Cetatea Colţ vs Castelul din Carpaţi între mit, istorie şi realitate

Пікірлер: 32

  • @bogdanbogdan3790
    @bogdanbogdan37902 жыл бұрын

    Vizitez aproape in fiecare an zona.este superbă.

  • @vasilecojocaru1393
    @vasilecojocaru13932 жыл бұрын

    Superbă prezentare! Mulțumesc frumos!

  • @adyscorner7513
    @adyscorner75132 жыл бұрын

    Un reportaj bun. Sper că a fost văzut de cine trebuie.

  • @adrianmirauta9029

    @adrianmirauta9029

    2 жыл бұрын

    Subscriu🤔

  • @gabrieloprea5299
    @gabrieloprea52993 ай бұрын

    Indracitul din fata semineului,mai mult respect si decenta.

  • @mihaelacretu2945
    @mihaelacretu29452 ай бұрын

    Nu s-a stricat aproape nimic.Era mai bine daca ramanea in stadiul de ruina?Atunci chiar se pierdea tot!

  • @vonveaionution7981
    @vonveaionution79812 жыл бұрын

    Monumente mărețe ajunse pe mâna unor guvernanții mici, păcat !...

  • @barnabalint2684

    @barnabalint2684

    2 жыл бұрын

    Ajunse în mâna valahiilor,sä vezi cum aratã astfel de edificii în Ungaria.

  • @getbget9244

    @getbget9244

    Жыл бұрын

    @@barnabalint2684 Jules Verne vorbește în carte despre noi și trecutul nostru zbuciumat tocmai datorită frumuseții și bogăției acestui pământ unde trăim de milenii

  • @DEDAFERENC1967
    @DEDAFERENC19672 жыл бұрын

    Ce semnificație are in limba romana Cindea?. In limba maghiara kendefi înseamnă fiul lui kende. Iar kende era un rang in vremea hunilor. Oare daca în toată zona de dincolo și dincoace de Carpați se dezgroapă mormintele hunilor nu poate însemna nimic acest nume ?

  • @vonveaionution7981

    @vonveaionution7981

    2 жыл бұрын

    Nu știu semnicația numelui"Căndea" poate fi oricare , cunosc mai multe familii cu acest nume in zona Sibiului cât și peste munți în Rm.Valcea...

  • @DEDAFERENC1967

    @DEDAFERENC1967

    2 жыл бұрын

    @@vonveaionution7981 Punctul meu de vedere s fost că ci daca nu înseamnă nimic in limba română atunci numele original musai sa vina din ungurește unde se și potrivește cu situația respectivului nobil. Daca traversezi Transilvania in lung și lat vei întâlni numeroase localități unde tăblițele Sint bilingve și vei constata că în limba maghiara numele are semnificație iar în românește doar seamănă cu versiunea maghiara și i s a adăugat la sfârșit au, iești sau alte terminații.

  • @ovidiumarinelsava7928

    @ovidiumarinelsava7928

    2 жыл бұрын

    Bineînțeles că există cuvântul...dar este arhaic...nu este transpus literar! În limbajul popular românesc...se folosește... și are semnificația de mirositor... însă a rămas în înțelegerea majorității, că urât mirositor, deși la fel de bine se putea promova și în formulă de frumos mirositor! În unele sate se folosește expresia...iar te duci să te cândești...! Sau ce candește aici! Deși se poate face o referire pozitivă...ce frumos candește aici... Însă acești termeni sau mai pierdut, folosind cuvintele literare... iar aceste cuvinte... și altele au devenit dizgrațioase pentru cei cultivați, doar în școli !

  • @ovidiumarinelsava7928

    @ovidiumarinelsava7928

    2 жыл бұрын

    Și mirosul provocat de candelă...care era folosită de mii de ani și emana fumul mirositor...deci... cuvântul este foarte vechi....ce cândeală vine de la candelă!.... i-ar mai noul candelabru...o candelă mai laborioasă...! Însă din ignoranță multe cuvinte...au rămas cu radicini orfane... Deși limba română este o limbă fonetică...deci ca sunetele și percepțiile naturale.... deci, nu este o limbă inventată, în scopuri militare, de diferențiere etnică, de alte motive geopolitice, sau religioase!

  • @gheorghemoraru634

    @gheorghemoraru634

    2 жыл бұрын

    Măi ember, dar de ce trebuie să cauți o semnificație în limba română? Nu este clar? Ca foarte multe nume românești (care, ca în orice limbă, nu trebuie să însemne ceva anume) din Transilvania, sub presiunea celor care dețineau puterea, s-a schimbat și Cândea în Kendefi, doar pentru că suna oarecum apropiat ca rezonanță. Sunt mii și mii de astfel de exemple în Transilvania. La fel s-a întâmplat și în Basarabia, unde numele de români au ajuns să sune cu rezonanțe slave. Deci întrebarea ta are un răspuns foarte simplu, chiar dacă se poate să te simți „atacat”. Nu e niciun atac. E ISTORIA TRAGICĂ A NEAMULUI ROMÂNESC SUPUS AGRESIUNILOR DIN PARTEA CELOR TREI IMPERII DIN JUR...

  • @icnicn6556
    @icnicn65562 жыл бұрын

    Tipul cu barba confunda haiducii cu talhari . Pentru el civilizatia inseamna patura de jos sociala sa slugareasca pe un anumit grup de indivizi .

  • @vladracul40
    @vladracul402 жыл бұрын

    Băi ăştia nu ați zis că au fost donate Universității Cluj, care de fapt nu era a universității ci a Academiei Române. Nu puteți să veniți la un consens?

Келесі