2. Waarom hoogbegaafden meer last van prikkels hebben die van binnen of van buiten komen. MOD

Ғылым және технология

Op vijf gebieden kunnen hoogbegaafden extra gevoelig zijn. Dat maakt hen in het onderwijs (en op het werk) niet direct herkenbaar. Dat kan resulteren in conflicten wat tot lastig coping gedrag kan leiden. We kunnen en moeten onze kinderen (misschien hoogbegaafd) en onszelf hier op voorbereiden.

Пікірлер: 60

  • @PegasusysTarotClub
    @PegasusysTarotClub3 жыл бұрын

    Wow! Wat herken ik mezelf hierin! Als Multitalent en Onafhankelijk. Het verklaart zoveel van de moeilijkheden waar ik (en mijn ouders) mee te maken had als kind. Hadden we toen deze kennis gehad, dan was mijn leven heel anders (beter?) verlopen. In elk geval geeft dit mij wel handvatten en een richting! Dank!

  • @Rachel-nm7ok
    @Rachel-nm7ok3 жыл бұрын

    Fijn dit om te lezen. Jammer alleen dat er niet echt begrip voor is, in het dagelijkse leven (werkgebied).

  • @Avalonwandeld
    @Avalonwandeld4 жыл бұрын

    Top deze video !!, dank !!, had ik 50 jr geleden moeten zien!, heb nog wat jaren, zal ze beter gebruiken nu :-)

  • @drummerjeroensimons
    @drummerjeroensimons4 жыл бұрын

    Bedankt Frank....Het is goed dat dit erkent wordt...EINDELIJK!!!!!

  • @adrianzondervan6521

    @adrianzondervan6521

    3 жыл бұрын

    "dat dit erkend wordt" is misschien een betere manier om dit tot uitdrukking te brengen... Think! and reflect!

  • @ingebvander
    @ingebvander8 жыл бұрын

    "Dat is gewoon hoogbegaafdheid, niet zeuren, blijf met je handen ervan af !" Geweldig! Was het maar overal zo.

  • @charskanaal
    @charskanaal11 жыл бұрын

    Erg verhelderend weer. Wederom trek ik de conclusie dat ik als hoogbegaafde nooit normaal gelukkig zal worden maar moet leren leven met deze handicap. Ik probeer mijn bachelor te halen maar het verplicht werken in groepjes geeft zoveel stress om bijzaken dat het studeren strijden wordt. Lastig!

  • @steenbreker60

    @steenbreker60

    6 жыл бұрын

    Miss Luna. Vier jaar laat. Ik schrik hiervan. Van je opmerking dat nooit normaal gelukkig zult/kunt worden. Het gaat er om dat je je eigen weg vindt. Soort zoekt soort. Klinkt bot, maar dat is iets wat ieder mens doet. Hooligans doen het, vissers doen het, de leden van een leesclub doen het. Ook jij moet het doen. Als vader van twee hoogbegaafde, inmiddels volwassen kids en een reteslimme vrouw (ik mag ook een partijtje meeblazen) heb ik het gevecht meerdere malen gezien. De ups en veel downs. Op een basisschool heeft men het hele iq-spectrum verzameld, van pakweg 85 tot misschien meer dan 140. De uitersten in dit gezelschap zullen het beide moeilijk hebben. Naarmate je studieniveau stijgt zullen de intelligenties dichter bij elkaar komen te liggen. Ik geef toe, er kan nog steeds een bijna onoverbrugbare kloof tussen 120 en 140 zijn. Maar sluit geluk nooit uit.

  • @joedredd9979

    @joedredd9979

    5 жыл бұрын

    En zo is het Einstein

  • @patriciarichardson7230
    @patriciarichardson72306 жыл бұрын

    iemand ervaring met zichzelf er op betrappen alles proberen te versimpelen voor anderen omdat men je anders niet begrijpt???

  • @frankdemink1

    @frankdemink1

    6 жыл бұрын

    Jezelf vereenvoudigen? Kunnen anderen je begrijpen? Dat zou inderdaad niet moeten. Alleen: denk je dat ik daarvoor pleit? Dan heb ik het niet duidelijk uitgelegd.

  • @patriciarichardson7230

    @patriciarichardson7230

    6 жыл бұрын

    Frank de Mink nee dat is niet wat ik zeg :het is meer n vraag of anderen ook deze ervaring hebben, ik doe dit (nog steeds) regelmatig om maar niet te veel op te vallen en niet telkens voor mensen moet vertalen wat ik eigenlijk zeg, soms is dit moeilijk en kom ik dan niet op n "simpel" woord en wordt dat weer uitgelegd als "dom".

  • @frankdemink1

    @frankdemink1

    6 жыл бұрын

    Ja ik vereenvoudig ook als ik bang ben niet begrepen te worden. En soms hoeft dat niet, en dat is heerlijk, dan gaat het lekker snel. Sommigen hebben aan een half woord genoeg. Ik blijk ook vaak te herhalen, aangeleerd misschien omdat ik vaak ongelovige gezichten zag; maar soms is herhalen onnodig en dat is dan weer vervelend, en schoolmeesterachtig.

  • @mathiasbischeroux6167

    @mathiasbischeroux6167

    6 жыл бұрын

    Ja dat doe ik continu. Als ik iets uit wil leggen moet ik rekening houden met het verstandsniveau van de ander. In mijn familie zitten alleen gemiddeld begaafden en dat betekend dat ik heel veel gevoelens en ideeën zelfs helemaal moet verzwijgen, omdat het voor hun verstandsniveau simpelweg niet te bevatten is.

  • @grabbelton
    @grabbelton10 жыл бұрын

    fijn zeg om dat te hebben gezien... hoe komt het toch dat ik als hypergevoelige /hoogbegaafde me altijd schaam om te zeggen dat dat is waar ik "last"van heb?? men kijkt je zo raar aan en zo, als je dat zegt maar als ik zeg, ik heb bv borderline of wat ook dat ze t dan wel oke vinden?? zou best gewoon uit willen komen voor mezelf....misschien gewoon gaan doen??

  • @FransvandenBergeMuziekschuur
    @FransvandenBergeMuziekschuur7 жыл бұрын

    En waar is dan het technisch curriculum op het basis onderwijs?

  • @DINIE0011
    @DINIE001110 жыл бұрын

    Ik heb een hoog IQ, EQ, en ben over-gevoelig, vooral voor geluid! De diagnose was "een storing in het autistisch spectrum". Als ik dat zeg, denkt men gelijk dat ik ook autistisch ben (niet dus). Ik voel mensen ook perfect aan, wat lang niet altijd even prettig is. Maar men zegt ook dat het aan mij zelf ligt, als ik "klaag" over geluid van buren. "Je woont nu eenmaal in een gehorige flat" krijg ik dan te horen. Is ook zo, maar soms is het "gek"-makend, en dat begrijpen ze niet, Ik doe oordopjes in, als mijn buurvrouw haar kast dicht doet! En dat slaapt niet prettig kan ik zeggen. Het brengt zoveel bij mij los, dat ik daar dan weer lichamelijk doodmoe van word. 501 "Vrienden" heb ik op Facebook, maar in het dagelijks leven geen. Dit filmpje heb ik hier ook op gezet, omdat ik het niet beter uit kan leggen, maar denk dat er morgen geen reactie op gekomen is. Men wil het niet weten volgens mij, alleen als je er zelf mee te maken hebt. Toch heb ik er heel bewust voor gekozen, om op te schrijven waar ik mee zit. Met de achterliggende gedachte, dat er mogelijk een persoon is, die het zich wel interresseert, en zo meer begrip voor mij heeft. Daarbij helpt het mij ook, dat ik een spreekwoord bij mijn computer heb hangen: "Intelligente mensen willen mij niet kwetsen, en domme mensen kunnen mij niet kwetsen"! En regelmatig helpt mij dat. EN het kijken naar dit filmpje! Een en al herkenning, wat mij, opnieuw, doet realiseren, dat ik niet "gek" ben! Bedankt hiervoor!

  • @FransvandenBergeMuziekschuur

    @FransvandenBergeMuziekschuur

    7 жыл бұрын

    Beste Dinie0011, als je alleen naar buiten kijkt.... Dan is alles van buiten hard. Als je focus legt op wat je zelf wil/werkt gemeenschappelijk aan een doel waar je in gelooft, zou het kunnen dat je balans beter wordt en wat binnenkomt je beter in schat. Waardoor het scherpe zien.... een positieve waarde inneemt.

  • @hntrhntr2594

    @hntrhntr2594

    6 жыл бұрын

    Ik ben hoogbegaafd, ik heb authisme, ADHD, OCD + nog extra concentratie stoornissen. En dit gemengd is niet zo leuk :/

  • @doopsgezindzeist

    @doopsgezindzeist

    6 жыл бұрын

    Ik begrijp je volkomen.

  • @joedredd9979

    @joedredd9979

    5 жыл бұрын

    @@Ju5t1z3 misschien wat beter nederlands leren. Taalkundig mist er nog wat.😂

  • @joedredd9979

    @joedredd9979

    5 жыл бұрын

    @@hntrhntr2594 goed hoor Einstein

  • @frietzengrunbauer-felius7243
    @frietzengrunbauer-felius724311 жыл бұрын

    Ontzettend interessant; ik heb al jaren als slogan 'hoogbegaafde kinderen zijn als kinderen onder een vergrootglas; intenser, sneller, heftiger en gevoeliger (en voor we het weten lopen we met z'n allen op eieren)', zonder van Dabrowski gekend te hebben. Zie ik nu dus onderbouwd. U schrijft in uw begeleidend schrijven dat hoogbegaafden op vijf gebieden extra gevoelig kunnen zijn: hoeft dus niet altijd op alle vijf gebieden? Is daar nog een opbouw oid in?

  • @frankdemink1

    @frankdemink1

    5 жыл бұрын

    Jazeker. fysiek en zintuiglijke gevoeligheid zijn wellicht niet bepalend voor HB, maar intelectuele, imaginatieve en emotionele zijn onmisbaar.

  • @erikroubos4313
    @erikroubos43138 жыл бұрын

    interessant, top! alleen zolang de mij. geen ruimte geeft aan ''deze mensen (''doe wat er verwacht wordt op school, het werk, doe hoe wij zeggen dat iets moet gebeuren (als je meer wilt ben je al gauw een zeurpiet) denk ik dat de meesten voorlopig gewoon in de lappenmand belanden :'-(

  • @nelesmeyers
    @nelesmeyers3 жыл бұрын

    Ik vind de inhoud van de slides op zich interessant, maar de presentatiestijl doet er afbreuk aan. Zonder geluid dus beter wat mij betreft. (Ja, ik ben kritisch en hooggevoelig. Wie weet zelfs hoogbegaafd.)

  • @rinotrip
    @rinotrip4 ай бұрын

    Ik wordt gek en ziek van overprikkeling.

  • @LuCkiiEsZz
    @LuCkiiEsZz5 жыл бұрын

    Ik was dit tot ik lsd gebruikte..sinds dien snap ik me brein iets beter..ik heb van mensen nooit handvaten toegereikt gekregen..er was altijd een stukje onbegrip tussen mij en de normale mens..maar nu ik een paar keer lsd en shrooms heb gedaan die je brein voor een aantal uur open zetten om zelf te onderzoeken hoe die binnenwereld er nu uit ziet heb ik een veel breder en beter begrip wat daarbij onzekerheden en twijfel weg namen...ik werdt altijd gekleineerd tot ik door kreeg dat zij het helemaal niet bij het juiste hebben...ik heb dingen gezien waar een normaal mens zich niet mee bezig houdt...i am on the next leven

  • @CyberFreaked

    @CyberFreaked

    5 жыл бұрын

    Same here LSD/paddestoeltjes hebben mij heel erg geholpen en dingen in laten zien. Als je aan het trippen bent komen er nog veel meer prikkels binnen, als je controle wilt houden alles wilt snappen dan trip je niet fijn. Je word dus gedwongen om alles los te laten en over je heen te laten komen ipv alles vanuit ratio te doen. (Ja van een moeilijke trip kan je best wel wat leren haha, nu geniet ik echt van van een tripje op zijn tijd) Helemaal ben ik er niet vanaf, vooral emoties/sfeer aanvoelen etc kunnen soms nog best uitputtend werken, vooral als ik bijvoorbeeld al een drukke week heb gehad en redelijk ben uitgeput. Iemand die dan te dicht op me staat en praat (en dan het liefst een totaal niet interessant verhaal) vind ik super irritant en kan ik bijv echt niet tegen en dat kan echt al me energie leegzuigen (voorbeeld) zo zijn er nog wel wat andere dingen waar ik het echt aan merk.

  • @Zaagvis

    @Zaagvis

    3 жыл бұрын

    @@CyberFreaked Jooo. Ik voel echt alles eat jullie zeggen.. Je moet idd vertrouwen op jezelf in een trip en eigenlijk doe je dat al je hele leven alleen niemand om je heen vertrouwd erop dat jij het goed hebt. Als je de trip goed door komt en sommige ogenschijnlijk simpele dingen ineens wel op de juiste plek vallen valt er een soort last van je schouders. Het komt denk ik ook omdat je eigenlijk niks hoeft te verklaren of uit te leggen. Het lijkt alsof je niet meer hoeft na te denken om tot de oplossing te komen omdat je intuïtief goed met de gegeven omstandigheden om gaat. Voor mij is het een soort van zelfvertrouwen die niet van buiten uit verkregen kan worden door bijv complimenten en dergelijke.

  • @raykont
    @raykont8 жыл бұрын

    duidelijke add/adhd;er die man

  • @frankdemink1

    @frankdemink1

    5 жыл бұрын

    Dat is nu het interessante: de kenmerken waardoor jij dit meent te zien zouden ook bij sommige HB-en voorkomen. Als je dan kunt kiezen tussen HB en ADHD. Wat zou je dan kiezen als verklaring?

  • @roddo1955

    @roddo1955

    9 ай бұрын

    ​@@frankdemink1 ik heb adhd. Dus ik herken veel maar ik denk dat meneer HB is. Mijn onderbouwing? Ik ben al vergeten waarom ik dat denk😂De meneer gaat snel maar hij blijft op hetzelfde spoor zonder ogenschijnlijke moeite.

  • @JzZcAt
    @JzZcAt9 жыл бұрын

    Iedereen beleefd intense en minder intense momenten, ligt aan hoe je informatie naar binnen laat gaan. Maar er wordt steeds een stempel op je gedrukt.

  • @frankdemink1

    @frankdemink1

    5 жыл бұрын

    We willen ook zelf een verklaring, zonder dat die stigmatiserend is.

  • @adrianzondervan6521

    @adrianzondervan6521

    3 жыл бұрын

    "Iedereen beleeft [x ofy}"- of is het een kenmerk van hoogbegaafdheid om niet goed te kunnen spellen?!

  • @drakepit
    @drakepit11 жыл бұрын

    Hoe is de relatie van hoogbegaafdheid met schizofrenie? Bij beiden is er een grote (over-) gevoeligheid voor prikkels.

  • @frankdemink1

    @frankdemink1

    5 жыл бұрын

    sommige mensen met wanen of psychoses kunnen heel goed hoogbegaafd blijken te zijn. Dan is wel zelfinzicht nodig over hoe ze hun eigen psychose kunnen reguleren. Ik ken zulke voorbeelden. Iemand die er op promoveerde zelfs. Is dit een antwoord?

  • @frankdemink1
    @frankdemink111 жыл бұрын

    In de komende DSM5 wordt schizofrenie opgeschoond. Ook voor schizoide en schizotypische stoornissen kan verwarring optreden,en zijn lijstjes beschikbaar om onderscheid te leren maken met HB, dus de overlap is weer van belang.

Келесі