1995.09.16. Amikor még 29, 29Y villamossokkal is mehettünk a BNV-re (Hungexpo), & 100-as (10) busz

Автокөліктер мен көлік құралдары

Kommentálva, újradigizve és immár HD-ben!!
1995-ben a vásárvárost még megfelelő módon szolgálta ki a BKV. 13-14 perc alatt a Blaha Lujza térre (29) és a Keleti pályaudvarig (29Y) jutottak a szerelvények. A járatok igen közkedveltek voltak, a 100-as buszokat általában csak azok használták akik az Örs vezér tere vagy a Stadionok felől érkeztek a vásárvárosba. Ez a videó fullos változata, mely a 100-as buszokkal kezdődik, de a fő téma azonban továbbra is a belváros irányából az egyéni közlekedéssel szemben tökéletes alternatívát nyújtó két villamosvonal. Sajnos 1996 szeptemberében a történet váratlanul véget ért, 1996-97 telén a felsővezetéket ellopták, a Hungexpo pedig 1997-től nem rendelte meg ezt a szolgáltatást a BKV-tól. Vajon miért? Tán túl sokba került? Így viszont nem is volt semmiféle motiváció a hiányzó vezetékek pótlására, a BNV hurok pedig az évek alatt szép lassan az enyészeté lett. Pedig a sínek még ma is megvannak, az oszlopok is állnak, sőt a 37-es pályafelújításkor az ív az elágazásnál úgy épült át, hogy a régi váltókat kiszedték ugyan, de az alépítmény úgy készült el, hogy arra bármikor vissza lehet tenni a kitérőket. Ez most is látható a helyszínen. Szándék azonban látszólag nincs. Néma csend róla mindenhol. Mind a főváros, mind a BKK mélyen hallgat, a vásárvárosi villamosközlekedés felélesztése valamiféle mumus lehet nekik, még a legtávolabbi legmerészebb tervek közt sem találtam róla infót. Vagy talán a vasút szintbeli keresztezése a Királyvágánynál veri ki a biztosítékot az illetékesekben? Engem azért nagyon érdekelne, hogy miért hagyunk veszni egy ekkora ziccert, miért jó a rendezvények idején a megadugó az Albertirsai úton és környékén??!. BecsVision 1995
SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY!!
Ezen videót már a javaslataitok alapján 1080p-be felinterpolálva tettem fel.
Amennyiben támogatnád a munkámat, illetve a régi 8mm-es némafilmek digitalizálását: www.paypal.com/paypalme/Becsk...
Winyókra és boxokra mindig szükség van, néhai édesapám 8mm-es filmjei pedig több mint 10 éve várják, hogy digitális formát ölthessenek.
Köszönettel:Becs

Пікірлер: 45

  • @gaborbeliczay6945
    @gaborbeliczay69457 ай бұрын

    Nagyon jók így a videok, hogy kommentálod őket. Sokkal jobban érthető fiatalabbaknak/laikusoknak. A szöveegek is nagyon informatívak és mindig van benne valami kis színes. Ez már "közmédia" szint mármint a bbc normák szerint, mielött félreértené bárki.

  • @KXY5
    @KXY57 ай бұрын

    Nagyon jó ez a narráció!

  • @gzugzu01
    @gzugzu017 ай бұрын

    A villamosra emlékszem! Ezzel jártunk gyerekként a BNV-re! De jó volt! :)

  • @graxxon
    @graxxonАй бұрын

    Köszi a videót! 14:07 Régen is voltak életképtelen gyalogosok.

  • @JozsefLendvay79
    @JozsefLendvay797 ай бұрын

    a 29/100 után mindig a pongrác úti felüljárón szabálytalankodtunk át gyalog amikor expora mentünk 😀

  • @blackmore1030
    @blackmore10307 ай бұрын

    A Királyvágány szintbeli keresztezése nyilvánvalóan csak kifogás volt. Mivel annak idején sem volt ilyenkor közlekedés a Királyvágányon, simán meg lehetett volna oldani ugyanezt.

  • @krisztiantatar5952
    @krisztiantatar59525 ай бұрын

    Szia Andris! Látom hogy ez ugyan az a videó amit kb 10 évvel ezelőtt tettél fel. Nagyon tetszik ez az "új" koncepció, hogy a régi dolgokat régi dolgokat, régi videókat újra narralod a mostani szemmel mi mennyit változott stb. Nagyon tetszik minden videód, csak így tovább!!! Gratulálok!!!!

  • @becskyandras

    @becskyandras

    5 ай бұрын

    Köszönöm szépen! Újra is van digizve, sőt vannak olyanok amelyek hosszabbak is az eredetinél, mert kevesebb dolog lett kivágva!

  • @krisztiantatar5952

    @krisztiantatar5952

    5 ай бұрын

    @@becskyandras csak így tovább, tényleg tiszta szívből gratulálok!!! Várom/ várjuk az új videókat!! :)

  • @eddiboy7406
    @eddiboy74067 ай бұрын

    14:06-nál nagyon lazán sétál az ember a villamosok előtt, akkor kezd csak el sietni, amikor rácsörögnek. 😀

  • @Adani12345
    @Adani123457 ай бұрын

    Érthetetlen valóban, és manapság már nem évente 1-2 alkalommal van ott rendezvény, mint akkoriban a Hungexypo idején, hanem mikor minden hónapra jut valami. De volt itt vadászkiállítás Play-IT többször is, ami szintén igényelte volna. 10-es busz ha épp nincs semmi értelmetlenül jár szinte üresen fél óránként, ha meg rendezvény hiába jár 5 percenként és csuklós járatokkal, annyira tele volt ,hogy esélytelen. A pillangó utcai metrómegálló elég messze van, de nincs más alternatíva. A villamos egyszerű és gyors megoldás volna a belváros felé.

  • @becskyandras

    @becskyandras

    7 ай бұрын

    És lényegében ott van!!!

  • @humorpalanta

    @humorpalanta

    7 ай бұрын

    Az a baj, hogy aki a város felől jön, annak ugyanannyi a metró+10-es busz, mintha járna a villamos. Dél-Pestről ugyanakkor továbbra is teljesen a semmiben van, akár villamossal, akár anélkül. Illetve mostanság már nem a főbejáratot használják a rendezvények, szóval konkrétan nem is ott van a villamos. De ettől még én is támogatnám a villamost, viszont azt látni kell, hogy a minimálprogram sajnos nem oldana meg semmit. Vagy lerakni a 2-es metrót a föld alá és a helyén be lehet kötni a villamost, vagy az Élessarok felé valahogy bekötni a 3-asba és úgy az Örs. Viszont így hétköznap is lenne értelme. De ez nyilván nem olyan olcsó.

  • @Adani12345

    @Adani12345

    7 ай бұрын

    @@humorpalanta de a villamos helyben lenne a metróhoz meg gyalogolni kell vagy 10 percet itt simán jobb lenne a villamos a belvárosbol. Mire elsetal a pillangó utcáig már villamossal majdnem a Blahan lenne

  • @humorpalanta

    @humorpalanta

    7 ай бұрын

    @@Adani12345 ott a busz

  • @Adani12345

    @Adani12345

    7 ай бұрын

    @@humorpalanta az nem bírja a tömeget elvinni 5 percezve sem és nem a belvárosból megy. Örsről ja ott a busz, kitömve 5 percenként. De amúgy meg nincs rendezvény minek megy egyáltalán a 10-es busz? Akkor felesleges, 30 percenként tesz egy kört az Örs-Pillangó utca-Örs vonalon, max. akkor lehet jó ha Kőfelsőre mész és pont indul vannak rajta átlagosan 2-3-an max. ha az Expon nincs semmi

  • @ZsoltZsolt-ld1no
    @ZsoltZsolt-ld1no7 ай бұрын

    A boruláshoz: annak idején a mentőknél dolgoztam és az egyik legöregebb ápolóm már 91-ben rohamkocsin dolgozott. A boruláshoz rögtön riasztottak egy "kiskocsit" (ápoló+gépész) de ők gyakorlatilag sokkot kaptak a látványtól..na kiküldték a rohamkocsit: kiszálláskor mindenki csúszkált az aszfalton, de állítólag nem a jeges asztalttól, hanem a villamos mind az öt embert péppé nyomta, így az ő maradványaikon csúszkálva próbálták felmérni a helyzetet..

  • 7 ай бұрын

    A felsővezetékekbe nem lehet szigetelt szakaszokat beépíteni?

  • @47nickname

    @47nickname

    7 ай бұрын

    Igen! A troli, villamos kereszteződéseket hogy oldják meg?

  • @becskyandras

    @becskyandras

    7 ай бұрын

    Ez is meg volt oldva! Csakhogy! Nagyon nem mindegy, hogy 600V=-ot szigetelsz el 600V=-tól, vagy ugyanennyit 25 000V~ 50Hz-től kell megoldani.

  • 7 ай бұрын

    @@47nickname ott ugyanannyi a feszültség

  • 7 ай бұрын

    @@becskyandras és annyit számít? Hát a nyílt vonalon is vannak szigetelt szakaszok Igaz, az ívben nehéz talán lendületből átmenni

  • @Adani12345

    @Adani12345

    7 ай бұрын

    @ nemrég láttam Aradon is ilyen megoldást villamosított vonal és a 11-es villamos szintben keresztezi gond nélkül.

  • @eddiboy7406
    @eddiboy74067 ай бұрын

    1. Milyen okból tiltják manapság a vonat/villamos szintbeli keresztezést, miközben a korábban épült ilyen megoldások (pl. Kispesten az 50-es villamos keresztezése, valamint Szegeden a 3F villamos vasúti keresztezése) a mai napig működhet. 2. Én gyerekkoromból (80-as évek közepe-vége) úgy emlékszem, hogy a 29(Y) vonalon vegyesen jártak kölönböző típusú villamosok (legalábbis Tátra és Ganz csuklós, de talán még UV is). Ez mikor lehetett így. Én határozottan így emlékszem.

  • @becskyandras

    @becskyandras

    7 ай бұрын

    1990-1992 Tuti UV, 1993 Tátra, 1994-1996 Ganz. Én ennyit tudok biztosan

  • @becskyandras

    @becskyandras

    7 ай бұрын

    Nem tiltják! Ami van azt megtűrik, de újat így építeni, vagy régit újra üzembe helyezni így nem igazán lehet már! Ráadásul Szegeden a vasút felett nincsen 25kV-os felsővezeték!

  • @adamkoran
    @adamkoran6 ай бұрын

    És a mai napig szopunk, amiért ez nincs már. Busszal reménytelen, parkolni még annyi esély sincs, miközben rendezvény meg szinte éjjel nappal.

  • @becskyandras

    @becskyandras

    6 ай бұрын

    Pedig a sínek a mai napig ott vannak a gazban, felsővezeték kéne és egy a vágánykapcsolat visszaépítés a 37-es vonalból!

  • @rohacszoltan8693
    @rohacszoltan86937 ай бұрын

    2:57 volt már ekkoriban engedélyezős ICS?

  • @becskyandras

    @becskyandras

    7 ай бұрын

    1341 volt az első kísérleti ilyen

  • @akoska

    @akoska

    7 ай бұрын

    Nagyon jó lett!😀 Boldog karácsonyt!😀🎄🎄🎄

  • @martonjuhasz6569
    @martonjuhasz65697 ай бұрын

    A 1313-as is szerepelt azt egyik jelenetben (11:28) - pár éve a Széll Kálmán téren kaptam lencsevégre. Szeretem a szimmetrikus és a duplázós számokat, ezért emlékszem rá. Kérdésként merült fel bennem viszont, hogy pl. a 2-es vonalon az elmúlt években látott, kb. vadiújnak kinéző ipari csuklósokat vajon hány évre szánták? ... Vagy a 2-es vonal ebből a szempontból nosztalgia viszonylatnak számít (majd)?

  • @becskyandras

    @becskyandras

    7 ай бұрын

    Ha a KCSV-7-esre átalakított Iparikra gondolsz az 1996-1998-ban 15-20 évre szólt! Persze ez már régen letelt, de mint látod megfelelő főjavításokkal sokkal tovább is üzemeltethetőek, és menni is fognak!

  • @eddiboy7406
    @eddiboy74067 ай бұрын

    Ha addig nem lesz a 1305 nosztalgiává visszaalakítva, amíg Ipari csuklós forgalomban van, akkor (sajnos vagy nem sajnos) erre még várhatunk egy ideig.

  • @rjb125
    @rjb1257 ай бұрын

    Nagyon jók ezek a narrációk, kedves András! Csak így tovább. Aki csak kicsit tömegközlekedés fan, mint én, azoknak sok infó hangzik el benne. De kérdezném, hogy mi az a KCSV?? A felújított ipari csuklós, aminek az álmennyezet már nem a lyukacsos pozdorja, és nem égők, hanem fénycsövek vannak benne, narancssárga kapaszkodó, stb.? (Persze ez nyilván csak az, amit egy laikus utas lát, gondolom a motorháztető alatt a géptér sokkal jobban megújult). A királyvágányon át én egyszer utaztam egy Máv Nosztalgiás (akkor még ez volt a nevük) különvonattal a Nyugatiból Tokajba a borfesztiválra pár éve, szóval akkor már nem voltak ott villamosok régen. Egyébként nem tudom, létezik-e még maga a BNV, mint rendezvény??

  • @becskyandras

    @becskyandras

    7 ай бұрын

    A KCSV-7 a Közúti Csuklós Villamos 7-es széria, amint a GANZ nevezett el így amikor 1997-1999-ben 30 db. Ipari teljes átalakítására sor került! A debreceni kékek a KCSV-6-osok, az egyke piros 1303 a KCSV-5-ös. Szám szerint ezek: 1321, 1325, 1326, 1327, 1328, 1329, 1330, 1331, 1332, 1335, 1336, 1337, 1339, 1340, 1343, 1344, 1345, 1346, 1347, 1348, 1350, 1351, 1352, 1353, 1354, 1355, 1356, 1359, 1362, 1370.

  • @eddiboy7406
    @eddiboy74067 ай бұрын

    13:45-től hangzik el, hogy anno alőreálltak a villamosok a Mosoni utcáig, és ott volt a felszállóhely, ahogy most is van a Népszínház utcában. A Népszínház utcában miért nem vezették be, hogy egy helyen legyen a le- és felszállóhely, ott miért kell még mindig előregyalogolni a felszálláshoz?

  • @becskyandras

    @becskyandras

    7 ай бұрын

    Mert a Nészínházban ott vannak a 4-6-os ki és beálló villamosok, és azt a vágányt gyakran szabadon kell hagyni emiatt. A Festeticsben is akkor vezették ezt be amikor megszűnt a Baross téri kapcsolata!

  • @martondombovari827

    @martondombovari827

    5 ай бұрын

    @@becskyandras 25 évig éltem a Népszínház utcában, így 2015-ig napi szinten megfordultam itt. Emlékszem, hogy a videón is látható felszállóhelyhez közelebbi vágánykapcsolatot a 98-as átépítésnél szüntették meg. Viszont gyerekként soha nem láttam, hogy használták volna. Ráadásul pont úgy helyezkedett el, hogy ha azon fogott volna vissza egy Tátra, akkor a hátsó kocsi nem is érintette volna a peront.

  • @eddiboy7406
    @eddiboy74067 ай бұрын

    17:18-tól hangzik el, hogy a KCSV7-esek gyakorlatilag új építésű villamosok, talán csak a forgóvázaik eredetiek. Ha tényleg így volt, miért nem építettek modernebb kasztnit a forgóvázak fölé?

  • @becskyandras

    @becskyandras

    7 ай бұрын

    Leírtam a videó leírásában! A Ganz akarta, Szirmay Tamás vezig helyettes úr meg nem! :-(

  • @zoltansimorka91
    @zoltansimorka917 ай бұрын

    A megoldás:Metró!

Келесі