Cem Seymen bal üretimini araştırdı - Başka Bir Dünya Mümkün 15.10.2017 Pazar

Doğanın mucizesi olarak adlandırılan bal ve diğer arı ürünleri nasıl üretiliyor? Ülkemiz önemli bir arıcılık merkezi olmasına rağmen potansiyelini kullanabiliyor mu? Cem Seymen, gazeteci Coşkun Aral’ın da konuk olduğu Başka Bir Dünya Mümkün'de üzerinde en fazla hile yapılan ürünlerden balı yerinde inceledi.

Пікірлер: 24

  • @hurolkeskinklc1892
    @hurolkeskinklc18926 жыл бұрын

    Sayın SEYMEN öncelikle üstün gayretlerinizle insanlara "Yapabilirsin" mesajını vermek istediğiniz için çalışmalarınızdan dolayı kendi adıma teşekkür ederim. Önce topraksız tarımı merak ettim. Çok umutlandım. Ama çok az başarılı biri olsanız bile, mümkün yatırımınız sonucu örneğin min. 10 ton domates üretebilirsiniz. Pazarlama ihtimali riskli ve çok zor. İlk hasat sonunda iflas etmeniz mümkün. Çünkü manüplasyon, ilaçlama gibi konularda dürüst olmayan yan ürün satıcıları ve sizin az olan tecrübeniz ve haksız rekabet zirve seviyede. Ben de çevremin de tavsiyesi ile (balı) yıllarca stok yapabileceğim için arıcılık konusuna ilgi göstermeye başladım. Ankara Kahramankazan ilçesinde MEB. Kursuna gittim. Bu ilçede arıcılık konusunda Türkiye'de fikir ve söz sahibi girişimcilerden birinin eşi olan ve aynı zamanda Ana Arı üretimi yapan Sayın Sibel UTLU'dan eğitim aldım. Gerçekten hevesli kursiyer arkadaşlarım vardı. Hatta kursiyer olmasına rağmen profesyonel seviyede bilgi paylaşan arkadaşlarım oldu. Ben de aynı şekilde işin teknik gerçeklerine vakıf olarak çok şey öğrendim. Ancak bu konuda da sıradan bir fizibilite yaptığımızda, edindiğimiz bilgilerle Türkiye'de kaliteli bal üretmeyi başarsak bile sizin de programınızda belirttiğiniz gibi sahte (daha doğrusu bal benzeri) ürünleri tercih etmek zorunda kalan tüketicinin dürüst üreticiye parası ulaşmıyor. Bu sektörde de komisyoncu nedeniyle manüplasyon zirve seviyede. Zorluklardan maliyet artırıcı durumlardan biri de örneğin “Bağış adı altında bile para alınamaz” diye bir yönetmelik maddesi olduğu halde, kırsalda kovan başına yer parası isteniyor. Sonuç olarak maliyet hesabı yaptığınızda (Bal olan) ürününüzü tercih edecek kadar alım gücüne sahip tüketici sayısı az olduğundan kazanamıyorsunuz. En küçük üreticiye bile eşit imkan verilmediği sürece doğal olarak, kalite ve fiyat, disiplin altında tutulamaz diye düşünüyorum. Hesap ortada. Yeni motivasyona ihtiyaçtan önce mevcut şartların hayatın gerçeklerine uygun hale getirilmesi sonucu iyileştirmeler olmalı. (Bugüne kadar bu olmamış, belki bundan sonra olur.) Saygılarımla.

  • @ergererger1763
    @ergererger17636 жыл бұрын

    Geçen haftaki bölümünüzü ilk defa izliyorum cnn de muhteşem bir program olmuş öncelikle tebrik ediyorum sizi.porogramınızın her sanıyesı dolu doluydu fakat kapanışta yaptığınız konuşma resmen ders olarak ele alınması lazım memleketimizde,yıldızlara uzanmaktan çekinme👏👏👏👏👏 böyle guzel programlara hasret kalmışız ve çok ihtıyacımız var teşekkürler cem bey...

  • @destekbilgiteknolojileri5835
    @destekbilgiteknolojileri58356 жыл бұрын

    Cem Bey Harika bir insansınız . Keşke Tüm İnsanlar sizin gibi duyarlı olsa bu Ülke Dünyada bir Numara olur . Duyarlı ve dürüst bir toplum için bilinçli bir tüketici olmamız gerekiyor okuyan çiftçi , esnaf ihtiyaç var .

  • @leventsimsek2095
    @leventsimsek20955 жыл бұрын

    Merhaba bu programı bugün izledim ilginize ve çabalarınıza çok teşekkür ederim çanakkalede 6 yıldır arıcılık yapmaya çalışıyorum tabii ki doğal ve ısıl işlem görmemiş bir şekilde ama en yaķin arkadaşlarımız bile dönüp bakmıyorlar üretmek kolay ama karşılığını alamıyoruz.

  • @sinansevgen2085
    @sinansevgen20856 жыл бұрын

    cem seymen nicelik değil niteliğe bakıyoruz . siz ve programınız bize kayda değer bilgiler veriyor size minnettarız.

  • @furkankoksal4795
    @furkankoksal47956 жыл бұрын

    Üzülerek söylüyorum ama çoğu akademisyenin tek düşündüğü acaba gene nasıl bir proje sunup teşvik alsamda arabayı bir üst modelle değiştirsem...

  • @mehmetekici7890
    @mehmetekici78903 жыл бұрын

    Cem bey İstanbuldan Anadolunun içlerine doğru kanat çırp ta arıcının çırpınışlarındal melodramı yakından duyun.Sizi seviyorum.

  • @furkankoksal4795
    @furkankoksal47956 жыл бұрын

    Merak etmeyin sizi severek izleyenlerin içlerinden size verdiği bir söz var ''Yapıcam,Başarıcam ve bunu Ahlaklı bir şekilde yapıcam''. Tek korkularımız acaba devlet ne kadar arkamızda duracak ?

  • @kn23t
    @kn23t6 жыл бұрын

    Çok güzel olmuş.

  • @salih537
    @salih5376 жыл бұрын

    Katkısız bal üretiyorum ama satamıyorum maalesef. marketlerde hep ucuz bal satılıyor.keşke sizin dediğiniz gibi kaliteli balı satabilseydik.

  • @medinesag6593

    @medinesag6593

    5 жыл бұрын

    Bir seminerde sunucu ne üretirseniz üretin pazarlayamadıktan sonra bir anlamı yoktur diyordu satamamak değil mesele pazarlayamamanızda

  • @Dizifilmoneri.
    @Dizifilmoneri.5 жыл бұрын

    Harika insan cem seymen

  • @halilibrahimtuluoglu9673
    @halilibrahimtuluoglu96732 жыл бұрын

    Çok büyük adamsın sen

  • @sedaagcabay5758
    @sedaagcabay57586 жыл бұрын

    Cem bey bu guzel ülkemizin bir genci olarak .yerel tohumlar için neler yapabiliriz

  • @IziDay

    @IziDay

    6 жыл бұрын

    Zannediyorum ki Cem Bey bir şehir insani olarak bu soruya cevap veremez. Yerel tohumu ayakta tutmak için yalnız bir bölgeye sadece bir tür ekim yapılması lazım; örnek bir çeşit fasulye ekimi aksi takdirde crosspollinations//Çapraz tozlaşma olur. Kısacası yerli tohumu yaşatmak çok zor bir iş ama olabilir; başka bir örnek bölge Berktaş’ta fasulye ekilecekse başka hiçbir çiftçini farklı bir tÜr ekmemesi lazım yoksa Ortaköy’de ki farklı bir tÜr Arılar tarafından Çapraz tozlaşır yapar yerli endemik Tohum değişime uğrar.

  • @sedaagcabay5758

    @sedaagcabay5758

    6 жыл бұрын

    izzy Day peki bu konuda kurulmuş dernek topluluk vs. Var mi

  • @ugurceldir
    @ugurceldir3 жыл бұрын

    cem bey simdi biz bu hanimefendiyi nerede bulacagiz bali nereden alacagiz ari sutunu nereden alacagiz aciklamaya eklersen seviniriz.

  • @sinansevgen2085
    @sinansevgen20856 жыл бұрын

    tarım yapılır alanları kaybediyoruz. waalstreet bütün dünyadaki tarıma elverişli alanlara yatırım yapıyor bu dikkat çekiçi aynı zamanda endişe verici bir durum.

  • @ismaily.1357
    @ismaily.13576 жыл бұрын

    Cem bey siz önce egitim bakanı olmalısınız; üniversitesi den ilkokula kadar sistemi düzeltmeli sonra tarım ve kultur bakanı olmalısınız; duzelen eğitim sisteminin akademik kaynağıyla tarımı şaha kaldirmalisiniz.

  • @aliyener9080
    @aliyener90806 жыл бұрын

    Cem Bey, arı ürünlerinden balı gezici üretebilirsiniz ancak arı sütü ve propolis için sabit üretici olmalısınız. Sebeplerini bizlerden daha iyi araştırabilirsiniz. Sürekli maliyetin ileri sürüldüğünden ve tembellikten bahsetmeye çalıştınız ama yanlış düşünüyorsunuz. Saygılarımla.

  • @muazzezaydn5223
    @muazzezaydn52236 жыл бұрын

    👏👏👏👍

  • @medinesag6593
    @medinesag65935 жыл бұрын

    Ya iki dev birarada

Келесі