1625. Na így soha ne csináld! 😎Elcsesztem? Biokay gyári vályogvakolat. 🧱Kipróbáltam.

Ғылым және технология

Ahogy az előző videóban ígértem, most a Biokay gyári vályogvakolatot fogjuk kipróbálni. Elmondom, hogy hogyan ne csináljátok semmi képen mert nagyon megszívjátok. Sajnos minden elővigyázatosság ellenére nekem is kirepedt. :-( Ám azt is megmutatom, hogyan sikerült megmentenem a vakolatot, attól, hogy le kelljen verni a falról és újra vakolni mindent. Elmondom milyen vastagságban lehet vele dolgozni és mire kell nagyon ügyelnünk. Mikor kell vakolat fogadó és vakolat erősítő hálókat alkalmaznunk. Hogyan kell előkészíteni a vályogtéglánkat, a vakolatfogadó felületet a vályogvakolás előtt. Azt is megmutatom milyen eszközökre lehet szükségünk a vakoláshoz. Én milyen vakológépet használtam és milyen kompresszort hozzá. Nagyon részletes és informatív videó lesz. :-)

Пікірлер: 43

  • @oromdulo
    @oromdulo2 жыл бұрын

    Kőműves apukám mondása a szerszámtakarításhoz: Este örömmel, reggel körömmel!

  • @tormasijeno
    @tormasijeno2 жыл бұрын

    Szia. Kőművesként dolgozom. Ezért néztem meg ezt a videót. Nem szeretnélek kritizálni. Csak gondoltam leírom én, hogy próbálkoztam volna vele először. Már hallottam erről az anyagról. De még nem volt szerencsém dolgozni vele. Átlécezném a felületet. leverném a nagyobb kitüremkedéseket. Első rétegben nedvesítés után kijavítottam volna a nagyobb réseket. Arra jött volna az elő fröcskölés (gúzolás). Hagytam volna száradni. Utána jött volna a kék háló. Vagy töreket kevertem volna az alap vakolatba. Azzal kihúztam volna a felületet. Léceztem volna félkemény állapotában. És átdörzsöltem volna a Grabóval (kék színű rácsos kaparó, amit használtál). Száradás után újabb réteg. De még mindig aluléccel. Lécezés. Megint száradás. Még egy réteg, most már használnám a glett vasat. És a lepkét. De ekkor már csak 1-2 mm vastag anyagot húznák rá. Ez nem biztos, hogy jó megoldás! De az első próbám igy lenne. Remélem nem veszed kritikának. Tetszenek a videóid. Már régóta fel vagyok iratkozva a csatornádra.

  • @nepazarolj

    @nepazarolj

    2 жыл бұрын

    Igen most már én is hasonló módon járnék el. Az egyértelmű, hogy hálóval sokkal kevésbé repedne meg, vagy egyáltalán nem. Nem veszem kritikának, mert abszolút lejön a maximális segítő szándék és az emberség, tisztelet a megjegyzésedből. Az élet egy állandó tanulási folyamat, amiben sokat segíthetünk egymásnak. Ez a csatornám célja. Bárki részt vehet ebben. :-) Köszönöm az információkat!

  • @faad8746
    @faad87468 ай бұрын

    Szerény véleményem szerint olcsóbb, jobb megoldás a mészhabarcs. 3/1 vagy 4/1 arányban tökéletesen lehet vele dolgozni, állja az időjárást és a fal is levegőzik tőle. Sosem értettem miért fizet ki valaki akár 10x annyi pénzt egy gyári vakolóanyagra mikor az olcsóbb megoldás is tökéletes.

  • @gaborvastag
    @gaborvastag2 жыл бұрын

    Gyártó nem szólt hogy ez a vakolat nem tartalmaz szálas anyagot? Csak simitásrajó.Vastagab rétegben kell bele szálas anyag. Petényi vályog vakolatnál szóltak.

  • @tamasozsvath8747
    @tamasozsvath87472 жыл бұрын

    és a gyártó mit mondott, hogy mitől lett ennyire repedezett?

  • @zsoltvarga5857
    @zsoltvarga5857 Жыл бұрын

    Nagyon ügyes uram teszik nagyon a videoi

  • @kamarton
    @kamarton2 жыл бұрын

    Örülök neki, hogy ismét előkerült a vályog téma 🍻

  • @chrisp4028
    @chrisp40289 ай бұрын

    Üvegszálat mindenhol tennék, minden rétegben! Nem szükséges de hatásos lehet minden rétegnél! Agyag egy fontos összetevő! Csak szerintem!

  • @zsoltvarga5857
    @zsoltvarga5857 Жыл бұрын

    Szép estét meg szeretném kérdezni hogyha az eredeti vályog téglát be keverem tapaszto anyagnak lehetséges? Előre is köszönöm

  • @gaborrenko3835
    @gaborrenko383510 ай бұрын

    A gùz anyagot hogyan kell csinálni?

  • @zsoltvarga5857
    @zsoltvarga5857 Жыл бұрын

    Lehetne tudni hol kapható ez a vakolat anyagot?meg mi az ára?

  • @solidedge22
    @solidedge222 жыл бұрын

    Üdv én saját vályogból készítettem glett anyagot csak annyi külömbség van hogy kevertem bele marosi homokot kb 1/3 arányban meg oltott meszet 1/5 arányban minden szűrve és nem repedt sehol !

  • @TubeAtilla
    @TubeAtilla2 жыл бұрын

    Kedves László! Ugyan így jártam én is ezzel az anyaggal. Én papírzsákost használtam beltérbe de a fal ugyan ilyen. Akár milyen réteget próbáltam, mindig megrepedt. Érdekes módon én is benyomkodtam az elvált repedéses felületet. Ezt találtam kínomban leszedés helyett megoldásnak és nekem is bevált. Következő alkalommal, már minden nagyobb mélyedést áztatott jól beszalmázott vályogtéglával betapasztottam, minimális vastagságot hagytam a gyári vakolatnak. Ujjal begödröztem a felületet és megvártam, hogy teljesen kiszáradjon. Erre vittem fel a gyári vakolatot, azt is 2 rétegben és így sikerült nagy repedések nélkül megúszni. Én is kértem tanácsot Bíró Péter úrtól, viszont azt az infót kaptam, hogy a második gyári vakolat réteget már nem feltétlen kell vizezni és főleg nem nagyon vizezni. Nekem a megoldás a nagyon minimális előnedvesítés vált be. De én bizony betömörítettem, az is segített rajta. A hozzá adott törek jelentősen csökkentett minden repedést és sokkal szilárdabb is lett. Ezt első rétegnek alkalmaztam többször. A sima felülethez már a tiszta anyagot haszáltam. Egyharmad vizet kevertem mindig az anyaghoz, tartottam az állandó állagot. Legvékonyabb esetben is 5-7 nap a száradási idő beltérben, ez nyáron volt. Főleg ha lefolyósra nedvesíti az ember. Ismerős volt az érzés, amikor megláttam, hogy több órányi munkám szétrepedt..

  • @istvanlazar1122

    @istvanlazar1122

    Жыл бұрын

    Szia. Én a saját vályog anyaggal guzoltam ,utánna nádazás majd guz,száradás után a vályogot vissza áztattam hig fröccsölés ,száradás majd vastagabb réteg vályog Malter ,el simítva léccel ,nég egy réteg ugyan úgy ,majd száradás után kaparó al le húzva egyenesbe.Ezután szárító vakolat guzoval a majd szárító vakolat ismét száradás után egyenesbe lécelve és tökéletes nem repedt meg. Nem kell ezt bonyolítani mindenféle anyaggal csak a sajátja és kész.

  • @istvanlazar1122

    @istvanlazar1122

    Жыл бұрын

    Ez kb 15 cm vastagon mai napig áll.

  • @garamigabor3736

    @garamigabor3736

    10 ай бұрын

    ​@@istvanlazar112215 cm vastagon vitted fel a vályogvakolatot? Üdv!

  • @laszlonevarhalmi779
    @laszlonevarhalmi7792 жыл бұрын

    Kedves László,az én anyukám az ilyen repedezett tapasztást,még a nem teljes száradása előtt meszelővel,homokos meszes keverékkel meszelte át ,ezzel el tudta tüntetnia repedéseket.

  • @candyflipful
    @candyflipful2 жыл бұрын

    Elsőre azt mondtam volna, hogy az anyag nem alkalmas gépi vakolásra, de aztán láttam a gyártó oldalát, hogy ott is géppel viszik fel. Mondjuk ott is látszódnak jelentősebb kirepedezések, úgy hogy valószínűleg a receptúra nem tökéletes. Legalábbis nem igazán felel meg a műszaki leírásnak. Így vagy az alkalmazás technikát kellene szakszerűsítenie a gyártónak vagy a receptúrán kellene módosítania, hogy megfeleljen az alkalmazástechnikának. Nem feltételezek persze feltétlen rossz szándékot a gyártó felől, de az látszik, hogy ez nem 'user' hiba miatt keletkező probléma és vélhetően a gyártónak van vagy kellene legyen tudomása arról, hogy lehetnek problémák a termékkel vagy a megadott alkalmazási útmutatóval.

  • @istvannedeczky9815
    @istvannedeczky98154 ай бұрын

    Megirnád nekem a keverèsi arányt?

  • @zsoltbiro7658
    @zsoltbiro76582 жыл бұрын

    Király vagy

  • @istvanlazar1122
    @istvanlazar1122 Жыл бұрын

    László! Az acél simító helyett fa vagy műanyag sinító vagy kartecsni az ideális

  • @nepazarolj

    @nepazarolj

    Жыл бұрын

    Így van. A cél minél kevésbé bezárni simításkor az anyagot.

  • @torvaldus
    @torvaldus2 жыл бұрын

    Az nem lehet, hogy a gépi vakolóval van probléma? Itt a kompresszora, fúvókákra gondolok, hogy mikrobuborékok keletkeznek az anyagban gépi felhordáskor?

  • @laszloszabo1083
    @laszloszabo10832 жыл бұрын

    Kedves László. Nagyon tetszenek a videók, annyi lenne a kérdésem hogy vályogra lehet oltottmeszes homokos vakolatot tenni? Engedi szellőzni a falat? Válaszodat előre is köszönöm.

  • @nepazarolj

    @nepazarolj

    2 жыл бұрын

    Igen, a mészhabarcs az még elfogadható megoldás.

  • @soroseszti
    @soroseszti2 жыл бұрын

    Szia! Azota mar van esetleg valami ujabb info azzal kapcsolatban hogy miert lett annyira repedezett a gyari vakolat?

  • @nepazarolj

    @nepazarolj

    2 жыл бұрын

    Nincs újabb infó, de elég egyértelmű, hogy azért mert túl "zsíros" az anyag.

  • @elestamas7124

    @elestamas7124

    2 жыл бұрын

    @@nepazarolj Tisztelettel, inkább azért, mert túl vastagon tetted fel. Akármit is mond a gyártó az elfogadható 1cm vastagságról, ez akkor is vékonyvakolatként működik jól 2-5mm-en. Te köztes rétegként alkalmaztad és úgy tippelem, a felület amit alatta előkészítettél, még az sem volt eléggé száraz. (esős, párás időjárás.)

  • @tamascsajbok2925
    @tamascsajbok29252 жыл бұрын

    Klasz a videó,meg persze hasznos! Annyi lenne a kérdésem ,hogy ebben az esetben ,hogy védekezel a rágcsálók ellen?

  • @nepazarolj

    @nepazarolj

    2 жыл бұрын

    Ha szárazak maradnak a falak akkor eleve az már egy védelmi szint. Mást nem nagyon lehet tenni. Továbbra is a legjobb a macska.

  • @judith904
    @judith9047 ай бұрын

    Nem győzött meg ez az anyag....úgyhogy köszönöm a videót

  • @davidfarkas6455
    @davidfarkas64552 жыл бұрын

    Kedves László! Milyen kompresszort használsz a vakológéphez? Köszönöm a válszt.

  • @nepazarolj

    @nepazarolj

    2 жыл бұрын

    Hecht 2,2 kW-os két hengeres 50 literes kompresszort.

  • @davidfarkas6455

    @davidfarkas6455

    2 жыл бұрын

    @@nepazarolj Köszönöm

  • @andrismalna

    @andrismalna

    10 ай бұрын

    László, köszönöm ez lett volna nekem is a kérdésem a kompresszort illetően, a szórópisztoly milyen típus? Yatobol amit néztem annál 350-400l kimeneti levegő teljesítéményt írnak de az kb már egy fél milliós kompresszort igényelne.. köszi! András

  • @qwerty29456
    @qwerty29456 Жыл бұрын

    A kartecsni az a szerszám, amit keresel.

  • @gaborhafra872
    @gaborhafra8725 ай бұрын

    Szia,mekkora kompreszort hasznàlsz?

  • @nepazarolj

    @nepazarolj

    5 ай бұрын

    2,2 kW, kéthengeres Hecht, 50 litres tartállyal.

  • @chrisp4028
    @chrisp40289 ай бұрын

    Nedvesítéshez inkább egy slagot használnék! Hatékonyabb!

  • @laszloalanyai7563
    @laszloalanyai7563 Жыл бұрын

    20 30 évente 😅 meddig él egy ember ugyan

  • @nepazarolj

    @nepazarolj

    Жыл бұрын

    A gyermekei és unokái élnek nem? Így nekik kell majd a továbbiakban felújítani, karbantartani. Vagy az új tulajdonosnak.

Келесі