Will the Star Betelgeuse Explode Soon?

Ғылым және технология

A star is about to explode in the sky. His name is Betelgöz. This star is the closest red supergiant to us. It is one of the brightest stars in the sky, thanks to its proximity to the Earth and its huge radius. Betelgöz's first observations and his fame date back to well before the modern age.
We, astronomers, are frankly curious about whether Betelgöz, which has become famous now, will explode as a supernova within this century.
Beteleye, betelgeuse, betelcuz. The original name of the star, which we encounter with different pronunciations, first comes from Arab astronomers. Bat al-jawza, meaning "giant's shoulder", was translated into English as Betelgeuse due to several translation errors in those years. We call it Betelgöz in Turkish. It is also used as the pronunciation of its original name Betelcuz. In the astronomy community, it is cataloged as alpha Ori because it is a member of the Orion Constellation. The prefix alpha here indicates that it is the brightest star in the constellation.
Red supergiant Beteleye is a cold star. Its effective temperature is approximately 3,500 degrees C. Its distance from us is roughly 700 light years. This means that a beam of light from it traveled through space for 700 years and reached us. If we travel at the speed of light, we can only get there in 700 years, which is impossible with current technology. Moreover, it would take approximately 25 million years to reach Betelgöz with a manned spacecraft capable of traveling at high speed.
The mass of Betelgöz is almost 20 times that of the Sun. This value shows us that it will become a neutron star after its supernova explosion. Its radius is approximately 900 times larger than the Sun. The rotation period of this giant around its own axis is almost 30 years. The average duration of the Sun's rotation around itself is 27 days.
Betelgöz is the first star whose surface we can directly image thanks to modern technology. He is in the changing star category. Variable stars show changes in brightness during certain periods. Beteleye is also subject to astrophysical events that change its brightness every 400 to 2000 days.
Towards the end of 2019, the brightness of this crazy star suddenly dimmed more than ever before. Normally astronomers are accustomed to such brightness changes. But the extinction that occurred this time has never been recorded before in history. That's why this event was called the "great extinction". The star reached its faintest state between February 7-13, 2020.
This sudden and large brightness change brought to mind an impending supernova explosion.
If Betelgöz is at the end of this stage, it means that it is nearing the end of its life and a supernova explosion may occur soon. The fact that it was as yellow as Saturn in observations made in ancient Rome, but is now in the red supergiant stage, gives the most important clue about this process.
Recent studies show that Betelgöz is in the final stage of burning carbon in its core. As a result, Betelgöz may explode in a thousand years, it may explode in 50 years, or even Betelgöz may explode tomorrow.
Resources:
Esendemir, Murat. A STUDY ON THE DUST FORMATION AROUND THE RED SUPERGIANT STAR BETELGEUSE, Master's Thesis, Ege University Department of Astronomy and Space Sciences, 2023.
Esendemir, Murat, and Serdar Evren. "A Study of Dust Formation Around the Red Supergiant Star Betelgeuse." Turkish Journal of Astronomy and Astrophysics 4.3 (2023): 439-442.
Neuhaauser, R., Torres, G., Mugrauer, M., Neuhaeuser, D.L., Chapman,
J., Luge, D., and Cosci, M., 2022, Color evolution of Betelgeuse and Antares over two millennia, derived from historical records, as a new constraint on mass and age, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 516(1) ), 693-719.
Montargès, M., Kervella, P., Perrin, G., Chiavassa, A., Le Bouquin, J. B.,
Aurière, M., ... & Berger, J. P., 2016, The close circumstellar environment
of Betelgeuse-IV. VLTI/PIONIER interferometric monitoring of the photosphere. Astronomy & Astrophysics, 588, A130.
Levesque, E.M. and Massey, P., 2020, Betelgeuse just is not that cool: effective temperature alone cannot explain the recent dimming of Betelgeuse, The Astrophysical Journal Letters, 891(2), L37.
Joyce, M., Leung, S. C., Molnár, L., Ireland, M., Kobayashi, C., and Nomoto,
K. I., 2020, Standing on the shoulders of giants: New mass and distance
estimates for betelgeuse through combined evolutionary, asteroseismic, and hydrodynamic simulations with MESA. The Astrophysical Journal, 902(1), 63.
Gilliland, R.L. and Dupree, A., 1996, First image of the surface of a star with the Hubble Space Telescope, The Astrophysical Journal, 463(1), L29.
Dupree, A. K., Strassmeier, K. G., Matthews, L. D., Uitenbroek, H.,
Calderwood, T., Granzer, T., ... & Weber, M., 2020, Spatially resolved
ultraviolet spectroscopy of the great dimming of Betelgeuse. the
Astrophysical Journal, 899(1), 68.

Пікірлер: 31

  • @cerentoy5541
    @cerentoy554122 күн бұрын

    Çalışmalarınızla anlatmanız gerçekten yol gösterici olmuş, çok teşekkürler...

  • @oldrepublikan
    @oldrepublikanАй бұрын

    Tesekkurler!

  • @Ahfer_2604
    @Ahfer_2604Ай бұрын

    Sizi seviyorum çok güzel bir video olmuş ellerinize sağlık

  • @sefakd10
    @sefakd10Ай бұрын

    Kanalı yeni keşfettim youtube Türkiye ye hayırlı olsun 🙂

  • @SIRTOUCH
    @SIRTOUCH10 күн бұрын

  • @aycagoznek5870
    @aycagoznek5870Ай бұрын

    Yine harika bir video ❤ bu bilgileri en doğru şekilde ,sizler gibi konunun uzmanı kişilerden dinlemek ne büyük şans 🤗 emeğinize sağlık ❤

  • @mustafakilicastro
    @mustafakilicastroАй бұрын

    Çok iyi öğretici video olmuş özellikle bilimsel çalışmasını yapıp bizlere aktarmanız gerçekten alkışı ve teşekkürü hak ediyor 👏🏻🪐🌟

  • @dogukanaras6283
    @dogukanaras6283Ай бұрын

    Bu kanalı yeni keşfettim! Harikaymış ya! Doğrudan astronomlardan bilgi alıyoruz. Mücevher!

  • @asteriasspace

    @asteriasspace

    Ай бұрын

    Teşekkür ediyoruz ✨

  • @melisb5099
    @melisb5099Ай бұрын

    Hocam video çok güzel olmuş

  • @duygug.e4414
    @duygug.e4414Ай бұрын

    ✨✨✨✨

  • @keremgurbuz4659
    @keremgurbuz4659Ай бұрын

    Çok güzel ve öğretici bir video olmuş❤

  • @caneray5135
    @caneray5135Ай бұрын

    Bilginize sağlık

  • @ozguncank7850
    @ozguncank7850Ай бұрын

    Öğretici videolar icin ❤

  • @zulal7774
    @zulal7774Ай бұрын

    Öncelikle videolarınız çok yararlı ve keyifli, teşekkürler. 9:22 2000 yıl önce sarı göründüğü için karbon yakma aşamasının sonlarında olmadığını çıkarabileceğimizin söylendiğini hatırlıyorum. Astrapera'nın da bir videosu vardı konu hakkında. Bilgi verebilir misiniz

  • @asteriasspace

    @asteriasspace

    Ай бұрын

    İlginiz ve yorumunuz için teşekkür ederiz 💫 bahsettiğiniz videonun çekim tarihi geçtiğimiz yıla ait olduğundan dolayı son yıldız evrimi modellemelerini içermiyor olabilir. Son makaleleri incelediğimizde patlamasına kadar geçmesi beklenen sürenin daha önce tahmin edilenden çok daha kısa olduğu anlaşılıyor. Videomuzda da belirttiğimiz üzere karbon yakma evresi birkaç bin yıl sürüyor ve yıldız sonrasında çok hızlı şekilde diğer elementlerin nükleosentezini gerçekleştirerek süpernova olarak patlıyor. Sarı görünme zamanı da birkaç bin yıl önce. Dolayısıyla bu nedenle önümüzdeki birkaç on yıl ile birkaç yüz yıl arasında patlamasının beklendiği söylenebilir. Bu yorumu yapan astronomlar olduğu kadar patlamasına daha binlerce yıl var diyen astronomların olduğunu da söylemeliyiz ama genel kanı patlamanın yaklaştığı konusunda birleşiyor. Tüm bunların ötesinde yıldız evriminde hala boşluklar söz konusu. Önümüzdeki yıllarda ilerleyecek astrofiziksel modellemelerle belki patlama zamanına ilişkin yeni beklentiler raporlanabilir.

  • @zulal7774

    @zulal7774

    Ай бұрын

    @@asteriasspace Çok teşekkür ederim :)

  • @esatakkasoglu
    @esatakkasogluАй бұрын

    güzel

  • Ай бұрын

    Amatör astronom olarak Süper novayı ne zaman gözlemliyebiliriz?

  • @asteriasspace

    @asteriasspace

    Ай бұрын

    Merhabalar. İlginiz için teşekkür ederiz. İnanın biz de çok merak ediyoruz. Videoda da bahsettiğimiz gibi yıldızın patlama ihtimali çok geniş bir süre aralığında veriliyor ve patladığında herkes gökyüzünde parlaklığını görebilecek. Çıplak gözle internetteki süpernova fotoğrafları gibi gözlememiz mümkün olmayacak. Biz gökyüzünde yalnızca parlaklık göreceğiz. Profesyonel teleskoplar ile o muhteşem görüntüleri elde edebiliriz ancak.

  • Ай бұрын

    @@asteriasspace Seben Big Boss 1400 - 150 EQ3 reflektör teleskop yansıtıcı bu tip bir teleskobum var tabiki bazı ayarları yapmak için sizlerle birlikte çalışmak daha faydalı olucaktır benim için en yakın zamanda etkinliğinize eya dersinize teleskopla katılıp profesyonel bir gözlemci olmak istiyorum zaten instagramdan'da yazıp takip ediyorum sizi çok teşekkürler iyi çalışmalar :).

  • @ahmetkrac609
    @ahmetkrac609Ай бұрын

    bidılciuz diye telafuz edin şunu sinirim bozuldu

  • @asteriasspace

    @asteriasspace

    Ай бұрын

    🤩 ama Türkçe adı o. Yani şöyle düşünün Japonca'a Mazda markası "Mazida" olarak telaffuz ediliyor ama bizim coğrafyamız ve dilimizde "Mazda" diyoruz. Bu da onun gibi bir şey. Orijinal yazılışı: Betelgeuse ama "telaffuzu" -bidılcuuz- fakat Türkçe adı "Betelgöz" dolayısıyla okunuşu da Betelgöz oluyor.

  • @Zengi0111

    @Zengi0111

    Ай бұрын

    Ben ikizlerevi diye biliyorum

Келесі