#1186

Een model is per definitie een vereenvoudiging van de werkelijkheid en niet de werkelijkheid zelf, leert iedereen op de middelbare school. Toch lijkt dit elementaire inzicht verloren te zijn geraakt, met grote gevolgen voor de maatschappij. Ad Verbrugge in gesprek met Ronald Meester en Marc Jacobs over hun nieuwe boek. "Een model is een mening in een wiskundige vergelijking".
Ronald Meester is hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, forensisch statisticus en auteur. In zijn boeken relativeert hij vaak de pretenties van de wetenschap, bijvoorbeeld in 'Arrogant: waarom wetenschappers vaak minder weten dan ze denken' (2014) en 'Wetenschap als nieuwe religie: Hoe Corona de spirituele schaarste in onze samenleving blootlegde' (2022). Ook heeft hij in meerdere geruchtmakende rechtszaken opgetreden als getuige-deskundige, onder meer in de zaak Lucia de B. en de zaak Nicky Verstappen. Samen met dr. Marc Jacobs, psycholoog, datawetenschapper en statistisch consultant, heeft hij een nieuw boek geschreven met de titel 'Van aardbeving tot zoönose: Over de inzet van modellen voor beleid'. Hierin gaan ze nader in op de gevaren van onkritisch vertrouwen in de schijnobjectiviteit van modellen en cijfers. Dit ligt namelijk ten grondslag aan een reeks van problemen die nu en in het recente verleden spelen, waaronder het stikstof- en het coronadossier. "Wijsheid gaat verloren in verwetenschappelijking", luidt het, en ook: "Modellen zijn het begin van een gesprek, niet het einde." Ze roepen op tot wiskundige weerbaarheid bij politici en bestuurders, om te voorkomen dat we als maatschappij nog verder wegzakken in een The Matrix-achtige toestand die beheerst wordt door data en modellen.
Bestel het boek van Meester en Jacobs, Van aardbeving tot zoönose, hier: www.walburgpers.nl/nl/book/97...
Bestel het eerdere boek van Meester, Wetenschap als nieuwe religie, hier: www.uitgeverijtenhave.nl/boek...
--
00:00 Introductie
02:55 Wiskundige modellen en de schijn van objectiviteit
07:28 Modelleren is te makkelijk geworden
11:19 Een model is niet de werkelijkheid
17:01 Kunstmatige intelligentie en de datacratie
22:01 Modellen zijn het begin van een gesprek, niet het einde
28:17 Technocratisering leidt tot rampen
33:06 Modellen, wetgeving en beleid
43:10 Modellen en de rechtspraak
49:17 Aanbevelingen voor beleidsmakers en bestuurders
--
De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk, Marlies Dekkers en Willem de Witte.
De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.
Onze website: denieuwewereld.tv/
DNW heeft ook een Substack. Meld je hier aan: denieuwewereld.substack.com/
Wil je ons steunen? Dat kan hier: www.whydonate.nl/donate/denie...

Пікірлер: 111

  • @Ocuipo
    @Ocuipo Жыл бұрын

    RIVM moet van de rechter modellen, aannames en data openbaar maken: ‘We komen er wel’

  • @hantuinder

    @hantuinder

    Жыл бұрын

    Je kunt (reken)modellen ook misbruiken !

  • @harmplat7771
    @harmplat7771 Жыл бұрын

    Zoals Richard Feynman (theoretisch fysicus) stelde: modellen maken is helemaal prima. Je doet je best om een goed model te maken. Rekening houdend met alle mogelijke parameters die van invloed kunnen zijn op je model. Maar dan komt stap 2: het testen van je model. Ofwel: naar buiten (of het lab) en experimenten opzetten, metingen doen, en dan de uitkomsten vergelijken met wat je model voorspelt dat eruit zou komen. Want meten is weten. De meting is altijd meer waar dan de theoretische voorspelling. De meting is namelijk gewoon wat het is (ja, ok, als je meetapparaat stuk is of verkeerd afgesteld...). - Als de meting overeenkomt met je voorspelling uit je model: mooi, het lijkt erop dat het model best aardig is. Voorzichtigheid is geboden, dus verder testen, maar mogelijk hebben we iets goeds te pakken. - Als de meting niet overeenkomt met je model (en desnoods doe je het nog een paar keer, om random noise te ondervangen), dan is je model niet goed. En dan zul je 'm moeten aanpassen, of mogelijk zelfs weggooien en overnieuw beginnen. Dat is alles. Een model die je niet test kun je niets mee. Dat wil zeggen: dat is wetenschappelijk gezien gewoon niks. En dat is helaas wat we steeds meer zien bij overheden.

  • @sytskebierma255
    @sytskebierma255 Жыл бұрын

    Goed gesprek heren. Er wordt gesproken over Gezond Verstand, dat men zou kunnen begrijpen dat een model iets ánders is dan de werkelijkheid. Echter, ik heb sterk de indruk dat het gezonde verstand bij heel veel nederlanders totaal verdwenen is en dat baart mij ernstig zorgen

  • @aidenarmin
    @aidenarmin Жыл бұрын

    Lijkt wel een soort intellectuele luiheid gecombineerd met te simpel denken over de mens. Debatteren of discussies is een beproefde methode om tot compromissen te komen en ook zeker om elkaars visie te horen en te leren begrijpen. Maar met statistieken is het wel lekker makkelijk geworden. Dit is de uitkomst en zo gaan we het dus aanpakken. Niks nadenken en debatteren over de uitkomst en wat we ermee willen doen. Het hele menselijke is er daarmee uitgehaald. Terwijl bestuur natuurlijk over mensen gaat.

  • @beertus9996

    @beertus9996

    Жыл бұрын

    Hoor dit ook veel onder mijn vrienden. Doen 1x stemwijzer en kiezen een partij op basis van dat computerprogramma. Grenzeloos vertrouwen in de wetenschap en dat alles te vangen is in cijfers. Enige relativering moet ik ze toch bij gaan brengen

  • @HubertLR

    @HubertLR

    Жыл бұрын

    " Terwijl bestuur natuurlijk over mensen gaat." 👍 Het centrale punt waar het allemaal om zou moeten draaien.

  • @jansmaal5920
    @jansmaal5920 Жыл бұрын

    De beste landkaart (of model) bevat elk detail en heeft dus een schaal van 1:1 met de werkelijkheid. Helaas is zo'n kaart (of model) nutteloos want je hebt immers de werkelijkheid al tot je beschikking. (Alfred Korzybski/Jorge Luis Borges) Daarbij wil ik zelf nog toevoegen dat het produceren van zulke kaarten of modellen ook niet bepaald duurzaam is. Hoe gedetailleerder, hoe meer energie ze onttrekken aan de werkelijkheid. De fijnmazige werkelijkheid komt tot verval en we houden op zn best een grove virtuele schets over. En ook die schets zal gedragen moeten worden door werkelijke datadragers. We zagen aan onze eigen levensboom.

  • @pcrademaker
    @pcrademaker Жыл бұрын

    Tjonge jonge, wat heb ik hier toch weer veel van opgestoken Chapeau ! Geeft mij weer vertrouwen in de toekomstige Wijsheid bij besluitvorming

  • @karinv1128
    @karinv1128 Жыл бұрын

    Er kunnen wat mij betreft niet genoeg van deze gezondverstandmensen boven komen drijven! Super leerzaam gesprek! dank daarvoor..

  • @peterkonings9084
    @peterkonings9084 Жыл бұрын

    Eindelijk Marc Jacobs een keer in beeld tijdens een interview. Wat een openbaring om hem aan het woord te horen met zijn nuchtere en verstandelijke blik op de modellen en dus ook de realiteit. Ik kijk uit naar een een op een interview met hem over zijn leven tot nu toe. Lijkt me een bijzonder onderhoudend interview te worden!

  • @ingesmidt58
    @ingesmidt58 Жыл бұрын

    Wat een 'heerlijk' gesprek weer. Zeer zinvol om te beluisteren. Er zouden veel meer mensen dit moeten horen. (Ik ga het weer delen.) Hopelijk horen politici dit ook, en denken ze nuchter en menselijk na.

  • @huibgeertsema6195
    @huibgeertsema6195 Жыл бұрын

    Zonder Omtzigt, corona en de kwaliteit van De Nieuwe Wereld, zou ik hier niet naar hebben geluisterd, maar wat een ontzettend goed gesprek en wat geeft het in gewone taal, een duiding van modellen. Alle drie dank en natuurlijk ook dit kanaal bedankt.

  • @hbebe9481
    @hbebe9481 Жыл бұрын

    Een fantastisch en leerzaam gesprek! Heel veel dank, Heren! Ik ben voor de JacobsMeestertest! Subliem woord, Ad!

  • @yardengali
    @yardengali Жыл бұрын

    Goed gesprek! Dit is het soort gesprek waarom ik dit kanaal volg...zou niet weten waar anders je dit zou kunnen zien👍

  • @gff.yu.

    @gff.yu.

    Жыл бұрын

    Wat ik verplicht bijdraag aan de NPO zou ik liever naar DNW zien gaan, die oppikt waar de publieke omroep ernstig (ik ben mild) verzuimt.

  • @yardengali

    @yardengali

    Жыл бұрын

    @@gff.yu. Aangezien " kijkgeld" nu uit algemene belastingen komt zijn er heel wat andere posten die ik liever naar DNW zie gaan en dan mag dat kijkgeld deel van mij nog steeds naar NPO waar ik begrijp een goed deel van de bevolking wel tevreden mee is. Die 20 miljoen die naar UAWC ging bv het geld dat nu naar Oekraïne gaat..er zijn vast nog meer posten. Tenminste gaat dat kijkgeld naar deel nederlandse bevolking.

  • @allahisdeenigewaregod5941

    @allahisdeenigewaregod5941

    Жыл бұрын

    Proficiat met het hartje😉

  • @yardengali

    @yardengali

    Жыл бұрын

    ​​​​@@allahisdeenigewaregod5941Schijnt echt heel belangrijk voor jou te zijn. Waarom? Als je daar nu eens verdiepend over na zou denken.....

  • @HubertLR

    @HubertLR

    Жыл бұрын

    @@yardengali "Dit is het soort gesprek waarom ik dit kanaal volg", "Als je daar nu eens verdiepend over na zou denken" En dat zegt iemand die, als ze het met iemand niet eens is en het inhoudelijk niet haalt, toegeeft het normaal te vinden dan maar (zonder enig ander "bewijs" dan haar eigen vreemde gedachtekronkels) mensen voor leugenaar uit te maken. Er zit aan deze dame een heel klein steekje los. Benader op eigen risico 😉

  • @Needlestitch
    @Needlestitch Жыл бұрын

    Mooiste opmerking was de laatste van Ronald over de domheid in het gedrag van de Sinister van Volksgezondheid, Voldemort.

  • @constancehintjes8571
    @constancehintjes8571 Жыл бұрын

    Hebben ze met die modellen niet een andere bedoeling?

  • @EdlihNetsaab
    @EdlihNetsaab Жыл бұрын

    Bedankt, zeer interressant😀

  • @jokedelver9709
    @jokedelver9709 Жыл бұрын

    Modelleren heeft alleen zin, als de basisprincipes die je erin stopt voor 100% bewezen zijn. Dus een model wat er vanuit gaat dat de dodelijkheid van een virus 3 tot 5% is, terwijl dat uit de lucht gegrepen is, kan nooit een goede voorspelling doen. Ook een model gebaseerd op de veronderstelling dat stikstof van boeren het grootste probleem is voor alle natuur, kan nooit iets bewijzen, want de veronderstelling waar mee begonnen wordt is onbewezen. De veronderstelling dat wettelijke maatregelen nodig zijn, is niet bewezen, dus kan een model dat ook nooit voorspellen.

  • @pluijm2
    @pluijm24 ай бұрын

    Goed gesprek heren. Ad....je overschat de dosis gezond verstand in de gemiddelde politicus geloof ik.

  • @robertvanslooten9475
    @robertvanslooten9475 Жыл бұрын

    Boerenverstand als synoniem van gezond verstand.

  • @frankgrauzone
    @frankgrauzone Жыл бұрын

    Ik doe al 35 jaar kwantitatief beleidsonderzoek voor de overheid. De verwachtingen van de bruikbaarheid daarvan worden al die jaren al overschat. Al die jaren wenst men de beperkingen niet te zien. Het moderne spelletje modelleren is nog een stapje erger. Een model is per definitie slechts een beperkte samenvatting van beperkte beschikbare kennis over heden en verleden waarvan ook de beperkingen nog eens per definitie onbekend zijn.

  • @HubertLR

    @HubertLR

    Жыл бұрын

    "Een model is per definitie slechts een beperkte samenvatting van beperkte beschikbare kennis over heden en verleden waarvan ook de beperkingen nog eens per definitie onbekend zijn" Knap geformuleerd ! Zeg maar: zoals ons brein werkt 😊

  • @maryen65
    @maryen65 Жыл бұрын

    Het gesprek aan gaan is juist wat ze niet willen. Dan komen alle leugens en bedrog naar boven

  • @derkkeijzer6874
    @derkkeijzer6874 Жыл бұрын

    Wat een fantastisch bad van gezond realisme, rationalisme, relativisme is dit gesprek zeg, een verademing! Dat zijn vooral persoonlijke eigenschappen van de gasten, gecombineerd met kennis van zaken. Het is ook zo verheugend om dan ook daarbij dat kernbegrip Verantwoordelijkheid te horen. Daar zit in besloten Integriteit en Menselijke maat. Al die voornoemde kwalificaties belichaamde Fortuyn voor mij als heel moedige politicus en roepende in de woestijn, ondanks dat hij wist welk gevaar hij daarmee liep en dat ook onwerkelijk pijnlijk uitkwam en dit hem zijn leven kostte en zoveel meer nu aan het voltrekken is, waar hij voor vreesde en hij wou proberen te voorkomen. Hier speelde waarschijnlijk mee, naast zijn plichtgevoel, wat Koningin Wilhelmina eens noemde tijdens WOII: verontwaardiging dat de angst doet overstijgen, om op te staan en zaken ten goede te laten keren. Bij het horen over hoe volgens de beide gasten met modellen moet worden omgegaan, dacht ik aan het gesprek met Jos de Mul als gast van de heer Verbrugge, toen het ging over het boek van Richard Dawkins, De Selfish Gene. Jos de Mul mening daarover was, dat het beslist heel nuttig was, om dat hele onderwerp bandbreed te beschrijven en Dawkins dat op aantrekkelijke wijze deed, maar inhoudelijk diens benadering over genen een heel reductionistisch-, mechanistisch- en determanistisch model is. Dat vat het wel samen wat ik in het gesprek terug hoor, hoe het NIET moet.

  • @derkkeijzer6874

    @derkkeijzer6874

    Жыл бұрын

    Het beste model, of modellen wordt door de mensen aan het stuur domweg over het hoofd gezien, alsof dat een diskwalificatie is van hun eigen positie en het moet vanuit het eigen bureau komen en dan maar liever via een reductionistisch- , mechanistisch- en deterministisch model, dat haaks staat op de menselijke maat, integriteit en ethiek, met het dikke stempel, wetenschappelijk erop gedrukt, i.p.v eerst en vooral bij hun eigen veldwerkers en doelgroepen, de bedenksels te toetsen uit politieke zetels en managerstoelen binnen het openbaar bestuur.

  • @jephterodriguesdemiranda8802
    @jephterodriguesdemiranda8802 Жыл бұрын

    Prachtig verhelderend en interessant gesprek..!!

  • @HubertLR
    @HubertLR Жыл бұрын

    "Kwam eerder het beleid of het model" Graag nog een stapje terug : eerder kwam de ideologie waarop het beleid stoelt en waar vervolgens eventueel het model zo naar wordt aangepast dat het het beleid (maar in feite de ideologie) ondersteunt. Hebben niet zo lang geleden op de UvA gezien wat er eventueel gebeurt als de cijfers de ideologie niét blijken te ondersteunen.

  • @frederepreis
    @frederepreis Жыл бұрын

    Wat is de rol van fractie medewerkers van de Kamerleden en medewerkers van wetenschapp bureau's van polit.partijen?Zitten daar ook geen beta's tussen?

  • @connectingsources9755
    @connectingsources9755 Жыл бұрын

    Hij die zijn identiteit verliest, ... Verliest alles!!! Mahatma Ghandi

  • @Viegen60J
    @Viegen60J Жыл бұрын

    O.a. Rutte sprak over BBB (Build Back Better)... om dit te kunnen bewerkstelligen, is het gebruik van modellen hét ideale middel, lijkt me!! ... maar ja, dít denken c.q. uitspreken is natuurlijk héél erg dom!! 🤢 Overigens was dit weer een zéér verhelderend en zeer aangenaam gesprek met deze 2 heren!! 👍

  • @ernstoud
    @ernstoud Жыл бұрын

    Bij elk model blijft de vraag wat de foutkans is en de tolerantie rond de fout. Pas als de foutkans 5% is, is het “model” dat de accountant ziet bij boekencontrole betrouwbaar. Die norm zou overal moeten gelden.

  • @arnoldvankampen3672
    @arnoldvankampen3672 Жыл бұрын

    Is die rechtspraak nou een reinigend ritueel, of kijkt die rechter nou toch alleen naar de letter van de wet? Of ligt het er een beetje aan welke rechter je toevallig aantreft?

  • @Wamubodo
    @Wamubodo Жыл бұрын

    Stiekem verliefd op Marc. Wat een leuke vent.

  • @Pfirtzer
    @Pfirtzer Жыл бұрын

    Als ik dit met de modellen goed snap, je kan met de modellen elk resultaat krijgen afhankelijk van wat je erin stopt. Afhankelijk van wat je erin stopt komt er een resultaat uit dat je beoogt m.a.w je kan manipuleren al naargelang de behoefte?

  • @smobach

    @smobach

    Жыл бұрын

    Ja.

  • @MrToontuber
    @MrToontuber Жыл бұрын

    De KLM Bolderbaan overlast was toch ook gemodelleerd ipv geluidsmeting.?

  • @alexlucassen8489

    @alexlucassen8489

    Жыл бұрын

    Goed opgemerkt, want historisch juist.

  • @janraat
    @janraat Жыл бұрын

    Modellen zijn leuk om mee om te gaan maar je moet ze wel proberen goed te begrijpen. (Vooral bij die met die lange benen).

  • @N3mdraz
    @N3mdraz Жыл бұрын

    Ik ben juist niet voor minder modellen, maar voor meer modellen zoals doutzen kroes.

  • @jeroenalkmaar3091

    @jeroenalkmaar3091

    Жыл бұрын

    Lente Kriebels?

  • @HubertLR

    @HubertLR

    Жыл бұрын

    Ik ken u niet, maar is Doutze niet wat te hoog gegrepen ? Moet het zelf eerlijk gezegd, niet altijd maar toch soms, met wat minder doen. 😉

  • @Pidgethate
    @Pidgethate Жыл бұрын

    Wat een verademing!

  • @Pidgethate

    @Pidgethate

    Жыл бұрын

    @Marco N.V.T Gezellig!

  • @omggnome1
    @omggnome1 Жыл бұрын

    We kunnen niet naar de maan vliegen. De maan is geen asteroïde en we kunnen niet door het firmament.

  • @nicolehennekam2842
    @nicolehennekam2842 Жыл бұрын

    Modellen zijn een waardevolle uitnodiging voor gesprek,discussie.Vasthouden aan 1 model, hooghartig ieder gesprek afwijzen, zelfs met het parlement is wat Macron hier in Frankrijk doet, en dat al 11 keer. Het gaat nu veel meer over zijn houding dan over de onderwerpen. Dramatisch.

  • @HubertLR

    @HubertLR

    Жыл бұрын

    Ach, Macron kan toch ook heel goed buiten de democratie om regeren ? Zolang de plannen van Brussel maar gerealiseerd worden. Toch ?

  • @HubertLR

    @HubertLR

    Жыл бұрын

    "Het gaat nu veel meer over zijn houding dan over de onderwerpen" Juist precies dat punt is het, waar het in andere gevallen ook vaak om draait. De arrogantie van de macht.

  • @nicolehennekam2842

    @nicolehennekam2842

    Жыл бұрын

    @@HubertLR Precies!

  • @luxaflexdick
    @luxaflexdick Жыл бұрын

    Dit soort discussies moeten we op de NPO hebben.

  • @pieterspaans

    @pieterspaans

    Жыл бұрын

    Zolang de D666 doctrine daar heerst is er geen objectieve meningsvorming te verwachten.

  • @Thomas-ku8fd
    @Thomas-ku8fd Жыл бұрын

    Het is toch al lang duidelijk dat dit puur om macht gaat en niet om werkelijke wetenschap.

  • @HubertLR

    @HubertLR

    Жыл бұрын

    Ben ik ook bang voor 😉

  • @dickblom3392
    @dickblom3392 Жыл бұрын

    Wetenschap lijkt wel een mode gril Modellen zijn niet uitgeprobeerde systemen Wetten lijken ondemocraties in elkaar gesleuteld

  • @danseresdan573
    @danseresdan573 Жыл бұрын

    Er wordt gezegd: de menselijkheid is niet te voorspellen in een model. Maar er zijn ook nog veel natuurlijke voorvallen, wat niet eens te verklaren is. kzread.info/dash/bejne/c5tmq9JwdJypaaQ.html

  • @hundun5604
    @hundun5604 Жыл бұрын

    All hail the machine!

  • @dirkseghers9129
    @dirkseghers91297 ай бұрын

    "There are lies, damn lies, statistics AND models."

  • @robertvanslooten9475
    @robertvanslooten9475 Жыл бұрын

    Modellen zijn misschien leuk om mee te spelen, maar niet im echt serieus te nemen, laat staan om beleid op te funderen.

  • @arnoldvankampen3672
    @arnoldvankampen3672 Жыл бұрын

    Je hebt gewoon als politiek iets simpels nodig. Iets wat door iedereen begrepen kan worden. En dan ga je doen wat je toch al wilde doen. Allerlei mensen schrijven rapporten naar een van te voren bepaalde uitkomst toe. Motto: u vraagt, wij draaien. Daar dankt Trump ook zijn communicatie stijl aan. Taal, zo plat als een dubbeltje. Of, oneliners in verkiezingstijd.

  • @HubertLR

    @HubertLR

    Жыл бұрын

    "Daar dankt Trump ook zijn communicatie stijl aan" Trump was in iedere geval wel heel duidelijk toen hij de Duitsers vertelde dat ze een stelletje idioten waren om hun industrie te laten draaien op het gas van Putin. Werd natuurlijk door de idioten met hoongelach ontvangen. Who's laughing now ?

  • @erikmooij7333
    @erikmooij7333 Жыл бұрын

    Modellen die gebaseerd zijn op METINGEN, maarja kennelijk is hier iedereen te dom om dat te snappen.😂😂😂😂😂

  • @alexlucassen8489
    @alexlucassen8489 Жыл бұрын

    Het zal velen van u toch verbazen, maar met meer ai, wordt alles met nu vergeleken nog kinderspel….eerder een inkijkje op de toekomst.

  • @arnoldvankampen3672
    @arnoldvankampen3672 Жыл бұрын

    Een rechter kan zich niet ontvankelijk verklaren.

  • @yardengali
    @yardengali Жыл бұрын

    30:00 Dat vind ik een hele goede observatie van Ad. Jammer dat de meneer in poloshirt die "doodsloeg" door het alleen op corona te betrekken.

  • @benbontjer
    @benbontjer Жыл бұрын

    Als een alfa meneer: is het nu leuk of is het nu interessant ? Wel begrijp ik het falen van de Nederlandse - kamer -politici beter.

  • @moonerboomerdoomerbloomer9210
    @moonerboomerdoomerbloomer9210 Жыл бұрын

    32:42 "Dat is de matrix" 😂 pas maar op Ad, dat is weer een stap verder in wappie-territorium

  • @jaronachterberg
    @jaronachterberg Жыл бұрын

    Ik zie een dieper probleem. Volgens mij is dit het gevolg van een algehele risico meidende cultuur. En varen beleids makers op die modellen om niet persoonlijk aansprakelijk te zijn voor de keuzes die gemaakt worden, en zo altijd kan wijzen naar het model. Deze risico meidende cultuur speelt veel verder door in de maatschappij dan alleen op beleid.

  • @leonardvanbiljouw5330
    @leonardvanbiljouw5330 Жыл бұрын

    Kennis is geen weten. Alleen via intuÏtie kun je weten. IntuÏtie ontwikkel je door ervaring en creativiteit. Kortom, de eigenschappen van de VAKMAN, oftewel de praktisch opgeleide. Het wordt tijd dat er weer wordt geluisterd naar de WERKVLOER.

  • @AAscension

    @AAscension

    Жыл бұрын

    Wat bedoel je met 'kennis is geen weten'?

  • @yardengali

    @yardengali

    Жыл бұрын

    Wat een onzin! En nee, een praktisch opgeleide is niet automatisch " beter" dan een theoretisch opgeleide. Noch andersom. Beide kunnen beunhazen zijn of kundig in waar zij voor opgeleid zijn. Dat ligt aan het individu..niet soort onderwijs.

  • @leonardvanbiljouw5330

    @leonardvanbiljouw5330

    Жыл бұрын

    @@yardengali Over het algemeen automatisch beter ja. Ik heb het over vakmensen, die door jarenlange ervaring een intuïtie opbouwen voor hun metier die ver uiitstrekt boven kennis. Als ambtenaren weer gewoon de vakman zouden mogen zijn die ze ooit waren was het probleem van toeslagen allang opgelost. en dat geldt niet alleen voor ambtenaren, maar overal waar de management modellen, uitgedacht en gehandhaafd door 'hoger' opgeleiden, leidend zijn. Zonder feedback geen correct commando is een natuurwet.

  • @leonardvanbiljouw5330

    @leonardvanbiljouw5330

    Жыл бұрын

    @@AAscension Kennis is per definitie beperkt. Bij elk detail dat je leert ontdek je dat er nog een wereld achter zit. Onbewust weten we echter heel veel door spiegelen en verbindingen leggen. Zeker als je een vak geruime tijd uitoefent.

  • @yardengali

    @yardengali

    Жыл бұрын

    ​​@@leonardvanbiljouw5330Ons (huur) huis is net gerenoveerd..door en bekend lokaal aannemersbedrijf en de ervaren mensen die zij daarvoor hadden aangetrokken...er valt mij niets wijs te maken over het zgn vakmanschap van de praktisch opgeleide. Mijn vader was van huis uit schilder en die liep in 80er jaren al hoofdschuddend rond over oderhoudschilderwerk in ons toenmalige huurhuis. Ondertussen zijn 3 van mijn beste vriendinnen uni afgestudeerd en ontzettend competent. Wat ambtenaren betreft...die staan er al tientallen jaren om bekend liefst zo weinig mogelijk uit te voeren. Ik blijf bij mijn mening dat jouw claim het best omschreven is als ....onzin.

  • @DeejayMatthiasBelgium
    @DeejayMatthiasBelgium Жыл бұрын

    Zou Marlies geen interessante modellen hebben? 🤭😄😉

  • @arnoldvankampen3672
    @arnoldvankampen3672 Жыл бұрын

    Even ter herinnering: matrix is een mathematisch begrip maar betekent in het engels ook: baarmoeder. Dus een veilig plekkie, zeg maar.

  • @jean-louisgordijn9960
    @jean-louisgordijn9960 Жыл бұрын

    Model: Een mening in een wiskundige vergelijking.

Келесі