Berat Mutluhan Seferoğlu-Metafizik ve Karşıtları

Metafizik varoluşun en genel kategorilerini, bunların doğalarını ve aralarındaki ilişkileri tespit etmeye çalışan felsefe dalıdır. Felsefe tarihi boyunca çoğu filozof metafizikle uğraşsa da çeşitli dönemlerde metafiziğin meşru bir araştırma alanı olduğundan şüphe duyan filozoflar olmuştur. Bu şüpheciliğin en bilinen örneklerini modern felsefede Hume ve Kant, 20. yüzyıl başlarındaysa Viyana Çevresi vermektedir. Her ne kadar 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra analitik felsefede metafiziğin geri döndüğü yönünde bir görüş birliği olsa da, metafizik karşıtı sesler tamamen susmamış, hatta yeniden güçlü bir şekilde duyulmaya başlamıştır. Bu sunumda Berat Mutluhan Seferoğlu bize metafiziğe karşı Neo-Pragmatizm, Neo-Carnapçılık, doğallaştırılmış metafizik, ve evrim/bilişsel bilimler kaynaklı çağdaş meydan okumalardan bahsedildi.
Dergimizi internetten sipariş etmek için: www.shopier.com/ShowProductNe...
Makale ve diğer içeriklerimizin olduğu Web sitemiz: onculanalitikfelsefe.com
Dergimizin sosyal medya hesapları:
Facebook: / onculfelsefe
Twitter: / felsefeoncul
Instagram: onculanalit...

Пікірлер: 5

  • @Tanjanu2be
    @Tanjanu2be4 жыл бұрын

    Gerçekten toparlayıcı ve çok yönlü olmuş. Ders gibi. Ses sorunlarına rağmen dinliyorum. Elinize sağlık.

  • @deadmanwalking4516
    @deadmanwalking45164 жыл бұрын

    sezgilerin bir düşünme biçimi oluşu problemli. düşünceler ne kadar hızlı olursa olsun ve refleks haline gelirse gelsin uzun ve derin bir çözümlemeyle yani argümanlarla incelenebilir. bir fizikçinin veya alanında uzman birisinin bu konularda daha iyi sezgilere sahip olması onların bu şeyleri daha fazla deneyimlemesiyle ilgilidir. argümansız bir düşünmenin düşünme olması tuhaf. aslında bu basitçe daha hızlı düşünmek olarak da nitelenebilir ama birisinin fizikte daha iyi tahmin yapmasıyla veya annesinin evde olmasıyla şu an rüya görmediğimizi iddia etmesi arasında fark vardır. annesi her gün o saatte olduğu evde olduğu için öyle düşünebilir. dış dünyanın gerçekliği ise tamamen farklıdır ve sezgilerin asıl devreye girdiği konular da bunlardır. sezgileri bu tarz bir bağlamda inceleyeceksek sezgileri bir çeşit düşünmeden ziyade algılama biçimi olarak nitelendirmek daha doğru olur. tıpkı görmek gibi bir algı. bebeklerde amaçsal düşünme ve ahlakın varlığı gibi doğuştan gelen ve daha zayıf kalan bir algı olarak düşünebiliriz. seçeneklerden birinin bu olması daha makul

  • @ozlemcal4598
    @ozlemcal45985 жыл бұрын

    Ses çok çok az geliyor. Laptopta dinlemeye çalışmak işkence gibi.

  • @fratsahin7958
    @fratsahin79585 жыл бұрын

    Videolara kesinlikle bir yaka mikrofonu ile ses sağlamanızı öneririm. Buna geçiş yapmakta geç bile kaldınız sevgili Öncül Analitik Felsefe :) Videolara devam!

  • @Tanjanu2be
    @Tanjanu2be4 жыл бұрын

    Dinlenecekler listeme eklemiştim. Bugüneymiş kısmet. Evet ses/mikrofon biraz derinden geliyor, keşke yankıdan arındırılmış olabilsemiş. Şimdi dinlemeye başlıyorum... (şimdiden emeğinize sağlık)

Келесі