De slag bij Nieuwolda (The Battle of Nieuwolda)

In de vroege morgen van vrijdag 10 mei 1940 vielen Duitse troepen Nederland binnen. In de provincie Groningen liepen de zogenaamde O- en Q -linies die bedoeld waren om een Duitse opmars zoveel mogelijk te vertragen en een doorstoot naar de vesting Holland te belemmeren. Nieuwolda was één van de laatste verdediging 's line, waar de Duitsers vertraagd konden worden. De dappere mannen bij Nieuwolda hebben hier 3 uur stand gehouden. Dit waren de helden van de eerste uren.
------------------------------
In the early morning of Friday, May 10, 1940, German troops invaded the Netherlands. The so-called O and Q lines ran in the province of Groningen, which were intended to slow down a German advance as much as possible and to hinder a breakthrough to the fortress of Holland. Nieuwolda was one of the last line of defense where the Germans could be slowed down. The brave men at Nieuwolda held out here for 3 hours. These were the heroes of the first hours of the war.
Mede door de volgende bronnen is de documentaire tot stand gekomen, mijn dank hiervoor.
* Oorlogsbronnen
* Archieven.nl
* Groningen1045.nl
* NIHM Nederland Instituut voor Militaire Historie
* Tim Buruma (youtube kanaal)
* In Gasteren (website) Harmanus Klaas Westerhoff
* Beeldbankgroningen
* HistoryAtWar
Muziek:
www.epidemicsound.com
Camera:
* Black magic pocket cinema camera 4k
* DJI mavic pro
* Rode wireless go

Пікірлер: 32

  • @vandenberg298
    @vandenberg2982 күн бұрын

    Ik vindt het mooi dat je een stukje geschiedenis verteld wat niet bekend is maar wel interessant. Fijn dat dit stukje wat belangrijk is verteld wordt.

  • @Incorruptus1
    @Incorruptus122 күн бұрын

    Bedankt voor het produceren en uitgeven van deze video. Zeer interessant. Bedankt!

  • @fdijkstra614
    @fdijkstra61411 ай бұрын

    Eerder een schermutseling dan een slag.

  • @user-kp7ji6el1k
    @user-kp7ji6el1kАй бұрын

    Goed informatief filmpje

  • @TOAOZuur
    @TOAOZuur11 ай бұрын

    Een paar uur vertraging kan overigens wel van grote betekenis zijn op de eerste dag van een oorlog. De Oekraïners wisten de Russen lang genoeg bezig te houden op en rond Hostomel airport tijdens de eerste dag van de oorlog. Aanvankelijk konden de eerste Russische aanvals helicopters niet landen en bleven de troepen transport vliegtuigen met de Russische hooft aanvalsmacht aan de grond staan achter de grens. De luchtafweer kreeg zo extra tijd om zich voor te bereiden op deze mogelijke extra naderende vliegtuigen en extra leger eenheden plus geschud konden toen naar de luchthaven gebracht worden. Toen het de Oekraïners uiteindelijk niet lukte om de luchthaven in handen te houden hebben ze deze met hun eigen artillerie nog verder kapot geschoten dan dat deze door de vertragings gevechten al was geworden. De Russische troepen transport vliegtuigen met troepen die Kiev hadden moeten innemen konden zo helemaal niet meer landen. Kiev bleef in Oekraïense handen en de Russische 10 daagse speciale militaire operatie duurt inmiddels langer dan een jaar.

  • @voornaam3191

    @voornaam3191

    11 ай бұрын

    Nou, de Duitser reden gewoon door, hoor. De Grebbelinie was één van de weinige uitzonderingen. Niks bijzonders, je hoeft als land alleen maar ALTIJD je leger weg te bezuinigen. Typisch Nederland, lekker goedkoop, hè? Echt, dat is van alle tijden. Komt er oorlog, nou, dan bel je gewoon het uitzendbureau of ze ook huurlingen hebben.

  • @franklin7387

    @franklin7387

    4 ай бұрын

    Lul toch niet zo de propaganda na. Het doel is een eindeloze oorlog.Goed voor de zakken van het militair industrieel complex.

  • @tonnywildweasel8138
    @tonnywildweasel813811 ай бұрын

    Geweldig dat u dit soort video's maakt! Hier wist ik helemaal niets van. Hartelijk dank, waardeer het zeer 👍 Groet'n oet Grun', T.

  • @Tim_Buruma
    @Tim_Buruma11 ай бұрын

    Leuk gemaakt! 6 Duitse gesneuvelden bij Nieuwolda lijkt mij onwaarschijnlijk. Ze zijn dan in ieder geval niet ter plaatse gestorven want Nieuwolda komt niet op de Duitse lijst van gesneuvelden voor. Het zullen waarschijnlijk 6 gewonden geweest zijn. Dat doet natuurlijk verder geen afbreuk aan de prestaties van de Nederlandse militairen.

  • @jooplebataaf
    @jooplebataaf4 ай бұрын

    Goede en informatieve video. Maar in de titel ervan het woord 'slag' verwerken is wat overdone voor dit relatief onbeduidende incident.

  • @Postma_hemzelf
    @Postma_hemzelf11 ай бұрын

    Bedankt voor deze duidelijke uitleg! Zo vaak over deze brug gereden of geopend met de sportsleutel, maar dit heb ik nooit geweten! Super interessant.

  • @guiliobroekhuizen2914
    @guiliobroekhuizen29144 ай бұрын

    Wat een interessante video, ik zelf ben ook zeer geïnstalleerd in de duitse invasie van Nederlands in 1940 Zal u misschien in de toekomst een video willen maken van de slag om voorthuizen?

  • @Vergeten-oorlogsverhalen

    @Vergeten-oorlogsverhalen

    4 ай бұрын

    Hallo Guilio, bedankt voor je reactie. En wat Voorthuizen betreft, ik zal me daar eens in gaan verdiepen. Dus wie weet 😊

  • @TellySavalas-or5hf
    @TellySavalas-or5hf11 ай бұрын

    Yes, it was four tough days.

  • @user-jw7qu5lz6x
    @user-jw7qu5lz6x Жыл бұрын

    Mijn opa heeft daar ook gelegen. En is daar ook gewond geraakt. Hij vertelde er wel eens over hoe hij werd beschoten.

  • @Vergeten-oorlogsverhalen

    @Vergeten-oorlogsverhalen

    Жыл бұрын

    Bijzonder verhaal. Mooi dat ik hier een documentaire van mocht maken. Je opa was een held. Dank voor zijn inzet

  • @Vergeten-oorlogsverhalen

    @Vergeten-oorlogsverhalen

    Жыл бұрын

    Dan moet uw opa de korporaal zijn geweest die sergeant Alting wilde helpen. Deze korporaal was namelijk in zijn schouder geraakt. Ook bijzonder verhaal, dank voor het delen. Ook uw opa was een held, die nooit vergeten mag worden.

  • @bertvg2122
    @bertvg212211 ай бұрын

    Interessant stukje geschiedenis! Het klinkt wel wat vreemd dat een gevecht tussen 37 Nederlandse soldaten en een Duitse voorhoede een 'veldslag' wordt genoemd. De slag bij Waterloo, de slag bij Verdun en de slag bij Arnhem waren toch van iets andere schaal. Gaat het hier niet om een gevecht of een schermutseling uit de bredere Slag om Nederland in 1940?

  • @Vergeten-oorlogsverhalen

    @Vergeten-oorlogsverhalen

    11 ай бұрын

    Beste Bert, een synoniem voor gevecht is een slag. En inderdaad qua grote is het gevecht in Nieuwolda niet te vergelijken met die van Waterloo, Verdun of Arnhem. Maar voor de soldaten in Nieuwolda, was het zeker een strijd om leven en dood. Daarom waren zij de helden van het eerste uur

  • @schepvogelk5971
    @schepvogelk597110 ай бұрын

    Fijne informatieve video. Vaker doen.

  • @mathijsvandoren91
    @mathijsvandoren912 ай бұрын

    Mischien een keer iets over de slag bij mill??

  • @Vergeten-oorlogsverhalen

    @Vergeten-oorlogsverhalen

    2 ай бұрын

    Is zeker de moeite waar, Mathijs.

  • @ronaldderooij1774
    @ronaldderooij177411 ай бұрын

    Hoeveel Duitsers kwamen er hun kant op?

  • @Vergeten-oorlogsverhalen

    @Vergeten-oorlogsverhalen

    11 ай бұрын

    Zover ik weet was dit de 1e cavaleriedivisie en deze bestond uit 15000 man. En rukten op richting de Afsluitdijk

  • @ronaldderooij1774

    @ronaldderooij1774

    11 ай бұрын

    @@Vergeten-oorlogsverhalen Wow, dat is nogal wat... Dank je.

  • @martinscolthistorytoursree635
    @martinscolthistorytoursree63513 күн бұрын

    waarom een jaren 70 uniform gebruiken voor een jaren 40 scenario. Beetje gemiste kans zeker als er binnen ons bedrijf genoeg mogelijkheid is een 1940 soldaat aan te kleden.

  • @Vergeten-oorlogsverhalen

    @Vergeten-oorlogsverhalen

    13 күн бұрын

    Klopt helemaal Martin. Is inderdaad mijn oude uniform, we hadden even niets anders. Maar onze nieuwe documentaire De slag om de bruggen van Coevorden. Hebben we de juiste uniformen kunnen krijgen. Dankzij uniformverhuur Nederland. 4 mei première

  • @visserijfoto
    @visserijfoto11 ай бұрын

    En t koningshuis was voor de capitulatie al gevlucht. En na de oorlog nemen ze hun oude posities zo weer in. Ra ra hoe kan dat.

  • @wiertvanderveen8171

    @wiertvanderveen8171

    8 ай бұрын

    Het Nederlandse Koningshuis werd door de vlucht een koningshuis in ballingschap. Dst was een duidelijk nadeel van de Duitsers op politiek gebied. Na e oorlog kunnen ze hun posten weer innemen. Omdat staatkundig Nederland ooit onder Duitsland kon vallen.