زندگینامه فیض محمد کاتب هزاره؛ بیهقی زمانه.

-----------
profile.php?...
----------------
توضیحات:
ملا فیض محمد کاتب از چهره های فرهنگی کشور افغانستان است که دوران کودکی اش در زمان حکومت امیرعبدالرحمن خان سپری شد. او در سال ۱۲۷۹ هجری در روستای زردسنگ ولسوالی قره باغ ولایت غزنی دیده به جهان گشود.
گفته می شود در زمانی که وی ۱۸ سال سن داشت شاهد جنگ های سخت مذهبی در قره باغ بود. او پسر وکیل سعید محمد از شاخه شاه طایفه محمد خواجه می باشد.
به گزاش خبرگزاری آوا، سعید محمد؛ پدر کاتب در سال ۱۳۱۱ هجری به همراه چند تن از اهالی محل به جرم فعالیت های سیاسی دستگیر شدند. در حکومت عبدالرحمن، صحبت از دولت و سیاست های آن حتی به صورت خصوصی نیز ممنوع بود و نوعی فضای خفقان آور و استبدادی بر کشور حاکم بود.
در زمینه تحصیلات رسمی ملا فیض محمد کاتب، اطلاع دقیقی در دست نیست و به گفته شماری از تاریخ پژوهان، خود او نیز در این زمینه اشاره ای نکرده است؛ اما آنچه از لابلای آثار به جا مانده از وی و اسناد دیگر به دست می آید، کاتب بعد از تحصیلات مقدماتی در زادگاهش روانه نجف اشرف شد و مدتی در آنجا به تحصیل علوم دینی و حوزوی پرداخت. سپس به شهر لاهور؛ از توابع پاکستان امروزی که در آن زمان بخشی از هند محسوب می شد برای ادامه تحصیل رفت. بعد از آن راهی کابل شده و مدتی نیز در آنجا مشغول کسب علم و دانش بوده است.
به گفته کاظم یزدانی؛ پژوهشگر مسایل تاریخی، وی بیشتر به خاطر استعداد طبیعی اش کسب دانش کرده و گفته می شود کاتب بیشتر مطالعه می کرده، به همین جهت از اساتید وی نامی برده نشده است. خود او اما تنها از یک تن از اساتید خویش به احترام یاد می کند که او فردی به نام مولوی محمد سرورخان اسحاق زی؛ از علمای اهل سنت می باشد که کاتب تحریر اقلیدس و خلاصه الحساب را نزد وی فراگرفته است.
او همچنین مدتی در قندهار نزد ایشان تحصیل کرده است. کاتب در علوم حکمت، کلام، تاریخ، ادبیات عرب، فقه، اصول، منطق، هیات و نجوم وارد بوده و با زبان هایی چون فارسی، پشتو و عربی نیز آشنایی کامل داشته است.
وی از پرکارترین نویسندگان دوران معاصر محسوب می شود که به پدر تاریخ افغانستان ملقب بوده است. به همین جهت امیرحبیب الله خان از وی خواست؛ تا کتاب "تاریخ نوین افغانستان" را از عصر به قدرت رسیدن سلسله سدوزایی ها تا دوران حکومت خودش به رشته تحریر درآورد. برای این منظور، تمام آرشیو دولتی، اسناد و مدارک دست اول، نامه ها و فرمان ها، گزارش های روزمره از جبهات جنگ و سایر گزارشات مملکتی که در ارگ شاهی موجود بود را در اختیار کاتب قرار داد و از وی خواست؛ تا قبل از چاپ، کتاب را در اختیار امیر و چند تن از شخصیت های صاحب نظر قرار دهد. از آن پس، کاتب شروع به نوشتن کتاب کرد که نام کتاب را "تحفه الحبیب" گذاشت؛ اما از آنجا که مطالب آن، طبق میل امیر نبود، کتاب هیچوقت چاپ نشد و جلد اول و دوم آن در کتابخانه نسخ خطی وزارت اطلاعات و فرهنگ در کابل نگهداری می شود و بر روی برخی از سطور و صفحات آن، خطوط سرخی وجود دارد که توسط امیر حبیب الله خان کشیده شده است.
گفته می شود یک نسخه از جلد دوم این کتاب با خط نستعلق خود کاتب در ۸۷۴ صفحه با حواشی امیر حبیب الله خان و سردار محمدیوسف خان در موزیم ملی پاکستان در کراچی نگهداری می شود. جلد ۳ تحفه الحبیب در نزد نوه کاتب محفوظ بوده که محمدعلی فرزند کاتب در سال ۱۳۸۵ ش آن را به آرشیو ملی سپرد.
گفته می شود اثر دیگر وی در ۵ جلد به نام سراج التواریخ بوده که آنهم در دوره امیرحبیب الله و تحت نظارت وی نوشته شده است که ۳ جلد آن امکان چاپ پیدا کرد و از انتشار دو جلد دیگر آن جلوگیری شد.
کاتب فعالیت های سیاسی نیز داشته که در سال ۱۳۰۱ ش به عنوان نماینده مردم در لوی جرگه پغمان رفته و در آن قانون اساسی افغانستان که قبلا تدوین شده بود توسط نمایندگان مردم تصویب شد.
ملا فیض محمد کاتب نه تنها در میان دانشمندان داخلی، چهره شناخته شده ای بود؛ بلکه در میان نویسندگان غربی نیز از جایگاه خوبی برخوردار بود. دکتور رابرت مک چینزنی؛ استاد دانشگاه نیویارک از سال ۱۹۸۳ به مدت چندسال مشغول ترجمه، شرح و تعلیق نویسی جلد سوم سراج التواریخ بوده و آن را به چاپ رسانده است. همچنین سیمیونوف؛ خاورشناس روس جلدهای ۱ و ۲ سراج التواریخ را شرح و ترجمه کرده است.
کاتب به علت نافرمانی از حکومت وقت، مورد بدبینی حبیب الله سقاوی قرار گرفت و امیر برادرش حمیدالله را برای سرزنش آنها به منطقه چنداول فرستاد. وی کاتب و چند تن دیگر را مورد ضرب و شتم قرار داد که در آن وقت کاتب در سن ۷۰ سالگی قرار داشت و وضعیت جسمانی مناسبی نداشت. او برای تداوی به ایران رفت؛ اما نتیجه بخش نبود و سرانجام در ۱۶ شعبان ۱۳۴۹ ق برابر با ۱۶ جدی ۱۳۰۹ ش چشم از جهان فروبست.
در این ویدیو، به پاس ارج‌گذاری نگاهی کوتاه به زندگی ارزشمند این مؤرخ و دانشمند کشور انداخته ایم‌.
---------------------
#کاتب #فیض‌محمد_کاتب #تاریخ #افغانستان #kateb #Kateb_podcast #ایران #iran #tajikistan #زندگینامه #مورخ #history #تاجک #هزاره #پشتون

Пікірлер: 40

  • @Nikzad.
    @Nikzad.5 ай бұрын

    یاد آن بزرگمرد تاریخ پدر هوشمند و دردانه تاریخ شاد جنت فردوس نصیبش الهی... ❤

  • @KatebPodcast

    @KatebPodcast

    5 ай бұрын

    یادش گرامی و جاوید باد.

  • @sayedamirwaiz290
    @sayedamirwaiz29028 күн бұрын

    پرگرام تان را ادامه بدهید عالی است

  • @ziashamas9768
    @ziashamas976811 ай бұрын

    روحش شاد باد یادش گرامی نویسنده و شاعز های فارسی زبان هیچ وقت از تاریخ حذف نمیشوند .

  • @KatebPodcast

    @KatebPodcast

    11 ай бұрын

    یادش گرامی!

  • @Budafact
    @Budafact11 ай бұрын

    یاد کاتب گرامی و جاوید باد.❤

  • @KatebPodcast

    @KatebPodcast

    11 ай бұрын

    یادش گرامی

  • @ismailfarhang01
    @ismailfarhang013 ай бұрын

    پدر تاریخ افغانستان که در شرایط بسا سخت هیچ گونه تعصب قایل نشد و دانشمندانه و بی طرفانه تاریخ را نوشت. او بزرگترین سرمایه معنوی افغانستان خصوصا مردم هزاره هست.

  • @KatebPodcast

    @KatebPodcast

    3 ай бұрын

    یادش گرامی و جاوید باد.

  • @nabirahimpour5960
    @nabirahimpour596011 ай бұрын

    Good luck 🤞

  • @KatebPodcast

    @KatebPodcast

    11 ай бұрын

    Thanks 🙏

  • @nazarmawj338
    @nazarmawj33810 ай бұрын

    لطفن! سراج التواریخ را پادکست کنید.

  • @KatebPodcast

    @KatebPodcast

    9 ай бұрын

    درود، بخشید که خیلی دیر پاسخ می‌دهم. اگر منظورت پادکست کردن کل محتویات «سراج التواریخ» است- چنین چیزی خیلی ناممکن و حتا بیهوده به نظر می‌رسد؛ ولی حتمن بخش‌های از آنرا که به تاریخ هزاره‌ها، و یا موضوعات مهم دیگر اشاره می‌کند- پادکست می کنیم.

  • @monji1658
    @monji165811 ай бұрын

    روحش شاد يادش گرامی راهش پر ره رو باد

  • @KatebPodcast

    @KatebPodcast

    11 ай бұрын

    یادش گرامی

  • @mohammadullahbabai7999
    @mohammadullahbabai799910 ай бұрын

    دشاغلی استاد فیض محمد خان کاتب ستاینه کوم❤🎉

  • @KatebPodcast

    @KatebPodcast

    10 ай бұрын

    ❤️

  • @masternajafi
    @masternajafi10 ай бұрын

    ❤❤❤

  • @KatebPodcast

    @KatebPodcast

    9 ай бұрын

  • @user-yy1ko8ow9k

    @user-yy1ko8ow9k

    7 ай бұрын

    مردم افغانستان از زنان ومردان وبه خصوص اقوام تحت تبعیض وستم باید بدانند واگاه باشند که تا خود آنها برای آزادی خود وبرای تامین عدالت وگرفتن حقوق سیاسی اجتماعی ومدنی خود ودفع ظلم وستم وتبعیض از خود قیام نکنند وحاضر به دادن قربانی وفداکاری نشوند وحاکمیت استبدادی وتک جنسیتی وتک حزبی وتک قومی را با چالش جدی و واقعی روبرو نکنند هیچ کشوری چه همسایه ها وچه غیر همسایه ها از آنها حمایت و طرفداری نخواهند کرد چون برای کشور های خارجی علی رغم شعار های ظاهری که می‌دهند آن چه که در حقیقت ودر پشت پرده مهم است منافع شان هست هر کسی که بتواند منافع آنها را تامین کند چه مثلا طالبان باشد وچه هر گروه دیگری از همان گروه حمایت می کنند وکوشش می کنند که با همان حاکمیت ویا همان گروه تعامل وداد وستد داشته باشند این که چه کسی وچه گروهی در افغانستان حاکم است ویا این مثلا بر سر تاجیک ویا هزاره ویا ازبیک ویا زنان چه می اید وچه می گذرد ویا حق آنها در نظر گرفته میشود ویا نمی شود ویا اینکه هر ظلم وستم وکشتار بر انها رو داشته می شود این اصلا برای آنها مهم نیست مگر اینکه اقدامات عملی مردم افغانستان را بر ضد حاکمیت استبدادی وتک قومی وتک جنسیتی وتک حزبی وانحصار طلب ببینند و مردم کنترول این حاکمیت را به طور واقعی وجدی به چالش بکشند وهیچ کشوری حاضر نیست که برای آزادی وتامین حقوق مردمان دیگر هزینه بدهد مگر اینکه حد اقل تا حدودی به کامیابی وموفقیت آنها ونتیجه حمایت خود باور داشته باشد

  • @user-ti6rs2xp6d
    @user-ti6rs2xp6d10 ай бұрын

    روحش اش شاد

  • @KatebPodcast

    @KatebPodcast

    9 ай бұрын

    یادش گرامی و جاودان باد!

  • @nazarmawj338
    @nazarmawj33810 ай бұрын

    درود!

  • @KatebPodcast

    @KatebPodcast

    9 ай бұрын

    سلامت باشید!

  • @abduljanbasherdost4373

    @abduljanbasherdost4373

    3 ай бұрын

    خدمت که سلطان علی کشتمند به قوم زحمتکش هزاره کرد بینظیر بود ولی کس از او نام نمیبرد

  • @abdhaigardez5680
    @abdhaigardez568010 ай бұрын

    در (نژادنامه ی افغان) از کاتب گرانمایه آمده که سه طایفه از هزاره در میان پشتونها هضم شده اند. آرزومندم برنامه ی درین راستا بسازید. ناگفته نماند خود عبد الحی حبیبی را از دید چهره شناسی نمیتوان یکی از آنان دانست؟ تندرست و کوشا باشید!

  • @KatebPodcast

    @KatebPodcast

    10 ай бұрын

    تشکر از حضور تان. از دید چهره شاید، ولی به لحاظ تبار قومی، حبیبی به قبیله کاکر پشتون پیوند داده شده. در آن مورد بخصوص، سعی می‌کنیم در آینده به آن بپردازیم. احتمالن اگر چنل مارا سبسکرایب نکردین، سبسکرایب کنید تا به محض آپلود ویدیو در دسترس شما قرار بگیرد! با تشکر

  • @FerozaWAFAMosavi
    @FerozaWAFAMosavi22 күн бұрын

    فیض محمد کاتب پنج جلد کتاب نوشت از ظلم های که بالای هزاره شده بود ولی سه جلد اصلی آن سوزانده شد😢

  • @KatebPodcast

    @KatebPodcast

    21 күн бұрын

    🙏

  • @user-eg9ur1tq4w
    @user-eg9ur1tq4w3 ай бұрын

    چرا هزاره ها بیچاره در افغانستان هستن کاش در یک کشور دنیا میبودن تا قدر و مهربانی می‌شد همراهی شان افسوس که درافغانستان همیشه زیر ظلم وستم

  • @mohammadullahbabai7999
    @mohammadullahbabai799910 ай бұрын

    🇦🇫📚👍🏻🪷

  • @adrianadrian6310
    @adrianadrian631011 ай бұрын

    گوینده محترم خوب سوانح فیض محمد را قرائت کردی اما چندین مرتبه کاتیب گفتی کاتیب درست نیست کاتب درست است همچنان ساکین درست نیست ساکن درست است

  • @shamsham6516
    @shamsham651611 ай бұрын

    خا چی دست آورد داشت چی کشفیات بجز شعرو داستان

  • @KatebPodcast

    @KatebPodcast

    11 ай бұрын

    هر چند که کاتب نه شاعر بود نه داستان نویس- بلکه تاریخ نگار بود. اما جالب اینست که در مملکت شیرآباد ما، شعر و یا داستان دستاورد تلقی نمی‌شود.

Келесі