Antinostalgia. Penuria alimentară și intrarea României în faliment

Astăzi auzim nostalgici ai regimului comunist negând realiatea acelor vremuri. Oameni care la argumente răspund cu sloganuri. „Nu este adevărat că se murea de foame în communism, magazinele erau pline de produse„. Și apoi vedem fotografii din anii 60-70, când criza nu începuse.
Mitologiei, noi îi opunem anti-mitologia documentelor. Nu părerile, inevitabil subiective, ale celor care vor sau nu să își amintească. La Antimitologia vă prezentăm cealaltă versiune. Cea reală. Oamenii pot minți și mistifica din interese diverse. Documentele nu au interese.
www.rfi.ro/emisiunile-rfi-ro-...

Пікірлер: 68

  • @TheodorSechesan-td4wj
    @TheodorSechesan-td4wj Жыл бұрын

    Emisiunea asta ar trebui sa apara pe orice televiziune sau radio, asa ar disparea o mare parte din pericolele politice.

  • @feliciadascalu6541
    @feliciadascalu65417 ай бұрын

    Excelentă expunere! Mulțumesc pentru postare! 👏🎩

  • @radioactiveemissions3859
    @radioactiveemissions38596 ай бұрын

    Superb formatul, mulțumim mult pentru tot ce faceți.

  • @florinbrinda4674
    @florinbrinda4674 Жыл бұрын

    Salutare,foarte multi oameni fac o MARE cofuzie ,intre cine a facut datoria ,adica ceausescu(am scris bine!) si cine a platito,adico NOI.

  • @pavelflorin848
    @pavelflorin848 Жыл бұрын

    Felicitari pentru pasul inainte pe cate l ati facut. Sper sa continuati si Viva Historia.

  • @adrianbogdan2651
    @adrianbogdan2651 Жыл бұрын

    Foarte interesant, nici eu nu am fost convins că sa plătit acea datorie externă până la ultimul ban iar dacă le spui azi celor ce sunt cu nostalgia în suflet nu te cred chiar dacă sunt acte în arhivă sunt stenograme ce dovedesc acest mare mit.

  • @mariuslucianpatrascu2289
    @mariuslucianpatrascu228910 ай бұрын

    Va salut..proiectul Antimitologia mai continua? Nu am mai găsit nimic ...pe canalul RFI...

  • @radioactiveemissions3859

    @radioactiveemissions3859

    6 ай бұрын

    👍Desigur vă referiți la -Contramitologia.Căutați și -Viva Historia, vedeți și -Mădălin Hodor.Găsiți expuneri superinteresante.

  • @edyxzone3490
    @edyxzone34906 ай бұрын

    👍

  • @filipart828
    @filipart828 Жыл бұрын

    Fain 👏 mai sunteti pe canalul Viva Historia sau v-ati mutat aici?

  • @TheodorSechesan-td4wj

    @TheodorSechesan-td4wj

    Жыл бұрын

    Sunt sunt.

  • @adrianraicu886
    @adrianraicu886 Жыл бұрын

    Nu mai vb in SOAPTA. RFI SE OCUPA DE SOUND

  • @MrCipopacino
    @MrCipopacino11 ай бұрын

    Bă,ce tipi faini!!!

  • @costelbahnasu5800
    @costelbahnasu5800 Жыл бұрын

    Aduceam pentru industria siderurgica minereu tocmai din Brazilia ! Cita prostie !

  • @user-je1kl7sp3i

    @user-je1kl7sp3i

    10 ай бұрын

    Dacă ne conduc evrei suntem batjocariti că romini fug din tara și aștept să se schimbe sa aștepte mult și bine poate sa își ia adio vor rămîne slugi pe veci afara

  • @usertwelve979
    @usertwelve979 Жыл бұрын

    Va fi în loc de viva historia?

  • @gabrielamettenanxt1363
    @gabrielamettenanxt1363 Жыл бұрын

    👍👍👍👍👍

  • @cressonfontaine9081
    @cressonfontaine908111 ай бұрын

    👍🏼😍👏

  • @PopescuSorin
    @PopescuSorin Жыл бұрын

    România a devenit membră a Fondului Monetar Internațional la 15 decembrie 1972. Primul împrumut acordat de Fondul Monetar Internațional României, a fost de tip Acord aprobat la 3 octombrie 1975 și finalizat la 2 octombrie 1976. România a primit 95 milioane de drepturi speciale de tragere. Al doilea Acord Stand-By a fost aprobat la 9 septembrie 1977 și încheiat la 8 septembrie 1978, țara noastră primind 64,1 milioane DST. Un alt acord, cel de-al treilea, a fost aprobat la 15 iunie 1981. Acest acord, prin care România trebuia să primească 1 102,5 milioane DST, a fost reziliat la 14 ianuarie 1984. Astfel, România a primit doar 817,5 milioane DST.

  • @sybex200

    @sybex200

    Жыл бұрын

    Exact,doar ca nimeni nu a fortat Romania si pe Ceausescu sa ia imprumut de la FMI.Or fi de vina "agenturili straine".

  • @filipmarcel8184

    @filipmarcel8184

    11 ай бұрын

    Bine explicat .baiatul nu stie multe.

  • @leme5639

    @leme5639

    11 ай бұрын

    @@filipmarcel8184 tu nu stii sa scrii corect...

  • @user-je1kl7sp3i

    @user-je1kl7sp3i

    10 ай бұрын

    Dacă nu o fi romîn poate evreu

  • @user-hb3rj5ce3i
    @user-hb3rj5ce3i Жыл бұрын

    In școală trebuie prentate!

  • @ionmilea2741
    @ionmilea27417 ай бұрын

    Din datoria externă a făcut parte si casa poporului.

  • @omatei01
    @omatei01 Жыл бұрын

    era interesant de investigat cît de mult au contribuit informatiile furnizate de Pacepa, despre adevarata față a lui Ceausescu și politicile sale, și intrarea in insolvență a statului socialist..

  • @dinudumitru517
    @dinudumitru517 Жыл бұрын

    Pe vremea aia nici nu ereai proiect și de studii și cultură nu mai zic,alogeni, făcuți la imprimantă

  • @doruroman2421
    @doruroman2421 Жыл бұрын

    Dacă în timpul lui Ceaușescu nu trebuia să meargă să cumpere din străinătate că am avut tot dar as vrea să îl întreb unde sunt acele fabrici

  • @user-je1kl7sp3i

    @user-je1kl7sp3i

    10 ай бұрын

    Cum unde le a distrus evreu Petre Roman Năstase și Iliescu cît de naivi sunt romini doar așa putea scoate afara romini să facă slugi in vest

  • @filipmarcel8184
    @filipmarcel818411 ай бұрын

    Ungaria si Polonia aveau datorii mai mari ca Romania si au fost tratate altfel de FMI .si de aici supararea lui Ceausescu si dorinta de a plati datoria .

  • @leme5639

    @leme5639

    11 ай бұрын

    minciuni. Au fost tratate altfel dupa 1989, cand le-a fost iertata datoria pe care noi am platit-o ca prostii. Lasati povestile astea

  • @georgecostan3248

    @georgecostan3248

    4 ай бұрын

    Ungaria și Polonia începuseră reforme economice în anii '80 și deci, FMI le-a tratat ca atare. Ceaușescu nu a vrut să audă de așa ceva și atunci, nu a mai primit bani. Nu-i împrumuți bani celui care nu vrea să-și schimbe stilul de viață risipitor.

  • @arisanupetre5196
    @arisanupetre5196 Жыл бұрын

    Lucrurile sunt povestite doar dintr-o perspectiva, dar adevarul e mult mai complex, ce au facut Dej si Ceausescu pana in 80, probabil e cel mai important lucru facut in Istoria Carpato-Danubiano-Pontic, si nu glumesc, dintr-un motiv foarte simplu: noi aveam in 48 15mil iar in 90 23mil, 80% lucrau in agricultura in 48, in 90 mai lucrau foarte putini pentru ca s-a mecanizat agricultura(cel putin cerealele acum sunt 100% automatizate), productia de cereale a crescut din 48 pana in 90 de nu stiu cate ori, chiar daca se mai exagera si din 90 pana in 2020 a crescut, din ce vorbiti voi se intelege ca Dej si cu Ceasca au mutat forta de munca din agricultura in industria grea si a scazut productia de cereale., ce naiba faceam acum daca in 90 aveam 80% din populatie in agricultura si 50%,40% era un dezastru, eram o tara bananiera. Banii imprumati de Ceasca in anii 70 nu prea s-au dus in industria grea(avand foarte multa forta de munca si o crestere atat de mare a populatiei nu avea nevoie de automatizare), daca facea lucru asta era foarte bine, ca asta se tot plangea Stolo si Petre Neuländer, ca Ceasca nu a automatizat la sfarsitul anilor 70 industria si am ramas in urma iar in anii 90 fabricile erau depasite, banii s-au dus cu precadare in constructia de hidrocentrale si evident cresterea productiei de cereale, mai mult decat cresterea energiei, hidrocentrale nu produc atata energie cate produce Cernavoda sau termocentralele de la Rovinari, Turceni si Isalnita. Pana in 70 si regularizarea cursului Oltului si Jiului in zona Olteniei productie de cereale era foarte scazuta din cauza inundatiilor, nu mai zic de Balta Brailei si Ialomitei care au fost facute terenuri agricole, la fel in Moldova:seceta facea rafagii, stim foarte bine ce s-a intamplat in primul razboi mondial si in foametea din 46 din Moldova, dupa construirea Barajului de la Stanca Costesti nu s-a mai pus problema secetei. Ca Ceasca in 80 a gandit dupa capul lui, crezand ca populatia care se invatase cu o oarecare bunastare, poate sa revina inapoi la nivelul de trai din 50, fara sa carteasca si am exportat toate alimentele, asta e o alta poveste iar blocajul din 80 :orice afacere poate sa pateasca lucru asta, cat de solida ar fi: creditul: se mareste , materia prima se scumpeste(energia-greu de intuit) iar vanzarea nu e chiar cat ai estimat.

  • @mihaelailie1583

    @mihaelailie1583

    Жыл бұрын

    Tu vorb3sti ca și cum dacă nu erau comuniștii noi rămâneam pe loc 45 de ani. ... ca și cum făceam implozie, economia se dezvolta fix normal și natural ,yoate tarile din Europa au progresat, tari mari,tari mici...uite Grecia....fara comunism....a rămas la agricultura ? Sau Portugalia,Irlanda etc. Au rămas în urma fără comunism.. ?

  • @arisanupetre5196

    @arisanupetre5196

    Жыл бұрын

    @@mihaelailie1583 Tarile din Vest nu puteam sa le luam in calcul, e adevarat ca cele 3 tari erau cele mai aproape de economia noastra din 48, dar nici una nu era atat de agrara ca noi, nici una nu seamna din nici un punct de vedere cu Romania(Grecia:dar aveau alt statut in I.Otoman), nici intre ele: Irlanda la independata de Marea Britanie era foarte saraca, dar au primit investiti masive din USA din cauza ca cei mai multi albi nu sunt:englezi, spanioli, francezi, ci Irlandezi, toate firmele mari din USA au sediile din Europa in Irlanda, de aia au pib-ul/cap locuitor cel mai mare din lume, e pe 4, dar cele 3 din fata sunt foarte mici, Portugalia a fost si ea tara colonianista iar Grecia: daca am avea si noi insulele lor si pozitionate atat de bine, noi am fi avut soarta tarilor din America de Sud si Centrala, nu vreau sa zic de Africa, ca e prea de tot. Cam la nivelul de trai al Guatemalei am fi fost, au 17mil, noi 18.5 si nu am fi avut pib/cap locuitor 15 ci 5, de 3 ori mai putin. Ce vreau sa zic e ca sa nu ne mai dam cu capul de toti peretii ca am trait 45 in comunism, ca cel mai probabil am fi fost mai saraci acum, cel putin grosul populatiei, poate se intampla si invers, dar e greu de crezut, e adevarat ca nu am fost niste zmei, cum zic unii nostalnici comunisti, dar alta varianta nu exista sa iesim din intunericul adancit de Hohenzolerni, care ii divinizam astazi.

  • @AdrianDudau-ProIndependent

    @AdrianDudau-ProIndependent

    11 ай бұрын

    Crezi ca cei doi demistificatori ar fi capabili sa vada tabloul in ansamblu lui. Cand ai 0 datorie si o industrie in spate poti fi oricand furnizor pt tarile mai slab dezvoltate si de produse si de finantare in schimbul resurselor.

  • @leme5639

    @leme5639

    11 ай бұрын

    @@arisanupetre5196 Basme scuze si prostii. Exemplul clar e Germania de Vest versus Germania de Est.

  • @user-je1kl7sp3i

    @user-je1kl7sp3i

    10 ай бұрын

    Ceas a nu mai conducea tara cu securisti in mare parte venițici de aia sa și forțat plata datoriei că știau trădători ce i se pregătește era prea naiv și o știu ei. Securiști de tip mosad evrei spurcați că ei sunt in spatele lovituri de stat din optzeci și nouă daca se luptau cu teroriști și a înarmat trădători va acum sa spună că nu au existat teroriști atunci cu cine luptau sau trageau in romini scenariu evreisca KGB. Sorosit

  • @mansonnanson8294
    @mansonnanson8294 Жыл бұрын

    Oooo. Da! Da! Super

  • @mihaelapuiu5673
    @mihaelapuiu5673 Жыл бұрын

    Rusia vedea în România un concurent pentru exporturile de automobile și tractoare. Au fost exporturi de tractoare și autobuze în țările Arabe, care au deranjat și pe americani, pentru că ei considerau că era doar piața lor. FMI și Banca Mondiala sunt cămătări internaționali de cel mai mare calibru, lucru pe care îl vedem și astăzi cu vârf și îndesat. A considera aceste bănci niște "băieți buni" este o gluma proasta.

  • @PopescuSorin

    @PopescuSorin

    Жыл бұрын

    tovarase nu mai abera

  • @elenabibescu1848

    @elenabibescu1848

    11 ай бұрын

    @@PopescuSorin Voi nu stiti adevarul, nu stiti mafia din vest.

  • @AdrianDudau-ProIndependent

    @AdrianDudau-ProIndependent

    11 ай бұрын

    ​@@PopescuSorincu ce abereaza, o banca traieste din dobanda, deci cu cat imprumutul este mai mare cu atat castigul este mai mare. Daca toate tarile ar fi fara datorii ce rost isi mai au bancile?! Nu zic ca bancile nu isi au un rol important in economie si ca fara aceasta omenirea n-ar fi progresat dar sa fim rezervati in a le considera doar cu intentii bune.

  • @mihaiteodorescu1651

    @mihaiteodorescu1651

    10 ай бұрын

    No shit, dream on.

  • @user-je1kl7sp3i

    @user-je1kl7sp3i

    10 ай бұрын

    Corect și evrei sunt comnplici la distrugerea rominiei KGB evrei școliți la Moscova din tata in fiu exemplu sikbviu Brucan Petre Roman și cam multi evrei infiltrați in stătu ocupat rominesc

  • @emicald
    @emicald10 ай бұрын

    Doi habarnisti regurgiteaza propaganda.

  • @georgecostan3248

    @georgecostan3248

    4 ай бұрын

    Habarniștii fiind cuplul Ceaușescu.