Жыл бұрын

    Je kunt misschien het beste eerst eens naar de etiketten kijken. In dit artikel lees je hier meer over: www.diabetesfonds.nl/over-eten/tips-minder-suiker/hoe-lees-je-een-etiket. Op deze pagina vind je nog meer tips voor een gezond ontbijt: www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/een-goed-ontbijt. En misschien nog interessant: je kunt je gratis aanmelden voor Lekker Koolhydraatarm. Na aanmelding ontvang je direct het digitaal receptenboek en een maand lang inspirerende e-mails vol gezonde recepten en tips om minder koolhydraten te eten. formulier.diabetesfonds.nl/aanmelden-koolhydraatarm

  • @maaikewilhelmina1457
    @maaikewilhelmina14575 жыл бұрын

    Kan het niet zo zijn dat de mensen die niet afvallen van minder koolhydraten, te weinig essentiële voedingsstoffen binnen krijgen en hierdoor de processen niet goed werken?

  • @Diabetesfonds

    @Diabetesfonds

    5 жыл бұрын

    Als mensen met diabetes op advies van hun arts minder koolhydraten eten, doen ze dit meestal onder begeleiding van een diëtist. Een diëtist let er goed op dat iemand met zijn voeding alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt, ook als je minder koolhydraten eet. Beantwoordt dit je vraag Maaike?

  • @Diabetesfonds

    @Diabetesfonds

    5 жыл бұрын

    In dit onderzoek gebruikt men minder dan 40% koolhydraten. De koolhydraten die gebruikt worden zijn van goede kwaliteit met veel vezels. De bronnen van vet zijn verschillend in de onderzoeken die geanalyseerd zijn.

  • @Diabetesfonds

    @Diabetesfonds

    5 жыл бұрын

    Het is niet duidelijk wat de testpersonen precies te eten kregen. Sommigen kregen een lijst met ingrediënten van hun diëtist en anderen kregen te eten in het ziekenhuis waar ze werden onderzocht. Meer hierover lees je in de volledige onderzoeksresultaten: www.diabetesfonds.nl/media/low_carb_versus_low_fat_for_diabetes.pdf.

  • @timothyduijker5998

    @timothyduijker5998

    3 жыл бұрын

    @@Diabetesfonds is het niet noodzakelijk om alle testpersonen een zelfde voedingspatroon te laten volgen om goede betrouwbare resultaten te krijgen. Neem alleen al alcoholconsumptie. Dat kan een mega effect hebben op het resultaat, dat zelfde geld voor wel of geen bewerkte voeding. De resultaten van dit onderzoek zijn op deze manier totaal niet betrouwbaar. En is het niet zo dat alle koolhydraten in het lichaam uiteindelijk omgezet worden in glucose en glycogeen? Misschien moet er is een onderzoek gedaan worden naar de effecten van een keto dieet en een low fat dieet? Neem is een kijkje op de youtube pagina van DR ERIC BERG.

  • @Diabetesfonds

    @Diabetesfonds

    3 жыл бұрын

    Beste Timothy, Bedankt voor je reactie en suggesties. Het uitgevoerde onderzoek waar Prof. Pijl over verteld is een systematische review. Dit is een onderzoek waarbij al eerder uitgevoerde onderzoeken worden bestudeerd, op een rij worden gezet. Hier kan je meer lezen over het onderzoek en de resultaten ervan. www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/nieuws/minder-koolhydraten-of-minder-vet-eten-bij-diabetes-type-2