İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi'nde Biyobankacılık Eğitimi düzenlendi

Ғылым және технология

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (IBG), 10-12 Haziran 2024 tarihleri arasında TRANSLACORE Biyobanka Eğitim Okulu’na (COST-TRANSLACORE Training School on Biobanking) sahipliği yaptı. Proje ortakları arasında kanserde translasyonel regülasyon çalışmaları için biyolojik materyallerin ve verilerin biyobankalanmasının önemi hakkında farkındalığı ve bilgi düzeyini artırmayı, bu alanda iş birliğine dayalı çok uluslu araştırmaları teşvik etmek amacıyla düzenlenen etkinlik, CA 21154-TRANSLACORE-COST projesi kapsamında desteklendi.
İngilizce olarak gerçekleştirilen üç günlük etkinlik, teorik ve pratik eğitimin kapsamlı bir karışımını sunacak şekilde yapılandırıldı. Kursiyerler; sunumlar, olgu çalışmaları, uzmanlarla interaktif panel tartışmaları ve uygulamalı eğitim oturumları dahil olmak üzere çeşitli etkinliklere katıldılar.
TRANSLACORE Biyobanka Eğitim Okulu; İBG Biyobanka Direktörü Prof. Dr. Neşe Atabey, Glasgow Üniversitesi, İskoçya Kanser Araştırma Enstitüsü Öğr. Üyesi Prof.Dr. John Le Quesne, BBMRI-ERIC Kalite Yönetimi Bölüm Başkanı Andrea Wutte, Queen Elizabeth Üniversitesi Hastanesi Glasgow Doku Araştırma Tesisi Müdürü Dr. Pamela McCall, Av. Ahmet Esad Berktaş, NHS Grampian Biorepository Biyomedikal Uzmanı Joan Wilson, Lyon Leon Berard Kanser Merkezi Innovative MODels Initiative (IMODI) Direktörü Dr. Séverine Tabone-Eglinger, Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Özkan Özdemir, İBG Biobanka Yöneticisi Dr. Sanem Tercan Avcı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi Ece Akhan Güzelcan ve İstanbul Üniversitesi Aziz Sancar Araştırma Merkezi Öğr. Üyesi Dr. Yücel Erbilgin eğitmenliğinde, Avrupa geneli farklı ülkelerden toplam 28 kursiyerin katılımıyla gerçekleşti.
Yeni nesil bilim insanlarının temel biyobankacılık becerileriyle donatılması hedefiyle oluşturulan eğitim programında katılımcılar, etkili kanser araştırmalarının çok önemli bir basamağı olan yüksek kaliteli insan biyolojik numunelerinin toplanması, işlenmesi ve saklanması hakkında bilgi sahibi oldular. Eğitim programı, bilgilendirilmiş onam prosedürleri, veri yönetimi, biyolojik numune toplama ve saklama teknikleri üzerine uygulamalı oturumlar yanı sıra uygulamalı oturumlar ile katılımcılara yeni beceriler kazandırdı.
Biyobankalardaki biyolojik örneklere ve ilişkili verilere erişim için gereken süreyi azaltarak, araştırmalarda verimliliği artıracak yöntemlere odaklanıldı. Etkinlikte ayrıca, biyobankacılıkta etik ve gizlilik, onam formunun önemi, biyobanka kalite standartları ve akreditasyon süreçleri konuları ele alınarak katılımcılar bu kritik alanlarda bilgilendirildiler. Katılımcıları, alanının önde gelen uzmanlarıyla bir araya getiren etkinlik, gelecekteki iş birliklerinin önünü de açtı. Uygulamalı oturumlar, katılımcıların işlerinde hemen uygulayabilecekleri pratik deneyim sağladı. 🌟🔬🌐

Пікірлер

    Келесі