Wordt dit de mode van de toekomst? | VPRO Tegenlicht

Ғылым және технология

Ieder jaar worden meer dan 100 miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd. Een derde daarvan wordt niet verkocht, nooit gedragen en versnipperd of verbrand. In de wereldwijde wedloop naar de snelste productie voor de laagste prijzen heeft de mode- en kledingindustrie zich ontwikkeld tot een duizelingwekkend systeem van Fast Fashion. Dat systeem is niet alleen gebaseerd op uitbuiting, maar ook verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot. Hoe kunnen we de mode veranderen met behoud van het plezier?
Tegenlicht toont vier future fashion-pioniers die hun industrie toekomstbestendig maken door te experimenteren met nieuwe stoffen, hergebruik en hightech design. Hun ‘mode van de toekomst’ gaat veel verder dan duurzaamheid alleen. Ze dwingen ons ook om anders te kijken naar schoonheid en naar de rol die kleding in ons leven speelt. Zo presenteert het Britse duo Vin + Omi tijdens de Fashion Week in Londen een haute couture collectie gemaakt met stoffen op basis van planten en plastic flessen. Het Amsterdamse label Hacked By experimenteert met hergebruik van kledingoverschotten, in samenwerking met de grote modeketens die deze overschotten produceren. En de Vlaamse ontwerper Jasna Rokegem presenteert hoe we misschien wel straks allemaal een ultieme kledingstuk dragen, dat met onze stemmingen mee verandert, ons tegen bacteriën beschermt, zichzelf repareert en nooit meer gewassen hoeft te worden.
Meer toekomstverhalen? Volg ons hier:
Website: tegenlicht.vpro.nl/
Instagram: / vpro_tegenlicht
Facebook: / vprotegenlicht
Twitter: / vprotegenlicht
Meet-ups: www.vpro.nl/programmas/tegenl...
Kijkwijzer: Alle leeftijden

Пікірлер: 5

  • @Tim_H
    @Tim_H2 ай бұрын

    Lijkt op de hunger games

  • @Wicherpot

    @Wicherpot

    2 ай бұрын

    Hunger games is gerealiseerd/geïnspireerd op modern kapitalisme. De 1% vs de “working” man. Bedrijven probeert duurzaam over te komen maar wat alleen interessant is hoe ze meer kunnen verkopen/of ogen dat ze duurzaam zijn. De meest duurzame oplossing is mkb, lokaal produceren, eten etc. Het gedrag moet veranderen rest is niet interessant. WEF te quoten you don’t own anything and you be happy is juist. Iets wat nieuw is, is net niet kapot.

  • @strategy
    @strategy2 ай бұрын

    Interessante stukje begint pas op 13:15 . De rest weten de meeste mensen wel.

  • @albertmeyer8983
    @albertmeyer89832 ай бұрын

    Lijkt op greenwashing

  • @imsendingsignals113
    @imsendingsignals113Ай бұрын

    Bullshit

Келесі