2022 05 25 Balatonboglár

Kedves Nézőink!
A kommentelés új felületünkön keresztül lehetséges, eseményeinket is itt találjátok meg.
templom-ter.hu/
Köszönjük, hogy nézitek videóinkat!
Találkozzunk a Templom térben!
**********************************
A külső látást ez a sok-sok foton segíti - belül milyen fénnyel látsz?
Amikor Szung Szán Zen Mestert arról kérdezték, hogy a lényeg hogy működik, azt mondta, végtelen, mint a tér és olyan, mint a tű hegye egyszerre - ez az, amikor a csepp tudja, hogy az óceánban van, de nem felejti el a cseppségét.
Ha nincs jelenlét és nincs figyelem, akkor szeretet sincs.
A zen az eggyéválást tanítja: ha félre tudod tenni a gondolkodást, ha le tudod dönteni a falat, ami te magad vagy, akkor eggyé tudsz válni és ez a végtelen tér, végtelen idő meg tud valósulni benned - valójában ezt nem kívülről kapod, ez már benned van, csak nagyon vastagon le van fedve a karmád rétegei által.
Ha magadat nem ismered, a másik emberhez sem tudsz kapcsolódni rendesen.
Haraggal, kapzsisággal, hamis azonosulásokkal teli elmével mászkálunk jobbra-balra - hogy várhatjuk el, hogy egy jobb világban éljünk?
Ha csak egy picit mersz elcsendesedni, egy picit félre mered tenni azt, akinek képzeled magad, hirtelen megváltozik a világ.
A zen eredetileg nem vallás, nem tudomány, nem pszichológia, nem filozófia, bár ezekből a nézőpontokból is lehet fogyasztani.
Ha a négy karmaosztályt megfigyeled, a benne lévő információ, a benne lévő nézetvilág, önkép és világkép adja azt, ami a karma gerince, és ez a hitrendszered - a hitrendszerből lesz egy értékrend, és az értékrendből lesz egy életrend.
A karma összetevődik abból, hogy mit látsz és utána pedig milyen információt adsz neki.
Hogyha belül mersz látni, akkor látod azt az információhalmazt, ami a karmádnak a gerince - ez az önazonosság, ami a hitrendszerednek a legmélyebb pontja, mivel itt követed el a legnagyobb hibákat az önképed és az önvalód távolságának függvényében.
Ezen a világon három nagyon nagy folyamat zajlik egyszerre: az egyik a teremtés, a másik a megtartás, a harmadik pedig a lebomlás vagy lebontás - ehhez a három folyamathoz a hinduk három istenalakot rendeltek: Brahmát, Visnut és Shivát.
A zen nem dolgozik külön istenalakokkal, de Indiából származik: Bodhidharma vitte át Kínába és az ő kínai munkássága az, amely a korábbi, több évszázadnyi szútraműveltségre rátette a zen pecsétjét - ez a pecsét a zen négy alapelve.
Az út nem nehéz, csak tedd félre az ítéletalkotó gondolkodásodat, tedd félre azt az önképet, akinek te képzeled magadat, és akkor tényleg tudsz jelen lenni, figyelni és szeretni.
Hogyan tegyem félre az önképemet és amilyen vagyok?
Hogy szeretnél segíteni a 29 éves fiadon, aki a saját sarába merült és nem a tiedbe?
A szellemi és a fizikai út közötti egyensúlyt hogyan tudom egy kicsit jobban tartani?
Minél közelebb van a karma, annál nehezebben változtatható: a családi intim kapcsolatok a legnehezebb meló - a magadon elvégzett munkával tudod érdemben befolyásolni, és ha te magadon elvégzed azt a munkát, amit a te házi feladatod ír ki, akkor hirtelen látszólag varázsütésre elindul a változás a másik félben is.
Mit tegyek akkor az édesanyámmal, ha ő ragaszkodik ahhoz, hogy beszéljen állandóan, mert nem tűri a csendet - hallgassam végig, ne szóljak hozzá?
Ha valaki a karmikus sebezhetőségét fölfedi, nem gyalogolsz bele, nem használod ki az alárendelt helyzetét - a meggyengült pozícióból ha felsegíted, az a legnagyobb dolog a világon.
Minden embernek saját gyógyszere van - ennek a lényege ugyanaz, de a megnyilvánulása emberfüggő és karmafüggő, ezért itt következetes, racionális, uniformizált, rendszerszerű válaszokat nem fogsz kapni.
Mit jelent a karma és mi számít karmának az életünkben?
Mi a különbség a sodródás és a vezetettség között?
Élet és halál körforgásában a személyiségünket, egonkat ugye nem tudjuk továbbvinni - mi az, amit továbbmegy?
A mai világban nagyon felkapott dolog a feketemágia, woodoo, ilyen átok, olyan kötés stb. - érdemes ezekkel foglalkozni, van mögötte valami?
Egy templomban elhangzó litánia az egyik hívőt felszabadítja, a másikat pedig megköti - itt mi van elcsúszva?

Пікірлер