2: Hoe overleef je de huidige prikkel-rijke maatschappij?

In de huidige maatschappij is het makkelijk te "verzuipen" in de overmaat aan aangeboden prikkels met alle mogelijke gevolgen vandien. Het is van belang bewust te zijn hoe je overprikkelt kan raken en wat je dan kan doen om jezelf tegen overprikkeling te beschermen. In deze video introduceer ik de "filter" en de "processor", als een model wat je in je dagelijkse leven kan gaan toepassen.
Vriendelijke groeten, Willem van der Bend, psychiater/coach

Пікірлер: 22

  • @MrBikkels
    @MrBikkels7 жыл бұрын

    Zo duidelijk ben ik het nog niet tegen gekomen. De combinatie animatie met gesproken taal is heel goed bedacht.

  • @margotkoch
    @margotkoch7 жыл бұрын

    Mooie en treffende beschrijving, voor mij is 'makkelijker' om tegen familie/vrienden te zeggen dat ik een dun filter om mijn processor heb dan het woord hoogsensitief te gebruiken!

  • @laurasiza3647
    @laurasiza3647 Жыл бұрын

    Fijn filmpje! Ik gebruik deze vaak in behandeling voor mensen met NAH.

  • @stefanie8885
    @stefanie88852 жыл бұрын

    Ha wow, Willem! Wat leuk om na zooooveel jaar jouw stem in zo'n duidelijke uitleg terug te horen. Ik herkende je stem gewoon direct & die baard maakt het plaatje helemaal compleet :) ! Groetjes een oud cliënt van jou in Almere :)

  • @MARKdierenartsvlog
    @MARKdierenartsvlog7 жыл бұрын

    complimenten! Precies omschreven en geïllustreerd zoals het is!

  • @debradeswarte6245
    @debradeswarte62457 жыл бұрын

    Wauw super. Heel helder en vatbaar weergegeven!

  • @mariannevanderveen4994
    @mariannevanderveen499410 ай бұрын

    Is echt waar dit🥰👌💪😍🥳😁😘😊❤️😋💋👍

  • @joostkuiper6004
    @joostkuiper60047 жыл бұрын

    Heel goed Willem!!

  • @equilibrium8455

    @equilibrium8455

    7 жыл бұрын

    Dank je Joost!

  • @Santores

    @Santores

    5 жыл бұрын

    Wat en ontzettend duidelijk filmpje over overprikkeliing. Heel blij mee heb zelf erg veel last door ernstige vorm van autisme

  • @n.a.h.hersenletseluitleg4889
    @n.a.h.hersenletseluitleg48897 жыл бұрын

    Wij zijn een patiëntenbelangenorganisatie voor mensen met hersenletsel (óók whiplash PCS ME/CVS) met overprikkeling. Wij hebben een pilotstudie gedaan onder 1500 mensen met overprikkeling en onderzoeken WAT het filter is. Als je dat filter te pakken hebt ( een neurotransmitter die te weinig is aangemaakt door het letsel? of een elektrische geleiding die vertraagd of versneld is? of een hersenstructuur zoals de hersenstam of amygdala of?) dan is een oplossing dichterbij! Wij zoeken een hoogleraar die zich op vrijwillige basis (1 uur in de week) wil samenwerken met ons onderzoek . Wij zijn klaar- de grafieken zijn duidelijk- de gezonde controlegroep wijkt duidelijk af- en we hebben de overeenkomsten te pakken. Nu nog bewijzen wat het filter is en dan is een oplossing dichterbij. www.hersenletsel-uitleg.nl/over-ons/patientenbelangen-organisatie Dank jullie wel. En dank voor dit soort filmpjes!

  • @equilibrium8455

    @equilibrium8455

    7 жыл бұрын

    Dat klinkt heel interessant, goed werk!

  • @robinvanleest8274

    @robinvanleest8274

    2 жыл бұрын

    is er al meer bekend wbt de oplossing die jullie dachten te hebben?

  • @mariodadream9833
    @mariodadream98333 жыл бұрын

    2:40 5 prikkels per seconde 3:00 8 prikkels per minuut Gisteren zag ik deze video voor het eerst als Autist, omdat ik te maken heb met een Burn-out. Afgelopen 2 jaar veel plotselingen veranderingen, verlies, Corona en Autist, hebben er doen toe leiden, dat mijn batterij totaal leeg is. Maar ik ben totaal niet negatief, dus nu met Corona thuis even op de rem trappen. Maar ik kan momenteel niet veel aan en begrijpen, maar mij viellen de 2 zinnen bovenaan op. Ik denk dat het een fout in de video tekst is, of zit ik ernaast ...

  • @roef7093

    @roef7093

    3 жыл бұрын

    didi?

  • @PETRAKM
    @PETRAKM5 жыл бұрын

    "overprikkelt" moet zijn "overprikkeld".

  • @ooievaar6756
    @ooievaar6756 Жыл бұрын

    Het is "het filter" niet de. De kerel in het filmpje lijkt op zijn broer. Weinig prikkels dan wel weer

  • @robsmittenaar
    @robsmittenaar4 жыл бұрын

    Deze benadering is aantoonbaar onjuist. Het filter (in het Engels: sensory gating) wordt al in een eerder stadium, al voordat de actuele informatie het brein bereikt, ingesteld. Het beeld dat het brein alle 100% binnenkomende informatie verwerkt is eveneens niet juist. Om verschillende redenen. De eerste is dat onze zintuigen helemaal niet in staat zijn om zo'n kleurrijk, ervaringsrijk, compleet beeld van de omgeving ons voor te spiegelen. De wijze waarop wij onszelf en onze omgeving waarnemen is 'schattend'. Wij hebben een 'schattend' brein, het brein vult de ontbrekende informatie op en maakt het tot het complete beeld zoals wij die ervaren. Daarom ook ervaart de een het zo anders dan de ander. Het schattende brein is onderhevig aan kansen, mogelijkheden en waarschijnlijkheden. De theorie die dat inzichtelijker maakt is de Bayesian theory. Hiermee samenhangend is het volgende, de zintuigen 'ontvangen' niet zozeer, maar zijn veel meer gericht op dat wat wordt verwacht. Dus al onze zintuigen 'zenden' meer dan dat zij ontvangen. Het verschil dat wordt verwacht, de prior belief, met de actuele situatie, heet de voorspellingsfout (prediction error). Voorspellingsfouten doen zich op verschillende plaatsen in het brein voor. Voor meer informatie: www.linkedin.com/pulse/prikkelverwerking-de-next-step-rob-smittenaar/

  • @EliseSecond

    @EliseSecond

    3 жыл бұрын

    "Het filter (in het Engels: sensory gating) wordt al in een eerder stadium, al voordat de actuele informatie het brein bereikt, ingesteld." Dan zorgt een slechter filter er dus voor dat er mogelijk meer informatie binnenkomt, want er wordt vooraf niet al goed gefilterd, waardoor bepaalde dingen niet genegeerd worden die andere mensen wel negeren. Het brein filtert immers al van tevoren uit, waar het zich niet op gaat richten/ wat het gaat negeren. En als dat filter dun is/ slechter werkt komt er dus teveel informatie binnen en raakt iemand overprikkelt. Ik zie de fout niet.

  • @robsmittenaar

    @robsmittenaar

    3 жыл бұрын

    @@EliseSecond We zijn al weer even verder en weten inmiddels dat het brein compleet anders werkt. Het brein is een voorspellingsmachine. Wat het brein doet is de actuele informatie vergelijken met de verwachte, voorspelde informatie en dan zoekt naar de verschillen. Het zog. filteren van informatie gaat over het signaleren van die verschillen. Zoek op het net naar Peter Vermeulen, die daar veel over heeft gepubliceerd. Zoek naar termen als predictive coding, minimizing prediction error, etc. En je vindt dan een stortvloed aan informatie die een geheel nieuw zicht werpt op de werking van het brein, ook t.a.v. de zog. 'overprikkeling'.

  • @niemendale

    @niemendale

    3 жыл бұрын

    heb deze boodschappen goed begrepen ,tip blijf in t groen of zorg voor veel groen ,ik doe aan min fullness en dit heb ik geleerd tijd geleden van een gedragphygologe en sederd dat ik dat doe is rood veel minder bij mij ,ook 8 u slaap bewaken is voor mij noodzakelijk ,ook een dagplan maken die haalbaar is en kunnen relativeren wanneer doe doe lijstje niet is afgeraakt die dag is belangrijk voor mij .zoals hier in de filmkes weergegeven wordt is t voor ieder verschillen ,heb wel begrepen luisteren naar uw lichaam is belangrijk

  • @Mike-sBike

    @Mike-sBike

    2 жыл бұрын

    Dit is makkelijker te behappen