Cat consuma pompa de caldura? Ce COP obtine?

În acest video, vă arăt cât de mult consumă o pompă de căldură în timpul utilizării. Am măsurat consumul de energie al pompei de căldură și am prezentat rezultatele în acest video pentru a vă oferi o idee despre cât de eficientă este această unitate de încălzire și răcire. Sper că informațiile prezentate în acest video vă vor fi utile și vă vor ajuta să luați decizii informate atunci când vă gândiți la încălzirea și răcirea casei dvs.

Пікірлер: 169

  • @razvaniacobescu
    @razvaniacobescu Жыл бұрын

    Felicitări pentru material!

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Multumesc

  • @stirbanioanflorian
    @stirbanioanflorian Жыл бұрын

    Super fain prezentat ! Scurt ,clar si la obiect ! Felicitari pentru clip ! M-am abonat ! Sigur mai sunt lucruri interesante de spus ! 🫡

  • @apetrescu08
    @apetrescu08 Жыл бұрын

    Cel mai bun, in detaliu , frumos prezentat si clar si sistematic review romanesc pe care l-am intalnit pana in acest moment! Subscibed, liked and shared! Felicitari domnul Valentin!

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Multumesc!

  • @daviddavid9459
    @daviddavid945911 ай бұрын

    Mulțumim pentru material! Succes în continuare!

  • @thechamadu
    @thechamadu9 ай бұрын

    Felicitari pentru clip! M-am abonat!

  • @heroviccezar5133
    @heroviccezar5133 Жыл бұрын

    Bravo!

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    👍

  • @Umbrasivis
    @Umbrasivis Жыл бұрын

    Salutare! Putini sunt cei care explica cu date clare consumul real al unei pompe. Felicitari! Cred ca, comparativ cu o centrala pe gaz, ar fi fost egalitate la costuri. Investitia initiala la pompa e mult mai mare. Ai un COP bun ca esti in zona de Sud. In nordul tarii ar fi fost mai slab. Eu am avut in dec 2019 valoarea de 300 lei la gaz, incalzire prin pardoseala, 160 mp, 24 grade interior, Suceava. Ai o diferenta mare dintre tur si retur. Daca aveai o izolatie mai buna la pardoseala ar fi fost mai mica. La incalzirea prin pardoseala e imp echilibrarea hidraulica respectiv sa circule apa permanent prin instalatie pt a mentine sapa la o temperatura constanta. Fct de temp de afara, centrala moduleaza automat temperatura pe tur. Astfel costirile sunt f f reduse. Daca s-ar opri incalzirea, sapa s-ar raci, iar aducerea ulterioara a acesteia la temp solicitata presupune consum mare de energie. Apoi sapa incalzita bine continua sa radieze si incalzeste mai mult camera. Aici e si disconfortul la picioare, mai ales cand se raceste. Mult succes!

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Salut, ai consum foarte mic pe gaz probabil ca ai casa mult mai bine izolata.

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Tocmai ce am facut o comparatie la intrebarea altcuiva si cred ca nu aveti dreptate cu egalitatea de costuri, va rog sa-mi spuneti daca calculul e gresit. " Dec 2019 am avut nevoie de 1726 kw(caldura, casuta T2 din excell) gazul este 0.31 lei/kwh si cea mai eficienta centrala pe gaze are o eficienta de 85%(sau un COP de 0.85). 1726/0.85 = 2030 Kw de gaz necesar, rezulta un cost de 0.31*2030 = 629 lei(factura estimata gaz pentru aceasi casa) pentru poma este 437 kw(curent)* 0.68 lei= 297 lei deci costul cu incalzirea este la jumate"

  • @Umbrasivis

    @Umbrasivis

    Жыл бұрын

    @@valentinsararu2874Ce COP ai avut in lunile cele mai friguroase?

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Am exportat temperaturile si calculat doar pentru perioada Dec 2019 - Dec 2020. In aceasta perioada Ianuarie 2020 a fost cea mai rece luna cu temperatura medie exterioara de 0.8 grade si COP-ul a fost 3.45. Am trecut prin fiecare luna de iarna la sfarsitul materialului. Poti sa te uiti incepand cu minutu 14 si 50 secunde. Tot la sfarsit cand trec prin excel pe colana L este COP pentru temperaturile din coloana M.

  • @gabiemil5682

    @gabiemil5682

    Жыл бұрын

    @@valentinsararu2874 Da te cred.Si eu am chemat-o pe Samanta si pe Ali Baba.

  • @dumitru5061
    @dumitru5061 Жыл бұрын

    Buna treaba!

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Multumesc

  • @marianstan591
    @marianstan591 Жыл бұрын

    Va salut. Felicitari pt materialul postat. Ce putere aveti de la panouri? Ce sistem aveti, offgrid sau ongrid? Va multumesc. Stima.

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Salut, multumesc, offgrid, acesta e link-ul catre clipul cu sistemul kzread.info/dash/bejne/qXyhtM-Sd7maXcY.html

  • @BogdanDumiter
    @BogdanDumiter Жыл бұрын

    Foarte informativ materialul dumneavoastra. Multumim. Daca nu e prea personala intrebarea, cat a costat investitia in acest sistem de pompa de caldura cu toate accesoriile? Sunteti per total multumit? Ar fi raspunsul dvs diferit daca nu aveati deja fotovoltaicele?

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    A costat 48000 lei in 2019 cand am facut achizitia si instalarea. Sunt foarte multumit de cum functioaneaza avand informatiile de acum as face achizitia din nou. Nu ar fi diferita daca nu as avea panourile. Am facut acest material pentru ca eu nu am gasit informatii precise si am facut achizitia nefiind foarte sigur de investitie. In decizia mea de atunci a cantarit destul de mult faptul ca pentru a ma bransa la gaz era nu cu mult mai ieftin si era o chestiune de durata.

  • @sergiurumleanschi6018
    @sergiurumleanschi6018 Жыл бұрын

    Buna ziua. Va mulțumesc pentru postare si explicații detaliate. Am 2 intrebari care este puterea retelei electrice instalate in casa si ce parere aveti despre pompele de caldura romanesti aer apa Termocasa. Va mulțumesc anticipat.

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Buna seara, 1. 18kw trifazic 2. Nu cunosc detalii despre aceste pompe.

  • @danutmanea5531
    @danutmanea5531 Жыл бұрын

    M-am abonat. Fiti amabil, as dori sa va intreb: ce dimensiune are camera tehnica ? Unitatatea exteriora este orientata pe zona sudica sau nu are importanta ? Va multumesc anticipat.

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Buna ziua, casa mea are punctele cardinale in colturi si pompa este pe partea de S-E, este la soare de la rasarit pana pe la pranz. Da, eu cred ca ajuta mult pentru incalzire, pentru ca pe partea de la soare e mai calda si prin urmare pompa lucreaza la o temperatura mai mare decat daca ar fi fost pe partea de Nord insa e si un mic dezavantaj pentru racire.

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Am masurat si camera tehnica are 1.5m x 3.5m dar partea de instalatii este de 1.4 m x 1.5 m.

  • @sergiusalex

    @sergiusalex

    Жыл бұрын

    @@valentinsararu2874 deci cel mai bine e sa o poti muta iarna/vara :))) hmm, cu variantele monobloc chiar cred ca ai putea face treaba asta, daca gandesti din prima tevaraia :)))

  • @ionsuta3905
    @ionsuta3905 Жыл бұрын

    Cit a costat toata investitia pompa si panourile,multumesc .

  • @UpMind3
    @UpMind3 Жыл бұрын

    Salutare, ce folie ai pus sub parchet ?

  • @gabytzull88
    @gabytzull88 Жыл бұрын

    Salut, ai inregistrat cumva cop-ul si pe lunile de vara? Eram curios de cateva valori in mare, gen 35 de grade exterior, 25 de grade interior ce cop ai, sasmd. Poti sa spui te rog ce purificatoare de la xiomi ai? Un link ar fi de ajutor, multumesc

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Salut, am Xiaomi Mi Air Purifier 3H si Xiaomi Mi Air Purifier 2H

  • @cristianstanciu9068
    @cristianstanciu9068 Жыл бұрын

    Salut, urmeaza sa instalam si noi o pompa aer apa de la Daikin. Vom face si racirea prin pardoseala. Inca nu am montat gresia/parchetul dar inclinam mai mult spre parchet cam peste tot mai putin bai. Am inteles ca tu ai jumate - jumate. Cum e incalzirea si racirea pe podea din parchet? Regreti ca nu ai pus gresie peste tot sau e okay si cu parchet? Multumesc

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Salut, am spus si in material despre diferenta pe la inceput cand vorbesc peste poza cu izolatia. Parchetul e din lemn si lemnul e un bun izolator termic prin gresie se simte mult mai repede si radiaza imediat caldura. Eu in camerele de locuit(living, dormitoare) am parchet si restul gresie(hol intrare casa, bai, bucatarie, camera tehnica). Descult daca pun un picior in living si unu in bucatarie se simte diferenta, la suprafata e mai cald cu 1 grad pe gresie. Ai mare atentie la ce pui sub parchet nu lua burete din acela normal perforat(spune ca e pentru incazire pardoseala dar nu o sa mai ai incazire prin parchet) ia ceva special si nu te zgarci costa cat un parchet ieftin. Un alt aspect foarte important alege un parchet cat mai subtire. Legat de racire trebuie sa ai ceva care circula aerul pentru ca cel rece nu se va ridica de jos, eu am niste purificatoare de la xiaomi pentru asta sau mai poti folosi si lustre din acelea cu ventilator. Bafta.

  • @cristianstanciu9068

    @cristianstanciu9068

    Жыл бұрын

    @@valentinsararu2874 multumesc

  • @razvanlex

    @razvanlex

    Жыл бұрын

    Pe cat posibil alege gresie, exista modele foarte frumoase care imita perfect parchetul.

  • @danielpascu35
    @danielpascu35 Жыл бұрын

    Bună ziua felicitări pt prezentare. Două întrebări în cazul în care nu ai panouri pt sa produci curentul se merită pompa? Și cum. de plătiți 0,68 bani pe KW că ați depășit cu mult baremul dat de furnizor. Multumesc

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    1. E usor de calculat in comaparatie cu o centrala pe gaz, eu pentru incalzire in Dec 2019 am avut nevoie de 1726 kw(caldura, casuta T2 din excell) gazul este 0.31 lei/kwh si cea mai eficienta centrala pe gaze are o eficienta de 85%(sau un COP de 0.85). 1726/0.85 = 2030 Kw de gaz necesar, rezulta un cost de 0.31*2030 = 629 lei(factura estimata gaz pentru aceasi casa) pentru poma este 437 kw(curent)* 0.68 lei= 297 lei deci costul cu incalzirea este la jumate, financiar are sens dar conteaza si cat ar fi difernta de investitie. Daca gazul e mai departe de 50m de casa cred ca nu mai are nici un sens. 2. Eu am contract la Hidroelectrica pentru electricitate cu tarif fix de 0.68 lei/kwh si o sa am acest pret pana in Octombrie 2023 cand se va actualiza la tariful pentru anul 2023 care acum este 0.70 lei kw. Este destul de simplu sa schimbati furnizorul trebuie ca titularul locului de consum sa trimita ultima factura si copie act de indentitate si noul furnizor se va ocupa de toate demersurile.

  • @mariusciprianana6216

    @mariusciprianana6216

    Жыл бұрын

    @@valentinsararu2874 Salutare! Aveti dreptate ca este nevoie de mai putini kwh electrici consumati de o pompa de caldura cu SCOP 4+ decat kwh termici consumati de o centrala pe gaz. Ca fezabilitate( investitie/profit) , la preturile actuale( electric/gaz), gazul ramane "king".

  • @costelgigi31

    @costelgigi31

    Жыл бұрын

    @@mariusciprianana6216 A spus că l-ar fi constat branșarea la gaz comparabil cu pompa de caldura. :) Plafonarea pretului la gaz s-ar putea sa nu reziste.

  • @mariusciprianana6216

    @mariusciprianana6216

    Жыл бұрын

    @@costelgigi31 Sunt cateva variabile bune care trebuie luate in calcul....Dvs. vedeti "plafonarea" care poate nu va rezista...Eu vad pret/pompa-compresor in cativa ani ( e mai scumpa ca o centrala pe gaz), mentenanta la panouri...Treaba e mai complexa....

  • @razvanlex

    @razvanlex

    Жыл бұрын

    @@mariusciprianana6216 Ce te faci cand nu ai insa acces la gaz, mai este "king"?

  • @claudiumatei2746
    @claudiumatei2746 Жыл бұрын

    Salutare! Sa-ti mearga perfect sistemul de incalzire-racire multi ani de acum inainte! Scrie-ne, te rog: 1. Cum ai calculat necesarul de putere pentru incalzire si racire pentru a putea alege pompa de caldura. 2. De cati kW este pompa ta de caldura de la NIBE - care este modelul concret ales de tine?! Ai si rezistenta suplimentara?! 3. Alimentarea pompei este monofazata sau trifazata?! 4. Ce capacitate (cati litri) are boilerul de ACM?! 5. Cat a costat tot sistemul tau (pompa de caldura s.a. materiale + manopera)?! Multumim frumos!

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Salut, 1. Nu eu am calculat doat am dat caracteristicile casei si aceasta mi-a fost ofertata. 2. Pompa este de 10 Kw si este modelul F2120-12 cu modul interior VVM 320, modulul interior are si rezistenta electrica dar nu este folosita, pana in prezent poma a generat 36702kwh de caldura si doar 12kw din acestia sunt cu ajutorul rezistentei. 3. Monofazata 4. 180 litri 5. 48000 lei

  • @claudiumatei2746

    @claudiumatei2746

    Жыл бұрын

    Multumesc mult. O zi excelenta!

  • @xtazy07

    @xtazy07

    Жыл бұрын

    @@valentinsararu2874 Inca un set de intrebari daca nu te deranjeaza: 1. Ce suprafata incalzeste PdC-ul ? (scuze daca ai mentionat asta deja in film) 2. Cati membrii de familie locuiesc in casa ? 3. Boilerul de 180L face fata cerintelor familiei ? 4. Apa calda este instanta sau nu ? Daca nu este, poti spune (aproximativ bineinteles) in cat timp ajunge apa calda la cea mai departata baterie ? Si eu sunt in stagiul de analiza a pompei de caldura potrivita casei mele. Multumesc,

  • @ovidiumoro5470
    @ovidiumoro5470 Жыл бұрын

    se poate lasa sapa de la incalzirea in pardoseala descoperita ? fara parchet, fara gresie doar o mocheta simpla si subtire?

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Teoretic si tehnic cred ca este posibil.

  • @sergiusalex
    @sergiusalex Жыл бұрын

    ​ @valentinsararu2874 Pe ce curba si ce temperatura tii racirea, sunt curios, am si eu pompa tot de la nibe si as vrea vara asta sa ii dau drumul la racire.

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Curba este 4 si temperatura minima pe tur este 18 grade. Daca nu e pornita functia de racire trebuie activat si ceva fizic in modulul exterior.

  • @sergiusalex

    @sergiusalex

    Жыл бұрын

    @@valentinsararu2874 ah da? am sa ma uit pe modelul meu sa vad. din cate miau zis cei de la nibe e doar din setari la mine. am sa re-verific. ms de info.

  • @razvanlex
    @razvanlex Жыл бұрын

    Sa folositi cu succes si fara probleme instalatia. Ce mi-a atras atentia, dar poate ma insel, este distanta aparent prea mica dintre unitatea externa si perete, in manualul de instalare nu era prevazuta o distanta minima? In cazul pompei mele este indicata o distanta minima de 50 cm spate si laterale si 200 cm in fata. Legatura dintre unitatea externa si interna se face cu apa, nu cu freon, corect? Cum ati prevazut protectia anti-inghet, antigel, vane anti-inghet sau alta varianta?

  • @laurvonavi

    @laurvonavi

    Жыл бұрын

    Si eu am vazut ca in manualul de montaj in fata mimim un metru liber in spate intre 35 si 50 cm lateral 40..60cm e nevoie pentru schimbul de aer si service

  • @nelupopa
    @nelupopa Жыл бұрын

    Cum ai reusit sa inregistrezi pompa pe nibe uplink? am acelasi setup dar nu reusesc decat cu nibe myuplink

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Din cate stiu merge doar pe un anumit software, eu nu pot sa o configurez si pe myuplink

  • @luk5827
    @luk5827 Жыл бұрын

    Pompa de caldura , centrala pe gaz , lemne , electrica etc , toate consuma exact cat ii necesarul termic la casa . Casa consuma , nu sursele de caldura . Sursele de caldura doar compenseaza pierderile termice ale casei . Daca ai o casa cu necesar termic mare , va consuma mult . Daca e casa pasiva , va consuma putin .

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Intr-adevar, toate produc caldura in functie de necesitate. In schimb, unele produc mai mult decat consuma iar altele produc mai putin decat consuma.

  • @luk5827

    @luk5827

    Жыл бұрын

    @@valentinsararu2874 Sursele de caldura produc atata caldura cat ii necesarul termic , adica cat se pierde prin transmisie si ventilatie . PHPP-ul , softul de proiectare Casa Pasiva arata exact balanta energetica a unei cladiri .

  • @razvanlex

    @razvanlex

    Жыл бұрын

    In cazul pompelor de caldura e putin mai complicat. Randamentul acestora e diferit in functie de mai multi parametri. Pompa de caldura nu "produce" caldura ci "transfera" caldura si consuma curent pentru acest transfer. Chiar si in cazul unei centrale pe gaz pot exista diferente de consum gaz, una e sa fie folosita cu 70°C pe tur, alta cu 40°C pe tur.

  • @gabiemil5682

    @gabiemil5682

    Жыл бұрын

    În sfârșit un răspuns corect.Felicitari! Explicațiile sunt mai mult decât pertinente! Explicațiile și ce însemna COP că se confundă cu altceva!

  • @stanciulicastelian5885
    @stanciulicastelian5885 Жыл бұрын

    Salut, si eu detin o pompa de caldura de la Nibe dar versiunea aceea mai veche din 2012 si sunt ingrijorat de nr de porniri ale compresorului in medie 30/zi iarna, am incalzirea pe calorifere, am vorbit cu cei de la Nibe si au recunoscut ca au gresit oferta(mai trebuia un Puffer de 100L) dar trebuie platit de mine si nu am bani, eu locuiesc in Targoviste, casa este izolata cu polistiren 10cm, ziduri din caramida phoroterm, termopane standard, casa are 115mp utili construita in 2020, oare durata de viata a pompei o sa tina macar 15 ani daca are atatea porniri? Cate porniri pe timp de iarna are a d-vostra?

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Salut!Nu sunt in măsura sa estimez durata de viața a pompei.Nr de porniri este între 5-10 in funcție de temperatura exterioara.

  • @stanciulicastelian5885

    @stanciulicastelian5885

    Жыл бұрын

    @@valentinsararu2874 sa inteleg ca la mine 30 porniri pe zi este extrem de mult nu? 🤔

  • @razvanlex

    @razvanlex

    Жыл бұрын

    Ce putere are pompa ta, pare ca este prea mare pentu casa. Ce temperatura folosesti pe tur cand se intampla asta? Paosibil ca radiatoarele sa nu fie suficient de supradimensionate si pompa nu poate "descarca" in casa caldura, apa se intoarece in PDC calda si atunci se opreste compresorul.

  • @tnn9402
    @tnn9402 Жыл бұрын

    Felicitari , din film am observat cateva nereguli de montaj,in timp vor crea probleme, ma puteti contacta pt detalii

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Buna ziua, multumesc, va rog sa le mentionati aici poate le au si alti utilizatori si vor fi utile informatiile dumneavoastra.

  • @Dj_Tokka

    @Dj_Tokka

    Жыл бұрын

    @@valentinsararu2874 distanta de la sol prea mica,si cel mai important este diametrul dintre unitatii, din filmat pare sa fie un 25 PPR

  • @melcoiu
    @melcoiu Жыл бұрын

    Salut! Ai un mod aditional de a produce caldura? am acelasi tip de PDC cu VVM500, dar in meniul de Service Info nu am acel tab de heat generation. Ms!

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Salut, Acel meniu din ce vad la mine este sub VVM320 cred ca el calculeaza acele informatii, cred ca ar trebui sa fie si sub VVM500 din cate stiu eu doar volumul de apa calda menajera e diferit. Aveti instalat ultimul firmware disponibil? In pagina web eu sunt notificat de cate ori apare o noua versiune.

  • @melcoiu

    @melcoiu

    Жыл бұрын

    @@valentinsararu2874 l am updatat chiar astazi dupa ce am vazut videoul tau, dar nu am acea optiune…am intrebat si pe coneva de la Nibe. Poate este de la contorul acela…?!

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    @@melcoiu Verificati daca apare pe VVM, mergeti in informatii->informatii service->contor termic BF1. Contorul extern din taboul electric doar masoara cosumul pompei nu e conectat in vreun fel la VVM.

  • @melcoiu

    @melcoiu

    Жыл бұрын

    Am verificat, nu am nici in VVM acest contor, la info service

  • @liviupandelica7814

    @liviupandelica7814

    Жыл бұрын

    @@melcoiu VVM 320 are Energy Meter integrat. Astfel se inregistreaza cantitatea de energie termica furnizata. Pentru VVM 500 exista ca accesoriu separat.

  • @alexgunner1882
    @alexgunner1882 Жыл бұрын

    Salut, ce COP are la temperaturi negative? zilele astea la mine sunt -5, -12C.

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Salut, aceleasi temperaturi sunt si la mine acum. Daca faci pauza pe la momentul 15:15 te poti uita pe coloana M unde sunt temperaturile medii exterioare pentru intervalul masurat si pe coloana L ai COP pentru temperatura respectiva.

  • @razvanlex

    @razvanlex

    Жыл бұрын

    Nu este foarte relevant COP, important este SCOP, adica COP pe sezon. In general media este undeva la 3 sau mai sus in Romania, depinde si de zona si cel mai important de izolatie. Da, vor fi cateva zile sau 1-2 saptmanai pe an cand va avea COP slab, poate va avea nevoie de ajutor cu rezistente electrice insa mare parte din sezonul de iarna va functiona cu un COP de 3 sau peste.

  • @alexgunner1882

    @alexgunner1882

    Жыл бұрын

    @@razvanlex pai nu ma incalzeste cu nimic un COP ridicat cand e cald afara, adica e soare, deci oricum n-am nevoie de mare lucru :)

  • @razvanlex

    @razvanlex

    Жыл бұрын

    @@alexgunner1882 Daca citesti cu atentie, te incalzeste. La temperaturi negative va avea un COP mai mic, 2 sau poate chiar 1, insa nu este relevant, important este COP pe intreg sezonul de iarna (5-6 luni) iar acela in general este peste 3. E ca la autoturisme, cand accelerezi poate vei vedea un consum de 22 litri/100 km insa media iese la 5 l/100 km. Acesta este si motivul pentru care in Romania in general nu se justifica pompe de caldura apa-apa sau sol-apa care au un randament mai bun cand este foarte frig, dar la temperaturile de toamna si primavara au randament mai prost pentru ca apa/solul au poate 4-7 grade insa afara aerul are 4-7 noaptea dar 10-18 ziua. De la 1 octombrie 2022 pana azi, 18 aprilie 2023 pompa mea de caldura a consumat 2.352 kWh (fara producere ACM). Precedentele trei ierni consumul casei mele a fost de 12.000 kWh de gaz (incluzand si ACM). A fost cea mai blanda iarna asta, totusi cat sa fi fost SCOP, peste 3, nu? 2.352 kWh x 0,7 lei (electric) = 1.646 lei 12.000 kWh x 0,31 lei (gaz) = 3.720 lei Diferenta reala este sigur mai mica, fiind iarna mai blanda probabil nu as fi consumat 12.000 kWh gaz. Putem scadea chiar si aproximativ 240 kWh (22 m.c.) gaz pe luna pentru productia ACM si tot rezulta o diferenta majora cu preturile actuale. Eliminam chiar si 2.000 kWh pentru productia ACM si ajungem la 10.000 x 0,31 = 3.100 lei, aproximativ dublu fata de pompa de caldura. Adevarat insa, am casa destul de bine izolata si PDC poate functiona cu un randament ridicat, insa am instalatia radiatoare, nu IPAT.

  • @alexgunner1882

    @alexgunner1882

    9 ай бұрын

    @@razvanlex ai zis ca ai casa izolata, daca e soare afara mai ai nevoie de incalzire? eu nu. de aia intreb

  • @andreitertiscu
    @andreitertiscu Жыл бұрын

    Aș avea câteva întrebări, daca-mi permiteți. 1. Răcirea se face prin aceeași instalație din pardoseala? 2. Cum face față la temperaturi mai înalte (34+) ?

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Da, racirea se face tot prin pardoseala am niste purificatoare de la xiaomi care ridica aerul de jos. Functioneaza ok, vara in cele mai calde zile temperatura interioara nu trece de 26 grade. Si in mod normal e mentinuta la 25.

  • @maximusproject102
    @maximusproject102 Жыл бұрын

    Salut...deja ai facut o greseala la constructia casei, prin care o sa ai pierderi de caldura...tamplaria montata dupa izolatie..

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Salut nu prea inteleg ce vrei sa spuni, te rog detaliaza. La montaj frestrele au fost proptite in acel contur de polistiren astfel incat sa nu iasa spuma in exterior ci sa intre pe sub el pentru a nu fi nevoie sa o tai. La interior am folosit o folie speciala de etansare.

  • @krissnikk2000

    @krissnikk2000

    Жыл бұрын

    @@valentinsararu2874 salut, Lasă-l ca nu știe ce vorbește

  • @laurvonavi

    @laurvonavi

    Жыл бұрын

    @@petronelpetronel6340 de fapt fereastra se monteaza acolo potrivind punctul de condens de 0 grade din zidarie cu punctul de condens din fereastra, de obicei de la mijlocul peretelui spre exterior dar nu chiar la margine insa fiecare face cum considera.

  • @iontanase1871
    @iontanase1871 Жыл бұрын

    Aaaaaa,aveți panouri!!!Ok!

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    👍

  • @marianfieraru3170
    @marianfieraru31708 ай бұрын

    Cât te-a costat toată traba aceasta?

  • @mariusstefan2506
    @mariusstefan2506 Жыл бұрын

    Se poate pune excelul la download ? Ms

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Am sa verific daca este posibil dpdv al termenilor si conditiilor

  • @ovidiuNa
    @ovidiuNa10 ай бұрын

    Setati viteza la 1.5x

  • @relusaurelio2049
    @relusaurelio2049 Жыл бұрын

    Orice altă sursă de încălzire vă consuma , mai puțin la instanța în pardoseală decât în calorifere.

  • @razvanlex

    @razvanlex

    Жыл бұрын

    Si daca pui calorifere pe toti peretii tot asa va consuma? Conteaza suprafata radianta, "puterea" radiatoarelor respectiv IPAT. Da, in practica majoritatea IPAT consuma mai putin pentru ca ai acelasi confort la o temperatura mai scazuta. Dar eu nu cunosc direct inca pe nimeni multumit de IPAT, sunt instalatii facute fara proiect, prost implementate, sisteme hibrid cu IPAT parter si calorifere etaj si bai samd.

  • @bogdanb1106
    @bogdanb1106 Жыл бұрын

    Ce firma v-a facut montajul?

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Nu pun numele, dar nu as putea sa spun ca ii recomand.

  • @bogdanb1106

    @bogdanb1106

    Жыл бұрын

    @@valentinsararu2874 Mulțumesc! Frumos video-ul! Spor!

  • @iontanase1871
    @iontanase1871 Жыл бұрын

    Dar dacă aveați și panouri???

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Da, am .

  • @MsJimmy74
    @MsJimmy74 Жыл бұрын

    Sa nu uitam ca multe sunt la 380 v ,și consuma de rupe,dar,specialiștii lui peste nu zic

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Parerea me este ca si cele trifazare au consum similar.

  • @Umbrasivis

    @Umbrasivis

    Жыл бұрын

    Poate sa fie si la 1000 v, ea consuma cat are nevoie.

  • @donkeyhote5540

    @donkeyhote5540

    Жыл бұрын

    Consumul e același, indiferent de tipul de alimentare. Ce diferă este distribuția lui (se împarte pe 3 faze sau doar pe una) și mai ales curentul de pornire. Curentul de pornire la o pompă alimentată monoifazat poate prăji ușor un invertor dacă alimentezi pompa din așa ceva.

  • @vulvamare

    @vulvamare

    Жыл бұрын

    În trifazat ai doar parte de un curent de pornire mai mic însă puterea absorbită este dictată de aceiași factori ca și la monofazat. În plus, randamentul și eficiența motoarelor trifazate este mai bună.

  • @razvanlex

    @razvanlex

    Жыл бұрын

    Ce relevanta are daca este la 400V sau la 230V? 😂

  • @VictorCostea
    @VictorCostea Жыл бұрын

    Cat a costat toata investitia ?

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    48000 lei in 2019

  • @stefangeaburu4817

    @stefangeaburu4817

    Жыл бұрын

    buna? 49000 reprezentand ce? multumesc

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    @@stefangeaburu4817 48000 lei reprezentand costul total format din: unitatile pompei, toate piesele marunte/tevi, vase expansiune si manopera.

  • @stefangeaburu4817

    @stefangeaburu4817

    Жыл бұрын

    @@valentinsararu2874 bun meterial. sa speram ca nu vindeti pompe 🙈🙈🙈

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    @@stefangeaburu4817 😁 Nu am nici o legatura cu intalatiile sau vanzrea, lucrez in domeniul IT.

  • @iontanase1871
    @iontanase1871 Жыл бұрын

    Bună! Nu poate crede pompa,ci constată.Pentru a crede trebuie conștiință.Scuze.

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    😉

  • @allyoucouldate9510
    @allyoucouldate9510 Жыл бұрын

    "2030 Kw de gaz necesar, rezulta un cost de 0.31*2030 = 629 lei" - si gazul e plafonat, la 0.1/kw, costul cu curentul l-ai calculat plafonat iar gazul neplafonat... - interesant de vazut cat ai avea consmul intr-o luna cu -10C medie afara... - daca faci un cost pe 20 ani: cost instalatie pe gaz + cost gaz VS cost instalatie pompa caldura + curent, cred ca iesi pe minus cu "pompa de caldura"

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Salut, e fix invers, pretul meu la curent e din contractul cu hidroelectrica fara plafonare si uite ce spune engie pe site-ul lor despre pretul la gaz. "Conform OUG nr. 27/2022, modificată și completată prin: OUG nr. 119/2022, Legea nr. 357/2022, OUG. 192/2022, în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2025, prețul final facturat al gazelor naturale pentru clienții casnici este plafonat la valoarea de maximum 0,31 lei/kWh (TVA inclus). Astfel, prețul final facturat de către furnizorii de energie va avea întotdeauna valoarea cea mai mică dintre prețul plafonat menționat mai sus și prețul din contractul de furnizare." In zona unde louiesc eu sunt si nopti cand temperatura scade la -18 grade, in Romania nu exista nici o zona in care temperatura medie pe vreo luna este -10 poti sa dai o cautare pe google sa verifici sunt disponibile cifre cu temperaturile medi lunare pentru toata tara. Pentru mine sa aduc gazul si sa montez o centrala pe gaz era cu vreo 10 000 lei mai ieftin decat pompa de caldura. Nu iau in calcul ca era de umblat asteptat si trebuie proiect. Ca fapt divers vecinii mei au facut cere in 2020 s-a executat lucrarea in 2022 noiembrie si in prezent asteapta sa fie pusa in functiune. Nu zic ca doar aceasta asteptare pentru mine valoreaza mai mult de 10 000 lei dar financiar se amortizeaza in 4 ani diferenta asta fara sa iau in calcul ca mai mult de jumate din electricitatea consumata o produc din panourile fotovoltaice.

  • @allyoucouldate9510

    @allyoucouldate9510

    Жыл бұрын

    @@valentinsararu2874 Eu la Eon am plafonat gazul la 0.1/KW. LaHidtorlectrica aveti 0.68 acum, ca au vrut sa atraga clienti(se scoate pe bursa), vedeti voi spre sfarsitul anului cat va fi...

  • @razvanlex

    @razvanlex

    Жыл бұрын

    Nu, te inseli. Gazul este plafonat la 0,31 lei, el costa cam 1 leu pe kWh fara compensare, mai scum decat curentul. Nu exista in Romania medie de -10 grade pe luna nicaieri in tara. Poate Varful Omu sau ceva echivalent prin munti la mare altitudine, dar ma indoiesc chiar si acolo... Depinde si de costul PDC, in cazul de fata costul a fost substantial, insa se pot monta PDC si cu preturi rezonabile 20-25.000 lei. Ideea ar fi ca in cazul montarii unui sistem fotovoltaic poti produce curent 15-20 de ani, si nu mai depinzi in totalitate de pretul kWh. Dupa gaz nu poti sapa...

  • @allyoucouldate9510

    @allyoucouldate9510

    Жыл бұрын

    @@razvanlex cat ai platit curentul iarna asta? la niste prieteni l-ea venit gazul 500-700lei/luna si la vecinii lor cu pompa de caldura curentul 2000-2500lei/luna...

  • @razvanlex

    @razvanlex

    Жыл бұрын

    @@allyoucouldate9510 N-am platit curentul pe luna asta, inca nu au fost emise facturile. Insa am contor separat pentru pompa de caldura. Nu crezi ca daca era mai ieftin as fi folosit centrala pe gaz? Chiar si la pret echivalent am preferat sa folosesc electric si nu gaz, avand in vedere situatia economica actuala. Doar apa calda menajera este produsa de centrala pe gaz, nu am vrut sa ma complic cu instalarea unui boiler si nici nu aveam loc pentru unul. Vecinii de care pomeneste este posibil sa nu fie la Hidroelectrica si atunci la depasirea plafonului platesc pret mult mai mare pe curent. Este posibil insa ca si instalarea sa nu fie corect, casa sa nu fie izolata samd. Aceeasi pompa de caldura in conditii identice poate consuma dublu sau triplu in functie de cum este folosita, nu este asa simplu ca la celelalte surse de caldura. Eu am folosit intre 30 si 36°C pe pe tur toata iarna, 36°C la -9°C exterior, avand instalatie cu radiatoare si cu 24°C in casa. Daca nu faci corect instalatia, daca montezi o pompa de caldura supradimensionata, daca nu este bine izolata casa poti sigur sa te pacalesti cu o pompa de caldura, asta este cert. Eu folosesc o PDC de 6kW pentru 130 mp. Centrala gaz este de 35kW.

  • @pcoctettehnoproiect9586
    @pcoctettehnoproiect9586 Жыл бұрын

    Atenție consumul are unitatea de măsură kWh și nu kW.

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    De acord in kwh se masoara cosumul, kw este pentru putere, sunt sigura ca toata lumea a inteles la ce ma refer.

  • @pcoctettehnoproiect9586

    @pcoctettehnoproiect9586

    Жыл бұрын

    @@valentinsararu2874 In tehnica lucrurile sunt stabilite și așa trebuie sa rămână. Nu putem amesteca unitățile de măsură.

  • @popionel1733
    @popionel1733 Жыл бұрын

    Nu ai spus ce izolatie ai la acoperis, mansarda sau plafon, cei 10 cm de vata la pereti este foarte putin, o izolatie buna la pereti este de 15-20 cm si la acoperis de 25-30 cm.

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Am spus, vizionati de la 2:21.

  • @razvanlex

    @razvanlex

    Жыл бұрын

    Te inseli. ACUM este buna o izolatie de 15-20 la pereti. Dar peste 10, 20, 30 de ani? Sa nu uitam ca acum 20 de ani o izolatie buna erau 3 cm, apoi 5 cm, apoi 8 cm de polistiren. Gaseai placi de 10 cm acum 20 de ani? Am izolat prin 2003 apartamentul de la bloc cu 8 cm, varful tehnologiei! Majoritatea puneau de 5 cm atunci. 😀

  • @tiberiuovidiuciocan5580
    @tiberiuovidiuciocan5580 Жыл бұрын

    Ba dar ai avut bani nu gluma.

  • @marianfieraru3170
    @marianfieraru31708 ай бұрын

    Pffffff, trebuia sa explici câți kw consuma si câți kw produce, nici nu ai explicat de câți kw e pompa 😔😔🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

  • @cristitomescu3733
    @cristitomescu3733 Жыл бұрын

    Cum dracu faceți,am montat pompa de căldură acum un an,la -7grade am consum de 60,70 kw pe 24 h,am și panouri fotovoltaice?

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Am dat toate detaliile pentru a putea face o comparatie, nu stiu ce dimensiune, izolatie, sistem de incazire... are casa dumneavoasta pentru a va da un raspuns legat de diferenta. Am verificat si doar pentru pompa de caldura in 24h la -7 grade am un consum de 30 kwh.

  • @clausion

    @clausion

    Жыл бұрын

    @@valentinsararu2874 Nu este foarte bine izolata casa dv. Daca o comparam cu o casa pasiva (15KWh/mp/an) care ar consuma pe zi 7KWh de curent electric cu o pompa de caldura, a dv. consuma de 3 ori mai mult. Banuiesc ca cel mai mult pierde prin podea, apoi prin ferestre, nici 10 cm de vata bazaltica nu inseamna prea mult, doar la acoperis pare ok, din ce ne-ati povestit. Multumim pentru prezentarea bine facuta.

  • @costelgigi31

    @costelgigi31

    Жыл бұрын

    @@clausion Baliverne. Reduci coeficientul de transfer termic de la 0,15 W/m2K la 0,1 W/m2K, dublând costurile cu izolația, vata minerala fiind relativ... neieftină. :) Lângă izolația asta de ambalat bursuci ai geamuri, să zicem, caz fericit, tripan, coeficient de transfer termic de 0,8 W/m2K

  • @costelgigi31

    @costelgigi31

    Жыл бұрын

    calorifere?

  • @vulvamare

    @vulvamare

    Жыл бұрын

    Sunt prieten cu o familie care are o casă P+E, 150mp pe nivel (deci 300mp în total). Casa este construită pe cadre, cu pereți din bca de 300mm, izolati cu polistiren grafitat de alți 300mm. Acoperiș ”drept”. Arată ca un mic bloc. Pereții la interior sunt din bca de 200mm. Pompă de căldură geotermală (apă/apă) cu puțuri săpate pînă la 120m. Încălzire prin pardoseală peste tot. Panouri pe acoperiș, 20kW, montate cu balast ca să nu dea găuri în acoperiș. Acoperisul este acoperit cu membrană (nu știu de care) dar este ”gros” de ~800mm+ din care 400mm este izolație de polistiren. La ei acasă, pompa aceea pornește de maxim 3 ori pe zi și perioade scurte. Temperatura în camere, undeva între 24-25 grade. N-am văzut factură sărită de 500 ron la curent și aici vorbim de toată casa, nu doar pompa. Pe mine m-au convins, izolația și ventilația casei, contează enorm.

  • @claudiusandu8968
    @claudiusandu8968 Жыл бұрын

    La cit de bine e izolata casa esai mai bine cu o centrala electrica cu inducție ,cred ca pompa de căldură e o mare porcărie

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Centrala electrica pe inductie are un raport de 1 la1 adica consuma 10 kw de curent si produce maxim 10 kw de caldura, poma de caldura in cel mai rau caz are un raport de 1 la 3 adica pentru aceasi 10 kw platiti produce 30 Kw si ideal 50 kw.

  • @claudiusandu8968

    @claudiusandu8968

    Жыл бұрын

    @@valentinsararu2874 nu știu de unde aveți informațiile de care spuneți dar va spun ca sunt eronate ,mai informați-vă

  • @Umbrasivis

    @Umbrasivis

    Жыл бұрын

    Si in prima luna arunca centrala pe inductie din casa. 😀 pompa de caldura e o porcarie doar pt cel care nu stie cum functioneaza.

  • @guenoleadamantu8939

    @guenoleadamantu8939

    Жыл бұрын

    Sunt curios cum vei face răcoare vara cu centrala cu inducție... Poate nu știai: pompa de căldură face și frig vara. Cu curent electric ce-i drept, numai că vara ai curent electric din belșug mulțumită panourilor fotovoltaice.

  • @claudiusandu8968

    @claudiusandu8968

    Жыл бұрын

    @@guenoleadamantu8939 totuși iarna te poți încălzi mai ieftin decât în formula asta ,iar vara poți folosi sistemul asta pentru a te răcori

  • @romik25oct
    @romik25oct Жыл бұрын

    Cum sa consume 500kwh doar pompa de caldura cumetre? :))) pai plafonu se aplica doar pana la 250kwh, dupaia esti pe barba ta, Dumnezeu cu mila :))....deci fara panouri...dai 15.000E degeaba...

  • @valentinsararu2874

    @valentinsararu2874

    Жыл бұрын

    Pretul de care vorbesc nu incude nici o plafonare atat costa curentul la Hidroelectrica, oricine se poate muta la ei.

  • @razvanlex

    @razvanlex

    Жыл бұрын

    Hidroelectrica se numeste "cumetre". Mai citeste si tu inainte sa-ti dai cu parerea.