De werking van het geheugen - Hersenen en leren Deel 2

Op de community voor leraren vind je een overzicht van alle video’s die tot nu toe zijn uitgebracht geordend per thema. Ga naar: eenmeesterinleren.nl/community/
Voor meer video's zoals deze meld je aan voor de email Nieuwsbrief via: eenmeesterinleren.nl/nieuwsbr... of bezoek de website via: www.eenmeesterinleren.nl/.
WAT JE LEERT IN DEZE VIDEO:
Na het kijken van deze video heb je een beeld bij de werking van het geheugen in de hersenen zodat je weet hoe leerlingen onbewust informatie selecteren die ze waarnemen en onthouden. Ook ken je de gevaren van overbelasting van het werkgeheugen tijdens het onthouden van informatie.
SAMENVATTING:
Het onthouden van informatie is een proces dat bestaat uit verschillende drie fasen:
Fase 1. Is het Opnemen van informatie in het geheugen; waarbij de aandacht bepaalt welke informatie er opgenomen wordt in het werkgeheugen. Het is de taak van de docent om de aandacht van de leerlingen te veroveren.
Fase 2. Is het Opslaan van informatie in het langetermijngeheugen;
Waarbij de capaciteit en belasting van het werkgeheugen beperkt zijn in omvang (7 tot 9 elementen) en tijd (15 tot 20 seconden). De belasting van het langetermijngeheugen is onbeperkt.
Informatie kan opgeslagen of vergeten worden vanuit het werkgeheugen. Het is de taak van de docent om het werkgeheugen van de leerlingen niet over te belasten. en als laatste
Fase 3. Het Ophalen van informatie uit het langetermijngeheugen.
Opgeslagen informatie in het langetermijngeheugen blijft daar altijd aanwezig. Iemand met een goed geheugen is dus goed in het benaderen van de opgeslagen informatie. Kan de informatie niet meer benaderd worden omdat de verbindingen in de hersenen te zwak geworden zijn, dan spreken we van vergeten.
KOPPELING GENERIEKE KENNISBASIS:
Domein A - De school als leeromgeving ➝ didactisch handelen van de docent
Subdomein A3 - Hersenen en leren
Kernconcepten: A3.2 - Werking van het geheugen
Volg mij op:
Nieuwsbrief: eenmeesterinleren.nl/nieuwsbr...
Community: eenmeesterinleren.nl/community/
Twitter: / bastenberg
LinkedIn: / bastenberg
Instagram: / eenmeesterinleren

Пікірлер