CUM CONDUCEM COPIII DE LA ECRANE LA CĂRȚI | DIALOG CU PROFESORUL GHEORGHE LĂZĂRESCU, Pe Drept Cuvânt

Profesorul Gheorghe Lăzărescu a venit la #PeDreptCuvânt.
Fost cercetător la Institutul de Cercetări Pedagogice și Psihologice, profesor de Limba și Literatura Română la Colegiul Național Sfântul Sava din București, doctor în filologie, autor a numeroase cărți de istorie literară, manuale, dicționare și cărți de testare și evaluare a elevilor, profesorul Gheorghe Lăzărescu este, înainte de toate astea, un minunat formator de oameni. Și un dascăl îndrăgit și respectat de toate generațiile pe care, cu pricepere și pasiune, le-a îndrumat.
Am vorbit cu domnul profesor Lăzărescu despre plusurile și minusurile sistemului de învățământ de la noi, despre soluțiile la actualele probleme ale educației, despre metodele prin care putem ghida tinerii de la ecrane spre cărți.
L-am întrebat pe domnul profesor Lăzărescu ce pierdem dacă nu apărăm cuvântul și limba română, ce pierdem dacă ne îndepărtăm de literatură sau ce stă la baza unei strânse relații între profesor și elev.
Sumarul dialogului nostru este mai jos.
***
🌐 Urmărește podcastul #PeDreptCuvânt și pe:
Site: florentintuca.ro/asculta-podc...
Instagram: / pedreptcuvant
Facebook: / pedreptcuvant
TikTok: / pedreptcuvant
🌐 Ascultă #PeDreptCuvânt:
Spotify: open.spotify.com/show/3lpEud0…
Apple Podcasts: podcasts.apple.com/ro/podcast…
***
SUMAR
00:00 Introducere
04:15 Care sunt plusurile și minusurile sistemului de învățământ de la noi
12:38 O privire comparativă față de sistemul de educație din deceniile trecute
22:02 Care sunt soluțiile la actualele probleme ale sistemului de învățământ? Și cum privim educația acasă (home schooling)?
35:42 Mai au nevoie elevii (și tinerii) de literatură?
40:05 Prin ce metode putem ghida actualele generații - formate într-o cultură a imaginii - de la ecrane spre cărți?
49:06 Dacă exprimarea nu este mai bogată, atunci gândirea sărăcește și ea
56:21 Despre respect, ca primă și esențială piesă în relația dintre profesor și elev. Și exemple de foști elevi al căror succes îl bucură și azi pe domnul profesor Lăzărescu
1:06:55 Cea mai bună metodă de predare este fascinația
1:09:03 Cum arată generațiile actuale, comparate cu cele din trecut
1:19:12 Încheiere
***
Florentin Țuca este jurist, avocat fondator (Managing Partner) al societății de avocați Țuca Zbârcea & Asociații. Este autor al volumelor de eseuri „Gâlceava cu juristul din mine” (Ed. Humanitas, 2014) și „Adevărul în căutare de minister” (Ed. Universul Juridic, 2021). A participat, în calitate de lector, la numeroase conferințe și forumuri interne și internaționale pe teme actuale din domeniul juridic, organizate de instituţii private sau de către instituții din mediul academic. În anul 2012, a fost desemnat „European Managing Partner of the Year" de publicaţia londoneză The Lawyer.
***
Dreptul de reproducere directă sau indirectă a informațiilor din cadrul podcastului „Pe Drept Cuvânt” este permis doar în acord cu respectarea legislației privind drepturile de autor, cu mențioarea sursei și includerea link-ului către conținutul nostru video.

Пікірлер: 26

  • @bogdancristea9270
    @bogdancristea927020 күн бұрын

    Domnul Lazarescu a fost unul dintre profesorii mei de literatura romana in liceu si un mentor in timpul facultatii. Ma bucur nespus sa-l revad aici dupa atatia ani. Este modelul insusi de profesor: are stiinta de carte, talent, umor, empatie etc. Nu l-am auzit nici macar o data vorbind rastit sau altfel decat in aceasta emisiune. Iti era pur si simplu rusine sa vii cu tema nefacuta sau cartea necitita la ora dumnealui si te facea sa crezi ca si tu poti scrie ceva destept, ca si tu te poti apropia de literatura fara teama ca nu esti suficient de bun.

  • @CristianDurca
    @CristianDurca8 күн бұрын

    Un interviu sincer cu un profesor excepțional. Vă mulțumim domnule diriginte ! 1988-12J!

  • @luciantufler7615
    @luciantufler761511 күн бұрын

    Prima zi de liceu, lume buluc la intrare, suntem intrebati pe cine avem Diriginte. “Pe Domnul Lazarescu!”, raspundem in cor, fara sa fi apucat sa-l cunoastem. “Ooo! Domnul Lazarescu este un Lord!”, ni se raspunde. SI ASA A FOST! Va multumesc deci, Domnule Florentin Tuca, pentru aceasta splendida “reintalnire” cu Domnul Diriginte, mijlocita de dvs. fostelor sale generatii de elevi. De-acum inainte il vom putea asculta din nou, ori de cate ori ii vom simti lipsa si vom dori sa ne intoarcem in timp.

  • @GabrielDarmon-pj2sx
    @GabrielDarmon-pj2sx11 күн бұрын

    Am avut onoarea sa îl am dascăl pe Domnul Profesor Lazarescu. Un OM excepțional! Vă mulțumesc, Domnule Profesor!

  • @elenastelutaoprea2973
    @elenastelutaoprea297320 күн бұрын

    Felicitări dle Țuca, încă o emisiune reușită! Ați avut invitat PROFESORUL!❤️Mii de mulțumiri amândurora!

  • @cristianbanoiu
    @cristianbanoiu8 күн бұрын

    Felicitari domnule diriginte Lazarescu ! Foarte bun interviul! Cristian Banoiu clasa XII-J anul 1988 Liceul Nicolae Balcescu, cu mandrie.

  • @constantapalamari9830
    @constantapalamari983019 күн бұрын

    Un dialog ca un balsam ! V-am ascultat cu mare placere ! Felicitari Domnule Tuca La cit mai multe personalitati ca Domnul Profesor !

  • @madas7277
    @madas72777 күн бұрын

    Felicitări, domnule diriginte! Chapeau!

  • @telfuSuiV
    @telfuSuiV19 күн бұрын

    Cred că am devenit dependent de interviurile dumneavoastră. Sunt invitați de excepție, aflați în fața unui om deosebit, cu renume. Viață lungă să aveți, să ne bucurați sufletul! Îmi alimentați optimismul. De fiecare dată, la finalul interviurilor, concluzionez: avem totuși viitor, care depinde de noi.

  • @lauranit2fit323
    @lauranit2fit32318 күн бұрын

    Privind homeschooling: multe persoane inteleg gresit partea de socializare. Daca ai copilul in sistem HS nu inseamna ca il tii intr-un glob de cristal. Sau daca face cineva acest lucru face o greseala ce va costa mult pe copilul devenit adult. In primul rand, scoala nu ar trebui sa fie loc de supravietuire. In all doilea rand, HS ajuta dezvoltarea abilitatilor copilului, poate face un sport cu alte performante (sa nu uitam cum taxeaza profesorii pe elevii sportivi), se face matematica in continuare si exista intalniri ale parintilor ce au adoptat HS, plus ce legaturi sociale mai in afara acestui sistem. In acest moment, scoala din sistemul public are prea multe dezavantaje.

  • @mihaeladanamanu7488
    @mihaeladanamanu748820 күн бұрын

    Subiectul abordat este extrem de important. Felicitări!

  • @user-wr5nv7st3k
    @user-wr5nv7st3k20 күн бұрын

    Va multumim pentru acest dialog atit de necesar in zilele noastre.

  • @mihaelasinicu6282
    @mihaelasinicu628219 күн бұрын

    Frumoasă discuția cu domnul profesor!

  • @ruxy7443
    @ruxy744320 күн бұрын

    Oo, ce frumos❤️ Ce invitat aveți! Și îmi place ca nu aveți doar aceleași persoane care se perinda și la alte podcasturi... Sau persoane din lumea mondenă.

  • @ioanavaicar4729

    @ioanavaicar4729

    16 күн бұрын

    Mulțumim frumos! Toată stima pentru domnul profesor! Pentru mine, nu știu pentru alții, a fost o emisiune mai mult nostalgică. Mi-am amintit ce invățam la științe sociale cum că relațiile de producție vor rămâne mereu în urma mijloacelor de producție cu consecințele respective. Ne-a luat-o rău înainte tehnologia și, cum imaginea a fost mereu înaintea cuvântului, copiii aleg ecranul în locul cărții. Totuși, în școală mai sunt încă niște puncte de sprijin importante și acum, pe care le-a evocat și domnul profesor: relația profesor-elev, relația părinte-copil, puterea exemplului, puterea modelelor etc.

  • @iuliamilea7068
    @iuliamilea706815 күн бұрын

    Un podcast foarte interesant, mi.a placut, invitatul se vede ca este un om deosebit. Felicitari!

  • @ivanpopescu1953
    @ivanpopescu195318 күн бұрын

    Felicitari! O emisiune minunata!

  • @anistellastella7541
    @anistellastella754116 күн бұрын

    Se studia istoria țării noastre si istoria universală!.De ce nu se studiază despre scriitorii nostri, poeții noștri despre care știu multe bunicii,părinții plus învățătorii si profesorii.Eu cred că era mai mult respect pentru tara noastră și locuitorii ei!.

  • @feliciaprecup5977
    @feliciaprecup597715 күн бұрын

    Copiii inscrisi in sistemul de homeschooling sunt evaluati periodic, deci parintii sunt obligati sa gaseasca solutii, chiar daca ei nu stiu sa predea, de exemplu, matematica. Asa ca acest argument impotriva homeschoolingului :" eu n-as sti sa fac nu stiu ce" nu este valabil. In perioada interbelica acest sistem functiona foarte bine si in tara noastra. Dar e greu sa scoti comunismul din oameni: daca eu nu pot, n-ai voie nici tu!

  • @anistellastella7541
    @anistellastella754116 күн бұрын

    Mai demult se punea acces pe limba romana și bine era, si totuși au fost și atunci foarte multe diversitati de profesii!.

  • @anistellastella7541
    @anistellastella754115 күн бұрын

    Odată erau uniformele care nu ii diferenția intre săraci si bogati. Sa nu mai vorbim de cum se imbraca,de comportamentul lor, de respectul lor Nu se mai permite familiei sa si crească copilul, a intervenit statul și se văd rezultatele!.

  • @anistellastella7541
    @anistellastella754115 күн бұрын

    D voastra vorbiți de niște puncte înalte care au studiat cu ani în urmă.

  • @anistellastella7541
    @anistellastella754115 күн бұрын

    Nici filmele nu mai sint instructive si educative!.Au devenit agresive, ca să nu mai spun că tratează teme de prostituție, droguri etc...!.

Келесі