Ateizmin Eleştirisi: TANRI, KÖTÜLÜK VE ÖZGÜR İRADE PROBLEMİ | Felsefe Tarihi 22

Dünyada çok fazla acı var. Depremler, hastalıklar doğal kötülüğün; cinayet ve işkence ise ahlaki kötülüğün örnekleri. Yüzyıllar önce Epiküros, "Her şeye gücü yeten iyi bir tanrı nasıl olur da kötü olanı hoş görebilir? Tanrı kötülüğü durduramıyorsa mutlak bir güce sahip değildir, öte yandan mutlak gücü olduğu halde kötülüğü önlemeye istekli değilse bu durumda tanrı nasıl mutlak iyi olabilir? Her şey tanrıdan geliyorsa kötülük de ondan geliyor olmalı. O halde tanrı kötülüğü istemiş olmalı." diye soruyordu. Bu soru yüzyıllarca ayakta kaldı ve teizme karşı getirilen güçlü argümanlardan biri olarak ateist literatür de yerini aldı. Çağımızın düşünürlerinden Sam Harris Hıristiyan Bir Ulusa Mektup adlı kitabında “Tanrı varsa ya en korkunç musibetleri engellemek için hiçbir şey yapmıyor ya da bunları durdurmak umrunda değil. Dolayısıyla tanrı ya kudretsiz ya da kötü.” derken neredeyse Epiküros ile aynı şeyi sorar. Eğer teizmin tanrısı her şeye gücü yeten iyi bir tanrıysa neden tüm bu kötülüklere son vermiyor? Bu soruyu Orta Çağ filozoflarından Augustinus, Thomas Aquinas ve Boetheius ile birlikte yanıtlamaya çalışalım.
💡 Yeni Başlayanlar için "Dilozof Felsefe Tarihi Serisi" (45 Bölüm)
• BATI FELSEFESİ TARİHİ ...
❓BEN KİMİM?
www.pelindilaracolak.com
📣 Felsefi Podcast Programım "Dünyaya Fırlatıldık!" ı Dinlediniz mi?
open.spotify.com/show/2j3PhnL...
📣 Ücretsiz bültenime kayıt olarak videolarımın metinlerini mail olarak alın:
apos.to/n/dilozof
📣 Online Eğitimler | superpeer.com/dilozof
📱SOSYAL MEDYA
➡ Twitter | / pelindilaraclk
➡ Instagram | / pelindilaracolak
➡ Facebook | / pelindilaracolak
👋🏼 Patreon aracılığıyla destekleyin: / pelindilaracolak
📬 Bana Ulaşın: contact@pelindilaracolak.com

Пікірлер: 5 200

  • @sabanyaban822
    @sabanyaban8223 жыл бұрын

    "Umarım kafanız biraz karışmıştır." ne kadar güzel bir beklentidir, çok hoşuma gitti.

  • @orhankoc2143

    @orhankoc2143

    3 жыл бұрын

    kafa karisacak bir durum yok islamiuet herseyi acikliyor.

  • @fatihozen2371

    @fatihozen2371

    3 жыл бұрын

    @@orhankoc2143 wikwik

  • @orhankoc2143

    @orhankoc2143

    3 жыл бұрын

    @@fatihozen2371 Kur'an gelmiş, hz. Muhammed a.s.m. herseyi aciklamis. Hala boyle faydasiz boş saçma seylerle degerli omrunuzu tuketiyorsunuz. Islam aklinizdaki tum sorulari yanitliyor.hergun onlarca insan Islami arastirip oğreniyor ve muslumanligi seciyor.

  • @fatihozen2371

    @fatihozen2371

    3 жыл бұрын

    @@orhankoc2143 kanka cariyelerin neresi mantıklı veya senin 4 5 kadın alman neresi mantıklı??? madem islam mükemmel, islamın yoğun olduğu ülkelerde neden karışıklık söz konusu

  • @doomega8179

    @doomega8179

    3 жыл бұрын

    @@orhankoc2143 hz ademden bahsediyor ilk insandan bahsediyor,evrim gerçek evrimde ilk insan diye birşey yoktur bak çelişti, zinanın haram olması mesela koskoca tanrı insanların cinselliğine karışıyor ama tecavüz haram demiyor bu allahta ne sapıkmış yaw peygamberin kız kardeşini helal etmesini saymıyorum bile :)

  • @tugbailca5476
    @tugbailca54763 жыл бұрын

    İçerik dışında bir şey söyleyeceğim. Din felsefe gibi konularda KZread da sizden başka genç kadın içerik üretici yok. Genellikle yaşı büyük insanlar genç olanlar da hep erkek. Bence özellikle genç kızlar için çok iyi bir örneksiniz. Teşekkürler.

  • @icmimar

    @icmimar

    3 жыл бұрын

    Var. Siz denk gelmemişsiniz. kzread.infovideos ; kzread.info/dron/33OimiFDOplJVogCZ0GO6w.htmlvideos ; Prof. Dr. İoanna Kuçuradi

  • @mert8147

    @mert8147

    3 жыл бұрын

    @M. Doğan kaynak var mı?

  • @sedefserkes5234

    @sedefserkes5234

    3 жыл бұрын

    *Felsefeyi kitaplardan hayata aktarmayı başarmış bir kanal önerim size: Sisyphos TV*

  • @mustukulteddy2292

    @mustukulteddy2292

    3 жыл бұрын

    Celal Ortaylı çok şık bir ismin var, imrendim valla.😁👍👏🏻👏🏻

  • @hursadakkartal1354

    @hursadakkartal1354

    3 жыл бұрын

    Tanrı'nın Zaten, hiç kimsenin ibadetine ihtiyacı olmaz. Çünkü, bu özellik de sadece ve yalnız, ona mahsus, sayılıp, bunu böyle, bütün kutsal sayılan metinler, teyit ve tespit eder.

  • @veyselvuran1854
    @veyselvuran1854 Жыл бұрын

    Dini konuları her yönü ile ele alabilmek günümüz Türkiye'sinde cesaret isteyen bir durum gerçekten. İnsanların büyük bir çoğunluğu atadan öğrendiği din olgusuna sıkı sıkıya bağlı. Özellikle bu durum İslamiyet için ciddi anlamda geçerli diyebiliriz. Çünkü insanlara hep dini ya da tanrıyı sorgulamanın günah olacağı empoze edilmiş durumda. Bende ortaokul yıllarımdan bu yana hep bu durumları sorgulamış biri olarak bu tür yayınlar ve araştırmalar hep ilgimi çekmiştir. Doğru ya da yanlış birilerinin düşünmesi ve tartışılması gerekiyor. Bu sebeple size teşekkür ederim. Diğer yayınlarınızı da dinleyeceğim.

  • @bb-oh7yo

    @bb-oh7yo

    Жыл бұрын

    Merhaba, dediklerinize katılıyorum. Aslında Kuran'da İbrahim peygamberimizin (a.s.) bile gençken bir sorgulama içinde olduğunu okuyoruz. (Güneşe bakıp ben batanları sevmem, bu benim Rabbim olamaz kesitleri) Kendince bir muhakemeden sonra yaratilanlardan farklı tek bir ilaha inanma serüveni de diyebiliriz belki buna. Bu hikayeye rağmen sorgulamanın günahmış gibi lanse edilmesi ya yanlış kabullerden ya da art niyetten kaynaklaniyor olabilir. Aklıma geldi eklemek istedim, sevgiler.

  • @ertugrule

    @ertugrule

    10 ай бұрын

    @@bb-oh7yo sorgulamaya günahmış gibi bakanların inan islam toplumu açısından hiç bir +- si yok. çünkü aslında konuya dahil değiller dışından tutunmuşlar. zaten iribar edilmiyorlar.

  • @mesudetunaloglu7714
    @mesudetunaloglu7714 Жыл бұрын

    Tam anlamıyla felsefeci olarak yaratılmışsınız, çok önemli bir açığımızı başarıyla kapatıyorsunuz, yolunuz açık olsun.

  • @sahincagret208
    @sahincagret2083 жыл бұрын

    Daha orta okula giderken çevremde yaşça büyük kişilere sorduğum soruları meğersem yıllar önce bir çok felsefeci sormuş.. Geçmiş, gelecek ve şimdi..

  • @omerdmrl6

    @omerdmrl6

    3 жыл бұрын

    Cevabını aldın mı peki?

  • @islamturq6053

    @islamturq6053

    3 жыл бұрын

    @@omerdmrl6 cevabı basit alvin plantinga kötülük problemine yorumunu oku

  • @futurexjam2

    @futurexjam2

    3 жыл бұрын

    zaman dediğimiz kavram nedir? madde enerji değişim dönüşüm farklılık olmasa zamandan bahsedebilir miyiz? Zaman dediğimiz şey bir olayın oluşmasının veya bir olayın devinim halinde meydana gelirken başka bir olayın meydana gelişinin kıyaslanmasıdır sadece. Bu ne demek? Mesela bir olay/oluşum düşünelim ama istikrarlı olsun, sürekli devinim içinde kendini hiç bozulmadan tekrar ediyor olsun, referans olarak kullanacağız bu olayı. Örneğin Dünyanın kendi eksenindeki dönüş olayı çok istikrarlı bir olaydır, sürekli kendini bozulmadan tekrar eder. Bu olayı temel bir olay olarak kullanıp başka olayların / oluşumların bu olaya göre gerçekleşme anını tahmin etmek isteyelim. Yani, Dünyanın kendi etrafındaki dönüşünün 1/3600'ü gerçekleştiğinde başka bir olay da tamamlanmış olsun. Mesela suyun kaynamaya geçme anını tahmin edeceğiz. Deniz seviyesinde, bir miktar suya sürekli aynı miktarda ısı verelim. Biliyoruz ki sürekli ısıtılan su bir süre sonra kaynayacaktır. Peki biz bu suyun kaynamaya geçeceği anı tahmin edebiliyor muyuz? Evet :) Dünyanın dönüşünü taklit eden yani dünyanın bir gün içerisinde ne kadar döndüğünü modellediğimiz aletlerimiz olsa ve o aleti takip edersek suyun kaynamaya geçeceği anı net görebiliriz. Mesela bu taklitçi aletler nelerdir? En basitinden saatlerimiz :) Saat tam 1deyken suyu ısıtmaya başladık ve dedik ki, deniz kenarında bu su 15 dakika sonra kaynayacak, yani saatimiz 1:15i gösterince su kaynamaya başlayacak. Yani burada aslında geçen bir zaman yok. Oluşumlar var, değişimler var, farklılaşmalar var ve biz bunları kıyasladığımız için, bir olayı diğer olayla kıyasladığımız için bir şeylerin gerçekleşme anını veya sonlanma anını hesaplayabiliyoruz. Zaman dediğimiz şey budur aslında. Mesela deniz seviyesinden daha yüksek yerde aynı miktar suya aynı miktar ısı verirsek 15 dakika yerine 10 dakika sonra kaynamaya başlayacaktır. Burada değişen şey zamanın hızlanması değil, basınç azaldığı için su moleküllerinin daha rahat hareket ediyor olasından ötürü kaynama olayının gerçekleşme anı daha erken meydana gelir. Tüm konular zaten bizi göreliliğe kadar taşır ki basınç farkı da bize göreliliği göstermiş oldu. Kısacası sadece şu an vardır.

  • @orhankoc2143

    @orhankoc2143

    3 жыл бұрын

    aklinizdaki tum sorularin cevabi islamda ve risale-i nur da var

  • @muhammedmutlupiskin489

    @muhammedmutlupiskin489

    3 жыл бұрын

    - İnsanların iradelerini şöyle açıklayalım: Kader ikidir: a- Cebri kader b- İhtiyari kader. a- Cebri kader: burada insanın seçim hakkı da mesuliyeti de yoktur. Örnek İnsanın kız ya da erkek olarak dünyaya gelmesi gibi. b- İhtiyari kader: Burada insanın seçim hakkı buna bağlı olarak da sorumluluğu vardır. İnsan tercih eder Allah(c.c) yaratır. Örnek ateşin yaratılması hayırdır, bir çok işlerini onunla yaparsın. Burada sen tercihini yanlış yapar elini ateşe sokarsan elini yakarsın. Şimdi suç senin mi Allahın(c.c) mı(haşa). Burada hemen inkarcılar şunu der ateşi yaratmasaydın bende sokmazdım. Bunun ne kadar mantıksız olduğu açıktır. Kısaca sen tercih edersin Allah(c.c) yaratır. Sen tercihinin sonuçlarına katlanırsın. Allah benim inkarcı olacağımı biliyorsa neden beni yaratıyor? Bana zahmet veriyor? Ben mi dedim yarat diye? Bir öğretmen hangi öğrencisinin zayıf alacağını bilir ve derki falanca zayıf alıp sınıfta kalacak. Şimdi zayıf alan ve sınıfta kalan öğrenci öğretmen bildiği için mi zayıf alıyor yoksa çalışmadığı için mi? Allah (c.c) bildiği için ( Bu bilgi seni zorla ateist yada müslüman yapmıyor) değil sen tercih ettiğin için, hakk sana belli olduğu halde inkarı seçtiğin için öyle oluyorsun. Allah kimseyi zorla ateist yada müslüman yapmaz. (yukarıda açıkladık) Biz hiç bir topluma uyarıcılar göndermeden onları helak etmeyiz buyurur. Allah ezeli ve ebedi ilmiyle senin öyle yapacağını bilmiş ve bunu yazmış, o yazmış diye sen yapmıyorsun , bunu tercih ettiğin için böyle oluyor. D- Bir adam gelse ve sana 100tl bana da 5 tl verse, ben; 5 tl vererek bana zulmettin hakkımı yedin diyebilir miyim? Para onundur istediğini yapar. Dilerse bana hiç vermez. Aynen öylede sen. ben ve bütün kainat Allahın (c.c) mülküdür, dilediği gibi tasarruf eder. Beni niye yarattın, yaratarak bana zahmet veriyorsun, ben mi dedim yarat diye denmez. Kimini 6aylıkken. kimini 6 yaşında. kimini de 60 yaşında öldürür. Herkese hak ettiğini (dünyada veya ahirette) verir. Siz şükredip iman ettikten sonra Allah ne diye sizi cezalandırsın ki? (Nisa 147) Sırf inanmadığım için neden cehenneme gideyim deniyor. İnanmayarak yapılan herşeyi cansız varlıklara tesadüflere vererek büyük bir zulüm yapıyorsunuz, hiçliğie atıyorsunuz; böylece yaptığınız iyilikleride böylece tesadüflere, hiçliğe attığınız için iman etmeyerek ebedi azabı hak ediyorsunuz(Allah korusun. Bütün gayri müslimlere Rabbim c.c hidayet versin) - Kuran- ı Kerim bugün bilimin yeni keşfettiği ve henüz keşfedemediği bir çok şeyi bize 1400 yıl öncesinden okuma yazma bilmeyen bir peygamber (s.a.v) vasıtasıyla bildiriyor, bir kaç örnek verelim: a-Dağları görürsünde donmuş sanırsın oysa onlar bulutların sürüklenmesi gibi sürüklenirler(Neml Suresi 88.ayet). 3.500-4000 metre yükseklikteki ana bulut kümelerinin hareket yönü daima batıdan doğuya doğrudur. Yani dağlar bu bulutlar gibi batıdan doğuya dünyayla beraber sürükleniyor. Yani dünya batıdan doğuya doğru dönüyor. b- Ey cin ve insan topluluğu göklerin ve yerin kuturlarından geçmeye gücünüz yetiyorsa haydi çıkın. Çıkamazsınız ancak bir imkan ile çıkabilirsiniz.(Rahman Suresi 33. ayet) Kutur arapçada çap demektir. Çap o şeyin yuvarlak olduğunu belirtir. Demek ki dünya yuvarlaktır. Kuran bunu dünyanın düz zannedildiği bir zamanda söylüyor. c-O birbirine kavuşmak üzere iki denizi salıverdi. Ama aralarında bir engel vardır, birbirlerine karışmazlar(Rahman Suresi 21.ayet) Atlas okyanusu ile akdeniz cebelitarık boğazında kavuşurlar ancak yoğunluk vs. nedenlerle suları birbirine karışmaz. Kaptan kusto tarafından yakın zamanda keşfedilmiştir. d- Biz göğü büyük bir kudretle kurduk ve şüphesiz biz onu genişleticiyiz.(Zariyat Suresi 47.ayet) Evrenin genişlediği 100 yıl önce Habıl uzay teleskobuyla keşfedilmiştir. Bunlar ve bunlar gibi daha birçok ayetler kuranın bütün bir kainatı sonsuz kudret ve ilminde tutan Allahın(c.c) kelamı olduğunun ispatıdır. Eskide kalmış ve masal dediğiniz(haşa) kuran budur işte. İman etmeyenlerin ebediyyen cehennemden çıkamayacaklarını söyler.(Hud 106 107, Bakara 81 82, Zümer71 74, Tevbe 63) İman ederek kendinizi ebedi azaptan kurtarınız, hangi dünyalık sizi ebedi azaba karşı gaflete düşürüyor.

  • @mosterlocke5627
    @mosterlocke56273 жыл бұрын

    Abla arkeoloji filmlerindeki profesörler gibi olmuşsun. Çok havalı.

  • @uqwertyy

    @uqwertyy

    3 жыл бұрын

    aynen aksjdkasjfj

  • @acayipanaristbuyucumsuerge1694

    @acayipanaristbuyucumsuerge1694

    2 жыл бұрын

    develerle kalıntının bulunduğu kısma gidip elini güneşe siper edip çölü izledi az önce kafamda

  • @ilkinsan1242

    @ilkinsan1242

    2 жыл бұрын

    @Panenteist kurandaki yaratıcı pananteist bir tasvirdir. Çünkü mesela Allah'ın ilmi (bilgisi) bütün evreni kuşatmıştır. Bilgi için ise bilinç lazım. Dolayısıyla bu ifade Allah'ın bilinci evreni kuşatmıştır demektir ama aynı zamanda evren Allahi sınırlamaz demektir. Evren Allah'ın bilincinde var olmuştur. Bu da pananteist görüşle nerdeyse birebir uyumludur. Tek fark bilinç maddenin öncülüdür. Bu nedenle madde bilincle ve bilinçte yaratılmıştır. Einstein dan biliyoruz ki madde zaten enerjiden oluşur. Madde diye bir şey algimiza göre var ama evrene göre yoktur. Madde evren için enerjidir özünde. Dolayısıyla bilinç maddeyi oluşturur. Kendi bilinclerimiz de düşünürken maddeyi düzenler bir sraya getirir veya dağıtır beynimizde. Bilinç bu nedenle zaten maddenin ustsel bir konumundadır öncülüdür. Özgür irade ve kendi bilincimiz de bunu doğrular böylece. Aksi durumda bilinç maddenin kontrolünde ise özgür iradeden bshsedilmez ki düşünceleri düzenleyen şey biyokimyasal süreçlerin özündeki maddenin atomik kendi kendine hareketleridir. Boyle bir durumda özgür irsdeden bahsedilemez. Özgür irade var diyen herkes bilincin maddeye üstlugunu kabul etmek durumundadır. Bilinç bir kez madde üstüne çıkarsa ise herşeyin bilinçle ve bilinçten oluştuğu çok kolay anlaşılır ve kavranır.

  • @nilsecal3210
    @nilsecal32102 жыл бұрын

    Güzel kızım maşallah Aklına gönlüne diline sağlık 52 yaşında üniversite mezunu 2 genç annesi, okumayı araştırmayı seven bir insanım. Bu felsefi dini konuları senin gibi hem açıklayıcı hem de düzgün bir Türkçe kullanımını şimdiye kadar kimsede rastlamadım. Ve öyle severek öyle heyecanla anlatıyorsun ki bu olumlu özelliklerin aynen karşıya geçebiliyor. Yavrucuğum, yolun açık olsun. Seninle öğrenme yolculuğum a devam... Sen diye hitap ettim, öyle samimi ve içtensin ki kızımmışsın gibi dinliyorum. Allah kolaylıklar versin. 😊

  • @hacerkocaman881

    @hacerkocaman881

    Жыл бұрын

    🤣🤣🤣

  • @bybeyan
    @bybeyan Жыл бұрын

    ''Hızır dedi ki: ''Sen benimle birlikteyken, olacak olanlara katlanamazsın.'' Kehf, 67 "İç yüzünü kavrayamadığın bir şeye nasıl sabredersin?"

  • @cuneytdalkilic4223
    @cuneytdalkilic42233 жыл бұрын

    Günümüzde genç bir kadının felsefe ile ilgilenip KZread da içerik üretmesi çok mutlu ediyor aynı zamanda umutlarını yeşertiyor

  • @sudenur9452

    @sudenur9452

    2 жыл бұрын

    Keşke kadın diye ayırmasaydınız 😔

  • @cuneytdalkilic4223

    @cuneytdalkilic4223

    2 жыл бұрын

    @@sudenur9452 Amacım cinsiyetçi bir yaklaşım değildi etrafımdaki gözlemden yola çıkarak bir genelleme yaptım

  • @sudenur9452

    @sudenur9452

    2 жыл бұрын

    @@cuneytdalkilic4223 etrafımızı gözleyecek olursak kadın erkek farketmeksizin neredeyse kimse felsefeyle ilgilenmiyor. Feslefe odaklı KZread kanalı sayısı bile 10 u geçmiyor neredeyse. Türkiye'de yaşıyoruz sonuç olarak 🤷 bu yüzden ben felsefeyle ilgilenen birisini görünce direkt mutlu oluyorum

  • @cuneytdalkilic4223

    @cuneytdalkilic4223

    2 жыл бұрын

    @@sudenur9452 çok haklısnız bende aynı duyguları paylaşıyorum

  • @kerimekinci9708

    @kerimekinci9708

    2 жыл бұрын

    kesinlikle Kadın savunurlar ve feministler eğer böyle kişiler olsaydı ilk feminist ben olurdum ülkemde çokça böyle kadınlar ve feminist bireyler de görmek istiyorum ve onlarla tartışmak fikir alışverişi yapmak istiyorum

  • @geomhk
    @geomhk3 жыл бұрын

    Dilara, sen Türkiye'de felsefeye karşı olan ( olumsuz veya ciddiye almama ) algıyı değiştirecek kadar donanımlı ve yeteneklisin. Yolun açık olacak. Seni takdir ediyorum.

  • @aysedamla1726

    @aysedamla1726

    10 ай бұрын

    Merhaba değindiğimiz konuya katkım olsun iyiliği kötülüğü aileniz ülkeniz fakirliginiz zenginliğimiz bunların hepsini hrta aklımıza gelen gelmeyen bütün herşeyi kendimiz seçtik annemiz babamız dahil saygılarımla

  • @user-zn9fj4fw9y

    @user-zn9fj4fw9y

    10 ай бұрын

    Zaman vardır bilimsel gerçeklik,

  • @alicankorkmaz8476
    @alicankorkmaz8476 Жыл бұрын

    Sürekli kendime sorup yanıt alamadığım soruları bir başkasından dinlemek iyi geldi. Özellikle zamanın öznelliği ve mutlak şahitlik tam olarak aradığım terimler. Felsefeyi youtube videolarından öğrenme sığlığı bekliyordum, ama karmaşık konu ve terimleri sade ve akıcı bir anlatımla sunmanız etkileyici. Kanalın takdir toplaması asla tesadüf değil. Yolunuz açık olsun.

  • @mehmetipek4236
    @mehmetipek4236 Жыл бұрын

    Çok değerli, derli toplu bir içerik olmuş. Mantık geçişleri ve bağlantılarıyla... İlk defa sizi izledim. Tüm videolarınızı mümkün olduğunca izlemeye hatta bu arada notlar almaya çalışacağım. Teşekkürler.

  • @murattulek5783
    @murattulek57833 жыл бұрын

    Annanem çok düşünme Allahın işine aklın ermez hikmetinden sual olmaz derdi diye kızardım, meğersem kadın Hume dan alıntı yapıyormuş 🤣

  • @koseku3

    @koseku3

    3 жыл бұрын

    anneler her şeyi bilir

  • @muratak6201

    @muratak6201

    3 жыл бұрын

    Aslında basit düşünmek gerekir. Allah her şeyi biliyor ama sen bilmiyorsun. Dolayısıyla seni direk cehenneme gönderseydi yani gözünü açıyorsun cehennemdesin,ne derdin? Tabi ki neden cehennemdeyim? Allah cevaben sen şunları şunları yapacaktın o yüzden derse hem hiç adil olmaz çünkü sen yapıp yapmayacağını bilmiyorsun hem de kesinlikle yapmazdım derdin. Iste bu dünya Allah'ın bildiğini bize gösterme yeridir. Kötülük yapmayacağını iddia edenler için bir fırsat,,gene de yaparlarsa neden cehennemde olduklarını iyi bilecekler. Allah gören,düşünen, anlayan kullarından eylesin inşallah.

  • @erginaktas5270

    @erginaktas5270

    3 жыл бұрын

    Allah'ın Bilge ismi üzerinde yetersiz bir düşünce.. Daha düşünmeniz gereken 98 isim daha var.. Acele edin zaman geçiyor daha bunun kulluk aşaması var. 😉 Ha gayret!

  • @jajoujingabayo9519

    @jajoujingabayo9519

    3 жыл бұрын

    @@erginaktas5270 Yallah Arabistana

  • @ismailv8360

    @ismailv8360

    3 жыл бұрын

    @@koseku3 hayır bilmez

  • @ugurkumcu7502
    @ugurkumcu75023 жыл бұрын

    Videonun sonunda bahsettiğin karşı argümanlarla birlikte teizm ve ateizm münazarasını yapmak çok faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Kesinlikle yapmanı tavsiye ediyorum. Başarılar Dilozof daha iyi yerleri hak ettiğini düşünüyorum.

  • @mustafaazmidalyan6896

    @mustafaazmidalyan6896

    3 жыл бұрын

    Bu konuda münazara Edip Yüksel ile yapılabilinir.

  • @oneraslan5206

    @oneraslan5206

    3 жыл бұрын

    Iyi-kotu, guzel - cirkin , dogru- yanlis gibi tum zıtlar, farkındalık saglamak içindir. Bilinmek ve bilmek için zıtlık gereklidir. Tanrı her rolden oynamakta ve işlemekte. Hayy (canlı, diri) olan ırade, bilinmeyi ve bilmeyi deneyimlemekle meşgul. Programınızı lütfen gerçekleştirin. Düşünen bir toplum olmaya katkı verirsiniz.

  • @Yasin-nz6xy

    @Yasin-nz6xy

    3 жыл бұрын

    @@mustafaazmidalyan6896 😂Edip egitimsiz biri sadece ukala ve kendini felsefe profesoru sanan narsist bir tip, seviye düsmesin

  • @mustafaazmidalyan6896

    @mustafaazmidalyan6896

    3 жыл бұрын

    @@Yasin-nz6xy Edip Türkiyede Boğaziçi ve ODTÜde okumuş.

  • @Yasin-nz6xy

    @Yasin-nz6xy

    3 жыл бұрын

    @@mustafaazmidalyan6896 sozde professor de ben ona kac kere yazdim diploma göster diye onu söyleyince yazmiyor geri! Ne odtü ne bogazici diplomasi var , yok ki olsada esege altin semerde vursan esek yine esekdir.

  • @serapsevilsahin6152
    @serapsevilsahin61522 жыл бұрын

    Kafam inanç konusunda karışmıyor ama karşıt görüşleri dinlemeyi doğru buluyorum, teşekkürler , tebrik ediyorum ayrıca kendinizi çok iyi ifade ediyorsunuz.

  • @ibrahimtanriviran537

    @ibrahimtanriviran537

    Жыл бұрын

    Zaten bizim toplumda bu konularda konuşmak ayıp kabul ediliyor. Bir soru sorunca "senin şüphen mi var" deniliyor. İslam alimi diye gezenler felsefede çok geride. Bir çok sorunun cevabını bilmiyorlar.

  • @efeguller6022

    @efeguller6022

    Жыл бұрын

    Felsefenin amacı inancı ve hayatı sorgulamak zaten inancını sorgulamıyosan izlerken niye izliyosun

  • @resulr3su1

    @resulr3su1

    Жыл бұрын

    neden doğru buluyorsun bana anlatsana ? sen Türkiye de ki ateistleri burada adı geçen bilim adamlarıyla mı karşılaştırıyorsun ? adam sevgilisini düzmek amacın da ateist olmuş içkisini içip dilediği gibi sorumsuz hayat yaşama amacın da, sen bu kişinin hangi görüşünü doğru bulacaksın ? onlara göre müslüman olup atatürkü sevmek bile yanlış çünkü sen sevemezsin diyor sana adam sadece onun gibi düşünmedin diye!! sen ne diyorsun ya bana anlatsana ?

  • @gokhanylmaz8682

    @gokhanylmaz8682

    Жыл бұрын

    @@efeguller6022 İnancı sorgulamak öyle basit bir şey değil yeğenim bir sürü değişik inanç var 3 büyük din var sırf İslamiyeti sadece felsefik mantıki acıdan araştırıp tam bir şekilde çözümlemeye ömrün yetmez.Çocuk oyunu mu sandın sen bu işi? Yarim yanalak yaparsan patlarsın.

  • @snm2021

    @snm2021

    Жыл бұрын

    @@efeguller6022 İnancımı sorgulamadım dememiş ki,kafam inancım konusunda karışmıyor,kafamı karıştırmıyorsunuz demiş.Belki de önceden sorguladı ve şu anki inancı ona mantıklı geldi.Anlamsız olmuş bu söylediğiniz

  • @serkanatalay4704
    @serkanatalay4704 Жыл бұрын

    Kötülük problemine dair kısa bir araştırma yaparken karşıma çıkan bir video. Gerçekten derli toplu diyebileceğimiz bir tarzda, anlaşılır bir sunum olmuş.

  • @nsyldz429
    @nsyldz4293 жыл бұрын

    Bir çok insanın beynini kemiren sorulara yanıt veriyorsun bu konuya mutlaka devam etmelisin

  • @troldeniz4172

    @troldeniz4172

    3 жыл бұрын

    neden ki

  • @elmarasdrma2121
    @elmarasdrma21213 жыл бұрын

    "Cehalet Yenilmesi Gereken En Büyük Düşmandır" M.Kemal.Atatürk🇦🇿🇹🇷❤

  • @maviesinti114

    @maviesinti114

    3 жыл бұрын

    👍🌟🌙

  • @hasanbayboga7481

    @hasanbayboga7481

    3 жыл бұрын

    İçtenlikle katılıyorum.akil gibisi yoktur.safsatalara inanılmaz.🌷

  • @uguraltinok87

    @uguraltinok87

    3 жыл бұрын

    Peki kim cahildir, Albert Einstein çok âlim biridir de köydeki çoban mı cahildir. Cahillik neye göredir. Çoklu zeka kuramına göre kimse cahil değildir. Herkesin alim olacağı bir alan vardır. Sadece Albert Einstein fizik alanında kendini keşfetmiştir . Bir çoban da hayvan yetiştiriciliği konusunda kendini keşfetmiştir. Messide futbolda kendini keşfetmiştir . Messi , hayvan yetiştirmeyi bilmiyor diye cahil olur mu , ya da çoban fizik bilmediği için cahil midir, yada fizikçi iyi futbol oynamadığı için cahil midir. Cehaletten kastın nedir ? Cehaletten kurtulmak için Senin bildiklerin mi kıstas alınıyor , neyi bilirsek cehaletten kurtuluruz. Cehaletten kurtulmanın kuralları neler? Çok kitap okumak mı?

  • @ahel2253

    @ahel2253

    3 жыл бұрын

    Bu söz sadece retorikten ibarettir...

  • @orhankoc2143

    @orhankoc2143

    3 жыл бұрын

    bazan insanin kendisi cahildir, ama kendisinin cahil oldugunu bilmez, başkalarini cahil zanneder.

  • @mesutalanbay
    @mesutalanbay2 жыл бұрын

    Harika bir videoydu. Tüm videolar oldukça kaliteli, felsefe noktasında tüm argümanları değerlendirmiş birinden düşünceleri dinlemek çok keyifli. Teşekkürler. Yayın tarihinden 1 yıl sonra izledim, bu en son bahsettiğiniz, uzun olacak dediğiniz yayın hangisi acaba?

  • @velialtunbay8772
    @velialtunbay87722 ай бұрын

    İyilik zor olanı başarmak kötülük en kolay işlenen bir eylem bu özgürlük insanların elinde istediğini seçebilir ve ayrıca iyi ile kötülüğün mukayese edilerek kıymetinin bilinmesi için

  • @mirzlisilbyli1201
    @mirzlisilbyli12013 жыл бұрын

    Düşünmek acı verir,özfarkındalık yaradır buna göre insanlar sorğulamak istemedikleri için kendilerini inanc ve ideoloji ile hipnotize ederler.. Jiddu KrishnaMurti

  • @feridehmedli478

    @feridehmedli478

    3 жыл бұрын

    aynen

  • @mirzlisilbyli1201

    @mirzlisilbyli1201

    3 жыл бұрын

    @@feridehmedli478 adamım😁😁👌

  • @burakylmaz5056

    @burakylmaz5056

    3 жыл бұрын

    cehalet mutluluksa cehalet güzeldir

  • @orhankoc2143

    @orhankoc2143

    3 жыл бұрын

    tam tersine tefekkur dusunmek islamda tavsiye edilir bir saat tefekkur bir sene nafile ibadetten hayirlidir. hadisi vardir Allah bizim kendisine bilincsizce iman ve ibadet etmemizi istemiyor.

  • @muhammedmutlupiskin489

    @muhammedmutlupiskin489

    3 жыл бұрын

    - İnsanların iradelerini şöyle açıklayalım: Kader ikidir: a- Cebri kader b- İhtiyari kader. a- Cebri kader: burada insanın seçim hakkı da mesuliyeti de yoktur. Örnek İnsanın kız ya da erkek olarak dünyaya gelmesi gibi. b- İhtiyari kader: Burada insanın seçim hakkı buna bağlı olarak da sorumluluğu vardır. İnsan tercih eder Allah(c.c) yaratır. Örnek ateşin yaratılması hayırdır, bir çok işlerini onunla yaparsın. Burada sen tercihini yanlış yapar elini ateşe sokarsan elini yakarsın. Şimdi suç senin mi Allahın(c.c) mı(haşa). Burada hemen inkarcılar şunu der ateşi yaratmasaydın bende sokmazdım. Bunun ne kadar mantıksız olduğu açıktır. Kısaca sen tercih edersin Allah(c.c) yaratır. Sen tercihinin sonuçlarına katlanırsın. Allah benim inkarcı olacağımı biliyorsa neden beni yaratıyor? Bana zahmet veriyor? Ben mi dedim yarat diye? Bir öğretmen hangi öğrencisinin zayıf alacağını bilir ve derki falanca zayıf alıp sınıfta kalacak. Şimdi zayıf alan ve sınıfta kalan öğrenci öğretmen bildiği için mi zayıf alıyor yoksa çalışmadığı için mi? Allah (c.c) bildiği için ( Bu bilgi seni zorla ateist yada müslüman yapmıyor) değil sen tercih ettiğin için, hakk sana belli olduğu halde inkarı seçtiğin için öyle oluyorsun. Allah kimseyi zorla ateist yada müslüman yapmaz. (yukarıda açıkladık) Biz hiç bir topluma uyarıcılar göndermeden onları helak etmeyiz buyurur. Allah ezeli ve ebedi ilmiyle senin öyle yapacağını bilmiş ve bunu yazmış, o yazmış diye sen yapmıyorsun , bunu tercih ettiğin için böyle oluyor. D- Bir adam gelse ve sana 100tl bana da 5 tl verse, ben; 5 tl vererek bana zulmettin hakkımı yedin diyebilir miyim? Para onundur istediğini yapar. Dilerse bana hiç vermez. Aynen öylede sen. ben ve bütün kainat Allahın (c.c) mülküdür, dilediği gibi tasarruf eder. Beni niye yarattın, yaratarak bana zahmet veriyorsun, ben mi dedim yarat diye denmez. Kimini 6aylıkken. kimini 6 yaşında. kimini de 60 yaşında öldürür. Herkese hak ettiğini (dünyada veya ahirette) verir. Siz şükredip iman ettikten sonra Allah ne diye sizi cezalandırsın ki? (Nisa 147) Sırf inanmadığım için neden cehenneme gideyim deniyor. İnanmayarak yapılan herşeyi cansız varlıklara tesadüflere vererek büyük bir zulüm yapıyorsunuz, hiçliğie atıyorsunuz; böylece yaptığınız iyilikleride böylece tesadüflere, hiçliğe attığınız için iman etmeyerek ebedi azabı hak ediyorsunuz(Allah korusun. Bütün gayri müslimlere Rabbim c.c hidayet versin) - Kuran- ı Kerim bugün bilimin yeni keşfettiği ve henüz keşfedemediği bir çok şeyi bize 1400 yıl öncesinden okuma yazma bilmeyen bir peygamber (s.a.v) vasıtasıyla bildiriyor, bir kaç örnek verelim: a-Dağları görürsünde donmuş sanırsın oysa onlar bulutların sürüklenmesi gibi sürüklenirler(Neml Suresi 88.ayet). 3.500-4000 metre yükseklikteki ana bulut kümelerinin hareket yönü daima batıdan doğuya doğrudur. Yani dağlar bu bulutlar gibi batıdan doğuya dünyayla beraber sürükleniyor. Yani dünya batıdan doğuya doğru dönüyor. b- Ey cin ve insan topluluğu göklerin ve yerin kuturlarından geçmeye gücünüz yetiyorsa haydi çıkın. Çıkamazsınız ancak bir imkan ile çıkabilirsiniz.(Rahman Suresi 33. ayet) Kutur arapçada çap demektir. Çap o şeyin yuvarlak olduğunu belirtir. Demek ki dünya yuvarlaktır. Kuran bunu dünyanın düz zannedildiği bir zamanda söylüyor. c-O birbirine kavuşmak üzere iki denizi salıverdi. Ama aralarında bir engel vardır, birbirlerine karışmazlar(Rahman Suresi 21.ayet) Atlas okyanusu ile akdeniz cebelitarık boğazında kavuşurlar ancak yoğunluk vs. nedenlerle suları birbirine karışmaz. Kaptan kusto tarafından yakın zamanda keşfedilmiştir. d- Biz göğü büyük bir kudretle kurduk ve şüphesiz biz onu genişleticiyiz.(Zariyat Suresi 47.ayet) Evrenin genişlediği 100 yıl önce Habıl uzay teleskobuyla keşfedilmiştir. Bunlar ve bunlar gibi daha birçok ayetler kuranın bütün bir kainatı sonsuz kudret ve ilminde tutan Allahın(c.c) kelamı olduğunun ispatıdır. Eskide kalmış ve masal dediğiniz(haşa) kuran budur işte. İman etmeyenlerin ebediyyen cehennemden çıkamayacaklarını söyler.(Hud 106 107, Bakara 81 82, Zümer71 74, Tevbe 63) İman ederek kendinizi ebedi azaptan kurtarınız, hangi dünyalık sizi ebedi azaba karşı gaflete düşürüyor.

  • @aysudadeniznuray4661
    @aysudadeniznuray46613 жыл бұрын

    Ömer Hayyam’ın tanrıya ilişkin çok güzel bir sorusu var. “Yaptığım kötülüğü, kötülükle ödetirsen Sen, Sen ile ben arasında ne fark kalır ki, söyle ? "

  • @tibet35

    @tibet35

    3 жыл бұрын

    Slogandan öteye geçmiyor.

  • @aysudadeniznuray4661

    @aysudadeniznuray4661

    3 жыл бұрын

    Enes Us Sana gore gecmiyor olabilir.

  • @xploit6835

    @xploit6835

    3 жыл бұрын

    @@IbrickBumstead İnsan ile Tanrı arasında ki ilişkiyi günümüz insan ilişkilerine benzetmek yanlış olur. Devlet Mentalitesiyle düşünürsek uygulanıcak ceza gelecek cezalara karşı bir önlem şekli olmakla beraber aynı zamanda kişinin farkındalığını arttırır. Kanımca bunun önceden haber edilmesi herşeyi açıklar. Açıkcası 'Yaratıcı herşeyi biliyorsa neden bizleri sınıyor' argümanı videoda gayet iyi açıklanıyor yanlızca şunu ekleyebilirim bu soruya insani duygularla yaklaşırsak dediğiniz gibi yanlışa düşebiliriz fakat düşmeyedebiliriz sonuçda bu soru için kafamızda tasarladığımız şey tanrının düşünce şeklinin nedeni, sorunun cevabı sadece istemek bile olsa sen neden böyle istedin diyemeyiz. Ha Tanrının bu davranış sonuçunda sadist olduğu ortaya çıkıyorsa mevcut Ahlaki yapınız dışına çıkarak büyük resmi görmeye çalışın çünkü bazen insani duygularla kötü görünen şeyler insan gerekli olgunluğa ulaşınca değerini açığa vurur ve bu olgunluğa ulaşmak inanın çok zordur hatta ulaşıldı sanıldığında bile kişinin içinde bir ukte kalabilir.

  • @subsein

    @subsein

    3 жыл бұрын

    İbrahim Durmuş benim yerime her şeyi yazmışsın teşekkür ederim. oh beleş yorum.

  • @xploit6835

    @xploit6835

    3 жыл бұрын

    İbrahim Durmuş Öncelikle yazımda belirttiğim olgunluğa benim de ulaşamadığımı belirtmek isterim :d Sadece mantıki olarak doğru görüyorum bu durumu. Gerçekten korku içerisinde olan bir insan onu korktuğuna götürücek her hareketten uzaklaşır veya savaşır. Savaşmak mümkün olmadığında kaçar ki bu evrimin insanlara bahşettiği bir olgudur. Bu durumda evet korku insanı hata yapmaktan uzaklaştırır ama tek başına yasakların mevcudiyetinin amacını unutturabilir. Bu durumda eğer hatadan uzaklaşır ve doğruyu yaparsan sana ödül veririm demek toplumsal düzeni sağlamaktadır yapılan işin çirkinliği anlatmak ise asıl amaçtır. Zaten ahlak kitabının temel amacı yapılan işin çirkinliğini ve neden yapılmaması gerektiğini anlatmaktır Fakat bunları okuduğu halde eyleme geçen bir insanı ancak korku durdurabilir, insan fıtratı budur. Bunu insanların yazmış olması ise bambaşka bir konu o yüzden bu konu hakkında derine inmeyeceğim. İnsan olduğum için yapabileceğim başka bir seçenek yok demek ise çok garibime gitti açıkcası bu durumda sizin tanrıyı istediği şeyden dolayı sorguya çekmeniz çok yanlış olur çünkü bunu anlamanız için tanrı gibi düşünmeniz gerekir. Tanrının isteyemeyeceğini eğer isterse kusurlu olucağını nerden çıkardınız anlamadım. Konuşmanızdan Tanrının düşünsel yapısının tüm inceliklerini biliyorsunuz da dolayısıyla istemeyi sadece canlılara ait olduğunu düşündüğünüzü anlıyorum. Açıkcası bu durumun neden kusurlu olduğunu anlamadım daha da açarsanız sevinirim. Ayrıca ben hiçbir fikrin propogandasını yapmıyorum fikirlerimi belirtiyorum ve doğruyu bulmaya çalışıyorum daha ikna edici bir fikir karşıma çıkarsa neden karşı geliyim?sonuçta inanç demek körü körüne bir fikre bağlanmak demek değildir içinde soru işaretleri barındırır.

  • @ibrahimarioz2575
    @ibrahimarioz25752 жыл бұрын

    Birkaç videonuzu izledim. Kendi inanç durumunuz yayinlarinizi etkiliyor. Felsefe ogrenmek için sizi takip edenler sizin inanç durumunuzu merak etseler bile anlattığınız konularla ilgili olarak değil sahsi olarak ediyorlar. Siz konuları anlatirken rahat olun, kendi dusuncenizden bağımsız olarak dogru veya yanlış, makul veya değil olduğu gibi ortaya koyun. Çok emek veriyorsunuz. Başarılar dilerim. Gayretli gencleri görmek umidimizi artırıyor.

  • @gredyam
    @gredyam2 жыл бұрын

    Bir yıl önceki yayın. Muhtemelen okumazsınız ancak zaman-bilme ve nihayetinde kader kavramı ergenlik yıllarımda benim de kafamı oldukça fazla karıştırmıştı. Biliyorsa özgür irade yok, özgür irade yoksa ceza yok,şeklinde zincirleme ilerleyen bir kafa karışıklığı dönemi yaşıyordum. Ama inanç noktasında hiç bir an şüphem de olmamıştı ki hala yok. Ama bir mantık kurmak da istiyordum ve aynen sizin gibi sordum ben de: Yazılanı yaşıyorsak ve herkes yazılanı yaşıyorsa sınav nerede, var olmanın sebebi ne diye? Sonra bu filozofların varlığını dahi bilmeden kendimce bir düşünce, bir mantık kurmuştum ve demiştim ki: Bu belki de bizim için bir sorun teşkil ediyordur. Yani belki de Tanrı bizim her anımızı biliyor, görüyor ve biz de ona göre yaşıyoruz. Yani benim karşıma çıkan iki yoldan hangisini seçeceğime ben karar vermiştim, Tanrı da onu görüp kaderime bunu yazdırmıştı. Ve ben o gün geldiğimde onu seçecektim. Şey gibi: aynı hayatı önce bir kez yaşayıp tüm yaşananları videoya kaydedip/deftere yazdırıp ölecektim ve bunda kimse olaylara müdahil olmayacaktı, sonra tekrar doğacak ya da işte zamanı geriye saracak, doğum anına geri dönecek ve aynı olayları saniyesi saniyesine aynen yaşayacak ve tüm yapacaklarımı da Tanrı bilecekti. Yani evet yazılanları yaşayacağım ama bu cümle yanlış olmamakla beraber eksik oluyor: Önce ben yaşadım sonra yazıldı, sonra geriye sarıp tekrar yaşadım.... Meğer bu konu tamamen zaman mevzusu ile ilgiliymiş. Şimdi daha fazla mantıklandırdım. E teşekkür ederim...:)

  • @cahilsu

    @cahilsu

    Жыл бұрын

    Merhaba. Buna zaman kavramı ile birlikte bilme edimiyle bakın. Allah zamandan ve mekandan münezzehtir ve onun bilme durumu sınırsızdır. Sizin neyi seçeceğinizi, ne yaşayacağınızı sizden önce bilmesi ve yazması özgür iradenize karıştığı anlamına gelmez. Zaten sizi sizden önce bilmiyorsa sınırlı bir bilme halinden bahsederdik ve sınırlı bir bilme halinde olan varlığa Tanrı/Allah denir mi?

  • @jharficokguzel1319
    @jharficokguzel13193 жыл бұрын

    "İyilik var olmak için kötülüğe muhtaçtı." -Öznür Yıldırım

  • @hayriarslan7332

    @hayriarslan7332

    3 жыл бұрын

    Karanlığın aydınlığa hizmet etmesi gibimi, gündüz güneşli havada ışık yakarak baktığın yönü aydınlatabilirmisin. Işığın faydası karanlıkta anlaşılır

  • @AAAAAAAAAAAAaAA796

    @AAAAAAAAAAAAaAA796

    3 жыл бұрын

    Bu teistler icin çelişkili bir cümle çünkü 1Tanri mutlak iyidir 2Tanri evrenle var olmadı evren yokken de vardı Sonuc O zaman iyilik var olması için kötülüğe muhtaç değildir Ayrıca bu durumda gereksiz fazla kötülük beklenmez cüzi beklenir lakin durum öyle değil

  • @utkuoku

    @utkuoku

    3 жыл бұрын

    @@AAAAAAAAAAAAaAA796 Sahi İslam'ın Tanrısı olan ALLAH sonsuz güçteyse ve çok geniş ölçüde bağışlayıcıysa bazı insanları sonsuza kadar cehennem ateşinde falan yakacağını Kuran'da yazmakta?Dünyada niye bu kadar fazla acı ve sıkıntı yaşatılarak dünya hayatı olan imtihanımız/sınavımız aşırı/fazlasıyla zor tutularak yapılmakta?ALLAH'ın bit yahut da azal demesiyle sıkıntıların birçoğu bitse ve/veya önemli oranda azalsa daha iyi olmaz mıyıdı hemen hemen bütün insanlar adına?Anlaşılan ALLAH Kuran'da yazdığı kadar fazla bağışlayıcı değilmiş çok geniş ölçüde merhametli değilmiş zira sınav bahanesiyle acıların,sıkıntıların çoğuna seyirci kalmakta ALLAH

  • @hikmetbey5321

    @hikmetbey5321

    3 жыл бұрын

    @@utkuoku İnsana acı ve sıkıntı veren gene insandır. Biz acı ve sıkıntıları en aza indirmek için Allah'ın emirlerine ve yasaklarına harfiyyen uymak zorundayız. Aksi takdirde beşeri sistemlerin acı ve sıkıntıları ilahi sistemin kusuru değil ona sırtını dönen insanın bizzat kendi hatasıdır.

  • @paralelevren9545

    @paralelevren9545

    3 жыл бұрын

    @@hikmetbey5321 Tanrı kendini iyi göstermeye çalışıyor öyleyse kuralları koyan oysa ve uymazsanız başınıza kötü şeyler gelir diyen de oysa yani kötü durumu da iyi durumu da yaratan oysa tanrı iyi ya da kötü degildir sonucta iki durum yaratıyor ve iyi olup olmamak insanın elinde insan iyiyi seciyorsa insan iyidir tanrı değil.

  • @yusufsimsek6579
    @yusufsimsek65793 жыл бұрын

    Şu ana kadar ki en sevdigim videon bu oldu . Lütfen devamları gelsin bu tarz özel konuların 🙏❤

  • @seldamirgi2390
    @seldamirgi2390 Жыл бұрын

    oncelikle olaganustu turkce , telaffuz ve diksiyon icin tebrik ederim...anlatinizi cok sevdim ve üye oldum...cok kucuk yasimdan itibaren her sorusuna cevap alan , surekli olarak akil yurutme konusunda zorlanan , surekli olarak soru sorma teknikleri ile bir ust seviyeye tasinarak yol alan , edebiyat , tiyatro , sanat tarihi , muzik , tarih , arkeoloji , psikoloji , felsefe , siyaset , sosyoloji , hukuk , biyoloji , fizik , matematik , ve daha pek cok alanda egitilmis , sistematik olarak kategorik bir okuma programindan gecirilmis biri olarak hic bu tarz düsünsel bir karmasa yasamadim ..uzun tartisma saatleri sonunda iknaya tâbi tutulmadim ama sorgulamaya , cevap aramaya cevabin mantik ve bilime uygun olup olmadigini incelemeye , karar verme asamasindan once karsit argumanlari ogrenip inceleyip , olasi cevaplari da tartip nihai karara varmaya yonlendirildim...verdigim karar hatali olsa bile o hatayi kendimin farketmesi icin gerekli ortamlari olusturdular ve gerekli sorulari sordular...hayatta tek bir dogru oldugunu , tek bir dogru olmayabilecegini , tek dogrunun da sorgulanabilecegini , dogru olanin da yanlisa goturebilecegini , o tek dogrunun insanina gore degisebilecegini , herkesin kendisine ait tek bir dogrusu olabilecegini gostererek ispat ettiler ve katmanlararasi gezinmenin zenginligini gosterdiler...en yoksulundan en zenginine dunyayi gezip gordum ..bu gun geldigim noktada artik cok daha zor bir soruyla karsi karsiyayim...olmeden önce buna bir cevap bulmayi umidediyorum ...sorum şu ...insan var mi ? olmasi gereken insan nasil bir sey ? ve neden olamiyor ? genler , salgilar , kromozomlar , egitim , oğretim , hayat tarzi , hisler , ilahi kudret , tehdit , disiplin , plan program , beynin kivrimlari , kandaki bir madde ....nedir insani insan yapmayan ? bu kadar zor olan ne ? belki sira bunu tartismaya da gelir , ne dersiniz ?

  • @jazzcat969
    @jazzcat969 Жыл бұрын

    Konuları ele alırken kullandığınız üslup takdire şayan. Büyük bir ilgiyle takip ediyorum.

  • @ahmetbaldan7336
    @ahmetbaldan73363 жыл бұрын

    Bu ne muazzam ve akıcı bir diksiyon. Ben de üniversite mezunuyum ama hayatımın hiçbir evresinde bu kadar güzel ve teklemeden konuşmadım. Tebrik ediyorum sizi.

  • @tugbak.4754
    @tugbak.47543 жыл бұрын

    Yayın KZread'da olsun 🙏 kayıtlı kalır merak eden izler sürekli. Lütfen 🙏🙏🙏

  • @ekremsaldran2836
    @ekremsaldran28363 ай бұрын

    Tanrı'nın varlığının ve bilgeliğinin en büyük işareti, bizim gibi bizim açımızdan çok karmaşık olan insanı yaratmasıdır. İnsan, ancak hem cinsi ve türüyle empati kurabilir. En büyük handikap, Tanrıyla empati kurmaya çalışmamızdır. İnsanların en zekisi, doğa yasalarının keşfeden bilim insanlarıdır, peki bu yasaların varlığı ve bu yasaları anlamaya çalışan insan gibi komplike bir canlının varlığı neyi ifade ediyor? Bir gün bilim, Tanrının varlığını bilimsel metodolojiyle belki çözemeyecek, ama bilimsel akıl ve düşünceyle açıklayacaktır.

  • @ermankuzu1784
    @ermankuzu1784 Жыл бұрын

    Pelin hanım harika harika tebrikler resmen beynimize boyut açtınız yeni bir pencereden bakıyoruz devam edin lütfen

  • @imtubing
    @imtubing3 жыл бұрын

    yayın lütfen yap, 2 saat bile olabilir

  • @Migrant42

    @Migrant42

    3 жыл бұрын

    Pelin Hanımla bir akrabalığınız var mı?

  • @ozgurkarakoyun2397

    @ozgurkarakoyun2397

    3 жыл бұрын

    Sen kendine 2 saat katlanabiliyor musun?

  • @deadasfuk

    @deadasfuk

    3 жыл бұрын

    @@ozgurkarakoyun2397 aga noluyo aga HAZLKHSKZVŞVJSÖMJSVSŞHSLGKJAVŞKJSJKV

  • @berkayberatuske2628

    @berkayberatuske2628

    3 жыл бұрын

    Sorunun cevabı: sorularlaislamiyet.com/allah-bu-dunyadaki-kotuluklere-neden-musaade-ediyor-zulume-haksizlig-ve-kotuluge-seyirci-kalmak

  • @forevereternalone

    @forevereternalone

    3 жыл бұрын

    katılıyorum din felsefe beklerim

  • @SpectruMetaL
    @SpectruMetaL3 жыл бұрын

    Teist argümanın kökten gelen bir sorunu var. Her şeyi kırpıp, sadeleştirip, parantez içine aldıkça geri sadece çok insani bir iki başlık kalıyor. Çaresizlik ve umut. İki kavram da ilahi olamayacak kadar insani. Esasına bakıldığında en temelimizde, en kök noktamızda bile tanrısal hiçbir nokta bulamıyoruz. Kimi görüşe göre tanrının suretiyiz, kimine göre onun bir parçasıyız, kimine göre onun yaratıkları arasında en yücesiyiz vb. ama tüm bu düşüncelere kıyasla "tanrısallık" içeren ya da en azından tanrının imzasını, mührünü gösteren tek bir şey yok. Bir tanrı varsa antitezi insan olabilir hatta. Tek bir noktada benzerlik var denebilir o da hayal gücü. Yaratıcı güç, fikir, düşünce dediğimiz alanda ortak olmak zorundayız. En azından kendi düşüncemiz olduğunu biliyoruz, yaratmayı da bir fikrin vücuda gelmesi diye tanımlayabilirsek, Tanrı da biz de "farklı seviyelerde" de olsa düşünüyor, fikir üretiyor ve hayata geçiriyoruz. Tek ortak noktamız bu olunca da basit bir soru geliyor aklıma; hangi zihin diğerini yarattı? Belki de Tanrı kavramı tamamen insanın hayal ürünüdür, fikirdir. Sağlamasını yapabilmek için tanrıların ortak özelliklerine bakarsak ya insani değerlerin erdem seviyesindeki hallerini(merhamet, affedicilik, cömertlik vb.) ya da insanın aciz olup da hep sahip olmak istediği/isteyeceği nitelikleri(her şeyi bilmek/görmek/duymak, zamandan münezzeh olmak, ölümsüz ve başlangıçsız olmak, sonsuz güçlü olmak vb.) görüyoruz. Bildiğimiz anlamda tanrı aslında en basit tabirle bir insanın sahip olduğu tüm özelliklerinin en muhteşem seviyeye çekilmiş halinden fazlası değil. Yaratıcısını yaratan bir varlık olma ihtimalimiz gerçekten cezbedici.

  • @mustafaylmaz5664
    @mustafaylmaz5664 Жыл бұрын

    Her şey zıddı ile bilinir . Karanlık olmadan , aydınlık fark edilmez . Kötülük olmadan da , iyiliğin anlam ve değeri yeterince kavranamaz

  • @deryakara5063

    @deryakara5063

    Жыл бұрын

    Çok doğru

  • @kubrak7044

    @kubrak7044

    Жыл бұрын

    Peki ya çok acı çeken insanların Tanrıya bunları yaşamama neden izin verdin demesine ne denilebilir? Sonuçta istediği zaman helak edebilen ve peygamberini koruyan bir Tanrı var.

  • @drdrdrdrkoalus

    @drdrdrdrkoalus

    Жыл бұрын

    zıt olanın bilgisi var iken kendisi olmadan da olabilirdi öyleyse, özetle zıt olanı anısal, bilgisel, tarihsel olarak bildirip gerçekte yaşatmayarak da pekala iyiliği yaşayabilirdi insanoğlu. Özetle bu argüman tanrı varsa neden kötülük de var sorusuna cevap olamaz.

  • @mustafaylmaz5664

    @mustafaylmaz5664

    Жыл бұрын

    @@drdrdrdrkoalus Mimar bir proje çizdiğinde , kağıt üstündeki ev yaşamak için uygun mu ? Yoksa demirden , çimentodan yapılan , gerçek bir eve mi ihtiyaç duyulur ?

  • @thiswasme1

    @thiswasme1

    Жыл бұрын

    Mimar o evi çizdiğinde ne olduğunu anlayabiliyorsun, belki de çizimden daha iyi anlıyor birileri?

  • @kadirsaran2949
    @kadirsaran2949 Жыл бұрын

    Sizi ölene kadar dinleyebilirim, dinlerken hipnotize oluyorum çünkü. 😊

  • @feyza6261
    @feyza62613 жыл бұрын

    Ateist şöyle söyler diyemeyiz çünkü her ateistin bireysel görüşü vardır dine inananlar gibi aynı kalıpta düşünülemez

  • @herhangi203biri

    @herhangi203biri

    3 жыл бұрын

    Ateisizm reddettiği konular ortak değil mi yani genel bir kalıbı var o yüzden belli bir genellemme yapılabilir tabi kabul ettiği şeyler farklı

  • @avblnt

    @avblnt

    3 жыл бұрын

    Her ateistin bireysel görüşü var demissin peki her inananın kafasinda tasarladigi tanrinin farkli oldugunu dusundun mu? Herkesin tanrisi kendine keza dinler de oyle bir kitap var ortada sen ne anlarsan o yoruma acik sana tavsiyem youtubede ilyas var izle bakis acin degissin hayata gelmissin hayal aleminde gezme

  • @orhankoc2143

    @orhankoc2143

    3 жыл бұрын

    Dine inanilmaz Allah a inanilir. din ,Allah in belirledigi yaşam bicimidir.

  • @ibrahimatasoy06

    @ibrahimatasoy06

    3 жыл бұрын

    @@herhangi203biri Ateizm, dinler gibi bir öğreti değildir. Tanrının reddidir. Tanrıyı reddeden herkesin ayni düşüncede olması beklenemez. Çünkü öğretisi veya ideolojisi yoktur.

  • @herhangi203biri

    @herhangi203biri

    3 жыл бұрын

    @@ibrahimatasoy06 bu yüzden reddettiği şeyler ortak mesela metafizik kader vs

  • @cihandunya3229
    @cihandunya32293 жыл бұрын

    Bu ülkenin sizin gibilere çok ihtiyacı var. Başarılarınızın devamını dilerim.

  • @resulr3su1

    @resulr3su1

    Жыл бұрын

    ne yapmış la bu kız? ne olduğu bile belli olmayan inanmasına rağmen kendisinin de saçmalıkları olan birisi,iki kitap okudu 3 5 felsefeciden bahsetti diye böyle yüceltirseniz insanları eleştirdiğiniz kesim her ne olursa olsun onlardan farkınız yok zaten

  • @gonulkirazaldi4515
    @gonulkirazaldi4515 Жыл бұрын

    Teşekür ederim lütfen devamı gelsin şimdiden teşekürler🙏🏻❤

  • @e.p2183
    @e.p21832 жыл бұрын

    Tam da benim sorguladığım olguların parantezi olmuş videonuz teşekkürler 🥀

  • @aytac6104
    @aytac61043 жыл бұрын

    Öncelikle video için çok teşekkürler.💛 Sesinizin tonu çok hoş və konuşmanızı insan bıkmadan dinleye bilir. Videonun sonunda bahs etdiğiniz içerikli bir yayının olması çok güzel olur.😍

  • @berivandemirel3931
    @berivandemirel39313 жыл бұрын

    İlahiyat okuyan bir öğrenci olarak sürekli düşündüğüm ve cevap veremedigim kendimce cevabını bilemiyicegimi düşündüğüm sorulardan biri ama o kadar güzel izah ettiniz ki böyle çetrefilli böyle zor bir soruyu böyle kısa bir vakitte çok guzel anlattınız kesinlikle videolarinizin daha uzun olmasını istiyorum

  • @zehranurcoskun3765

    @zehranurcoskun3765

    3 жыл бұрын

    bediüzzaman bunlara cevap veriyor ,onu oku

  • @berivandemirel3931

    @berivandemirel3931

    3 жыл бұрын

    @@zehranurcoskun3765 teşekkür ederim ama benim aradığım sanki felsefe de o gazalinin karşı çıktığı. Bilmiyorum kardeş bende ne aradığımı ve nerede bulmam gerektiğini bilmiyorum

  • @yesiam4935

    @yesiam4935

    3 жыл бұрын

    Ne öğretiyolar bunları öğretmiyorlarsa?

  • @berivandemirel3931

    @berivandemirel3931

    3 жыл бұрын

    @@yesiam4935 belki ben biraz göremiyorum ya da belki gerçekten bir şey göstermiyorlar düşündüğümü hatirlamiyorum burda ilahiyati gotulemiyorum her okul farklıdır bu hocalardan kaynaklı bir şey en azından bizim okul dusunmemi sağlamadı

  • @berivandemirel3931

    @berivandemirel3931

    3 жыл бұрын

    @@drAy571 İstanbul universitesinde mi okuyorsun

  • @CNKMSZ
    @CNKMSZ Жыл бұрын

    Çok güzel bir yayın olmuş, kanalınıza abone oldum ve diğer içeriklerinizi de izleyeceğim. 🎉

  • @berkdogar833
    @berkdogar8332 жыл бұрын

    Merhaba Dilozof! Emeklerin ve bilgi birikimini bizimle paylaştığın için öncelikle çok teşekkürler. Teizmi çürüten en büyük etmenlerin bizzat teistik "kutsal" kitapların kendileri olduğunu düşünüyorum. Ayrıca savunmasını yaptığın görüşün ve belirtmiş olduğun argümanların da teizme değil deizme işaret ettiğini belirtmek isterim. Herhangi bir dinin tanrısının savunmasının veya "kanıtlanması"nın bu argümanlarla söz konusu olacağını düşünmüyorum. Ama yine de dinlemekten keyif aldığım bir videoydu tekrardan teşekkürler!

  • @havvadogan5431
    @havvadogan54313 жыл бұрын

    Kesinlikle lütfen öyle bir yayın yapın. 2 saat olsada o yayını yapın lütfen :))

  • @befatidedike
    @befatidedike3 жыл бұрын

    Müthişti yaa, sizi dinlemek bulmaca çözmek gibi; dinlerken beynimin çalıştığını hissediyorum

  • @ahmetberberoglu9529
    @ahmetberberoglu95292 жыл бұрын

    Harikasınız, iyi ki varsınız. Teşekkürler

  • @M.KORKMAZ
    @M.KORKMAZ Жыл бұрын

    Tebrik ederim çok anlaşılır bir dil kullanıyorsunuz hiç sıkılmadım tam tersine ilgiyle merakla izledim.

  • @mustafadurak4106
    @mustafadurak41063 жыл бұрын

    Çok güzel bir video olmuş...diğerini de dört gözle bekliyorum. Emeğinize sağlık.

  • @elifcaglak7670
    @elifcaglak76703 жыл бұрын

    Lütfen yayın yap, uzun süreli olması beni heyecanlandırdı hatta. Belki sonrasında da siyaset felsefesiyle ilgili de çekersin :) teşekkürler emeğin için saçların da harika olmusss

  • @aliyildiz1144
    @aliyildiz1144 Жыл бұрын

    KZread sayfanızı bugün gördüm ilgilendiğim konulardı çok güzel anlatım şekliniz var teşekkürler iyi günler dilerim

  • @asmhorasan276
    @asmhorasan2762 жыл бұрын

    Anlatımlarından çok memnunum istediği gibi yoluna devam .slm

  • 3 жыл бұрын

    En cok etkilendigim, izinden gitmeye calistigim kanal❤️🌸

  • @baybars4856
    @baybars48563 жыл бұрын

    Çok doyurucu ve kafamdaki soru işaretlerinin çoğunu ortadan kaldıran argümanlar sunan bir video olmuş :) teşekkürler.Bi ara Sözler Köşkü - Hayal Hanem videosu izliyorum hissine kapıldım :) onlar da iyi argümanlar açıklıyor Her videonuz da kaliteli ve zengin bakış açıları var umarım kanalınız daha iyi yerlere gelir.Emeklerinize sağlık

  • @helloiam...9105
    @helloiam...91052 жыл бұрын

    Dilozof senin bu yönünü seviyorum objektif bakıyorsun kendi inancını kanıtlamaya çalışmıyorsun.

  • @guvenkizildas
    @guvenkizildas Жыл бұрын

    Son zamandan izlediğim en mükemmel video kesinlikle mükemmel ve faydalı detaylı akıcı anlatım 💭👍👏

  • @derriemoon9979
    @derriemoon99793 жыл бұрын

    Konuyu ele alırken anlatma şeklin ilgimi çok çekiyor. Bu sefer adeta tek kişilik münazara !! Sanırım uzun videolarında bile dikkatimi kaybetmememde bu büyük bir rol oynuyor. Bu arada 90 bin için tebrikler!!

  • @edaisv6183
    @edaisv61833 жыл бұрын

    Teşekkür ederim gerçekten senin gibi insanları gördükçe gururlanıyorum ne deyim kendi dünyamda aydınlanma çağına girdim resmen :)

  • @bulentkorayyilmaz6868
    @bulentkorayyilmaz6868 Жыл бұрын

    Sayın Pelin merhaba, videonun son bölümünde yapmak istediğini beyan ettiğin yayını yapmanı isterim.Kişiselleştirme den yapmanı tavsiye ediyorum.Konu ile ilgili senin ürettiğin düşüncen ,fikrin,içtihatın nedir öğrenmek isterim.Sevgi ve saygılarımla iyi düşünceler dilerim.

  • @pinpointpupil8049
    @pinpointpupil8049 Жыл бұрын

    okuduğunuz felsefe kitaplarının ve konuyu felsefeye bağladığınız kitapların bir listesi mevcut mu elinizde acaba? kendimi de okumak için motive etmek adına toplu kitap almak istiyorum da. ara ara bahsediyorsunuz ama videoyu durdurup akışı bozmak da istemiyorum :)

  • @engincaptain9528

    @engincaptain9528

    Жыл бұрын

    Düsünce tarihi ni al oku sonrasinda gerisini kendin de bulabilirsin

  • @football_edits712
    @football_edits7123 жыл бұрын

    Sayenizde Felsefeye olan merakım her geçen bir gün artıyor teşekkür ederim Pelin Hanım.. diğer videolarınızı sabırsızlıkla bekliyorum :))

  • @joshgunnasir1982

    @joshgunnasir1982

    3 жыл бұрын

    Dilara kadının adı 😀💎

  • @football_edits712

    @football_edits712

    3 жыл бұрын

    @@joshgunnasir1982 evet haklısınız aynı zamanda adı Dilara, Pelin Dilara Çolak :)

  • @emrebesim6145
    @emrebesim61453 жыл бұрын

    Merhaba hanımefendi. Videolarınız harika. Din felsefesine ilişkin teist ve ateist argümanların karşılaştırıldığı yayınınızı nerede ve ne zaman izleyebiliriz? Çok faydalı olacağına inanıyorum. Bahsettiğiniz üzere böyle bir videonuz varsa eğer linkini yoruma bırakabilir misiniz? Şimdiden teşekkür ediyorum.

  • @sinanavci81
    @sinanavci8110 ай бұрын

    Öncelikle bütün anlatılarını ilgiyle dinledim ve dinlemeye de devam ediyorum. Bu birikmiş emeği paylaştığın için teşekkür ederim. İki yıl önceki bu videoya yazacağım yorumu görüp görmeyeceğini bilmiyorum. Ama yine de yazmak istedim… Tanrının olup olmaması meselesindeki insan çabası çok enteresan ve bir o kadar da heyecanlandırıcı. Bu çabanın bireyin ve toplumun yaşamına katkısını yadsımamakla birlikte meselenin kendi içinde çok çelişik bir imkansızlığı olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki; tanrı eğer varsa ve biz onu duyularımız yoluyla kavrayamıyorsak yapabileceğimiz tek bir etkinlik alanı kalıyor ki o da soyut kavramlar üreterek ürettiğimiz bu kavramları da somut durumlarla tutarlı bir ilişki içine sokmak. En azından mucize ve efsane dönemlerinin olmadığı şimdiki tüm zamanlarda bu durum kanımca böyledir. Bu durumda da zaten var olandan daha çok kendi yaratımımızdan bahsetmiş oluyoruz. O zaman tanrının var olup olmamasından daha çok veya tanrının gerçek veya kavramsal varlığının hangisinin doğru olduğundan daha çok insan yaşamı içindeki etkinliğiyle ilgilenmek kıymetli hale geliyor bence. Bu yaklaşımla teizmin de ateizmin de insanın yaşamsal faaliyetine sunduğu katkılar üzerine odaklanmak gerekir diye düşünüyorum…

  • @o.a_learn-4-99.
    @o.a_learn-4-99. Жыл бұрын

    Teşekkürler emeğinize sağlık faydalı oluyor bu bilgiler.

  • @forevereternalone
    @forevereternalone3 жыл бұрын

    Siz değerli insanları tanımak harika bir şey teşekkürler. bilgi edinmek harika bir şey

  • @klytemnestra
    @klytemnestra3 жыл бұрын

    "Kötülük olmasa iyiliğin anlamı kalır mıydı?" sorusu takıldı aklıma videodan sonra.

  • @muhammedhamza4596

    @muhammedhamza4596

    3 жыл бұрын

    Benim de aklıma izlerken takıldı, peki sizce var mıdır yani, kötülük olmasaydı iyiliğin bir anlamı olur muydu??

  • @hasanmassive

    @hasanmassive

    3 жыл бұрын

    İyiliğin bir anlamı olsun diye mi bunca eziyet sefalet zulüm ? Yine de mantıklı gelmiyor

  • @muhammedhamza4596

    @muhammedhamza4596

    3 жыл бұрын

    @@hasanmassive sadece anlam değil, varlığı da söz konusu. Kötülük olmasaydı iyilik diye bir şeyden söz edemezdik, çünkü o zaman iyilik tek seçenek olurdu, burada da özgür irededen söz edemezdik.

  • @Migrant42

    @Migrant42

    3 жыл бұрын

    Kötülük,iyilik olmadan da ortaya çıkabilir veya tam tersi de mümkündür..Ayrıca neyin iyi veya kötü olduğu sorunu,insandan insana,toplumdan topluma,dönemden döneme değişim gösterebilmektedir..

  • @bilmiyorum2247

    @bilmiyorum2247

    3 жыл бұрын

    Kötülük yerine az iyilik olabilridi

  • @fratsar7443
    @fratsar7443 Жыл бұрын

    Bilimsel düşünceyi anlıyorum benim mantiğima uygundur. Buyle programlar devamının. Saygılar efendim.

  • @saimbabayigit6701
    @saimbabayigit6701 Жыл бұрын

    Tebrik ederim genç bir kadın felsefe gibi bir alanda kendini geliştirmiş. Bilgisini bizimle anlaşılır bir dille paylaşıyor. Keyifle dinliyorum.

  • @imtubing
    @imtubing3 жыл бұрын

    izlediklerim arasında açık ara en iyi videonuz saygıdeğer Dilozof

  • @Aaaaaaaaa503
    @Aaaaaaaaa5033 жыл бұрын

    Biriyle böyle derin derin sohbetlere giresim var saatlerce günlerce beyin patlatasım ve hiç bir yere varamayasım var.... ve bunun olamayışı 😔

  • @cosmos3852

    @cosmos3852

    3 жыл бұрын

    Din konusundamı???

  • @yatrmdansmanlg8935

    @yatrmdansmanlg8935

    3 жыл бұрын

    Evet

  • @yatrmdansmanlg8935

    @yatrmdansmanlg8935

    3 жыл бұрын

    Gerçekten benimde insanlar cevap versinler diye yorum yapıyorum yorumlara 😅

  • @muhtesemuclu2328

    @muhtesemuclu2328

    2 жыл бұрын

    Din konusunu en kisa zamanda halletmeye bak

  • @Sherlock.67
    @Sherlock.674 ай бұрын

    Bu bahsettiğiniz yayın oldu mu? Olduysa linkini alabilir miyim? Kanalın canlı yayınlar bölümünde göremedim.

  • @mehmetbektas6785
    @mehmetbektas67852 жыл бұрын

    Profesör ler ancak bu kadar anlatabilir, teşekkürler

  • @berkayhepgul2036
    @berkayhepgul20363 жыл бұрын

    Kötülükle alakalı kafamdaki soru işaretlerini yanıtladığı agustine teşekkür ediyorum ve sizi takibe alıyorum araştırmalarınızda başarılar...

  • @niluferm.4944
    @niluferm.49443 жыл бұрын

    Kafamda o ampülün yandığını hissettim. Çok aydınlatıcı bir içerik olmuş. Devamı olursa seve seve izlerim :)

  • @sahrases
    @sahrases2 жыл бұрын

    KESİNLİKLE SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ

  • @hakantomasoglu6836
    @hakantomasoglu68362 жыл бұрын

    aynen dusunce akisimi aktariyorum, daha once izledigim videolarinizda saclariniz koyuydu (ki time laps olarak bu belki gunumuzdur ancak burada oncesi) ve dedim ki, "oha hatun kilik degistirmis". soru su, zihnen bir esdeger yaratimi kadin kimligi uzerinde genel hareketleri benimseme acisindan daha bir bizimki gibi olur imgesi mi? yoksa basarisiz bir estetik bicem mi? sanirim ben pek keko sayilmam ve bu sac modeli cidden out of order scalasinda :)

  • @ukayrak
    @ukayrak3 жыл бұрын

    Tanrı hakkındaki düşüncelerde zavallı insanlığımızın zaman, mekan kalıplarını yıkmak gerçekten ufuk açıcı fikirleri açığa çıkarabiliyormuş... teşekkürler...

  • @nejatkitis9123
    @nejatkitis91233 жыл бұрын

    Kanalınıza yeni denk geldim. Açıkçası felsefe ile ilgilenip fikirleri objektif olarak anlatan ilk defa sizi gördüm ve bu çok hoşuma gitti. Sorgulayan insanlara katkıda bulunma emeğinize sağlık.

  • @oceanprayer7208
    @oceanprayer7208 Жыл бұрын

    Merhaba Pelin Hanım. 6 yaşındaki oğlumun Tanrı iyiyse neden kötü şeyler oluyor diye sorgulaması üzerine ilk kez izliyorum siZi. Bu videonuzda nereden başlayacağıma karar verdim. Teşekkürler.

  • @hasanaykus4529

    @hasanaykus4529

    Жыл бұрын

    Dünya hayatı için Tanrı insanlara iyi davranacağım garantisi vermemiş. O garanti cennet için geçerli.

  • @inciozkan1504
    @inciozkan1504 Жыл бұрын

    ZAMAN ; EİNSTEİN' NİN KAFASİNİ COK MESGUL ETMİS BİR KONU.🙏.COK GUZEL BİR PODCAST, TEŞEKKÜRLER..

  • @user-yj3ot2om3q
    @user-yj3ot2om3q3 жыл бұрын

    Yayın youtube da mı olucak instagramda mı?

  • @sepderler7987
    @sepderler79873 жыл бұрын

    Yap lütfen kaç saat olursa izlerim😍😍

  • @TEZCANMotovlog
    @TEZCANMotovlog7 ай бұрын

    Harikasın, senin gibi araştıran, okuyan insanlara ihtiyacımız var 👊🙂💯

  • @mehtapyurdakul743
    @mehtapyurdakul743 Жыл бұрын

    çok iyi, tebrikler ve devam, etkileşiminizin artmasını ve kendisin düşünmekten alıkoyan herkese ilham olmanızı dilerim

  • @Elif-ni8oq
    @Elif-ni8oq3 жыл бұрын

    din felsefesi yayını için şimdiden çok heyecanlandım, hevesle bekliyorummmm kesinlikle yapmalısın

  • @elanur3237
    @elanur32373 жыл бұрын

    YAYIN OLSUN LÜTFEN! SABIRSIZLIKLA BEKLIYORUM!! 🧚🧚

  • @arazmed
    @arazmed Жыл бұрын

    videonuza tesadufen denk geldim. mukemmel bir analiz

  • @ezelbakr6800
    @ezelbakr6800 Жыл бұрын

    Tanrı okadar merhametli ki bizim kusursuz ve mükemmel yarattığı cehennemi öve öve bitiremiyor.

  • @fahrettintuncer6358
    @fahrettintuncer63583 жыл бұрын

    Yayını izlemek isterim emeğinize sağlık hocam

  • @emirsurme8629
    @emirsurme86293 жыл бұрын

    Zihnimi açan videolar yapıyorsun. Çok teşekkür ederim. Ayrıca son kısımda bahsettiğin yayını yapmanı da isterim.

  • @electroumit
    @electroumit Жыл бұрын

    İzlemeden cevabı yapıştırıyorum. Her şey tersi ile bilinir. Dolayısıyla kötülük olmadan iyilikten bahsedilemez.

  • @psk.gulbenaksoy
    @psk.gulbenaksoy Жыл бұрын

    inanılmaz faydalı ve ufuk açıcıydı. teşekkür ederiz🙏🏻

  • @nafiafilizaslan729
    @nafiafilizaslan7293 жыл бұрын

    Keyifle dinliyorum, ilerde din felsefesi üzerine yapacak olan paylaşımınızı da bekliyorum, ayrıca dinler tarihine dair önereceğiniz yazarlar, kitaplar varsa tavsiyelerinizi almak isterim

  • @hakkkubal3631
    @hakkkubal36313 жыл бұрын

    Yayını heyecanla bekliyorum. Bence muhteşem bir fikir!

  • @Duhandemirdoven11
    @Duhandemirdoven11Ай бұрын

    Mesela bu zamanın daha hızlı geçmesi için dünyaya iyilik yapmam gerektiğini biliyorum, İyilik yapınca kötülerin çemberi çoğalıyor ve büyük kavga oluyor. Dünyanin yaşanılabilir değerlerini herzaman korumak için çalışmak gerekir

  • @kzlelma1148
    @kzlelma1148 Жыл бұрын

    Dilara ablam sen nasıl bir kralsın ya👉👈 müthiş bir iş çıkarıyorsun

  • @sevgiusluer9209
    @sevgiusluer92093 жыл бұрын

    harikasin. msgsu sosyolojideyken aldigim felsefe derslerini özledigimi fark ettim seni dinlerken 😊

  • @ogulcankeskinbora7071
    @ogulcankeskinbora70713 жыл бұрын

    saç kesimine bayıldım çok güzel gözüküyosun!! ve ve ve kayıt yaptığın ortamı değiştirmek de müthiş karar, süpersin! :)

  • @KenanSAYIN
    @KenanSAYIN Жыл бұрын

    Tanrı. Mutlak Güç sahibi.. Bu eşsiz güzelliği. Sadece düşünsün ve konuşsun diye yaratmış.:) Ne kadar tutkulu ne kadar içten anlatımı var.. yürekten kutluyorum..

  • @tayfundogan6068

    @tayfundogan6068

    6 ай бұрын

    Hiç bir canlı yaratılmamıştır.

  • @noname-uz9ff

    @noname-uz9ff

    5 күн бұрын

    @@tayfundogan6068 canlılık nasıl basladı pekı bu kadar net konustuguna gore delıllerın de vardır