Antimitologia. Mitul economiei performante în comunism

Una dintre cel mai des întâlnite mantre a nostalgicilor Epocii de Aur este cea care vorbește despre „marea industrie românească”, atât de puternică și performantă încât devenise competitivă cu industriile țărilor occidentale. Ideea este împinsă mai departe și capătă și accente consipraționiste. Industria noastră puternică ar fi fost atât de amenințătoare pentru interesele occidentale, încât au decis să organizeze o lovitură de stat (Revoluția din decembrie 1989) care să le faciliteze distrugerea sistematică a miracolului economiv românesc.
Astăzi, această narațiune stă la baza noului val de populism românesc, fiind servită publicului cu desemnarea unui nou dușman extern (UE) și cu un ușor amendament: după ce ne-au distrus „industria performantă”, astăzi occidentalii se concetrează pe ideea de a nu ne lăsa să construim alta, ne opresc să ne dezvoltăm potențialul și vor să ne țină într-o stare de subdezvoltare și dependență. Strict ca piață de desfacere pentru produsele lor, și acelea de o calitate îndoielnică.
Nu ne propunem astăzi să adresăm separat fiecare neadevăr sau mit care intră în compoziția acestui narativ extrem de toxic, dat fiind că el este distribuit în mod constant, pe mai multe canale media și cu impact considerabil, îndeosebi în rândul generației tinere, privată de experiența directă a ultimilor ani ai comunismului românesc.
Este extrem de dificil, am remarcat, să aduci în discuție elemente concrete, cifre, realități într-o astfel de discuție în care partea adversă pornește de la pur și simplu invenții bazate pe nimic și se folosește exclusiv de argumente iraționale și emoționale. Pe de altă parte există o mare lipsă de informații credibile legate de aspectele economice ale perioadei comuniste.
#Antimitologia - www.rfi.ro/emisiunile-rfi-ro-156600-antinostalgia-despre-mitul-economiei-performante-comunism
#comunism #viataincomunism

Пікірлер: 67

  • @antisocial557
    @antisocial55711 ай бұрын

    FELICITARI PTR ACESTE SUBIECTE, TOATA ZIUA V AS ASCULTA!

  • @leme5639
    @leme563911 ай бұрын

    era atat de bine incat nu gaseam paine...si primul pui intreg l-am vazut in 1992.

  • @vioricatibu8285

    @vioricatibu8285

    11 ай бұрын

    Cum? Nu ați primit orfani(cinci într-o pungă) sau frații Petreuș(doi puțin mai mari)? Nu cred!

  • @vladymihi
    @vladymihi11 ай бұрын

    Cea mai tare emisiune de la happy fish .. ce ma bucur ca ati revenit forta tetelu

  • @RaluMariaRa
    @RaluMariaRa4 ай бұрын

    Emisinile vostre is facute foarte bine in laboratorele servicilor secrete maghiare

  • @johnny.k.1113
    @johnny.k.111311 ай бұрын

    Era atunci un Banc Noi facem Cincinalul in Patru Ani pe jumatate .😂🎖🎖

  • @mihaimihai9202
    @mihaimihai920210 ай бұрын

    are dreptatre dl istroic, sa compare dl.....cate spitate, scoli, km de drumuricale ferata, nave maritime, hidrocentrale, centarele electrice, apartamente, avioane, armament, tractoare , camioane , kmp de irigatii facute etc etc atunci si acum /...ia in considerare si situatia datoriei si resurselor tarii, cantatatea de aur si valori din vistieruia statului

  • @vioricatibu8285
    @vioricatibu828511 ай бұрын

    Fratele meu cel mai mic, avea șaptesprezece ani la revoluție și știu că a participat la diferite mitinguri după 90'. A crescut, s-a căsătorit, are copii care acum sunt studenți, unul chiar la istorie. Nu cu mult timp în urmă am fost la sat unde locuiește fratele meu cu familia și la plecare nepotul ne-a rugat să îl aducem la Timișoara unde locuim noi și unde este el student. Tot drumul ne-a întrebat multe despre perioada de dinainte de 90. Noi i-am spus tot prin ce am trecut noi ceea ce ați spus și voi, în ce privește rația de alimente și altele. La urmă ne-a întrebat:atunci de ce mulți spun că era mai bine pe vremea lui Ceaușescu? I-am explicat noi cum ne-am priceput și i-am recomandat să se intereseze și din alte surse și de la voi.... Am văzut că la tot ce spuneam noi, își lua notițe. Sper să ajungă un bun istoric, care să scrie și el adevărul pentru generația viitoare.

  • @amadeus6490
    @amadeus649011 ай бұрын

    Ma bucur ca abordati acest subiect. Sper ca in urmatoarele episoade veti prezenta cifre concrete din domenii importante. CAP-ul ala anonim din Gorj e mai mult o poveste din bancurile epocii. As indrazni sa va dau cateva sugestii : Spuneti cate locuinte s-au construit inainte si cate dupa revolutie. Spuneti cate locuri de munca s-au creat inainte si cate dupa revolutie. Cate centrale nucleare ? Cate hidrocentrale ? Cate rafinarii ? Cate platforme petroliere ? Cate statiuni turistice s-au facut in tara si pe litoral ? Nu sunt un nostalgic ! Viata in comunism era comparabila cu puscaria. Poate mai rea. Dar fara o evaluare corecta a trecutului nu avem sanse pentru un viitor mai bun.

  • @ovidiunicolau4628

    @ovidiunicolau4628

    11 ай бұрын

    Comparati PIB ul Romaniei din 89 si cel actual,o sa aveti niste raspunsuri

  • @amadeus6490

    @amadeus6490

    11 ай бұрын

    @@ovidiunicolau4628 Daca vorbim de PIB apar alte intrebari ... nicidecum raspunsuri: Conform INS Romania are in prezent un PIB de 5 ori mai mare decat PIB-ul din 1988. Asa ca ne-am putea astepta sa avem de 5 ori mai multe drumuri ,spitale ,locuinte , gradinite ,etc. Din pacate nu e deloc asa. PIB-ul ala din 88 se materializa in obiectivele de infrastuctura , industriale , de invatamant ,produse si edificate in Romania . Profitul obtinut in urma acestui PIB ramanea in RO . PIB-ul actual este alcatuit din produse si servicii obtinute in Ro in mare parte de firme cu capital strain. Acum profitul nu mai ramane in RO , el apartine investitorului.

  • @edycristea8402

    @edycristea8402

    11 ай бұрын

    degeaba faci datorii la bugetul de stat ca sa construiesti hidrocentrale neproductive. acele hidrocentrale nu produceau cat trebuie si erau prea multi analfbeti, nepregatiti profesional angajati care frecau menta. intr o economie perfomanta trebuie sa existe oportunitati diverse, nu sa i bagi pe toti in acelasi loc de munca, fara sa le oferi alte sanse. uita tecate persoane aveau studii in perioada aceea, cati economisti, doctori, avocati etc existau si cati exista acum. sunt mai multe sanse acum si fiecare afacere are productivitatea ei. ceausescu a indatorat tara cu miliarde de dolari ( acum datorie este cateva milioane) prin constructiile haotice care doar produceau intern si nici la capacitatea lor si oamenii au suferit o penurie impresionanta de alimente si de servicii ( apropo era pe primul loc in anii 80 la cazuri de copii cu HIV).

  • @eugenstratulat2700

    @eugenstratulat2700

    11 ай бұрын

    ​@@ovidiunicolau4628pibul că pibul,dar datoriile ?

  • @eugenstratulat2700

    @eugenstratulat2700

    11 ай бұрын

    ​@@edycristea8402pe ce lume trăiești omule ? Datoria de acum e de miliarde de coco ! Și prostii care construiesc sant acum nu atunci !

  • @mihaimihai9202
    @mihaimihai920210 ай бұрын

    ...nu e utopie dl istoric .... si atunci si astazi orice manager urmareste sa creasca productivitatea implicit productia si sa reduca consumul de resurse la 1000 lei valoare a produselor fabricate. este o cale de imbunatatire a managementului operational

  • @ionelbutnariu2059
    @ionelbutnariu205911 ай бұрын

    Ce subiect interesant ,un subiect care pana acum nu l-am mai auzit .Mitologia industriei mari in care Romania avea 9 combinate siderurgice si noi produceam otel cam 14 mil tone pe an, Romania consuma cam 2 mil-3mil tone an,reuseam sa exportam cam 700 mi tone, restul stiu ca era vandut la rusi la pret de damping 1 dolar tona,asta fiind o mare realizare a maretului tovarasi conducator ,cifrele sunt fictive dar cred ca intelegeti despre ce este vorba

  • @ekesandras1481

    @ekesandras1481

    11 ай бұрын

    minereu de fier și carbune era tot din Uniunea Sovietica (adica din Ucraina, adus prin Marea Neagra). Combinatul siderurgic de Galați era chiar construit sa profiteaza de prețuri de dumping care a oferit odata Uniunea Sovieta la țarile înfrațite din cauze ideologice. Când Sovietici au început sa cere Dolari în loc de Rubla Transfer pentru materii prime, combinatul numai a putut sa lucreaza profitabil. Același lucru sa aparțit și în RDG cu combinatul Leuna și multe alte combinate.

  • @florincroitoru1502

    @florincroitoru1502

    11 ай бұрын

    ionel butnariu, fugi bă moldovene cu poveștile tale !! Rușii nu luau de la noi oțel că aveau destul! Nu am mai auzit nicăieri povestea asta. Am trăit in comunism.

  • @ionelbutnariu2059

    @ionelbutnariu2059

    11 ай бұрын

    @@florincroitoru1502 da si tu lucrai la comertul exterior

  • @leme5639

    @leme5639

    11 ай бұрын

    @@florincroitoru1502 combinatul de top era la moldoveni, in Galati, asa ca tu esti un biet propagandist penibil, ca sa nu mai zic ca si tu ai nume de familie de moldovean. :))) De fapt, singurul loc unde siderurgia in RO conteaza e in Galati...pentru ca Dunarea!

  • @cressonfontaine9081
    @cressonfontaine908111 ай бұрын

    👌👏💙💙

  • @catalin5674
    @catalin567411 ай бұрын

    Demistificarea asta ar trebui făcută mai pe larg sau e doar pentru cei puțini din bula asta, ar fi bine să ajungă la cât mai mulți să nu mai fie prostiți la vot, dar e doar pentru patroni 😁, care oricum știu cum e treaba 😁

  • @user-tl6gi7vq5t
    @user-tl6gi7vq5t4 ай бұрын

    Aveai 12 ani la revoluție și te dai mare cunoscător întrale comunismului...!!!😂

  • @MirceaBv
    @MirceaBv11 ай бұрын

    17:00 nu este chiar asa. Eu daca folosesc 300 de kg de otel pentru a produce o Dacie, pot optimiza unele procese de productie sau schimba design-ul produsului incat sa fabric 12 Dacii cu 3000 de kg de materie prima in loc de 10.

  • @mannyschindler177

    @mannyschindler177

    11 ай бұрын

    Daca organul de conducere iti cere concomitent sa cresti productia si sa scazi consumul (total) de materiale inseamna ca are o problema

  • @MirceaBv

    @MirceaBv

    11 ай бұрын

    @@mannyschindler177 Exprimarea este vaga, uite de exemplu un motor din anii 60, consuma 12 litrii de benzina la suta de km (materie bruta) pentru a produce 100 de CP. Unul modern optimizat scoate 120 de CP si consuma 8 la suta. Deci este posibil sa produci mai mult consumand mai putin. Dar daca ei voiau sa produci aceiasi masina cu aceleasi metode si sa consumi mai putine materiale atunci ai dreptate.

  • @mannyschindler177

    @mannyschindler177

    11 ай бұрын

    @@MirceaBv ei vorbeau de la un an la altul. Eu am prins putin perioada aia si la tv anuntau genu' asta de performante in timp ce noi stateam la cozi pt tacâmuri de pui, daca stii ce-s alea

  • @leme5639

    @leme5639

    11 ай бұрын

    @@mannyschindler177 asa e...eram in top mondial la productie dar salivam cand vedeam gheare de pui.

  • @mannyschindler177

    @mannyschindler177

    11 ай бұрын

    @@leme5639 se producea mult ca salariile erau de 100$

  • @s.d.i.6921
    @s.d.i.692111 ай бұрын

    Pe când demontam mitul ca Securitatea a făcut rău, a anchetat, a bătut și chiar a omorât pe cei care se opuneau vechiului regim?

  • @cristianpop2645

    @cristianpop2645

    11 ай бұрын

    Cand o sa arda toate dosarele de CNSAS, atunci dispare si acest " mit" .

  • @ghman2120

    @ghman2120

    11 ай бұрын

    Hai sictir.

  • @cristianpop2645

    @cristianpop2645

    11 ай бұрын

    @@ghman2120 AFERIM!

  • @ovidiunicolau4628

    @ovidiunicolau4628

    11 ай бұрын

    😂😂

  • @MirceaBv

    @MirceaBv

    11 ай бұрын

    Ala nu e un mit, ca nu degeaba fugeau oameni din tara.

  • @haules3679
    @haules367911 ай бұрын

    Amintiri frumoase din perioada comunista muncă simbata duminica și aveam bani de rahat sistemul de formare școală profesional era bun dar omul era pe ultimul loc și acum acum e la fel cu conducători proști mincinoși și hoț, Occidentul a avut nevoie de mină de lucru învățată și harnică formată implementarea în fabrica lor bine condusă

  • @Messiane
    @Messiane11 ай бұрын

    RAR DE TOT POSTATI.......PACAT CA AVETI SUBIECTE INTERESANTE(((((((((((((

  • @danploscariu6142
    @danploscariu614211 ай бұрын

    Mucosi platiti sa defaimeze

  • @PopescuSorin

    @PopescuSorin

    11 ай бұрын

    hai sictir tovarase

  • @danploscariu6142

    @danploscariu6142

    11 ай бұрын

    @@PopescuSorin Valabil pentru mumata ,rahat cu ochi

  • @razvanmazilu6284

    @razvanmazilu6284

    10 ай бұрын

    Alupigus, tovarășe

  • @danploscariu6142

    @danploscariu6142

    10 ай бұрын

    @@razvanmazilu6284 Alupigus e valabil ptr mamica ta se stie cat este de dorita Ca tine spunei sa o ia incet Nemernicule esti facut la bautura

  • @florincroitoru1502

    @florincroitoru1502

    10 ай бұрын

    @@razvanmazilu6284 ce bă, nevasta ta nu mai suge? De cînd mătan c îți permiți să scrii că ar fi cuvintul tovarăș ceva jignitor. Vezi că era folosit și in sec 19, incultule.

  • @eugenstratulat2700
    @eugenstratulat270011 ай бұрын

    Stimati istorici, dacă pot spune așa,mit -nemit dar exista! Industria de acum ce e, dacă e ?

  • @leme5639

    @leme5639

    11 ай бұрын

    e de cateva ori mai mare si mai productive decat ce era in anii 80 :) Dacia e printre cele mai vandute marci din Europa. :) Softul BMW e scris in Iasi si in Bucuresti, industria auto-moto are cablaje facue in cluj si timisoara. Altceva?

  • @eugenstratulat2700

    @eugenstratulat2700

    11 ай бұрын

    @@leme5639 in afară de Dacia care exista și atunci,restul din ce spui matale e glumă proastă ! Un soft și un mănunchi de sârme cu papuci la capete nu e industrie!

  • @mochititi400
    @mochititi40011 ай бұрын

    Prima data dați o definiție corectă comunismului pt că în realitate comuhismul nu s a finalizat .în 1989 a fost o lovitură de stat,dovedită !

  • @MirceaBv

    @MirceaBv

    11 ай бұрын

    Se numea PCR nu? Nu era lovitura de stat, fiindca ei au venit in 48' prin lovitura de stat. Sa nu imi zici ca Ceausescu si semenii sai precum Saddam, Gaddafi, Nasser, Assad, Kim, Castro, etc au venit la putere prin vot democratic, ca rad si curcile de tine. Ala nu e vot cand aveai de ales intre Nea Nicu si Chivu Stoica sau Bobu toti comunisti. Repetarea pana la refuz a teoriei ca a fost o lovitura de stat este o tematica de propaganda rusa. Comunismul era falimentar si nu putea supravietui in Europa de dupa anii 90'. Eram muritori de foame ca aia din Coreea de Nord.

  • @florincroitoru1502

    @florincroitoru1502

    11 ай бұрын

    si fara definitie tu nu stii ce este comunismu??

Келесі