Doç. Dr. Çetin Türkyılmaz - Fark ve Tekrar Olarak Yaşam

Ғылым және технология

Logos Seminerleri - Canlılık Ve Yaşam (26-29.10.2018)
"Güneş, her gün yenidir."
Derste, yaşam Gilles Deleuze'un Fark ve Tekrar çalışması üzerinden değerlendiriliyor. Bu çerçevede Henri Bergson, Friedrich Nietzsche, Ludwig Wittgenstein, G. Wilhelm Leibniz, G. Wilhelm Friedrich Hegel ve Heraklitos'un yaklaşımları anlatılmakta.
Sunum Özeti:
Bu konuşmada, felsefe açısından, özellikle de 20. Yüzyıl felsefesi açısından yaşamın bir farklılaşma ve tekrar süreci olduğuna yönelik fikir ele alınacaktır. Yaşamın hem fark(lılaşma) hem de tekrar(lama) olduğu düşüncesi ilk bakışta bir çelişkiyi kendinde taşıyor gibi görünebilir. Bu çelişkiyi elimine edecek düşüncenin temellerini göstermek bakımından felsefe tarihinde biraz daha geriye, 19. Yüzyıl elsefesine dönmek gerekecek. Hegel’in yaşamı bir süreç olarak görmesine, Nietzsche’nin de bir ebedi dönüş olarak değerlendirmesine değineceğiz. Zamanımız kalırsa, Kierkegaard’ın “tekrar” (repetition) fikrini de ele alacağız.
19. Yüzyılda ortaya konmuş olan bu düşünceleri ele aldıktan sonra, Deleuze’ün 1960’ların sonunda yazılmış olan Fark ve Tekrar kitabından hareketle, yaşamın bir tekrar(lama) sürecinde fark(lılaşma) unsurunu kendinde taşıdığı fikrine yoğunlaşacağız. Bu çerçevede, “yaşam” olgusunu bir bütün olarak kavramaya çalışmak yerine, onu tekil farklar üzerinden ele alma fikrinin kendinde çeşitli sorunlar taşıyıp taşımadığı tartışmaya açılacak. Yine aynı bağlam içerisinde felsefe tarihi boyunca yaşamla bağlantılı olarak “aynılık”, “özdeşlik”, “temsil”, “sınıflandırma” düzlemlerinin günümüzde nasıl sorgulandığına da değineceğiz. Sonuçta, yaşama ilişkin mevcut tasarımların, günümüzün değişen realitesinde ne türden çıkmazlara bizi sürükleyebileceği tartışılacak ve “yaşam”ı yeniden “düşünme”ye çağrı yapılacak.

Пікірлер: 13

  • @ayfercelik3810
    @ayfercelik38102 ай бұрын

    Yine de teşekkürler, sağolun

  • @ayfercelik3810
    @ayfercelik38102 ай бұрын

    Birilerinin konusmaya atlaması anlatılanların bütünlüğünü bozuyor,bitiremedim,fakat yasam isaretlerinde okuduğum Hakan hocanın bir metni konuyu daha anlamami sağladı

  • @ahmettopacoglu6103
    @ahmettopacoglu61035 жыл бұрын

    Hocam ağzınıza sağlık

  • @yyaavvuuzz
    @yyaavvuuzz3 жыл бұрын

    Keşke konuşmayı sürekli bölmeselermiş. Her şeye rağmen ellerinize sağlık, sevgiler...

  • @bazdiyar101
    @bazdiyar1012 жыл бұрын

    "Deleuze çok ileri düzeyde matematik biliyordu ve neredeyse bütün bilimlere hakimdi" bu cümlenin çürütüldüğünü Alan Sokal'ın Son Moda Saçmalar kitabında gayet açıkça görebilirsiniz.

  • @anilusta5486

    @anilusta5486

    Жыл бұрын

    Evet, buna Guattari de dahil, ikisi de şarlatandı.

  • @anilusta5486

    @anilusta5486

    Жыл бұрын

    Eğer kalkülüs hakkında ciddi şeyler okumak isterseniz bir analiz ve yüksek matematik kitabı tercih etmeniz daha iyi olur.Deleuze bir şarlatandı.

  • @kucukoteki
    @kucukoteki5 жыл бұрын

    "Tümel"in karşıtının "tekil" olduğunu düşünen bir hoca ile karşı karşıyayız...

  • @fatihatila9245
    @fatihatila92453 жыл бұрын

    Postyapisalcı değil...PostMarksist tir Deuleze...anlayana.

  • @pygmalion8952
    @pygmalion89524 жыл бұрын

    Verilen örnekler çook kötü. İşe gidip gel, monoton ama yoook morq aslında altta fark var puahsha. Arkadaşlar var mı daha iyi açıklayacak biri? Tüm bir kitaptan bu tarz bir şey çıkarmak nedir? Daha satın almadım almayı düşündüğümden izledim bunu. Umarım böyle bir şey değildir gerçekten.

  • @aydndogrugoren5478
    @aydndogrugoren54783 жыл бұрын

    sacer manyak bir noktaya değindin.kutlarım... tümel bir kavram olan tanrının tekil karşıtı yok... mesela islam düşüncesinde allah' kavramının karşıtı nedir?cevap yok... tanrı algısızdır... biz bir yöne sağımıza, solumuza, döndüğümüzde kendimizi sınırlarınız... önümüzü döndüğümüzde,arkamız yok hükmündedir... bu yüzden roma tanrısı janus iki yüzlüydü... tanrıda bu yüzden 'fark' yoktur... 'tekrar' vardır... fark algılarımızdan doğar... dahası fark için hareketin olması gerekir... durağan şeyin algısı olmaz... haklı olarak berkeley 'olmak algınlanmaktır' derken,bu olmayı fark veya tekrar üzerinden solipsizme kaydırdı... 'ben'lik için karşımda bir 'sen'lik lazım.... ben karşımdakine bakarkenialgı hapisaneme hapsederek ona bakarım...o da bana bakarken aynısına düşer... kavramları da algılarımız üretir... peki doğa farka açılıyorsa,aoğda herşey farklıysa siz doğayı sınıflandırabilir misiniz?kategorize edebilir misiniz? bilimde sınıflandırmaları bu yüzden çöpe atın... herşey kendi biricikliğinin farkındalığını yaşar... ve tümel ve tikel kavramları da anlamını yitirir...sürekli kendi içinde farklılaşan doğa ,yaşam,insan sınıflandırılabilir mi?

  • @anilusta5486
    @anilusta5486 Жыл бұрын

    Bugün yüksek lisans derecesine sahip çoğu matematikçi bile Riemann hipotezinden haberdar değil. Deleuze sahtekar bir şarlatandı. Kalkülüsün analizi inanılmaz güçtür, vakit alır. Bu videodaki kişi sanırsam matematikçi değil.

Келесі