Hälso och sjukvårdens ansvar för stöd och vård till hedersvåldsutsatta flickor och kvinnor

Torsdag 29 juni, kl. 16:00-17:00
Inom hälso- och sjukvården råder en stor okunskap och hedervåldsutsattas behov av vård och stödinsatser. Det medför att utsatta personer inte får den hjälp och vård som de har rätt till och behov av, vilket i värsta fall ökar hotbilden.
Hälso- och sjukvården kan vara den första ingången till livsavgörande samtal med flickor och kvinnor vars liv, kroppar och sexualitet är hårt kontrollerade av anhöriga.
Vi diskuterar hur vården kan förbättras för kvinnor som utsatts för könsstympning, men också det faktum att hälso- och sjukvårdspersonal i Sverige fortfarande utför så kallade oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsoperationer.
Hur kan hälso- och sjukvården bli bättre på att stötta hedersvåldsutsatta kvinnor?
Paneldeltagare:
● Luul Jama - grundare och verksamhetschef på Existera
● Juno Blom - riksdagsledamot och barnrättspolitisk talesperson (L).
Tidigare utvecklingsledare för nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen Östergötland
● Shokoufeh Manouchehr - överläkare i onkologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset, gynekolog, förste vice ordförande för Sjukhusläkarna och styrelseledamot i Läkarförbundets förbundsstyrelse,
● Sara Mohammad - ordförande och grundare av GAPF
Moderator: Dana Pourkomeylian
Samtalet riktar sig till sjukvårdspersonal och yrkesverksamma inom hälsovårdande funktioner på skolor, företag, kommuner och regioner, samt till beslutsfattare, myndigheter och lagstiftare.

Пікірлер