Constructivisme - Assimilatie en accommodatie van Jean Piaget (1 van 4)

ga naar: www.eenmeesterinleren.nl/
Generieke kennisbasis (A1.1 & A1.2)
Domein A de school als leeromgeving
Subdomein A1 Opvattingen over leren en leerconcepten
Kernconcept A1.1 Visie en defenieties van leren
Kernconcept A1.2 Leertheorieën en implicaties voor het onderwijs

Пікірлер: 8

  • @Usermusicx
    @Usermusicx2 жыл бұрын

    Bedankt! Heel helder

  • @Eenmeesterinleren

    @Eenmeesterinleren

    2 жыл бұрын

    Dank je! Hoop snel nog een reeks op te nemen:)

  • @amyfolowerofjesus7377
    @amyfolowerofjesus73772 жыл бұрын

    Pff veel woorden weinig beelden

  • @Eenmeesterinleren

    @Eenmeesterinleren

    Жыл бұрын

    Dank je voor de feedback, Dit ga ik beter doen in mijn nieuwe video's! probeer de cognitive load laag te houden;)

  • @user-io6my3gg6s
    @user-io6my3gg6s Жыл бұрын

    Klopt niet. Assimilatie en accomodatie horen bij het cognivitisme. Deze video schept veel verwarring!

  • @Eenmeesterinleren

    @Eenmeesterinleren

    Жыл бұрын

    Bedankt voor je reactie:) Ik begrijp je opmerking over assimilatie en accommodatie. De termen worden inderdaad als eerste genoemd in het cognivitisme door Ausubel. Hier is ook een video over. Toch zijn assimilatie en accommodatie belangrijke concepten die van toepassing zijn op zowel het cognitivisme als het constructivisme, hoewel ze binnen de verschillende leertheorieën ook een wat andere benaderingen vertegenwoordigen. Ik hoop de verwarring in onderstaande reactie op te helderen. Binnen het constructivisme, zoals verkondigd door Jean Piaget, staan assimilatie en accommodatie centraal in het proces van actieve kennisconstructie. Wanneer we nieuwe informatie of ervaringen tegenkomen, passen we deze toe op onze bestaande mentale schema's (assimilatie) en integreren we deze in ons begrip van de wereld. Als de nieuwe informatie echter niet in onze bestaande schema's past, moeten we onze schema's aanpassen om de nieuwe kennis te omvatten (accommodatie). Het constructivisme benadrukt dus het belang van de lerende als actieve deelnemer in het leerproces, die actief betekenis geeft aan nieuwe informatie en deze integreert met bestaande kennis. Binnen het cognitivisme, zoals gepropageerd door Ausubel, de focus meer op de mentale processen en de manier waarop we informatie verwerken. Assimilatie en accommodatie kunnen hier worden gezien als onderdeel van het informatieverwerkingsproces. Wanneer we nieuwe informatie ontvangen, proberen we deze te begrijpen en te verbinden met onze bestaande kennis (assimilatie). Als de nieuwe informatie echter conflicteert met onze bestaande kennis of niet gemakkelijk te begrijpen is, moeten we ons aanpassen door onze bestaande mentale representaties te herzien en te veranderen (accommodatie). Dit proces van aanpassing en verandering in de cognitieve structuren is essentieel om nieuwe informatie te kunnen begrijpen en verwerken. Hoewel het constructivisme en het cognitivisme verschillende theoretische kaders hebben, worden de concepten assimilatie en accommodatie in beide kaders gebruikt. In het constructivisme spelen ze een cruciale rol bij het actieve proces van kennisopbouw, terwijl ze in het cognitivisme worden gezien als onderdeel van het informatieverwerkingsproces dat ons in staat stelt nieuwe informatie te begrijpen en te integreren. Beide perspectieven hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan ons begrip van hoe mensen kennis construeren en leren.

  • @sp7381

    @sp7381

    Жыл бұрын

    @@Eenmeesterinlerenah oke. Vandaar. Ik vond het al heel erg verwarrend. Wat zijn dan de belangrijkste verschillen tussen het cognitisme en het constructivisme? Want ik haal het nu door elkaar en ik heb het gevoel dat het verschil dan niet heel groot is. Want het cognivitisme gaat over het ‘zelf onderzoeken’ en het constructivisme over het actief leren toch?

  • @Eenmeesterinleren

    @Eenmeesterinleren

    Жыл бұрын

    @@sp7381 De definitie van leren in deze stromingen is anders en daarmee ook wat er geleerd word, hoe er geleerd wordt, de rol van de leraar en de rol van hulpmiddelen. in een zin ziet constructivisme leren als Kennisconstructie en constructivisme ziet leren als een Computermodel. in de video's vindt je een uitgebreidere uitleg over hoe leren binnen de stromingen gezien wordt. in het boek een meester in leren vind je aan het einde van hoofdstuk drie een overzicht waarin de leertheorieën uiteengezet wordt.