Yapay Zeka Yönlendirmeli Araç | AGV Bölüm 3

Ғылым және технология

Otomatik yönlendirmeli araç yapıyoruz. Sanayide sıklıkla kullanılan bu Endüstri 4.0 araçlarından birini hayata geçiriyoruz. AGV aracımıza nasıl gideceğini öğreterek, üretimden çıkan ürünlerimizi mamül depomuza taşıma işini yaptırıyoruz. İyi Seyirler.

Пікірлер: 10

  • @devyosef3410
    @devyosef3410 Жыл бұрын

    Hocam motor güçlerini hesaplarken kullandığınız yöntemler neler. Teşekkürler

  • @halitates.
    @halitates.10 ай бұрын

    hocam merhaba, öncelikle elinize sağlık çok güzel bir proje olmuş. ben de sizinle benzer bir proje yürütüyorum. kontrolcü olarak raspberry pi 4 kullanıyorum. sizce endüstriyel çalışma ortamında bu bizim ihtiyacımızı karşılar mı?

  • 10 ай бұрын

    Net karşılamaz :( üzücü bir haber ama malesef aynı sorun bizim içinde geçerli oldu, stabil çalışmıyor malesef, takılma kitlenme ve bolca ısınma sorunu oluyor. Sürekli hareket halinde ve yük taşıyan bir sistem için büyük risk teşkil ediyor bu durum. Ayrıca aküler motorlar yüksek akım gerektiren raspberry i düşük akımla beslemek zor, diğer devre elemanları hasar veriyor.

  • @halitates.

    @halitates.

    10 ай бұрын

    peki raspberry pi yerine ne önerirsiniz? biz de çizgi izleyen robotumuz için yerleri boyamayı düşünmüştük ama manyetik şerit kullanmamız gerektiği söylendi, sizce bunun için hangisi daha uygun olur? bir de kullandığınız sensörler ihtiyacınızı karşıladı mı?

  • 10 ай бұрын

    @@halitates. Çizgi izleme işinde robot endüstriyele geçince sensör bulamıyor sunuz. Renk seçen sensörler var fakat karanlokda çalışmıyor. Manyetik şerit çizgi izlemek için en mantıklı yol, fakat tavsiyen nedir derseniz ki bu arada bizim ilk etapda izleyeceğimiz yolda manyetik şerit arabayı toplayınca video atarım yine, gelelim tavsiye konusuna lidar ile kızıl ötesi sönsör ile yön bulmak endüstride şuanda en revaşta olan sisitem. En zorlayan ve en pro su ise işin naturel yada yerel gps sistemi. İşletme içerisine vericiler ve alıcılar kuruluyor, sanal hatlar belirleniyor ve robot X ve Y ekseni üzerinde yönünü tayin ederek gidiyor. Tabi bu sıralamadakullanılan araçlar ucuzdan pahallıa doğru gidiyor. Biz bu süreçde araştırmalarımız Beckhoff'a götürdü. Neden beckhoff bir bilgisayar veriyorsize ve bu PLC olarak çalışıyor kodlar TwinCad de yazılıyor leder yada C gibi diller kullana biliyorsunuz ve tamamen endüstiriyel, İster iletişim methodları kullanarak iletişim kurun isterseniz SQL gibi bir veri tabanı kullanarak cihazı programlayıp bırakın. Basit işler için herhangi bir PLC kullanıla bilir ama bizim gibi grift işlemlerde bilgisayarihtiyacı olduğunda Beckhoff en iyi çözüm oldu bizim için. Tabiki sonuçda endüstüriyel ürüler olması nedeni ile fiyatları yüksek. Bunu karşılaya bilecek maddi yetrliliğiniz varsa oradan gitmek en mantıklısı. Uzun oldu ama umarım biraz cevap olmuştur.

  • @halitates.

    @halitates.

    10 ай бұрын

    @ ilginize teşekkür ederim ☺️ umarım siz de biz de bu projeyi nihayete ulaştırabiliriz 🙏

  • @akifsoyuslu7059
    @akifsoyuslu70592 жыл бұрын

    Merhaba 4. Bölüm ne zaman gelecek merakla bekliyoruz

  • 2 жыл бұрын

    Proje ağırlıklı olarak elemanların yurtdışından gelmesi ve uzun teğmin süreleri nedeni ile mecburen yavaş ilerliyor. Yurt içi satıcılar kulansak dahi ürünler spesifik ürünler olduğu için teslim süreleri çok uzun oluyor ve alınan parçaların beklentiyi karşılaması ve tekrar tekrar beklememk için yoğun bir araştırma süresinin ardından karar alıyoruz. Bu gibi sorunlar nedeni ile büyük arabanın yapım aşaması çok yavaş ilerliyor. Ama parçalarımızın gelmesinin ardından hızlı bir şekilde ilerleyecek inşallah. İlginiz için teşekkür ederim.

  • @akifsoyuslu7059

    @akifsoyuslu7059

    2 жыл бұрын

    @ Teşekkür ederim yanıtınız için Güven bey ayni projeyi bizde yapacağımız için bi araştırma içerisindeyiz malzeme konusunda şuan zaten büyük bir problem var umarım kisa sürede bitirirsiniz arabayı

  • @Melodic_LoFi

    @Melodic_LoFi

    Жыл бұрын

    @ 8 ay oldu elemanların topraktan yetişmesini mi bekliyoruz hocam?

Келесі