A meritat sa-mi pun pompa de caldura? Nu prea! Iata de ce!

Автокөліктер мен көлік құралдары

In episodul de azi compar costurile cu pompa de caldura cu alternativele si analizez daca momentan merita sa iti instalezi o pompa de caldura? Desi exista cazuri favorabile, costul prea mare de achizitie inca face o achizitie de pompa de caldura mai multa un moft!

Пікірлер: 48

  • @alincioaba464
    @alincioaba46424 күн бұрын

    Ori nu te ajuta izolatia ori pdc merge in on off ft des. Mi se pare enorm pt un apartament(cum ai zis tu izolat bine), 1200 ron pe un an. Pt caldura la casa tot cu pdc ma costa 1200 ron, 170 mp utili, dosr pe parter. Cum merge pdc! In on off, pe termostate, pe o curba?

  • @user-ry7yg2hk7i
    @user-ry7yg2hk7i2 күн бұрын

    Fata de Radet, evident ca nu merita. AC-urile pot fi o solutie, doar ca al tau e putin eficient la temperaturi joase iar sa montezi 4..5 AC-uri bunicele ajungi tot la cost de PDC. La centrala pe gaz trebuia sa ceri niste oferte de pret cu tot si ai fi fost surprins de scoruri. Iar un randament de 80...85% e greu de atins la un apartament. Nu prea inteleg de ce se merge la multe case cu IPAT cu o temperatura exagerat de ridicata de 24 de grade pe timpul iernii. Aceasta setare de temperatura duce la consumuri prea mari de curent.

  • @Hedone75
    @Hedone75Ай бұрын

    Multumesc de clarificari...se vede diferenta fata de cei care fac reclame la pompe (GB & Co), pe care ii urmaream si oricat voiam sa ma conving nu ieseau deloc calculele lor. Am casa pe gaz, 7.5kw fotovoltaice si AC la fiecare etaj...Cand e soare incalzesc iarna casa cu cele 2 AC limitand centrala pe gaz la facut apa calda.....

  • @silviudespremasini

    @silviudespremasini

    Ай бұрын

    Eu nu incerc sa va vand ceva 😁

  • @bogdanmilea6883
    @bogdanmilea6883Ай бұрын

    Te salut. Silviu, e cea mai buna alegere pompa de căldură. La Hidroelectrica, pretul kw nu e subvenționat,pe cand la gaz e plafonat,deci nu e cel real. Noi stam in zona de deal-munte, intr.o zona f rece, Valcea, si in iarna trecuta am platit la curent, aprox pt pompa de căldură sol apa, colectori orizontali, 2500-3000lei. M.a costat la jumatate cat dadeam pe 10mc de fag. Sa speram ca nu va sari in sus pretul kw.ului electric la anul....

  • @petrepavelcatea7573
    @petrepavelcatea7573Ай бұрын

    Salutare !”❤

  • @CatalinV
    @CatalinVАй бұрын

    🎉

  • @adrianioan9336
    @adrianioan9336Ай бұрын

    La casa nouă de 100 mp, ma costa branșamentul la gaz 8000 lei si centrala încă 5000 lei Merită sa iau pompa de caldura ? E eficienta răcirea cu pompa? La magazin mi-au recomandat pompa daikin de 4kw, ce părere ai?

  • @silviudespremasini

    @silviudespremasini

    Ай бұрын

    Ce izolatie ai? Ce oferta ai primit la pompa?

  • @xDaNy3L92
    @xDaNy3L92Ай бұрын

    Pe mine ma costa 70.000 de lei sa dau drumul la caldura pe gaz Si cu 35.000 lei am dat drumu la caldura si apa calda cu o midea de 11kw la o casa nouă

  • @silviudespremasini

    @silviudespremasini

    Ай бұрын

    Pai am zis si in clip, daca te costa bransamentul la gaz o galagie de bani, e clar ca pompa de caldura e alternativa mai buna.

  • @dipling-at
    @dipling-at20 күн бұрын

    Ati uitat de spatiul necesar pentru boilerul de apa calda (apa se produce programat, pompa de caldura nu are capacitatea sa o incalzeasca simultan cu cererea), plus pierderile boilerului (COPul e mult mai scazut la apa calda de max 55°C fata de agentul de incalzire de max 35°C, iar apa din boiler odata produsa va incepe sa piarda grade pentru ca nici un boiler nu izoleaza perfect). Sigur, kW de caldura pierduti din boiler raman tot in casa, dar au fost produsi cu o eficienta scazuta. De asemenea, boilerul te poate lasa in pana, e dimensionat in functie de rezidentii tipici si programul tipic al casei. Daca ai musafiri, s-ar putea ca ultimul sa faca dus cu apa rece Cine are gaz, sa-l pastreze pt apa calda chiar daca rezolva incalzirea cu o pompa de caldura (care poate fi mai mica daca nu are grija apei calde) Dincolo de propaganda: nu schimba ce inca functioneaza. Promisiuni de genul "in 15-20 de ani recuperezi banii" nu au baza, vezi fluctuatiile energiei in ultimii doi ani. Pentru o constructie noua, da, e o solutie, si probabil ca in curand singura permisa de legislatie (verzii europeni sunt turati la maxim)

  • @silviudespremasini

    @silviudespremasini

    20 күн бұрын

    Pai nu am zis pentru ca eu nu fac cu pompa de caldura apa calda.

  • @dipling-at

    @dipling-at

    20 күн бұрын

    @@silviudespremasini Legat de afirmatia "pompa de caldura nu are nevoie de intretinere": nu e chiar asa. O vei face (chiar daca in realitate nu e nevoie de ea, pentru ca producatorul o cere pentru garantie. La 2-3 ani producatorul ar vrea sa dau un €400 ca sa imi stearga de praf componentele, cu promisiunea unei reparatii mai ieftine daca se strica pompa cu revizia la zi). De asemenea, trebuie bine dimensionata: o pompa mai mare decat necesarul (pe principiul mai bine sa mai stea decat sa transpire la foc continuu) va functiona intermitent, fiecare ciclu oprire-pornire imbatranind compresorul - care vine cu promisiunea negarantata a vreo 10-15000 de ciclii la brandurile premium. Un compresor dus inseamna iar vreo €2000 piese plus manopera. Ce ma framanta e daca in 15 ani cand - potrivit prognozei actuale - compresorul meu isi va fi dat duhul - va mai exista producatorul meu, respectiv piesa compatibila.

  • @silviudespremasini

    @silviudespremasini

    20 күн бұрын

    @@dipling-at Eu nu am făcut Pif deci nu sunt obligat de nicio garanție sa ii fac revizie 😬

  • @gcr3990
    @gcr3990Ай бұрын

    Ai pus suspensiile de la Y? 😂

  • @silviudespremasini

    @silviudespremasini

    Ай бұрын

    Saltareata masina? :))

  • @AlexandruPirlogea
    @AlexandruPirlogeaАй бұрын

    nu stiu de unde scoateti costurile astea la centralele pe gaz. o centrala pe gaz cu condesatie consuma cam 1-1.5 m3 pe ora. la o casa cu izolatie externa si interna cu suprafata utila de 135m2 cu o ora de mers tusesti in casa de caldura si asta pe timpul iernii, se fac in 10-15 min de la 16-17 grade deja 22-23, restul pana la o ora de circuit deja te ia somnul de caldura. 1m3 e cam 4-5 lei in functie de zona. intr o luna consum intr o luna de iarna maxim 100-120 m3 cu tot cu consumul la baie, dus, bucatarie etc deci in medie un 400-500 lei pe luna de iarna nici decum sumele de le aud la voi

  • @silviudespremasini

    @silviudespremasini

    Ай бұрын

    Pai eu am zis ca ar fi consumat in jur de 2400 lei pe sezon pe gaz. Pai 500 lei ori 5 luni, cam aia e.

  • @AlexandruPirlogea

    @AlexandruPirlogea

    Ай бұрын

    @@silviudespremasini cam lung sezonul la tine :)))

  • @silviudespremasini

    @silviudespremasini

    Ай бұрын

    @@AlexandruPirlogea Am avut căldură pornita din octombrie până în mai. 8 luni chiar 😉

  • @AlexandruPirlogea

    @AlexandruPirlogea

    Ай бұрын

    @@silviudespremasini de aceea subiectul nu poate fi discutat la general, costul si l face fiecare dupa cum e invatat

  • @silviudespremasini

    @silviudespremasini

    Ай бұрын

    @@AlexandruPirlogea Și de asta clipul se numește: a meritat să îmi pun pompa

  • @costelgigi31
    @costelgigi31Ай бұрын

    tehnologic, centralele pe gaz sunt superioare pompelor de caldura de pe piata. Peste 10 ani ar putea fi echivalente. Deocamdate si preturile sunt net în favoarea centralelor pe gaz. Pentru economisire e nevoie de adaptarea puterii centralei la imobil. Multi monteaza 34 kW si vor economii. 😂 Mai prost și mai scump, pompa de caldura e in avantaj. 🤣

  • @luk5827

    @luk5827

    Ай бұрын

    De ce zici asta ? Poti sa-i reduci puterea maxima pe incalzire a centralei pe gaz , iar pentru apa calda ramane la 24kW , 35-36kw . Ariston Genus One+ , Vaillant ecoTEC Plus , Saunier Duval IsoTwin Condens T 26 etc . Le reduci puterea maxima pentru incalzire la 6kW , 8kW sau ce sarcina termica ai la casa sau apartament .

  • @costelgigi31

    @costelgigi31

    Ай бұрын

    @@luk5827 Minimul de 6kW inseamna un sac de bani pentru Putin. 🤣 (Atenție la neatenție, vorbim de încălzire în pardoseală)

  • @luk5827

    @luk5827

    Ай бұрын

    @@costelgigi31 6kW ii Puterea , nu Energia . Consumul ii in kwh si nu in kw .

  • @costelgigi31

    @costelgigi31

    Ай бұрын

    @@luk5827 wow, si o centrala care functioneaza la 2 kw ce face in metri cubi?!? 😂

  • @luk5827

    @luk5827

    Ай бұрын

    @@costelgigi31 Cat timp functioneaza centrala cu Puterea de 2kW ? Daca o Ctgaz de 2kW functioneaza 10 ore , 2kW x 10h = 20kwh de energie termica . 1m3 gaz = 10.5kwh , inseamna ca 20kWh de energie termica va necesita arderea a 1.9m3 de gaz . Energia = Putere x Timp = kW x h = kWh . Trebuie sa stii ce Putere are centrala in kW sau W si cat timp functioneaza la puterea respectiva , ca sa aflii consumul de energie termica ( caldura )

  • @marc_42
    @marc_42Ай бұрын

    Nu ai luat în calcul o încălzire electrică în pardoseală? Cred că cu izolarea bună pe care ai făcut-o,ai fi avut aceeași eficientă dar fără costuri de mentenanță! Plus că te costa la jumate toată instalația electrică în pardoseală.

  • @silviudespremasini

    @silviudespremasini

    Ай бұрын

    Pai da, dar as fi platit curentul de 4 ori mai mult după aceea 😬

  • @cualtiochi
    @cualtiochiАй бұрын

    Min 5:50...total eronat. Dacă veți asculta și dvs ce ați spus, cu siguranță veți dori să rectificați. Eficiența unei surse de energie cald/rece, depinde întotdeauna de calitatea izolării spațiului în care este amplasată...o centrală pe gaz nu va fi niciodată eficientă într-un spațiu prost izolat, la fel cum nicio sobă sau cazan pe lemne. Dacă spațiul tău are un necesar mic de căldură/rece, atunci orice sursă de energie va fi eficientă, cu anumite limite și diferențe comparativ!

  • @silviudespremasini

    @silviudespremasini

    Ай бұрын

    Nu e deloc total eronat. E vorba de eficienta in termeni de input versus output a sursei de incalzire. De exemplu, o centrala pe gaz, cand arde un metru cub de gaz, va produce cam aceeasi cantitate de caldura indiferent de izolatia cladirii sau de temperatura de afara. O pompa de caldura din pacate nu, daca ai frig afara, la acelasi consum de curent, va produce mai putina caldura. Mai mult, daca ai necesar mare de caldura si trebuie sa produca agent termic mult mai cald, iar isi pierde din eficienta. In asta consta diferenta de eficienta. A sursei de incalzire. Eficienta casei pe care o incalziti, sigur, aia e alta discutie.

  • @costelgigi31

    @costelgigi31

    Ай бұрын

    Pompa de căldură funcționează optim... vara. 🤣 Centrala pe gaz se descurca la fel -20 vs 20. Dacă bate vântul prin casă, iar pe afară ai temperatura spre minimul suportat de pompa de căldură, vântul va fi rece. 🤣

  • @luk5827

    @luk5827

    Ай бұрын

    @@silviudespremasiniNu-i adevarat ! Si centrala pe gaz isi regleaza temperatura pe tur in functie de temperatura externa , daca conectezi la centrala un senzor extern de compensare meteo la fel cum au si pompele de caldura in corpul unitatii externe . Daca e frig afara va produce o temp pe tur mai mare , ceea ce inseamna un consum mai mare de gaz , iar daca afara e mai cald va produce o temp pe tur mai mica , ceea ce inseamna un consum mai mic de gaz .

  • @silviudespremasini

    @silviudespremasini

    Ай бұрын

    @@luk5827 Repet, e input versus output. Raportul asta se schimba?

  • @luk5827

    @luk5827

    Ай бұрын

    @@silviudespremasini Da . Centrala moduleaza in functie de necesarul termic al casei . Centrala pe gaz moduleaza 1:10 , de la 24kw la 2.4kw . Daca e frig afara functioneaza la putere mai mare , daca e cald la putere mai mica .

Келесі