Ağır Psikolojik Travmalar, Kötü Olaylar Geride Bırakılabilir mi?

Çok zorlu ve sarsıcı bir ya da birkaç olay yaşadıysan bu olaylar yaşamını büyük oranda etkileyebilir. Yaşadığın karmaşık yoğun duygular, olay aklına geldiği anda ve üzerinde düşündükçe giderek artıyor gibiyse umutsuz hissetmeye başlamış olabilirsin.
"Bu kötü olayı yaşadım, artık hayatım eskisi gibi olmayacak, hep acı çekeceğim, geçmişi değiştiremeyeceğim için yapacak bir şeyim yok." diye düşünebilirsin.
Yaşadığın olaya ve etkilerine bağlı olarak yaşamın eskisine göre farklı bir yöne dönmüş olabilir ancak bu olayların psikolojik etkilerini geride bırakma konusunda söyleyebilecek ve yapılabilecek şeyler var.
Deneyimli bir travma terapisti olarak bu tür olayların belirli bir dereceye kadar psikolojik etkilerinin geride bırakılabileceğini söyleyebilirim.
Bu videoda ağır psikolojik travmaları geride bırakma konusunun ne kadar mümkün olduğuna ve bunun için neler gerektiğine odaklanacağım.
#PsikolojikTravma #TravmalarıGerideBırakmak
-----------------------------------------------
İLGİLİ VİDEOLAR:
Travmalardan Kurtulma Yollarının 3 Aşaması Nedir? (Travmalar Nasıl Atlatılır?)
• Travmalardan Kurtulma ...
Psikolojik Travmalar Nasıl Atlatılır? (Travmalardan Kurtulmak)
• Psikolojik Travmalar N...
----------------------------------------------
DAHA FAZLA DESTEĞE İHTİYACINIZ VARSA:
''Uyananlar Kulübü'' Üyeliği
www.cemgumus.com/uyananlar-ku...
Bireysel Seans Desteği ya da Yönlendirilme Tavsiyesi
www.cemgumus.com/iletisim-bil...
----------------------------------------------
Klinik psikolog ve psikoterapi uzmanı olarak aşağıdaki durumları yaşayan yetişkin yaştaki kişilere destek oluyorum:
✔️Kronikleşen stres ve beraberinde gelen sorunların nedenlerini ve çözüm yollarını keşfetmek isteyen,
✔️Geçmişte yaşadıkları travmaların/bitmemiş meselelerin devam eden etkilerini bitirmeye kararlı,
✔️Sırtındaki görünmeyen yükleri bir kenara koymaya istekli,
✔️Sorunlarını kendisini rahat ve güvende hissettiği bir çerçevede işlemek isteyen,
✔️İlişki becerilerini artırmaya ve huzurlu ilişkiler yaşamaya ihtiyaç duyan,
✔️Artık ‘biliyorum ve uygulayabiliyorum’ demek isteyen,
✔️Daha kaliteli bir yaşam için faydalı olabilecek şeyleri öğrenmeye çalışan…
Sen de bir şeyler yapman gerektiğini hissediyor ancak nereden ve nasıl başlayabileceğini bilmiyor olabilirsin.
Değerli zamanını, enerjini ve kaynaklarını iyi değerlendirebileceğin bir adrese ihtiyaç duyabilirsin. Bu yüzden iyi bir psikoterapi uzmanı mesleki ve kişisel olarak donanımlı olmalıdır.
Bu amaçla lisans ve yüksek lisans eğitimimin dışında yurt içi ve yurt dışında birçok uzun süreli psikoterapi eğitimi aldım.
Psikoterapi çalışmalarımın yanı sıra, ilgi alanlarım doğrultusunda eğitim, süpervizyon ve bilimsel araştırma faaliyetlerinde bulunuyorum.
Avrupa EMDR Derneği onaylı sertifikalı EMDR terapisi uzmanıyım. 2014-2022 arasında Türkiye EMDR Derneği’nin (EMDR-TR) denetleme kurulu başkanlığı görevini yürüttüm.
Almanya merkezli World Association of Positive and Transcultural Psychotherapy onaylı sertifikalı Pozitif Psikoterapi uzmanıyım.
Daha detaylı bilgi için: www.cemgumus.com/hakkimda/
Uzm. Psk. Cem Gümüş
-----------------------------------------------
ÖNEMLİ NOT:
KZread kanalımda düzenli olarak yayınlayacağım videolarla bilgi ve deneyimlerimi seninle paylaşmak istiyorum. Burada da bu içeriklerin ses kaydını paylaşıyorum.
Muhtemelen yüz yüze çalışma fırsatı bulamasak da kişisel gelişimine videolarım üzerinden katkı sağlamak istiyorum. Burada seni uyarmak istediğim önemli bir nokta var.
Faydalı olduğunu ve işe yaradığını gördüğüm birçok bilgiyi seninle paylaşacağım. Bu bilgiler eğitim/danışmanlık düzeyinde olacak. Dolayısıyla videolarımı izlemen bir terapi desteği aldığın anlamına gelmiyor.
Psikoterapi, özel ve farklı bir derinliği-dili olan bir süreçtir. Farkındalık düzeyini arttırmak, uygulamaya dökebilmek ve yaşanılan güçlükleri çözümlemek konusunda birçok çalışma yapıyoruz.
Kendi seanslarımda çok daha derinlikli ve kişiye özel bir yol izliyoruz.
Videolar üzerinden birçok değerli bilgiyi öğreneceksin ama bunları gerçekten sindirmek ve hayata geçirmek emek ve zaman gerektiriyor. Eğer bu çabayı göstermeye niyetliysen kanalımdaki içeriklerden yararlanabilirsin.
Psikolojik sorunların tanı, değerlendirme ve çözümü için bir uzmanla (klinik psikolog ve psikiyatr gibi) yüz yüze görüşmek gerekir. Dolayısıyla bu tür bir beklentin ön plandaysa adım atmak için burada daha fazla vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanı tavsiye ederim.

Пікірлер: 41

  • @CemGumusAkademi
    @CemGumusAkademi3 жыл бұрын

    Merhaba, Soru sormadan önce mutlaka aşağıdaki sayfayı okuyun. www.cemgumus.com/sorular-hakkinda-bilgilendirme-sayfasi/

  • @sunasatilmis4504
    @sunasatilmis450416 күн бұрын

    KZread da ararken size rastladim. Isime yariyacak cok guzel bilgiler aldim. Hic bir sey icin gec degildir derler. Su an sitres bozuklugu yasiyorum. Cocukluktan aldigim travmalarimdan dolayi. Bilgiler icin cok tesekkurler. Diger yayinlarinizida izliyecegim. ❤

  • @yasarkaraca2140
    @yasarkaraca21403 жыл бұрын

    Cem Hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Hoşçakalın.

  • @nilgunengurlu7947
    @nilgunengurlu79473 жыл бұрын

    İzledim. Like tıkladım.

  • @selmasahin1680
    @selmasahin168014 күн бұрын

    Cok guzel anlatim .ALLAH razi i olsun 🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲

  • @turgayurun2589
    @turgayurun25893 жыл бұрын

    Cem hocam teşekkür ederiz verdiğiniz bilgilerden dolayı, bahsettiğiniz durumu henüz 2 hafta önce yaşadık. anlattıklarınız ve gözlemlerim birbirine çok yakın , kız arkadaşımın tepkilerini duruma karşı reaksiyonlarını gözlüyorum bu yüzden sizinle iletişime geçtim fakat mesafelerden dolayı seanslara katılmak bizim için biraz zor. Annesini ani bir rahatsızlıktan sonra 16 yaşındaki kardesinide bu olaydan oluşan travmadan dolayı kaybetti. 2 hafta zorlu bir süreçti bugün biraz daha farkında herseyin içine kapanmadan duygularını dogal yaşıyor ama ani değişimler normal midir? bugün enerjisi diğer günlere oranla çok daha yüksek konuyla alakalı konuşmuyor işleriyle ilgileniyor. sizi özenle takip edeceğim

  • @aysenazalbayrak4380
    @aysenazalbayrak43808 ай бұрын

    İyi ki varsınız

  • @rukiyesenayesilyurt9471
    @rukiyesenayesilyurt94713 жыл бұрын

    Sürekli aynı şeyleri tekrar etmek depresif bozukluğu hakkında bir video cekebilirmisin abicim

  • @gozdekocoglu
    @gozdekocoglu3 жыл бұрын

    hocam merhaba mindfulness tekniğine bir eleştiri miydi? sürekli şu ana odaklan diyorlar baskı yaratıyor ben de sizin gibi düşünüyorum geleceğimizi elbet düşünüp kaygılanıyoruz geçmişimize elbet üzülüyoruz.

  • @insanokur_
    @insanokur_ Жыл бұрын

    tesekkur ederim

  • @fatmagunel6189
    @fatmagunel618910 ай бұрын

    Teşekkürler

  • @umutkara739
    @umutkara73910 ай бұрын

    Anda kalma modasına yönelik eleştiriniz çok anlamlı. Böyle çeştili modalar var bence. "Koşulsuz sevin", "anda kalın", "eleştirmeyin", "affedin" vs. gibi. Biraz didikleyince genelde birçoğu eleştiriye çok açık temelllere sahip.

  • @LEVENTERENER

    @LEVENTERENER

    8 ай бұрын

    çok doğru

  • @sukrugure473
    @sukrugure473 Жыл бұрын

    Hocam 12 yaşimdam 18 yaşima kadar 4 büyük travma yaşadim.sanirim stres bozukluğu yaşiyorum.hiç birşey öğrenemiyorum.odaklanamiyorum.sanki öğrendiklerimide hatırlayamıyorum.hayatı kaçırdım.ne yapacağimıda bilemiyorum.

  • @yaasmiin4339
    @yaasmiin43393 жыл бұрын

    Hocam eğer taravmalarima hatırlamıyorsam. Ne yapmalıyim.?

  • @ykkpala7773
    @ykkpala77733 жыл бұрын

    Cem bey, Emdr 'den esinlenerek geliştirilen Brainspotting isimli terapi uygulaması hakkında ne düşünüyorsunuz? Brainspotting yöntemini geliştiren Dr. David Grand da eski bir Emdr terapistiymiş.Türkiye de dernekleşmişler ve dikkatimi çeken bu eğitimi alanların tamamı ege bölgesinde ki illerde yaşayan psikoterapistler % 90 ı İzmir de geriye kalanlarda Aydın,Denizli,Balıkesir gibi şehirlerdeki terapistler.

  • @CemGumusAkademi

    @CemGumusAkademi

    3 жыл бұрын

    Brainspotting eğitimini bende aldım ve bir süre kullandım. EÖDR ile benzer mekanizmalar kullanılıyor. Teknikten ziyade terapistin yetkinliği ve becerisi daha önemlidir.

  • @studywithme5505
    @studywithme55053 жыл бұрын

    Duyguları yaşamak, işlemek ile kayarsis aynı şey midir

  • @akf4949
    @akf4949 Жыл бұрын

    Her izlediğim travma videosu aha bu benim sorunum benim videom işte diyorum hayatım eskisi gibi olamaz mı hocam 2. ayda kaza sonucu beyin kanaması gecirdim uzuv kaybim yok ama bazen aklımı kaybedecek gibi oluyorum gereksiz kasvet bunalım sürekli daraliyorum niye ? Bununda cevabını veremiyorum

  • @aynurnaiboglu6495
    @aynurnaiboglu6495 Жыл бұрын

    cem bey yüzüm bogazım dugumlenıyor kaslarım kasılıyor yere yıgılıyorum herşeyi duyuyorum ama kaskatı oluyorum birkaç saniye istem dışı hareketler oluşuyor neden açılmaya başlayınca garip sesler çıkarıyorum ilaç alıyorum seletra 100m yardımcı olursanız sevinirim nasıl atlara bilirim düşünmekten kdndımı alamıyırum😥

  • @bogurtlenks656
    @bogurtlenks6563 жыл бұрын

    Hocam, ben çocukken babamı kaybettim. Annem sert bir kadındı ve çok ezildim. Altı yıl panik atak tedavisi gördüm. İlacı bırakalı 5 ay oluyor ama istemsizce gülme sorunu yaşıyorum. İnsanlar gözlerimin içine bakarak konuştuğunda ve kendimi kalabalıkta ifade ederken birden gülmeye başlıyorum. Aklıma komik şeyler geliyor ya da o an olan bir şey komik görünüyor. Çocukken de oluyordu ama geçmişti. Sizce bu durumdan kurtulmak için ne yapabilirim ? 😕

  • @Nanel1AyakKokusu

    @Nanel1AyakKokusu

    2 жыл бұрын

    Bende de o gülme şeyi var ,merak etme yanlız değilsin.

  • @emreerdogmus5478
    @emreerdogmus54783 жыл бұрын

    hocam kaygılı bağlanmaya dair video gelicek mi acaba

  • @CemGumusAkademi

    @CemGumusAkademi

    3 жыл бұрын

    İleride gelecek

  • @guncelhaberler8172
    @guncelhaberler81723 жыл бұрын

    Hocam sizin kitabınızı indirdim onu okuyup düzeltebilirmiyim zira pandemi geçince psikolojik destek alacağım en azından bu süreçte bana yardımcı olurmu yaşım 16

  • @CemGumusAkademi

    @CemGumusAkademi

    3 жыл бұрын

    EMDR Rehberi kitabı yöntemi tanıtmaya yönelik. EMDR sadece bir uzman eşliğinde uygulanabiliyor

  • @guncelhaberler8172

    @guncelhaberler8172

    3 жыл бұрын

    @@CemGumusAkademi peki bana önereceğiniz birşey varmı ? Kendimi gerek videolar ve gerek kitaplarla geliştiriyorum ama sorun şu dışa dönük biriyim çokta eğlenceli ama tek kalınca ve ailem ile sıkılıyorum

  • @gokhangoregamresclub7352
    @gokhangoregamresclub73523 жыл бұрын

    Hocam konusasim gelmio uyku duzenim yok düzgün konuşamıyor um askerden yeni geldim ondan olabilir mi ağliyasim gelio agliyamiom neden?!

  • @madclose9218

    @madclose9218

    3 жыл бұрын

    Valla dostum aynı şeyleri bende yaşıyorum bağırsaklarda olan rahatsızlıklar beynimin sulanması korku endişe gelecek kaygısı ve birçok şey

  • @gokhangoregamresclub7352

    @gokhangoregamresclub7352

    3 жыл бұрын

    @@madclose9218 napacaz

  • @madclose9218

    @madclose9218

    3 жыл бұрын

    Psikiyatriye git ben bir sürü doktor gezdim bide aşırı üşümeler var ben de onca tahlil çekildim beyinden MR gibi kan vs vs verdim ama hiç bir şey çıkmadı

  • @semraergin8202
    @semraergin82023 жыл бұрын

    Emdr nin başarı oranında yaşın önemi var mı? Yani 70 üstü yaşlarda ve özellikle profosyonel desteğe inanmayan yada istemeyen yaşlılarda başarı sağlanır mi?

  • @CemGumusAkademi

    @CemGumusAkademi

    3 жыл бұрын

    Motivasyon ve isteklilik düşükse baları oranı da düşer tabii ki

  • @gokhangoregamresclub7352
    @gokhangoregamresclub73523 жыл бұрын

    Depresyona mı girdim acaba

  • @menevsesepeti3702
    @menevsesepeti370217 күн бұрын

    Ben en ağır travmayı yaşamışım iki kardeşim gencecik yaşta intihar etti

  • @behiyeunal7934
    @behiyeunal7934 Жыл бұрын

    Hocam 2020 de 22 yaşındaki oğlum intehar etti ben dondum ağlayamadım bir aydır emdr terapisi alıyorum ve hıçkırarak ağlamalarım başladı bu durum benim için iyimi düzelme yolundamıyım

  • @CemGumusAkademi

    @CemGumusAkademi

    Жыл бұрын

    Evet bu tür şeyler yaşamanız çok normal çok acı bir olay yaşamışsınız. Terapiye kesinlikle devam etmenizi öneririm

  • @behiyeunal7934

    @behiyeunal7934

    Жыл бұрын

    @@CemGumusAkademi çok teşekkür ederim

  • @Meryyem.04
    @Meryyem.043 ай бұрын

    Aşırı dayak yemek çocukken ağır travma olmaz mı

  • @kuledekiprenses85
    @kuledekiprenses856 ай бұрын

    Her tramva tekrarlar,òzellikle ölüm

  • @omurcelik7717
    @omurcelik7717 Жыл бұрын

    Evet. Tabii Türkiye gibi bir ülkede yaşamıyorsanız.