De vele periodes in onze staatsvorming | De Waereld in Limburg 🌍 #2

Wat maakt Limburg eigenlijk 'het Limburgʼ dat we nu kennen? In de vijfdelige serie De Waereld in Limburg neemt schrijver, muzikant, journalist en historicus Frans Pollux je mee op een fascinerende reis door de veelzijdige en rijke Limburgse cultuur.
In de tweede aflevering gaan we op zoek naar schatten onder de Limburgse grond. De Limburgse bodem ligt namelijk vol met beelden, munten en andere spullen uit de eeuwenoude historie van het gebied. In restauratieatelier Restaura laat Frans zich verrassen door verschillende bijzondere vondsten uit de Romeinse tijd. Die Romeinse tijd komt misschien wel het meest tot leven in het Thermenmuseum in Heerlen. Hier neemt Frans dan ook een duik in de eeuwenoude verhalen van het best bewaarde Romeinse badhuis van ons land.
We gaan in deze aflevering ook verder dan het Romeinse rijk. Want, zo leert ons iedere les in de geschiedenis, alle machtige rijken vallen uiteindelijk om. In Limbricht proberen we meer te achterhalen van de tijd dat de Frankische koningen over het Limburgs grondgebied heersten. Ook ontdekken we in Aachen dat Karel de Grote ongeveer hetzelfde dialect sprak als ons Limburgs plat. En in Weert wordt ons meer verteld over de heerschappij van Philips van Horne.
Tot slot vertelt Frans ons in het Limburgs Museum hoe de Fransen de Limburgse lappendeken tot een eenheid brachten en hoe het nog jaren duurde voordat de Limburger zich ook Nederlander voelde. Of voelen we ons meer Europeanen? Want ook in die geschiedenis speelt onze provincie een belangrijke rol, met name de grotten van Neercanne.
Volg ons:
Website: L1.nl
Facebook: / l1mburg
Threads: www.threads.net/@l1mburg
Instagram: / l1mburg
X: / l1
TikTok: / l1.limburg

Пікірлер