Yunanistan Sınırı, Karaağaç, Terk Edilmiş Balon Hangarı | Edirne'de Bir Gün!

1960’larda İstanbul’dan Edirne’ye giden trenler Yunanistan topraklarından geçerek Edirne’ye ulaşıyordu. 1800’lerde inşa edilen Rumeli Demiryolu hattının büyük kısmı Osmanlı’nın dağılma sürecinde farklı ülkelerin sınırları içinde kalınca ortaya böyle ilginç bir durum çıkmıştı.Edirne’ye giden trenlerin sondan bir önceki durağı olan Pityon isimli istasyon, 1. Balkan Savaşı ile önce Bulgaristan’ın, 1. Dünya Savaşı ile de Yunanistan’ın olmuştu. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra İstanbul Edirne trenleri Uzunköprü istasyonundan sonra Yunan hududuna varıyor, burada trenin kapıları kilitleniyor ve tren 40 kilometre kadar Yunanistan topraklarında seyahat ederek tekrar Türkiye sınırları içine giriyor ve o zamanlar Edirne garının bulunduğu Karaağaç’a ulaşıyordu.
Bu ilginç tren yolculuğu elbette bir çok ilginç olaya da kapı aralıyordu. Kısa süreliğine de olsa yabancı bir ülkenin topraklarından geçiş yapan bu tren ülkeden kaçak yollarla çıkmak isteyen birçok kişi tarafından tercih ediliyordu. 1962 yılında, eski Demokrat Partili Reşat Akşemsettinoğlu bu yolla Yunanistan’a kaçıp sığınma talep etmişti. Yine 1962 yılında Yunanistan’a üniforması ile kaçan bir pilot üsteğmen var. Hava Kuvvetleri’nde jet pilotuyken Pityon’da trenden atlayan ve Yunanistan’dan sığınma talep eden üsteğmen daha sonra Kanada’da hayatını devam ettirmişti. Kendisi bugün Türkiye’de yaşıyor ve hayatta olduğu için ismi bende gizli.
Özellikle 1960’lı yıllarda Kıbrıs’ta artmaya başlayan gerilimle alternatifler aranmaya başlandı. Pehlivanköy’den itibaren hattın doğrudan Edirne’ye uzatılmasına karar verildi ve bu ilginç yolculuk 1971 yılında son buldu. Bu da Edirne ile ilgili anlatılabilecek ilk lezzetli hikayemizdi…
Siz de "KATIL" butonu ile üyem olabilirsiniz :) bit.ly/2shB2o7
BENİ TAKİP EDİN!
Instagram&Twitter: keremmgokk
00:00 Giriş
02:27 Edirne Ciğeri
03:36 Karaağaç
09:20 Balon Hangarı
11:00 Yunanistan Sınırı
12:30 Çıkış

Пікірлер: 900