Zeynep Direk

Zeynep Direk

1998 yılında Memphis Üniversitesi’nden doktorasını almış, 2014 yılına kadar Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. 2014’ten beri Koç Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesidir. Derrida Critical Assessments (Routledge, 2001) ve A Companion to Derrida’nın (Blackwell, 2014) editörüdür. Başkalık Deneyimi (Yapı Kredi, 2005) adlı bir kitabı vardır. Feminizm, Kıta Avrupası Felsefesi, Siyaset Felsefesi ve Etik alanında Türkçe, İngilizce ve Fransızca çok sayıda makale yayımlamıştır. Irk Kavramını Kim Etti? (Metis, 2001), Sonsuza Tanıklık (Metis, 2003), Dünyanın Teni (Metis, 2003), Cinsiyetli Olmak (Yapı Kredi, 2004), Çağdaş Fransız Düşüncesi (Epos, 2004), Jean-Paul Sartre: Tarihin Sorumluluğunu Almak (Metis, 2010), Levinas Okumaları (Pinhan, 2011), Platon’un Eczanesi (Pinhan, 2011) gibi birçok Türkçe derleme kitabı yayıma hazırlamıştır. Zeynep Direk Cogito’nun yayın kurulu üyesidir. Simone Beauvoir, Levinas, Derrida, Merleau-Ponty, Bataille, Laca

Film ve Felsefe (Mank)

Film ve Felsefe (Mank)

Otomatik Portakal

Otomatik Portakal

Parazit

Parazit

Roma

Roma

Author Meets the Critics

Author Meets the Critics

Пікірлер

  • @thegeniusboy4705
    @thegeniusboy47052 ай бұрын

    "Anaerkil toplumlarda da erkekler iktidardaydı.. "

  • @animasyon3881
    @animasyon38813 ай бұрын

    Her halta karışmasalar olmaz.Bizim sırtımızdan maaş alıp takiple bilgi toplayarak bizim yaşam alanımızı küçültmeye çalışan psikolojik sosyolojik savaş veren kişiler iyi niyetli olabilirmi.Ailenizden biri yapsa bir hafta aynı evde dayanamayıp terk edersiniz.

  • @beyazmsgolge1747
    @beyazmsgolge174710 ай бұрын

    Zeynep Hanım'ın nadir rastlanan bir güzelliği var.

  • @eminebozkurt2306
    @eminebozkurt230611 ай бұрын

    Emeğinze sağlık 💕

  • @___Smyy___
    @___Smyy___11 ай бұрын

  • @___Smyy___
    @___Smyy___11 ай бұрын

  • @seydakoc920
    @seydakoc920 Жыл бұрын

    ❤🙏💐Çok güzel bir sunum teşekkürler

  • @ugurlinel
    @ugurlinel Жыл бұрын

    🎉

  • @cigdemyazc3362
    @cigdemyazc3362 Жыл бұрын

    Fenomenolojiyi çok açık ve güzel anlatan ve sevdiren bir video

  • @Alboa97
    @Alboa97 Жыл бұрын

    Hocam anlatım tarzınız harika

  • @janrobin5544
    @janrobin5544 Жыл бұрын

    Felsefe postcastlerini çoğu kişiden dinliyorum ama sesinizin felsefik anlatımlara uygun olduğunu düşünmüyorum, seslendirmeyi yaparken muhtemelen kulaklık ile kontrol ederek, onun etkisini duyarak yapıyorsunuz, bu yüzden sesinizi çok fazla hissederek kullandığınızı ve bu farkındalığın aşırı bir ego ve tatmin olma etkisini karşıya hissettirdiğini söyleyebilirim. Sesiniz, tekst okumalarıniz veya anlatiminiz çok fonotik ok ama uyku getiren, daha çok gece uyumadan dinlenebilecek bir ses gibi. Çok özür dilerim ama sesinize erotik bir efffekti bilinçli verdiğinizi düşünüyorum. Ancak bu tür felsefe ve edebiyat gibi konularda her türlü etkileyiciliğin doğru amaca hizmet etmediğini düşünüyorum. Konulara olan hakimiyetiniz ve onu anlatmaya dönük metodik tarzınız güzel ama ses tonunuzu kullanma tarzınız yanlış..

  • @eminebozkurt2306
    @eminebozkurt230611 ай бұрын

    Gerçekten anlamak mümkün değil o kadar güzel ifade ve ses tınısı muhteşem (hiç seksi değil) poroblem sizin (us) da 😌😌

  • @muratavc4925
    @muratavc4925 Жыл бұрын

    Mukemmel bir podcast

  • @fehmiozturk5811
    @fehmiozturk5811 Жыл бұрын

    Tek kelimeyle Berbad, bana Huserle baslama, fenomonoloji ne demek onunla basla..Konu E.Husser degil, fenomonoloji

  • @yazgulugunsur7932
    @yazgulugunsur7932 Жыл бұрын

    diyalektiğe siz nerden başladınız acep , diyalektik anlatılırken de kesin bana aristodan başlama falan dedniz heralde . havadan zembile kavramlar inmiyor hocam , felsefe din gibi müştülenen sözcükler silsilesi değildir.

  • @accipiter
    @accipiter Жыл бұрын

    Zeynep hanımın sesi dinlendiriyor

  • @filosofia_com_tr
    @filosofia_com_tr Жыл бұрын

    Öğretmenden bu kadar filozof olur. Hegel baştan sona safsatadır; Sartre daha da safsatadır. Ikisini toplasan bir phyron bile etmez. Marks dikkate alınabilir; nitekim yolculukta yol kenarındaki ağacı da bazen dikkate alırız.

  • @fatihturkmen4728
    @fatihturkmen47282 жыл бұрын

    Abla cok güzel anlatmışsında ses biyerde azalıyor ses biryerde cogalıyor düz ses seviyesinde degil..

  • @Mustafa-B.
    @Mustafa-B.2 жыл бұрын

    Cümle bitmeden kesiliyo ki yaa!!

  • @remzisolmaz3352
    @remzisolmaz33522 жыл бұрын

    Bulantı

  • @OlumsuzSozler1
    @OlumsuzSozler12 жыл бұрын

    Medeni olmanın ölçütlerine şunuda eklemek gerekiyor. İlkelikten kalan savaşma ve Canlıları yiyecek görmeyi aşma, Bir Silah gencin eline veriyorlar hiç tanımadığı birisini öldürmek üzere bu bir Cinayettir. Katil sadece öldüren değil, aynı zamanda öldürmeye azmettirenlerde katildirler. Silah satanlardan tut bununla birlikte ordular kurmakda öyle Hala aşılamayan iki durum var Öldürmeye dönük yaşamak. Cinayet işleyerek yaşamak. Canlıların yaşam hakkından söz ediyoruz ama Bir yadanda öldürmeye salık veriyor olmak kadar çelişkili bir durum olamaz. Bana göre Savaş cinayettir. hayvanları öldürmekte öyle!

  • @demirceyhan3019
    @demirceyhan30193 жыл бұрын

    Tekrar dinleyeceğim

  • @ummugulsumacar7034
    @ummugulsumacar70343 жыл бұрын

    Çok güzel anlatmışsınız emeğinize saglik

  • @azizkagangunes3937
    @azizkagangunes39373 жыл бұрын

    Bu nasıl duru bir Türkçedir ve bu ne sade anlatımdır! Sağolunuz...

  • @baranviran303
    @baranviran3033 жыл бұрын

    Umarım yorumları okuyorsunuzdur. Sizin 4 yıl önce Itü Radyosunda Lacan üzerine yaptığınız program Spotify da Düşün Kahvesi adlı bir podcast yayımcısı tarafından nerdeyse aynı anlatım akışı, aynı episodlar, aynı örnekler ve hatta bir çok yerde aynı sözcükler kullanılmış. Yani eğer sizden habersiz ise bütünüyle bir intihal söz konusu. İsterseniz linkini de gönderebilirim size. Düşün Kahvesini yapan kişileri hiç tanımam o yüzden bu bildirimin nedeni kişisel bir şeyle ilgili değil. Serol Teber ve Şenol Aylanın sunduğu Açık Radyoda yayınlanmış olan Didik Didik Freud programını spotify da takip ettikten sonra Lacan ile ilgili benzer podcastler var mı diye bakınırken. Düşün Kahvesinin yaptıģı podcast karşıma çıktı. Anlatıcının sunum tarzını beğenmedim ve youtube da gezinirken Pandora Felsefe youtube kanalında sizin programınıza denk geldim. Sizin yayınınızı izlediğimde aynı şarkıyı ikinci kez dinler gibi oldum. Yotube yayın tarihinize ve anlatım biçiminize baktığımda orjinal olan sizin program olduğunu farkettim. Bu nedenle eğer izin vermemişseniz bu hırsızlıģı erdemli bir insan olarak size bildirmek zorundaydım.

  • @subutaykirkpinar
    @subutaykirkpinar3 жыл бұрын

    Deconstruction sanatçılar tarafından anlaşılamamıştır. Sanat eseri anlamsız da olabilir demek gibi bir şey olarak gelmiştir onlara bu düşünce. Yapıyı sökmek onu sökülmüş haliyle ortada bırakmak değildir. Pulp Fiction buna iyi bir örnek olabilir.

  • @orhanaknc1309
    @orhanaknc13093 жыл бұрын

    Öğretmenim iyi ki varsınız

  • @Dave.Mustaine.Is.Genius
    @Dave.Mustaine.Is.Genius2 жыл бұрын

    Ortaokul veya liseden mi öğretmeninizdi?

  • @aysenurbak8479
    @aysenurbak84793 жыл бұрын

    6.25 de bir kesinti var sanırım hocam

  • @subutaykirkpinar
    @subutaykirkpinar3 жыл бұрын

    Tarihin sonu bilinmeden tam olarak insanların tümünün tesadüfsellik ve zaman içinde tamamlanamayışını tarih diye adlandırmak doğru mudur? Tarihin sonunun olmadığı söylenerek böyle bir tarih tanımı yapılsa bile, yine de bu, bence topu duvarın arkasına kaçmış bir çocuğun durumu gibi çaresiz bir çırpınıştır.

  • @subutaykirkpinar
    @subutaykirkpinar3 жыл бұрын

    Liked. Marx'ı çokça düşündüren Hegel'in efendi-köle diyalektiğini Sartre'ın Varlık ve Hiçlik'te incelemesine vurgu yaparak anlatmanız çok iyi olmuş. Cidden çok kısa sürede anlatılabilecek çoğu önemli yeri anlatmışsınız. :)))

  • @kurekoperatoru2893
    @kurekoperatoru28933 жыл бұрын

    onur beyin sesi hiç anlaşılmıyor çok kısık

  • @murathenogludusyeri4373
    @murathenogludusyeri43733 жыл бұрын

    Muhteşemsiniz hocam, lütfen içeriklere devam edelim

  • @haticeucar8928
    @haticeucar89283 жыл бұрын

    Muhteşem

  • @mvzulal89
    @mvzulal893 жыл бұрын

    Çok güzel; bu analizleri sürdürmeniz dileğimle🙏🏻🙏🏻🙏🏻👑👑

  • @TheBety0
    @TheBety03 жыл бұрын

    Ben beğendim açıkçası, Leyla tiplemesi, ne acıdır ki Lilith gibi özgür bir kadının soyundan gelen günümüz modern kadının içine düştüğü sistemsel kafesi gözler önüne seriyor, Ezel Akay kimse bu filmde Leyla gibi olmak istemez diyor, istemezler belki, ama çoğu kadın ne yazık ki öyle. Erkeklerin konfor alanını bilerek isteyerek onu elde tutmak gayesiyle genişletiyor ama yine de başka kadınlara kaymasını engelleyeniyorlar. Erkek ulsşımax elde edilemez haz nesnesini ele geçirmek için çaba sarfeden bir avcı konumunda hep. Zeynep hocam feminist açıdan doğru yorumluyor fakat sistemin açmazı bu, neye karşı çıkarsan ister istemez paradoks al yapıdan dolayı onu çoğaltıyorsun, bu simgesel ya da temsili sistemden kurtuluş dil ve sembollerden kurtulmak ile olanaklı, ya da olanaksız görünüyor şimdilik. En sondaki kafın kadının kurdu değildir mesajı da güzeldi fakat çok didaktik oluşu filmin o ana gelene dek olan kısmıyla kopuktu, bu da belki erkekler ortamdan yok olunca kadınlar arası ilişkiyi gösterme bakımından değerlendirilebilir.

  • @hamlettiradi
    @hamlettiradi3 жыл бұрын

    Şu söyleşide olmak vardı 🙃

  • @asqearr4048
    @asqearr40483 жыл бұрын

    Nasrettin hoca fıkraları gibiydi. Düşündürürken güldürdü. 🙂 keyifle izledim.

  • @suhedadogan5457
    @suhedadogan54573 жыл бұрын

    İzlediğimde hissetiğim, eleştirdiğim şeyleri ifade etmişsiniz hocam. Çok fazla sallamamışım yani:)Leyla'nin o ölümsüz hissiz ve analik rolü. sonra filmin sistemsel vurguya dayanmayan erkek eleştirisi hali. Ağzınıza sağlık. Zaten derdimiz, olani yokmuş gibi göstermek değil Olanın ayni zamanda eleştirisini sunmak...

  • @philosophiaebru
    @philosophiaebru3 жыл бұрын

    Filmi izlemedim, ama Zeynep Hocanın bu felsefi eleştirisi, diğer felsefe konuşmaları gibi doyumsuz olmuş. Hem filozof kişiliğinizden hem de insani kişiliğinden dolayı bizler için çok önemli bir örneksiniz hocam. Teşekkür ederiz...

  • @HakanKL
    @HakanKL3 жыл бұрын

    "Ben bu şekilde düşündüm, bu bir sanat eseri" gibi şeyler gerekçe olmaz. Ezel Akay hiçbir eleştiriyi almamış maalesef. Başta kafasındaki yansıtamamış diye düşünürken, şimdi kafasındaki düşüncelerin de pek net olmadığını düşündürmeye başladı. Bir çıkış yolu için en son kafasındaki feminizmi erkek "nefretine" kadar getirdi.

  • @Filozof2022
    @Filozof20223 жыл бұрын

    Bu flim eleştrisinden sonra hemen izlemek adına içimde bir istek uyandı. Fragmanın tom ve jerry havasından sonra bu eleştri daha ilginç geldi. :)

  • @SerkanEsen77
    @SerkanEsen773 жыл бұрын

    Ezel Akay'ın sesinin gitmediği anlarda da siz konuşturmamışsınız maalesef.

  • @Seyda1864
    @Seyda18643 жыл бұрын

    Muhtesem. Cok tesekkurler.

  • @hilalakcan8205
    @hilalakcan82053 жыл бұрын

    Aylime canımmm

  • @gurkanyank1607
    @gurkanyank16073 жыл бұрын

    42.30 hocam bu başa dönme durumunu lacancı tarzda okumak mümkün mü imgesel, simgesel, reel in yinelenmesi gibi ? Hapishanin disipline etmesi ve biriktirme edinme yerine harcama savurma yorumları çok yerinde tespitler teşekkür ederim

  • @azizdemir3193
    @azizdemir31933 жыл бұрын

    Sizin anlatımınızı dinlemek çok sevinç verici Teşekkürler

  • @canpirtici7658
    @canpirtici76584 жыл бұрын

    Hocam size nasıl ulaşabilirim acaba? Yüksek lisans tez önerisi (proposal) yazıyorum da Japonya MEXT bursları için. Çağdaş Japon Felsefesi (Kyoto Ekolü) ve Kıta Felsefesi Karşılaştırmalı felsefe üzerine literatür tarması yapıyorum bir kaç soru sormak istiyorum e mail yoluyla filan eğer ki mümkünse. iyi günler dilerim.

  • @NatiqAdilov
    @NatiqAdilov4 жыл бұрын

    Dəyərli ziyalılarımıza təşəkkür edirəm. Maraqlı söhbət, müzakirə idi.

  • @azizdemir3193
    @azizdemir31934 жыл бұрын

    Zeynep hocanın sesi tam bir meditasyon etkisi yapıyor

  • @serapsahin7659
    @serapsahin76594 жыл бұрын

    Teşekkür ederim ,bu güzel bilgiler için . Öğrencinizin yorumları da çok özgün ve güzeldi , daha çok konuşmasını isterdim .

  • @gurkanyank1607
    @gurkanyank16074 жыл бұрын

    Başkasının bakışının nesnesi ,(insanlar birbirlerinin hapishanesi) çok teşekkürler :)

  • @gozdeaktekin2654
    @gozdeaktekin26544 жыл бұрын

    Hocam çok güzel anlatmışsınız. Teşekkür ederiz ♥️