Hamilelikte Neler Yenilmemeli ?

Gebelikte vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almak önemlidir, ancak gebelikte yenilmemesi gerekenleri de bilmelisiniz. Kayseri Bebeğin sağlıklı dünyaya gelmesi için anne adaylarının gebelikte yememesi gereken besinler vardır. Aklınızda sizin ve bebeğinizin sağlığı için nelerin güvenli olup olmadığıyla ilgili sorular olabilir. Gelin birlikte cevaplayalım…
Bugün size gebelikte yenilmemesi gereken besinleri anlatacağım. Birincisi, pastörize edilmemiş sütten yani sütçüden alınan sütten ne kadar kaynatsak da bu alışkanlık Kayseri’de çok fazla var, sütçüden süt alınıp ondan yoğurt yapılıp gebelerimiz doğal yoğurt diye bunu tüketiyorlar. Gerçekten katkısız olması yönünden bir avantajı olmasına rağmen ne kadar kaynatılırsa kaynatılsın pastörize edilmediği için bundan Brusella gibi bakteriler bulaşabiliyor. Bunun hem bebekte düşeni de olabiliyor gebelikte, anne karnında bebek ölümüne neden olabiliyor ondan dolayı gebelikte tükettiğimiz süt ve süt ürünlerinde muhakkak pastörize edilmiş olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Sütler arasında markette tercih yaparken organik olanı, daha az raf ömrü olanları günlük süt gibi sütleri tercih edebiliriz ama kesinlikle pastörize edilmemiş sütlerden uzak durulması gerekir.
Gebelikte ciğer tüketilmemesi lazım. Çünkü ciğer çok yüksek A vitamini içermekte.
Bazı vitaminlerin fazlasının da bebeğe zararı oluyor. Aslında bu neye benzer, bizim sivilce için kullanılan cildiye hekimleri, dermatologların kullandığı sivilce ilacının benzeri. O da yüksek doz A vitamini içerdiği için o ilacı kullananlarda gebelikle ilgili iki tane korunma yöntemi öneriliyor çünkü risklidir. Her ne kadar gebelikte ciğer tüketilmesinde o kadar yüksek doz A vitamini olmasa bile sakıncalı olduğu için ilk 12 hafta asla tüketilmemesi gerekir. Ondan sonra da fazla olmamak kaydıyla 2 haftada bir 3 haftada bir yarım porsiyon tüketilebilir ama en ideali hiç tüketilmemesidir
Sakatatlarda da aynı şekilde parazitler bulaşabildiği için sakatat tüketiminde gebelikte uzak durulması gerekir. Sosis, salam gibi şarküteri ürünleri fazla kimyasal içermektedir. Bunlarında bebeğimize zararlı olabileceği için mümkün mertebe tüketilmemesinde fayda vardır. Onun dışında gebelikte toksoplazma diye bir parazit var çok önemli. Normalde kedi bağırsağında yaşayan parazit, kedi dışkısı yoluyla doğaya karışıyor. Gebe olmayan birey ya da bir gebe toksoplazma paraziti geçirdiğinde hafif bir grip, kırgınlık gibi olup farkına varmayabilir ama gebelikte geçirildiğinde özellikle ilk 12 hafta bebeğe geçme ihtimali çok yüksek değil. Ama geçtiğinde ilk 12 hafta bebekte çok ciddi tahribat yapıyor. Gebelik haftası arttıkça geçirilen parazitin bebeğe geçme ihtimali artıyor ama bebekte daha az zarar veriyor. Yine de biz gebelik boyunca toksoplazma parazitinden korkuyoruz.
Toksoplazma kedi dışkısı yoluyla bulaştığı için toprakla temas etmiş olan her şeyde bizim görmediğimiz mikroskobik boyutta bu toksoplazma içeren bir kedi dışkısı olabilir. Bundan dolayı meyve ve sebzeleri bol suyla yıkamamız lazım. Mesela bir elmayı, salatalığı direkt suyla yıkayıp yiyebiliriz. Soymak zorunda değiliz. Ama bazı meyveler sebzeler vardır ki temizlenmesi zor. Mesela çilek gibi ya da yeşillik, marul gibi besinlerin aralarında küçük toprak taneleri kalabiliyor. Bunların sirkeli suda bekletildikten sonra tüketilmesini öneriyorum. (Bkz. Hamilelikte Kedi Beslemek)
Bazen kuzunun, dananın etinde de bu toksoplazma paraziti olabilir.
Ama bu ısıya dayanıksız, pişmiş bir ette canlı olarak kalamıyor. Ondan dolayı gebelikte tükettiğimiz et ürünleri muhakkak pişmiş olması lazım. İçinin kanlı, az pişmiş olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Ama etin çok da yanmaması lazım. Sonuçta yanması da bir kanserojen. Bu yüzden ideal pişmiş bir şekilde tüketirsek toksoplazmadan endişe etmemize gerek kalmayacaktır.
Balık tüketiminde de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Balığı öneriyoruz özellikle haftada 2-3 tüketilmesi bebeğin retina, gözdeki görme tabakası, zihin gelişimi için önemli olduğunu düşünüyoruz. Ancak bazı balıklar özellikle diplerde yüzen büyük balıklar yüksek civa içeriği olması nedeniyle bebeğin nörolojik yani sinirsel gelişimine zararı bulunabiliyor. Bunlar; köpek balığı, kılıç balığı, kalkan balığı gibi büyük balıklar ya da bunlara benzer olarak midye yüksek civa içeriyor. Bu nedenle bunlardan sakınmak lazım. Ton balığı da haftada 200 gramdan fazla tüketmemekte fayda var. Ama diğer balıklar; hamsi, levrek, lüfer, çupra, palamut, karides, kalamar bunlar gebelikte güvenli bir şekilde tüketilebilir.
Gebelikte kahve, çay belli bir orana kadar tüketilmesinde bir zarar yok. Buradaki mantık 150 miligram kafeini geçmememiz lazım. Ortalama bir Türk kahvesinde 60 miligram, orta koyulukta bir çay bardağı çay 20-25 miligram kafein içermektedir. Onun için iki Türk kahvesi içilebilir veya bir Türk kahvesi 3-4 bardak çay içebiliriz ama filtre kahve gibi kahvelerin kafein oranı çok yüksek ondan dolayı filtre kahveden uzak durmak lazım.

Пікірлер: 17

  • @huzurummudalkilic366
    @huzurummudalkilic3664 жыл бұрын

    Allah razı olsun 3 sene bekledim ilk bu doktora ğittim hamile kaldığımı öğrendim ben bu kadar ilgili doktor görmedim Allah razı olsun🙏

  • @ilhanerol5575
    @ilhanerol55754 жыл бұрын

    Emeğinize sağlık değerli hocam. 🤗

  • @tehliz9123
    @tehliz91233 жыл бұрын

    Hocam acil cevap verir misiniz lütfen ? Ben aylardır pastörize edilmemiş kendi yapımız süt yoğurt kullanıyorum , bir şey olur mu?

  • @yagmurtetik6027
    @yagmurtetik6027 Жыл бұрын

    Helal olsun valla çok detaylı anlatıyorsunuz her şeyi teşekkür ederim

  • @tupbebekdoktoru

    @tupbebekdoktoru

    Жыл бұрын

    rica ederim

  • @edaduyar733
    @edaduyar7333 жыл бұрын

    Zencefilli Boğaz pastili alınabilir mi gebelikte hocam

  • @ozges2426
    @ozges24262 жыл бұрын

    Hocam, Gebelikte Chia tohumu ve keten tohumu tüketebilir miyiz? Saygılar..

  • @huzeyfenalbant4486
    @huzeyfenalbant44864 ай бұрын

    Hocam merhabalar sevgilim düzenli olarak regl oluyor fakat düzenli olarak 4 günde bir sürekli üst üste ilişkiye giriyoruz fakat içine boşalmamak şartıyla ama dediğim gibi düzenli olarak regl oluyor hamile olabilme ihtimali varmi yok mu yardımcı olur cevap yazarsanız ona göre müdahale edelim

  • @elembulut8165
    @elembulut81652 жыл бұрын

    Çileği beyaz sirke ile yıkayıp yiyebilir miyiz ?

  • @merfiyesafak8889
    @merfiyesafak88893 жыл бұрын

    29 haftalık Hamileyim ilk defa iki tane sushi yedim bebeğe zararı Olur mu

  • @fatmagenc1401
    @fatmagenc14013 жыл бұрын

    Şimdi hazır nudleler var makarna tarzı zararlımıdır acaba

  • @tupbebekdoktoru

    @tupbebekdoktoru

    3 жыл бұрын

    yenilebilir yine de hazir gidaların cok fazla tuketilmesini istemiyoruz

  • @handmade_punch_design
    @handmade_punch_design Жыл бұрын

    Doğumdan sonra sucuk vs. tüketebilir miyiz? Süt verirken de bu kurallar geçerli midir?

  • @tupbebekdoktoru

    @tupbebekdoktoru

    Жыл бұрын

    sucuk emzirme doneminde tuketilebilir. icinde kimyasal olmayan dogal sucuk olmasi oneririlir

  • @handmade_punch_design

    @handmade_punch_design

    Жыл бұрын

    @@tupbebekdoktoru çok teşekkür ederim cevabınız için iyi çalışmalar dilerim 😊

  • @fadimesahin9167
    @fadimesahin91672 жыл бұрын

    Dere otu ve roka yenilirmi hocam

  • @tupbebekdoktoru

    @tupbebekdoktoru

    2 жыл бұрын

    roka yenilebilir