Harold Halewijn

Harold Halewijn

Moeilijk moet je makkelijk maken

Peakshaving deel 2

Peakshaving deel 2

Grote peakshaving test

Grote peakshaving test

Energie Opslag anders

Energie Opslag anders

Dynamic ESS 2

Dynamic ESS 2

WC met regenwater spoelen.

WC met regenwater spoelen.

Regelen van PV Omvormers

Regelen van PV Omvormers

Defect zonnepaneel opsporen

Defect zonnepaneel opsporen

Пікірлер

  • @willigenwilligen1486
    @willigenwilligen14862 күн бұрын

    Laat gewoon un bron spuiten of boren 60 meter diep ben je voor altijd klaar pomp je water op voor het helehuis

  • @marc_2398
    @marc_23983 күн бұрын

    Duidelijk verhaal en goed uitgelegd (IV NEN 3140)

  • @janwillem252525
    @janwillem2525254 күн бұрын

    Harald, bedankt voor nog een mooie video. Ik kijk met veel plezier en ben op de achtergrond bezig met het bouwen van een eigen systeem. Je geeft aan dat je bij de batterij instelling voor de "domme" batterij kiest en de SoC uit de shunt haalt. Betekend dat ook dat je geen communicatie tussen de batterij en de cerbo hebt? Bedankt!

  • @HHalewijn
    @HHalewijn2 күн бұрын

    Ja dat klopt. Die communicatie is leuk maar niet noodzakelijk. Focus op de laadcurve, spanning en.laadstroom. Die beide zijn bepalend voor de kwaliteit

  • @pietervanderster2611
    @pietervanderster26116 күн бұрын

    Jammer dat je niet sneller kunt varen en maar 6 uur aan een stuk, en ben je uiteindelijk toch weer overgeleverd aan de trouwe aggregaat met diesel, en kost deze installatie ook nog heel veel geld. Wel leuk dat er pioniers zijn op dit gebied, het zal toch nog wel aardig wat jaartjes duren en door ontwikkeld moeten worden.

  • @druid62
    @druid6213 күн бұрын

    Zie ook Nissan V2G in Kopenhagen, 2018: kzread.info/dash/bejne/gHiNysuhhcXVprA.html

  • @bastiaan2573
    @bastiaan257316 күн бұрын

    Stroom is duur als het fossiel wordt opgewekt, en zelfs negatief geprijsd als er veel renewable is. Is het daarom niet het groenst als je op prijs stuurt? Anders gezegd: is de trademode niet groener dan de greenmode?

  • @HHalewijn
    @HHalewijn15 күн бұрын

    Als je je eigen opgewekte zonnestroom gebruikt in de dure uren ben je in ieder geval 100% zeker dat jet groene stroom was.

  • @bastiaan2573
    @bastiaan257315 күн бұрын

    @@HHalewijn Zeker! Ik bedoel mijn opmerking dan ook meer "onder de streep voor iedereen / de planeet". Ik snap dat als je je batterij gebruikt om je eigengebruik te maximeren dat je goed bezig bent. Scherper gesteld dan: is het zo dat we mogen verwachten dat de totale CO2 reductie die jouw thuisbatterij realiseert (totaal, niet alleen die van jou eigen huishouden!) groter is in een maand trading mode dan in een maand green mode? En is derhalve het _werkelijke_ groene oogmerk niet precies in lijn met het financiële? (En is de green mode niet stiekum een soort mijn-mijn-mijn-stroom-wil-ik-zelf-gebruiken mode?)

  • @wolfmath8615
    @wolfmath861518 күн бұрын

    Veruit de beste uitleg van de laadprocessen op internet! Ik ben zelf ingenieur en vind de uitleg geweldig voor zowel leken als ervaren mensen. Tot op de dag van vandaag had ik nog steeds veel details als vraagtekens in mijn hoofd. Nu niet meer. Heel erg bedankt

  • @HHalewijn
    @HHalewijn17 күн бұрын

    Graag gedaan!

  • @wolfmath8615
    @wolfmath861518 күн бұрын

    Prachtig uitgelegd, Harold!! Zeer begrijpelijk, zelfs een Duitstalige. Heel erg bedankt en groeten naar Nederland

  • @rladuc6618
    @rladuc661819 күн бұрын

    Goede , instructieve video. Die helpt bij het besluit al of geen thuisbatterij. Wel vraag ik me af of de app die je bij de ev krijgt de mogelijkheid geeft de ontlading te beperken/ regelen van nut is. Dan is het niet kunnen communiceren via de kabel minder belangrijk, al kan ik niet overzien of het thuismanagementsysteem of de auto dan de baas is. De overige nadelen blijven dan wel bestaan.

  • @HHalewijn
    @HHalewijn19 күн бұрын

    Het samenwerken van/tussen verschillende entiteiten zal een uitdaging worden.

  • @user-qv2sf6ry9f
    @user-qv2sf6ry9f19 күн бұрын

    Wat me opvalt is dat er gerekend wordt met verschillende cycles. In de berekening hoeveel ct per Kwh zeg je te rekenen in de eigen situatie, maar die situatie was met 3000 cycles en niet met 6000 cycles waardoor je je rijk rekent. In het geval van de 3000 cycles betaal je dus het dubbele per Kwh.

  • @HHalewijn
    @HHalewijn19 күн бұрын

    Klopt. De video is al weer een beetje achterhaald maar wij adviseren om altijd 4 cent per kWh te rekenen voor de thuisbatterij.

  • @hrsn765
    @hrsn76519 күн бұрын

    Weer een mooiprater😂😂 meneertje blaaskaak!

  • @rickvandermeijden7582
    @rickvandermeijden758220 күн бұрын

    Hoi Harold, is het ook mogelijk want daar hoor ik nooit wat over om me micro omvormers van ap systems een Victron systeem te voeden cq of af te schalen bij een Victron systeem.

  • @HHalewijn
    @HHalewijn19 күн бұрын

    Ik heb er nog geen ervaring mee. De CCU schijnt modbus te ondersteunen maar verder durf ik het niet te zeggen

  • @AJex30
    @AJex3022 күн бұрын

    Beste Harold, bedankt wederom voor de duidelijke video. Erg gewaardeerd. Ik loop echter tevens tegen het volgende aan. Heb dus panelen op de DC kant en parallel een AC 3 fase paneel systeem. Nu staat de gavazi meter altijd op 0 en wordt de AC zonnestroom teruggeleverd ook als de prijs laag of zelfs negatief is. Deze stroom wil ik dan, op dat moment, gebruiken om mij 50kWH batterypack te laden. Als ik dit aan de DESS overlaat wordt de AC zonnestroom teruggeleverd en wanneer de prijs nog lager wordt, gaat de DESS weer inkopen. Lijkt me het meest ideaal dat ik de AC zonnestroom bij lage of negatieve prijzen naar de batterij kan sturen. Ik zet nu op deze dagen DESS uit op de tijden dat ik volle AC zonnestroom heb om de accu op te laden. Dit is niet ideaal. Ik heb op de Ac zonnepanelen tevens een extra gavazi meter staan en deze kin je echter niet instellen in de victron interface. Moeten we wellicht de ac zonnepanelen als generator in victron gaan zien? Bedankt Arwen

  • @HHalewijn
    @HHalewijn21 күн бұрын

    Hoi Arwen, ik begrijp niet helemaal hoe je het hebt aangesloten. Misschien kun je mij een tekening oid sturen?

  • @nobeldesign9701
    @nobeldesign970122 күн бұрын

    Respect, erg interessant

  • @kterstal
    @kterstal23 күн бұрын

    Inspirerend! Ik ben benieuwd hoe je de aarding hebt geregeld. Is is het zo simpel als alle aarding aan elkaar of zit er een aarde scheiding tussen inkomende net en Victron net.

  • @HHalewijn
    @HHalewijn23 күн бұрын

    Alle AC aard verbindingen zijn met elkaar verbonden. Dc is zwevend.

  • @timhamberg706
    @timhamberg70623 күн бұрын

    Mooie uitleg, dank! Is er een speciale reden dat de laadpaal e.d. op de AC-out 2 zit en niet meteen op de hoofdrail in de meterkast?

  • @HHalewijn
    @HHalewijn22 күн бұрын

    Via ACout2 kan ik controle uitoefenen en kan de laadpaal ook in geval van off-grid toch blijven werken.

  • @bettyboop408
    @bettyboop40823 күн бұрын

    Leuk je bereken8ngen mr zoals vaak sluipen er ook hier fouten in naar binnen. Zo spreek je bvb over een cyclus en waar jij die berekend op een colled8ge laadcyclus en wat ook meteen de enige spec is die de ntb chinese fabricant opgeeft om een levensduur te insinueren. Sowieso liegen chinezen er bij alles op los mr wat tevens laadcyclussen irrelevant maakt is het feit dat de levensdiur bij ons gebruik van die batterijen juist bepaald wordt dr iedere laad en ontlaadactie. Een gedeeltelijke cyclus is zo bvb veel destructiever vr een batterij dan een laadcyclus en waar jij generlei rekening mee houd in je calculaties. Tevens werk jij met lifepo4 cellen dit terwijl het overgrote deel vd batterijen juist lithiumbatterijen zijn en daarvoor totaal andere voorwaarden tellen.

  • @kuifmans2001
    @kuifmans200123 күн бұрын

    Haha @35:50 die (Honda) generator... Wat benzine/diesel er in, een trekkoordje en je hebt iets wat lijkt op netstroom dus 🤣

  • @IesKorpershoek
    @IesKorpershoek24 күн бұрын

    Ik vond deze video vandaag 12/7/24. Geweldige video en een heel duidelijk verhaal. Ik kan het helaas nog niet vertalen naar mijn ideeën. Ik sta op het punt een Pylontech US5000C en een Multiplus II (gx) aan te schaffen. Wat ik voor 'ogen' heb is simpel. Overdag laden als het tarief laag is. Eventueel het overschot van mijn dak solar ook in de accu stoppen ( data beschikbaar via homewizard componenten ). 's-nacht wil ik voor de nacht uren ( zeg maar 19 - 07 ) een vaste waarde terug leveren ( 400 watt )om mijn nacht verbruik te compenseren. Is dit iets dat met ESS ook een optie is of moet ik naar een andere oplossing zoeken. Heb dus alleen AC in en wil hier over laden en terug leveren.

  • @HHalewijn
    @HHalewijn24 күн бұрын

    Dat kan allemaal. Je kunt zelf een regeling maken of het overlaten aan de slimme ingebouwde software Dynamic ESS. Net wat je makkelijk en leuk vindt

  • @janwillem252525
    @janwillem25252525 күн бұрын

    Harold, weer een mooie video. Ik heb naar aanleiding van je videos over DESS een victron systeem aangeschaft. Het is jammer dat hij de opwek van pv niet kan compenseren aan de grid zijde. De oplossing met node red is elegant, maar zou je de pv ook ac kunnen koppelen ( dus op de ac out zijde)?

  • @HHalewijn
    @HHalewijn25 күн бұрын

    Opwek aan de gridzijde kan ook gecompenseerd worden. Maar je moet wel een gridmeter hebben én een PV opbrengstmeter. Die laatste kan natuurlijk ook via modbus.

  • @pietje6744
    @pietje674427 күн бұрын

    Hoort deze kist niet voorzien te zijn van ventilatie gaten? Dit ivm het gasvorming van de accu's

  • @HHalewijn
    @HHalewijn26 күн бұрын

    Zeker. De kist is ook niet gasdicht. Ik hoop binnenkort tijd te vinden voor het verbouwen tot de behuizingen die wij ook commercieel verkopen.

  • @Jevist
    @Jevist27 күн бұрын

    Interessante berekening. Toch vraag ik me af of je de empirische resultaten van de eerste levensperiode van je batterij wel mag extrapoleren naar de lange termijn van de theoretische levensduur van de batterij. Ik kan me zo voorstellen dat door afname van de performance van de batterij op de lange termijn het aantal cycles per jaar ook gaat toenemen en deze berekening dus te optimistisch is. Ik ben benieuwd of nu een jaar daar een verschil in te meten is.

  • @HHalewijn
    @HHalewijn27 күн бұрын

    Uiteraard is het een theoretisch model. Inmiddels hebben we wat meer data en zou de berekening opnieuw gemaakt kunnen worden.

  • @philippevandevelde1884
    @philippevandevelde188428 күн бұрын

    Beste Harold, Mooi initiatief. Ik wil je graag het volgende meegeven. Er is een verschil tussen de spotmarkt prijs en de prijs die jij zal krijgen voor het injecteren van de energie in het net. Bijkomend, als je stroom van het tan koopt zitten daar ook transport-, distributie- en andere kosten en taxen in. Als je de stroom op net net koopt krijg je alleen de marktwaarde. De marktwaarde wordt dan nog verminderd door jouw energieleverancier. Op de tariefkaart van jouw energiecontract kan je de formule vinden die van toepassing is voor de vergoeding die je krijgt als je de stroom wil verkopen. Je thuisbatterij inzetten zonder rekening te houden met deze info kan je dus een dure energiefactuur opleveren. Jouw overschoten aan zonne-energie op je batterij opslaan en op het net zetten bij hoge marktprijzen lijkt me een beter idee om je opbrengsten te optimaliseren. Succes ermee.

  • @user-dc2ot2tj2b
    @user-dc2ot2tj2b29 күн бұрын

    bij een brand stof motor hangt het verbruik aan de toeren tal bij stroom niet die heeft een vaste snelheid. gearing betekend vermogens winst de slechste constructie is van as naar as het werkt wel maar je kan zoveel meer hebben de leverage een van de meest onbegrepen dingen trwijl die zo simpel isbij stroom betekend het gebruik de snelheid van stroom iedere motor heeft een leverage ook je schroef.

  • @user-dc2ot2tj2b
    @user-dc2ot2tj2b29 күн бұрын

    leuk gedaan Ik zou wel de inboard vervangen door een outboard geen kans op lekkage

  • @hansenmoniquefilms
    @hansenmoniquefilms29 күн бұрын

    Hoi Harold, was dit in Trade mode of Eco mode ? gr Hans de Waard

  • @HHalewijn
    @HHalewijn29 күн бұрын

    Trademode

  • @lecramred4453
    @lecramred445329 күн бұрын

    Je ziet ook zoiets bij de Fronius omvormer. Die reageert sneller dan de accu. Door de grid setpoint te verhogen blijft de Fronius langer opwekken en regelt de accu sneller op en af. Is weliswaar een grotere installatie met 3x15.000 Multis

  • @ranjoow
    @ranjoow29 күн бұрын

    Het klinkt het meest logisch als er één regisseur is voor alle energiestromen. Het zou mooi zijn als de DESS in zijn planning bepaald wat de PV in een bepaald uur mag doen. Met mijn (helaas) Enphase installatie is de nu uitgebrachte dynamische tarieven functionaliteit ook gebaseerd op 0 op de meter met hun meetspoelen. Dit gaat dus nooit werken als ik er een ander merk accu bij zou kopen.

  • @Mister_Baldy
    @Mister_Baldy29 күн бұрын

    Is het niet zo dat je pas bij ca -13 cent pas moet terug regelen ivm salderings regeling ? Je krijgt nl bij terug leven nl dat terug als je bij -1 al stopt met terug leveren en je uit het net intrekt dan ben je duurder uit, haal je niks uit het net maar uit batterij dan heb je dit probleem niet. Zelf zet ik pas bij negatieve prijs van -13 cent de terug regeling in werking

  • @HHalewijn
    @HHalewijn29 күн бұрын

    Het hangt af van of je jaarlijks meer teruglevert dan inkoopt. .

  • @edwardvanhazendonk
    @edwardvanhazendonk29 күн бұрын

    Dank voor het delen. Even een heads-up, bij mij laat YT geen filmpjes in het abo overzicht zien. Daar staat bezoek kanaal. Net of YY noet wil dat we de filmpjes zien. Interessante filmpjes over DESS, ik probeer mijn hoofd er ook nog omheen te krijgen, nu pas 1 week de Victron actief en ik zie heel vaak het ESS met een foutmelding: Gateway: Dynamic ESS error code: ESS functionality not available. MP 2 met 510, MK3 met updates, laatste Venus OS large op RPi. Weinig over te vinden.

  • @pjoi6526
    @pjoi652629 күн бұрын

    bijzonder gedrag wel zo. Dynamic ESS van Victron is op zich redelijk goed om mee te beginnen maar heeft wat mij betreft toch net te weinig tweak mogelijkheden om echt goed te werken. Van wat ik zo kan zien kan het wellicht helpen om de optie 'don't feed in excess AC-coupled PV' uit te laten zolang de SOC van de accu geen 100% is. Dan kan er eventueel wel teruggeleverd worden bij negatieve prijzen maar zolang je laadvermogen hoger is dan je PV vermogen dan heb je daar weinig last van. Of stelt die ESS van Victron dat zelf in (don't feed in excess PV) want dan is dat gewoon niet goed.

  • @HHalewijn
    @HHalewijn29 күн бұрын

    Goeie suggestie! DESS stelt die variabele in, maar die kan wel overruled worden via Nodered.

  • @zazusy1
    @zazusy129 күн бұрын

    Zo te zien regelen beide installaties op hetzelfde setpoint (0 op de meter). De gene met de snelste regeling zal dit winnen. Je kunt dit oplossen door de pv installatie op 0 watt te laten regelen en de ess bijvoorbeeld op 200 watt (opname uit het net). De pv zal nu die 0 watt proberen te houden en de ess zal pas bij springen wanneer er 200 watt verbruikt wordt. Een nadeel is wel dat er altijd 200watt uit het net gevraagd wordt als alleen de batterijen actief zijn. Om dit volledig op te lossen zullen de regelingen van beide installaties gekoppeld moeten worden (mogelijk via modbus?).

  • @HHalewijn
    @HHalewijn29 күн бұрын

    Heb geprobeerd met setpoint maar geeft niet het resultaat dat ik wil. En moet wat meer slimmigheid aan te pas komen.

  • @zazusy1
    @zazusy129 күн бұрын

    @@HHalewijn mijn redenatie is inderdaad niet correct. Ik ga er in mijn redenatie vanuit dat de pv altijd als eerste begint met teruglevering en er altijd voor zorgt dat er minder dan 200w opgenomen zal worden. Je zal het ess moeten vertellen wanneer de pv installatie op zijn max zit en dan pas laten bij schakelen. En ook laten afbouwen wanneer de pv niet meer op z'n max zit. Het is ingewikkelder dan ik aanvankelijk had gedacht. En ook niet zo simpel te omschrijven. Wel een leuke puzzel overigens 😁 het doet me een beetje denken aan power management systemen aan boord van schepen (waar ik ervaring mee heb, denk aan het synchroniseren van generatoren).

  • @mischadebrouwer9855
    @mischadebrouwer9855Ай бұрын

    Dit lijkt heel erg op hoe ik thuis heb gestuurd sinds afgelopen donderdag: je hebt een paar uren die zwaar negatief zijn, en alleen in die uren moet je laden van de straat, dat kan betekenen dat je in grote stukken nul-tarief uren de batterij moet ontladen naar je auto en je huis omdat je "plek moet maken" voor de negatieve uren. Volgens mij werkt die automatisering van jou dus uitstekend.

  • @HHalewijn
    @HHalewijnАй бұрын

    Mmmmm, ik zie toch een kleine verbetering maar ben nog een beetje zoekende hoe ik dit oplos.

  • @diatonicdelirium1743
    @diatonicdelirium1743Ай бұрын

    De vraag is natuurlijk nog complexer: mag je autolader zichzelf terugschroeven als er te weinig zonne-energie geleverd wordt, wat is het minimale niveau dat je voor je accu's wil houden. Lijkt me lastig dit totaal te automatiseren omdat je zelf niet in zijn algemeenheid alles van te voren weet. Ga je nog weg met de auto vandaag? Is 60% opgeladen ook voldoende? Accu nu volladen of verwacht je morgen juist veel zonne-overschot?

  • @HHalewijn
    @HHalewijnАй бұрын

    Jaja, leuke materie om over na te denken. Dit is echt iets waar een EMS over zou moeten nadenken en helpen.

  • @diatonicdelirium1743
    @diatonicdelirium1743Ай бұрын

    @@HHalewijn Vooral het vooruitkijken op weersvoorspelling en day-ahead markt om accu en zon te balanceren en een UI om gemakkelijk te kunnen aangeven dat om 5 uur vanmiddag de auto toch echt 150km moet kunnen rijden!

  • @HHalewijn
    @HHalewijnАй бұрын

    @@diatonicdelirium1743 precies

  • @jochem86
    @jochem86Ай бұрын

    Hey Harold, wij hebben thuis nu een Afore omvormer met een 15 KW batt. sinds gisteren werkende met zonnepanelen (batt en omvormer hadden we al een week). Afore werkt wat anders dan solaredge en victron maar doet hetzelfde. Voor alsnog geen dynamic ESS aanwezig maar is in ontwikkeling. Voor nu heb ik ingesteld dat hij 0W geeft aan de grid en zal altijd de batt. vullen van de PV en eigen verbruik. Self-use mode, werkt tot nu toe erg mooi. uiteraard word de winter interessant om te zien wat het dan doet.

  • @rene318
    @rene318Ай бұрын

    Super gaaf! Dank je wel KZread algoritme. Heb al veel warmtepompen en zonneboilers geïnstalleerd maar ben nog niet aan zo'n uitgebreid besturings mechanisme toegekomen. Dank u!

  • @CaptainEvillian
    @CaptainEvillianАй бұрын

    Mooi verhaal maar wat heeft dit voor zin? Mijn rekening is hooguit 1300 euro per jaar en dat met een computer die de hele dag draait en een airco. Waarom zou je zoveel moeite doen om 1300 euro te besparen terwijl er makkelijkere manieren zijn om 1300 euro per jaar te verdienen met minder moeite. Investeren in andere dingen levert veel meer op dan dit.

  • @LuciaGomez-yb3om
    @LuciaGomez-yb3omАй бұрын

    Leerzame video weer!

  • @samwuijster7150
    @samwuijster7150Ай бұрын

    Dag harold. Ik heb sinds een week of 3 de charger NS hangen. Heb jij een manier om zakelijk en privé laden gescheiden te houden?

  • @HHalewijn
    @HHalewijnАй бұрын

    Nee, dat gaat helaas niet met de standaard EVCS

  • @RonaldTermaat
    @RonaldTermaatАй бұрын

    Dank weer voor het delen van deze interessante informatie. Interessant dat je 2 cent aftrekt van de terugleverprijs. Ik heb daar veel mee geëxperimenteerd maar krijg het niet voor elkaar om alleen wanneer er 'genoeg' verdient wordt te laten handelen. Maar met die 2 cent er af besluit het systeem ook om minder te laden van de PV en dit eerder te verkopen. Het doel lijkt te zijn dat alle energie die in het systeem zit verkocht wordt en je altijd op je minimum SOC uitkomt. Door de inkoopprijs hoger te maken, of de verkoopprijs lager, wordt er eerder PV stroom verkocht omdat het toch niet interessant is om dat later te verkopen vanwege de lage prijs. Althans, daar lijkt het op.... Ik ga die 2 cent er nu ook weer bij zetten en monitoren. Met de Green mode kom ik tot dezelfde conclusie als in je video. Veel energie wordt verkocht voor een lage prijs. Dit is niet achteraf, maar vooraf zo gepland. Dat kan best slimmer. Ben benieuwd naar wat er uit je bespreeklijstje komt. Het handelen op de onbalansmarkt levert ca 3x meer op dat het handelen dat we nu doen. Dus is toch wel interessant. Maar dit zal den wel via een Balancing Service Provider moeten.

  • @marceldehaan1652
    @marceldehaan1652Ай бұрын

    mooie video. duidelijk verhaal. Ik denk dat je 1 ding vergeten ben, in deze. Jij hebt best een grote accucapaciteit. Dit werkt zeker in Trade-mode zeker door. Zelf zou ik nog graag een combi instellen. Iets meer traden met accucapaciteit welke meer is dan het huis-gebruik.

  • @HHalewijn
    @HHalewijnАй бұрын

    Met een accu van 5 of 10 kWh kun je nauwelijks handelen. Dan heb je het misschien over 1 of 2 kWh die je over hebt.

  • @marceldehaan1652
    @marceldehaan1652Ай бұрын

    @@HHalewijn zelf heb ik 30kwh. Ben er van overtuigd dat als je nog meer hebt staan de opbrengsten sterk oplopen. En dat betekent dan dat het verschil kleiner zal zijn tussen Green-mode en Trading

  • @StudioBrooklynVDPP
    @StudioBrooklynVDPPАй бұрын

    Moet bij de berekening van prijs per maan ook de "kostprijs" van de cycels niet mee genomen worden? In de Trade-mode maak die meer cycels dus verbruik je de batterij sneller. Of is dit verwaarloosbaar?

  • @HHalewijn
    @HHalewijnАй бұрын

    Nee, dat zit in de batterij kosten verwerkt

  • @Johan-gf5fh
    @Johan-gf5fhАй бұрын

    Hoi Harold, weer mooi uitgelicht, Draai zelf nu een tijdje in greenmode, maar wat mij opvalt, en nog niet goed werkt bij mij is dat als de voorspellingen schrijven dat vanuit accu naar net geleverd moet worden, dit niet gebeurd. Dus de voorspellingen zijn goed, maar het systeem doet gewoon niet wat het voorspeld. S'morgens doet hij het meestal wel, maar in de avond niet, of te laat. Heb jij die dingen ook gezien misschien? Ben benieuwd naar je bevindingen in de winter maanden. Top 👍 Johan.

  • @HHalewijn
    @HHalewijnАй бұрын

    Niet exact wat jij beschrijft maar er zijn uiteraard wel momenten waarop in de dag het systeem iets voor de avond voorspeld maar als de tarieven rond 15:00 bekend zijn voor de volgende dag, kunnen de planningen aangepast worden. Dat zie je vooral van zondag op maandag.

  • @Johan-gf5fh
    @Johan-gf5fhАй бұрын

    @@HHalewijn Zoals vandaag, hij start een uur te laat, en levert maar een beetje terug. Voorspeld terug levering voor dit uur = 2,7 kw. maar hij is er alweer mee gestopt. terug geleverd 0,35 kw. Snap er niets meer van. De voorspellingen zijn correct. Maar ergens komt er denk ik een signaal niet helemaal door.

  • @HHalewijn
    @HHalewijnАй бұрын

    @@Johan-gf5fh kijk ook of de vermogens ed goed staan. Verkeerde waardes leiden tot verkeerde voorspellingen

  • @mcstream
    @mcstreamАй бұрын

    De prijs formule die je laat zien lijkt mij niet juist, er staat 2x +. De verkoop prijs zou toch niet (P+0.01653) moeten zijn maar (P-0.01653), even afgezien van de 2ct die je erbij zet. Zonneplan rekent de 16,53ct (exclbtw) kosten toch altijd, bij leveren als terugleveren. (ik reken zelf met inkoop P+0,02 en P-0,02 voor verkoop, want ik lever meer terug dan verbruik op jaarbasis, maar de BTW gaat vlg mij gewoon door, die moet ik als prive persoon niet weglaten zoals jij dat doet. Zonneplan rekent (mij) 2ct incl btw per kwh aan kosten)

  • @HHalewijn
    @HHalewijnАй бұрын

    Ja! Scherp Dank je wel. Waarschijnlijk over het hoofd gezien na fout intypen. Gelukkig heeft die +4 de -prijs ZP gecorrigeerd

  • @ren7sp25
    @ren7sp25Ай бұрын

    Super interessant. Komt ook een thuisbatterij aan binnenkort en vroeg me deze vergelijking al af. In SolarEdge wordt er gevraagd naar aanvullende kosten per kWh. Heb je ergens een uitleg over wat daar allemaal in moet worden opgenomen? Komt die formule voor dynamisch tarief daar ook ergens voor?

  • @HHalewijn
    @HHalewijnАй бұрын

    Nee. Solaredge is een beetje onduidelijk over de formule. Ik heb een bedrag van -0,02 opgenomen maar mij viel op dat deze al vanaf -0,01 afschakelt.

  • @EnergieStroom
    @EnergieStroomАй бұрын

    Ongewenst switchen tussen Trade en Green-mode. Ik wil dat de accubank toch iets geladen word in de loop van de dag, in DESS trade-mode stuurt hij standaard de KW’s naar accu of grid dat is afhankelijk van de netprijs, in Greenmode heeft de Accubank prioriteit en zal de accubank geladen worden in de ochtend tot deze op gewenste niveau is. Ik heb een trucje gevonden om toch in trade-mode ook de accubank efficiënt te laden, ik schuif telkens de instelling van de battery SOC elke keer iets verder in stappen van 5% zodat ESS #1 zichtbaar is wat resulteert in dat de DC charger de MPPT charger de accubank met zijn opwek gaat laden. De aan de ac-in zijde aanwezige Goodwe inverters blijven netjes dump naar het Grid, omdat de netprijs op dat moment hoog is. Het zou mooi zijn om meer knoppen te krijgen voor dit soort instellingen, ik zie ook dat meer mensen hiermee worstelen.

  • @Reduce18
    @Reduce18Ай бұрын

    Wat super om weer te bekijken. Inmiddels na het zien van je video's nu zelf ook een 3 phase systeem geïnstalleerd met de ESS functie. Ben zeer benieuwd naar de EV Charger updates die gaan komen, dit kan indd nog een stuk slimmer.

  • @guussprokkereef8967
    @guussprokkereef8967Ай бұрын

    Interessante video,dank daarvoor. Zelf heb ik nog geen batterij, maar denk hier wel over na. Ik kan me voorstellen dat als je besluit om in de “green mode” te draaien, dit ook gevolgen heeft voor de keuze van de opslag capaciteit. Verhouding tussen opbrengst panelen en batterij etc. Zou je daar eens je gedachten over kunnen delen?

  • @HHalewijn
    @HHalewijnАй бұрын

    Er is een video gemaakt over de omvang vd batterij. Daarin zitten wat regeltjes die je kunt gebruiken. Ik denk dat het de video was Victron nader uitgelegd ofzo.

  • @SolAce-nw2hf
    @SolAce-nw2hfАй бұрын

    Leuk om te zien. Ik heb zelf aardig wat panelen over beide dakvlakken en vooral in de zomer veel over. met 4 kWh van het net halen ben ik er meestal wel. Nu heb ik alvast 2 HomeWizard thuisaccu's in de pre-order staan die niet aan de dynamische markt mee doen, maar all-in 1395 euro per 2,7 kWh module kosten. Is het mogelijk om iets vergelijkbaars neer te zetten met Victron dat ook mee doet op de dynamische markt met deze green mode (zelfbouw met een EEL battery box o.i.d.)? Of is dat echt totaal niet in de buurt van de 2790 euro incl. BTW die de HomeWizard oplossing mij gaat kosten? Het mag best wat meer kosten als de meerprijs zich later terug verdient. Ik vind het groene aspect het meest belangrijk, maar als ik mee kan helpen met de dagelijks duck curve opvangen met een deel van mijn dagelijkse 20 kWh overschot, dan is dat ook mooi.

  • @HHalewijn
    @HHalewijnАй бұрын

    Homewizard en Victron kun je niet op prijs vergelijken.

  • @SolAce-nw2hf
    @SolAce-nw2hfАй бұрын

    @@HHalewijn Je bedoelt dat ze ver uit elkaar liggen qua prijs? Of dat het functioneel zo'n groot verschil is dat vergelijken niet zinvol is? Ik wil namelijk best wat meer investeren. De grootste reden voor de HomeWizard is het formaat. Een Victron of ander alternatief zou wel kunnen, maar voor noodstroom is het niet nodig en als ik over de €5000 heen ga, dan wil ik wel weten dat het financieel een beetje klopt. Met de HomeWizard reken ik op kiet spelen binnen 15 jaar met de huidige stroomprijzen, salderingsregeling en terugleverkosten en korter als de salderingsregeling inderdaad sneuvelt per 2027. Maar het liefst ga ik iets moois bouwen als het prijsverschil onder de streep een beetje zinvol is. Gelukkig kan ik die HomeWizard accu's gewoon op marktplaats kwijt als de situatie verandert, maar als het nu al net zo voordelig is om zelf te bouwen dan cancel ik het gewoon.

  • @HHalewijn
    @HHalewijnАй бұрын

    @@SolAce-nw2hf vooral functioneel.

  • @SolAce-nw2hf
    @SolAce-nw2hfАй бұрын

    @@HHalewijnJa, die HomeWizard is een one trick pony. Maar voor de meeste wat kleinere woningen die puur de nacht, wolken en pieken op willen vangen lijkt het mij een mooie oplossing, zeker als je nu nog niet elekrisch kookt en de warmtepomp ook nog op de verlanglijst staat. Lekker door stapelen. Maar toch zou ik je mening willen horen over het doorpakken naar iets groters dan deze Lego/Duplo oplossing. Ga ik dat prijsverschil goed maken met een dynamisch contract, mijn 6600 Wp aan panelen en totaal geen mogelijkheid om ooit een EV laden (1 meter stoep)? Of wil je het liever in het midden laten gezien de onvoorspelbaarheid van onze politiek en energiesector? Of misschien wil je een video maken met jouw technische expertise, ook met andere merken all-in-one concepten er naast voor contrast. Zou leuk zijn.

  • @marceldehaan1652
    @marceldehaan1652Ай бұрын

    voor 2x die prijs kun je 3x de opsagcapaciteit hebben, incl omvormer. Go victron

  • @Hertech_Europe
    @Hertech_EuropeАй бұрын

    Wat wellicht nog interessant zou zijn, is de round-trip efficiëntie mee te laten spelen t.o.v. het verschil tussen goedkoopste aankoopmoment en duurste verkoopmoment. Als je de Victron constant op zijn maximale vermogen inzet dan is de efficiëntie erg laag tot wel 72%. Terwijl dit bij half vermogen of zelfs minder laden/ontladen wel kan oplopen tot boven de 90%. Iets om rekening mee te houden bij trade mode.

  • @HHalewijn
    @HHalewijnАй бұрын

    Volgens mij zit zoiets er al in (90%) maar ik ga dat nog eens navragen.