Wat je moet weten over je eten niet opeten

Per jaar gooien we per Nederlander gemiddeld meer dan 33 kilo eten weg. Opgeteld is dat 600 miljoen kilo voedsel. En dat is veel meer dan alleen zonde van al dat goede eten: het is zelfs een van de grootste aanjagers van klimaatverandering. Van het platteland tot op je bord. Dat leggen we uit.
Voor de berekeningen van de visualisaties van al dat verspilde voedsel met gigantische afvalbakken op de skyline van Rotterdam, zijn we uitgegaan van een standaard klikoformaat van 240 liter en 0,7 kg voedsel per liter. Om de berekeningen precies te laten kloppen, hebben we rekenhulp ingeschakeld van onze wiskundige vriend Jari de Keijzer (TU Delft). Dus dank Jari!
Lees hier het pamflet van Toine Timmermans (WUR) in NRC, over hoe voedselverspilling een essentieel onderdeel is van de klimaataanpak: www.nrc.nl/nieuws/2021/05/05/...
Meer video’s? Abonneer, zet je belletje aan 🔔 en praat mee! bit.ly/2PJk8Xg
Volg ons ook op:
Insta: / nosop3
TikTok: / nosop3
Lang verhaal kort, onze dagelijkse podcast: www.npo3fm.nl/podcasts/lang-v...
Twitch: / nosop3
VRAGEN/TIPS/IDEEËN? We horen graag wat jij van het nieuws en onze uitleg vindt, laat je horen in de comments! Of mail ons: nosop3@nos.nl
De NOS is de grootste nieuwsorganisatie van Nederland. Bij NOS op 3 vind je elke zaterdag nieuws dat je niet mag hebben gemist. Wij gaan voor jou op onderzoek uit naar nieuws uit jouw wereld. Ook vind je hier uitleg bij het nieuws.

Пікірлер: 466

  • @junny3005
    @junny3005 Жыл бұрын

    Als baardmans een video maakt, haken wij nooit af maar blijven kijken!

  • @marjoleinesaman

    @marjoleinesaman

    Жыл бұрын

    "Makreel ff langs?" 😂

  • @alumpyhorse

    @alumpyhorse

    Жыл бұрын

    @@marjoleinesaman that was my favorite line 😂

  • @Rinish473

    @Rinish473

    Жыл бұрын

    Daarom hebben ze bij dit saaie onderwerp Baardmans neergezet om het uit te leggen. Marketing truc.🤑🧠

  • @piepkwiep4312

    @piepkwiep4312

    Жыл бұрын

    Spreek voor jezelf.

  • @megamyrthe

    @megamyrthe

    Жыл бұрын

    Wou precies hetzelfde gaan zeggen! Dankjewel

  • @farmerjacob
    @farmerjacob Жыл бұрын

    Ik als veehouder wil best meer reststromen voeren aan mijn vee. Jammer genoeg mag ik alleen reststromen voeren die zijn gekeurd met het keurmerk GMP+, dus als ik oud brood van de plaatselijke bakker aanneem mag ik dat niet voeren aan de koeien. Het is voor de voedselveiligheid, echter maakt dat wel dat eigen initiatieven om reststromen te verwerken bijna niet te doen zijn door het papierwerk en extra kosten.

  • @jandick4610

    @jandick4610

    2 ай бұрын

    Ik geef mijn kippen alles behalve kip, nog nooit problemen gehad.. Zolang je de koeien geen koe laat eten geen probleem toch?

  • @timfleijsman
    @timfleijsman Жыл бұрын

    Het kijken van deze video was in ieder geval geen verspilde moeite. Bedankt voor weer een fijne video die ik voor 100% geconsumeerd heb.

  • @lucasRem-ku6eb

    @lucasRem-ku6eb

    Жыл бұрын

    Allah kan niets weggooien, dus voor de ratten !

  • @cloudping5
    @cloudping5 Жыл бұрын

    Het lijkt me ook wel negatief bijdragen dat er zoveel voordeelverpakkingen of grootverpakkingen zijn. Omdat we als mens vaak wel focussen op prijs-kwantiteit verhouding. En shoutout naar de schrijvers van deze aflevering. Top gedaan!

  • @wimstrwimstr73

    @wimstrwimstr73

    Жыл бұрын

    precies dit ja, vaak is een groot verpakking gewoon goedkoper ook al heb je niet heel de verpakking nodig.

  • @troetermark

    @troetermark

    Жыл бұрын

    Werkt natuurlijk twee kanten op, want een grootverpakking heeft dan weer minder verpakkingsafval en zorgt (technosch gezien) voor minder winkeltripjes. Maar onder aan de streep is het waarschijnlijk eerder negatief dan positief omdat we moeilijk maat weten te houden.

  • @kasper7250

    @kasper7250

    Жыл бұрын

    Plastic verpakkingen zijn minder schadelijk dan voedselverspilling zelf

  • @Impzorz

    @Impzorz

    Жыл бұрын

    Jup, voor iemand die alleen woont is dat erg vervelend. Spinazie komt bijvoorbeeld in een zak van 200gr maar dat is 2 keer zoveel als ik nodig heb.

  • @longbow857

    @longbow857

    Жыл бұрын

    @@Impzorz Omdat je een recept volgt? 200 gram groente is anders wel het minimale wat je nodig hebt.

  • @antoniocortes3901
    @antoniocortes3901 Жыл бұрын

    Ik heb bij een aantal grand hotels in de horeca gewerkt. Na een shift van bijvoorbeeld een trouwerij met een lopend buffet blijft er vaak enorm veel (onaangeraakt) luxe eten over. Doet nogal pijn om dit weg te gooien als je hier als student, zonder te overdrijven, een maand van kan eten. Wellicht zouden hotels en restaurants (en dit zal in genoeg andere branches gebeuren) hieraan kunnen bijdragen door dit eten wél te bewaren en aan bijvoorbeeld personeel beschikbaar te stellen. Maakt mij niet uit dat mijn maaltijd één dagje ouder is.

  • @MartijnPennings

    @MartijnPennings

    Жыл бұрын

    Ik werk ook al lang in de horeca en het is inderdaad soms schokkend hoeveel eten er weg wordt gegooid, met name bij de luxere hotels/evenementen/bedrijfshoreca. Buffetten moeten vaak tot aan het einde van de lunch/diner/pauze goed gevuld zijn, anders is het niet meer luxe genoeg. En als de pauze dan voorbij is staat het hele buffet nog vol en wordt het weggegooid. De reden die ze meestal geven dat het niet beschikbaar wordt gesteld aan personeel of anderen is de hygiëne en veiligheid van het voedsel; verwarmd eten dat afkoelt op een buffet of gekoeld eten dat ongekoeld op een buffet staat kan daarna onveilig zijn. Maar ik denk dat het vooral gaat om geld; als je al het eten dat wel nog veilig eetbaar is wil uitdelen kost dat veel moeite en manuren en dan kost het die locatie alleen maar geld; weggooien is simpelweg goedkoper. Dus tenzij er regels komen van bovenaf óf mensen/organisaties die geld bieden voor dat eten ben ik bang dat dit in deze horeca zo blijft.

  • @Peacefrogg

    @Peacefrogg

    Жыл бұрын

    @@MartijnPennings het kost toch niks als je tegen je personeel zegt dat ze wat mee mogen nemen. En op tijd stoppen met bijvullen doet niets af aan de luxe. En om bij een verwerkingsbedrijf een ruimte te reserveren waar mensen, desnoods tegen vergoeding, producten kunnen afhalen lijkt me goedkoper dan betalen voor afvoer en verwerking van afval. Er zijn apps voor van alles, dus waarom niet voor zoiets…?

  • @Sophie-cm2un

    @Sophie-cm2un

    Жыл бұрын

    Ik werk bij de ah to go, niets luxes dus. maar de ah to go heeft een relatief grote bakkerij afdeling en de verse broodjes, panini’s en tosti’s mogen daar maar maximaal 2 uur (de wraps 3 uur) liggen, maar alles moet wel altijd aanwezig zijn. Per dag worden schat ik 50-70 broodjes weggegooid in ons filiaal. Ik vind dat ook altijd zo zonde om te zien. Ik ben namelijk ook student en ik en genoeg huisgenootjes zouden dat graag opeten. Ik heb ook al meermaals (aan verschillende teamleiders, ik ben niet blijven zeuren bij dezelfde persoon natuurlijk) gevraagd of ik het mocht hebben maar nee, dat mag echt niet. Er is mij verteld dat ze dat in het verleden wel deden maar dat er misbruik van werd gemaakt, dat medewerkers overdreven veel broodjes van het soort dat zij lekker vinden belegden zodat ze dat gratis mee konden nemen.

  • @brosaus

    @brosaus

    Жыл бұрын

    Bij het 50 jarig huwelijk van mijn grootouders werd ook een groot buffet geregeld. Ontzettend veel voedsel bleef over. Ik woonde toen net op kamers en vroeg of ik wat mee kon nemen. Heb toen voor 3 weken aan heerlijk eten meegenomen en ingevroren. Er is altijd wel iemand die er wat aan heeft.

  • @TheHadesShade

    @TheHadesShade

    Жыл бұрын

    Zou juist vanuit de overheid handig zijn om wetgeving te maken dat hotels en restaurant (en ook supermarkten) verplicht moeten bij betalen als ze voedsel weggooien. Worden ze juist gestimuleerd om het te doneren aan personeel, de voedsel bank of aan studenten. Daarbij ben ik echt van menig dat voedsel dat nog op de dag van over datum zit, gratis moet worden gemaakt in supermarkten. En dat wanneer het nog maar 1 dag houdbaar is, het dan 75% korting krijgt. Wanneer het met de wet is verplicht, en er controle en boetes op staan, dan wordt er minder weg gegooid.

  • @investigativejournalism6100
    @investigativejournalism6100 Жыл бұрын

    Ik heb een klein tuintje met 3 kippen, die eten alle restjes van mij en mijn buren en zetten het weer om in eieren, Daarbij heb ik een kleine compost bak en maak zeer voedzame grond voor de groentes die ik kweek van overige restjes. Het kan.

  • @freakyvisser

    @freakyvisser

    Жыл бұрын

    Helaas kan niet iedereen dat

  • @Draakjedodo

    @Draakjedodo

    Жыл бұрын

    Ik ga mijn flat kippen en dan in de keuken poepen komt goed 💪

  • @alumpyhorse

    @alumpyhorse

    Жыл бұрын

    mooi !

  • @lulurrrr1902

    @lulurrrr1902

    Жыл бұрын

    Je kan ook je producten bij een CSA boerderij kopen

  • @surf4chnl248

    @surf4chnl248

    Жыл бұрын

    Mooi!

  • @piderman871
    @piderman871 Жыл бұрын

    Ik begrijp ook nooit de kilo's aan gebak die dan elke dag 'vers' klaar liggen maar waar ik nooit een doos zie missen. Het brood is tenminste op als ik om 20:00 nog bij de supermarkt kom.

  • @wesseldevries3

    @wesseldevries3

    Жыл бұрын

    Dat komt onder andere doordat er in gebak suiker zit. Daardoor blijft de structuur goed (het wordt niet taai en oud). Ook kunnen veel micro-organismen niet goed tegen een omgeving met zo veel suiker. Zo gaat gebak gewoon een aantal dagen langer mee. Ik zie overigens regelmatig een taartje liggen met zo'n kortingssticker erop, dus er is wel degelijk verloop in.

  • @wkromhout8532

    @wkromhout8532

    Жыл бұрын

    Dat gebak is niet dagvers. Hoeft ook niet.

  • @robin123robin1

    @robin123robin1

    Жыл бұрын

    Lang niet al het brood. Vooral de meer "exotische" producten, zoals met bepaalde pitjes en zaden er op, blijft wel liggen en gaat gewoon de kliko in. En ook een heleboel andere dingen bij de broodafdeling die gewoon in de kliko gaan. Maar dat zie je niet.

  • @wkromhout8532

    @wkromhout8532

    Жыл бұрын

    @@robin123robin1 klopt ja... hoe 'exotischer' het is, hoe meer kans dat het over de datum gaat. Supermarkt wil het wel in huis hebben zodat er voldoende keus is, maar eigenlijk koopt bijna niemand het. Toen ik als bijbaantje in de super werkte kon ik zo allerlei vreemde dingen meenemen na werktijd, van skyr tot sushi en drinkjoghurt in rare smaakjes tot vega-magnetronmaaltijden

  • @TeamWolfmountain
    @TeamWolfmountain Жыл бұрын

    Emil met de beste grappen hahah weer een kwalitatief video NoS op 3

  • @PokeBowl82
    @PokeBowl82 Жыл бұрын

    Hier werden iig geen woordspelingen verspild 😊. Top item! Wij halen ons brood inmiddels via Too Good To Go. Dan is het wellicht ietjes minder vers. Voor die 5 euro geven we vaak de buren ook brood en zit de vriezer ermee vol.

  • @alumpyhorse

    @alumpyhorse

    Жыл бұрын

    👏👏💙

  • @albertheijnpindakaas
    @albertheijnpindakaas Жыл бұрын

    Het is veel makkelijker om gewoon plantaardig te gaan eten. Dan hebben we zo'n overvloed aan voedsel en landbouwgrond dat je niet de helft van je hersencapaciteit hoeft te gebruiken voor bedenken wat je met die kwart bloemkool moet. Plantaardig eten is makkelijk. Niet verspillen is bijna onmogelijk. En ook helemaal niet nodig want we hebben meer dan genoeg landbouwgrond als we over gaan op planten.

  • @KootFloris
    @KootFloris Жыл бұрын

    Als NOS zou ik elke aflevering meteen ook eens in het Engels inspreken voor de internationale markt, laat staan vertaling heel makkelijk maken. Dit steekt met kop en schouders boven veel uit.

  • @alumpyhorse

    @alumpyhorse

    Жыл бұрын

    YES !!! dit.

  • @nosop3

    @nosop3

    Жыл бұрын

    Hi thanks voor je reactie! Bij NOS op 3 hebben we helaas niet de mankracht om dit voor iedere video te doen. Als de video of het onderwerp erom vraagt maken we daar soms bij uitzondering een Engelstalige ondertiteling voor.

  • @alumpyhorse

    @alumpyhorse

    Жыл бұрын

    @@nosop3 I would love to see this change. As someone who is fluent in both English and Dutch but more comfortable in English, I often think about how the international community would (greatly !) benefit from your videos. I realize not everything is possible, but the English-speaking people in NL, of which there are many, are being shut out with the lack of vertaling. I wish a fonds or something would step up to help with giving you the mankracht hiervoor !! it is really important, worth maximum effort. Hope you consider it further as you go on making these incredible videos. Hulde!

  • @KootFloris

    @KootFloris

    Жыл бұрын

    @@nosop3 dankvoorjulliereactie!

  • @brosaus

    @brosaus

    Жыл бұрын

    ​@@nosop3 ik wil het wel doen voor minimumloon👍🏽

  • @OkBe-nu5tn
    @OkBe-nu5tn Жыл бұрын

    Ga wekelijks een paar keer dumpsterdiven en met de oogst maken we elke keer weer het hele studentenhuis blij. Het is schandalig hoeveel eten er verspild wordt door supermarkten!

  • @francisspekken9176

    @francisspekken9176

    Жыл бұрын

    je mag ook bij mij komen eten 3x per dag hoef je niet te dumpsterdiven.....ik gooi toch helft weg :)

  • @OkBe-nu5tn

    @OkBe-nu5tn

    Жыл бұрын

    @@francisspekken9176 waar woont u?

  • @matthijssoeters6091
    @matthijssoeters6091 Жыл бұрын

    Meer Emil! Onze baardmans kan altijd een saai maar zeer belangrijk maatschappelijk dillema omtoveren in een mooi verhaal waar we weer wat van opsteken. ps: wanneer Devran weer een item?

  • @tartaarsausje
    @tartaarsausje Жыл бұрын

    Oké hoe vaak heb je dat geoefend, dat uit de kliko stappen? 😂

  • @eierkoek
    @eierkoek Жыл бұрын

    ooo ik heb hier zo veel vragen over. Waarom moet een supermarkt alles ten alle tijden hebben (waarom mag niks meer uitverkocht zijn)? Waarom moet alles wat wordt verkocht 'mooi' zijn? Waarom lijkt niks meer seizoensgebonden te zijn (behalve asperge)? En mijn belangrijkste vraag. Wat is de nutrient/grondstof verhouding van wat wij importeren en exporteren? Deze gedachten kwam bij bananen. Wij importeren met schil maar eten deze niet. Hier zitten wel nutrienten en grondstoffen in. De schil gaat de kliko in en wat we eten komt in de rioolzuivering terecht. Komen de nutrienten/grondstoffen wel weer terug in het land van herkomst of wordt het land van herkomst langzaam gerooft van zijn nutrienten of grondstoffen (ik denk dan aan fosfor of kalium enzo)?

  • @DeDierenShow

    @DeDierenShow

    Жыл бұрын

    Voor de paarden en ezels hebben we vaak wat wortels nodig. Vroeger verkochten ze dan ook de zogeheete "buitenbeentjes". Dat zijn wortels die geen perfecte vorm hebben, maar wel helemaal prima zijn en goedkoper. Jammer dat ze uit het schap zijn gehaald :(

  • @kni3106

    @kni3106

    Жыл бұрын

    Alles uit het riool wordt gebruikt als mest, ook jouw uitwerpselen. Als wij mest overhebben, kunnen we dat gewoon weer verkopen.

  • @Tinky1rs

    @Tinky1rs

    Жыл бұрын

    @@DeDierenShow Bij diervoederzaken kan je vaak grote netten B of C klasse wortels krijgen. Zal soms een slechte tussen zitten, maar kost misschien 7,- voor 20kg.

  • @missmartine7
    @missmartine7 Жыл бұрын

    Dus Emil, hoe vaak ben je uit die kliko gestapt voor het opgenomen werd? 😅 dat ging wel heel soepel 😂

  • @francisspekken9176

    @francisspekken9176

    Жыл бұрын

    tot dat zijn baas zegt dat het goed is :)

  • @louiscornillie3175
    @louiscornillie3175 Жыл бұрын

    Bedankt voor deze video te maken! Als student voedings- en dieetkunde ben ik veel bezig met voedsel verspilling en video's zoals dit bevestigen enkel dat de richting waar ik naar aan het kijken ben ook daadwerkelijk juist is. Mogelijks een master in food technology aan de WUR... Super bedankt!

  • @surf4chnl248
    @surf4chnl248 Жыл бұрын

    Vind de humor echt geweldig😂❤. Heel mooi dat jullie hierover een video over hebben gemaakt👍🏻

  • @oldmarjin
    @oldmarjin Жыл бұрын

    k sta versteld over hoe jullie dit soort onderwerpen leuk laten zijn om naar te luisteren

  • @ebbingestraat
    @ebbingestraat Жыл бұрын

    Eerlijk deze man legt het best dit soort dingen uit

  • @Delala
    @Delala Жыл бұрын

    Supertof dat jullie hier een video over maken!! Mega belangrijk! Het is helaas schrikbarend hoeveel eten er ook bij de voedselbank nog steeds wordt weggegooid…

  • @gabrielzomers4579
    @gabrielzomers4579 Жыл бұрын

    Toffe video maar ik vroeg mij af of jullie eens een video over de impact van vlees eten op de wereld kunnen vergelijken met vegetarisch eten?

  • @harm3825
    @harm3825 Жыл бұрын

    Mooi onderwerp om vandaag aan te snijden (uhum), op de Dag van de Aarde 😄🌍

  • @suzannevanzelst8473
    @suzannevanzelst8473 Жыл бұрын

    Toch mis ik een hele belangrijke: we verwachten namelijk nog steeds dat we in de supermarkt een half uur voor sluitingstijd nog ruime keuze hebben aan versproducten. Hebben we dat niet? Dan gaan we (chagrijnig) naar de concurrent. Supermarkten willen dit voorkomen en kopen dus vaak teveel in. Kortom, we kunnen nog iets doen: accepteren dat niet altijd alles maar beschikbaar is en wat creatiever worden met wat er wel is. Owja, en: "lust ik niet" is echt een first world problem.

  • @Redisia
    @Redisia Жыл бұрын

    Ik ben (Helaas) alleenstaand... en ik verspeel bijna geen eten. Ik koop precies wat ik nodig heb en het meeste vers. Weinig individuele verpakkingen, maar sommige dingen zitten wel plastic om (recyclen) en heb in 6 jaar de verwarming niet aan gehad... continue 19+ graden. Ga nooit uit eten omdat ik goed kan koken en eet vegetarisch... dus buiten dat ik helaas gas gebruik voor koken doe ik het redelijk denk ik.

  • @mattdegroot6855
    @mattdegroot6855 Жыл бұрын

    Eén van mijn grootste ergernissen is wanneer mensen in een restaurant hun eten niet opeten?!

  • @Yayarayaya

    @Yayarayaya

    Жыл бұрын

    Idd verschrikkelijk! Vooral bij van die restaurants waar je zelf kan opscheppen wat je wilt, dus je zou gewoon kunnen pakken wat je op kunt, maar mensen pakken te veel en gooien de helft dan weg. Kan daar met mn hoofd niet bij

  • @xTheLemon

    @xTheLemon

    Жыл бұрын

    Nog ergerlijker vind ik als je het niet in doggy-bag mag meenemen naar huis. Soms is een pizza of scaloppa toch iets te machtig. Dat kun je prima de volgende dag nog consumeren.

  • @Dorenda

    @Dorenda

    Жыл бұрын

    @@Yayarayaya Ik vraag me meer af wat er aan het eind van de dag gebeurd met al dat eten dat in het buffet is blijven staan. Het lijkt me niet dat dat de volgende dag weer aangeboden mag worden. Decadentie ten top, zoveel eten. Ik ben altijd in tweestrijd als in zo'n zaak ben. In het wokrestaurant hier is het trouwens een huisregel dat als je het al te bont maakt met opscheppen en niet opeten, die verspilling dan weer in rekening wordt gebracht. Da's een klein pluspuntje.

  • @diemervdberg7661

    @diemervdberg7661

    Жыл бұрын

    @@Dorenda ik heb een jaar of 6 in hotel&bedrijfscatering gewerkt en alles moet na het buffet weg. Ook moet volgens de wet voedsel dat op een buffet staat na 2 uur vervangen worden (m.a.w. weg in de prullenbak). Ik heb vaak zat meegemaakt dat er voor een half weeshuis aan eten onaangeraakt weg moest na een lunch. Er werd dan door personeel nog wel wat van gegeten, maar 90% ging gewoon weg. Weg geven aan mensen in de buurt doen bedrijven niet snel vanwege aansprakelijkheid als iemand ziek wordt en dan het hotel aanklaagt. Wellicht dat het bij "all you can eat"-restaurants wat anders gaat. Ik weet van toen ik nog afwasser was jaren terug dat er ook in een normaal restaurant heel wat in de prullenbak gaat, inclusief wat mensen niet op aten.

  • @troetermark

    @troetermark

    Жыл бұрын

    Ik vind het altijd lastig dat vaak de porties zo groot zijn. Ik ben echt bereid hetzelfde te betalen voor 20% minder voedsel. Krijg af en toe simpelweg niet alles op, of je loopt bomvol van tafel. Retaurants gebruiken dan altijd als excuus "liever wat over dan te kort". Doe dan minder standaard op het bord en geef een gratis refill als je dat wilt en het eerste deel op is.

  • @jeroenaarts85
    @jeroenaarts85 Жыл бұрын

    "Makreel even langs" :D

  • @HaraldStoll

    @HaraldStoll

    Жыл бұрын

    ik ging stuk :D

  • @bestgameplay831
    @bestgameplay831 Жыл бұрын

    Wat wij als consument weggooien is misschien maar een super klein deel van wat er echt word weggegooid. Ik werkte een tijdje bij de macdonalds en gooide daar kilos er dag weg aan vlees en friet en het personeel mocht het niet eens eten het MOEST weggegooid worden.

  • @tongpo964
    @tongpo964 Жыл бұрын

    "is geen appeltje eitje, maar wel broodnodig" punchline van het jaar

  • @alumpyhorse

    @alumpyhorse

    Жыл бұрын

    makreel ff langs? 😂

  • @H1SCOTTY
    @H1SCOTTY Жыл бұрын

    Makreel ff langst, geweldig die had ik niet willen missen. 😂

  • @leonvanderheijden4582
    @leonvanderheijden4582 Жыл бұрын

    Mooie reportage. Maar ik mis wel een belangrijk feitje in de strijd tegen voedselverspilling. We hebben tegenwoordig steeds meer alleenstaande huishoudens of kleinere huishoudens. Echter zijn de prijzen vooral ingesteld op de grote families in de supermarkt. Aan de ene kant logisch, omdat het standaard is dat hoe meer je neemt, hoe minder je per gram / unit betaald in de koophandel. Voor een producent kost het echter marginaal extra die kleinere porties verkopen, er wordt dus veel winst gepakt op die kleine porties bij vooral de supermarkt. Door de kosten hoog te maken voor een kleine verpakking (hetgeen wat je daadwerkelijk nodig hebt) loont het meer om de grotere verpakkingen te kopen, zelfs al gooi je 1/3e weg, dan ben je vaak nog steeds goedkoper uit. De Supermarkten zullen heus initiatieven nemen, maar deze zijn erop ingesteld om geld te verdienen en de echte kosten laag te houden. Het zijn vooral schijnoplossingen om de echte marktinkomsten door te zetten. ;) De koop op maat opmerking is dus een leuke, maar als de gemiddelde Nederlander aan z'n budget denkt, dan maakt hij / zij de keuze die door de supermarkt ''opgedrongen'' wordt.

  • @adrianadb675

    @adrianadb675

    Жыл бұрын

    Het supermarkt concept werkt überhaupt niet voor een eenpersoonshuishouden als je niks (wilt) invrie(st)(zen). Zoals je zelf al zegt, supermarkten werken met grootverpakkingen. Bij je lokale bakker, slager, kaasboer, groenteboer kan je alles gewoon per stuk kopen (en je groenteboer verkoopt jou met alle plezier een halve bloemkool omdat je anders 3 of 4 dagen achter elkaar bloemkool eet). Maar ik had de vriezer al genoemd toch? Je kan die resterende karbonades en je brood ook gewoon in vriezen en ontdooien wanneer je het wilt consumeren. Als je alleen woont kan je ook (bijv.) maccaroni voor 4 personen maken en de overige 3 porties invriezen voor later die maand ofzo. Sommige producten zijn niet in zo'n hoeveelheid verpakt dat je ze in je eentje echt niet op kunt en de andere producten kun je naar alle waarschijnlijkheid dus gewoon invriezen. En wat mij betreft moeten vers producten zoals groente, fruit en vlees gewoon los verkocht worden in de supermarkt. (In Duitsland en Oostenrijk heb je gewoon een slagers afdeling in de supermarkt waar vlees en vleeswaren los in de vitrine ligt (zoals bij onze slagerijen).)

  • @leonvanderheijden4582

    @leonvanderheijden4582

    Жыл бұрын

    @@adrianadb675 Ik ben er niet tegen dat er grootverpakkingen zijn. Echter is de vriezer niet altijd een goede oplossing. Je wordt doodgegooid met aanbiedingen, waar je dan op inslaat als een bewuste koper. Voor je het weet ligt je koelkast en vriezer vol. Maar dat terzijde.. Het gaat hier om een dusdanig prijsverschil dat als je gewoonweg 33% van een grootverpakking weggooit na openen, dat je nog steeds goedkoper uit bent dan een pakketje voor 1 a 2 personen. Dat nodigt niet uit om zuinig om te gaan met spullen. Supermarkten dekken zich nu teveel in met logistieke oplossingen die in hun belang zijn en de maximale marge alsnog bereiken, echter de eisen die nodig zijn om richting klimaat neutraler te gaan zijn dusdanig veel breder dan wat er nu aangeboden wordt. En zo heb ik slechts één issue benoemd in de supermarkt concern, die in dus alle supermarkten voorkomt, er zijn er nog een hele boel meer. Eveneens het geen wat jij stelt kan ik beamen, het is onlogisch dat er nog steeds zoveel afzonderlijke bedrijfjes zijn terwijl je in de supermarkt alles bij elkaar kan hebben. Of in het kort. De supermarkten mogen best iets inkorten met de lof voor hunzelf, want ze zijn bij lange na nog niet in de buurt van een lintje, verre van. ;-)

  • @adrianadb675

    @adrianadb675

    Жыл бұрын

    @@leonvanderheijden4582 Ik heb ook niets tegen grootverpakkingen. Waar ik wel iets tegen heb is dat van die grootverpakkingen de kiloprijs enkele (soms zelfs tientallen) centen lager liggen dan die van kleine verpakkingen. En waar ik ook iets tegen heb hier zijn die mensen die doen alsof kliekjes eten het einde van de wereld is en/of je eten niet kunt invriezen. Tevens vind ik het ook niet raar dat er nog vers-winkels bestaan. Wat ik raar vind is dat ik in de supermarkt niet langer m'n paprika's zonder plastic verpakking kan kopen, dat ik als ik maar 1 limoen nodig heb er verplicht 3 in een netje (ook plastic) moet kopen. Ik betaal met alle liefde een paar cent meer voor mijn karbonaatje uit de supermarkt als ik bij de medewerker van die afdeling kan aangeven dat ik graag een karbonaatje van 2cm dik wil hebben. Alles moet tegenwoordig maar voorverpakt worden in de naam van gemak dient de mens. Maar het is geen gemak voor de mensen, maar het vullen van de zakken van bedrijven als Ahold en Jumbo.

  • @Drie_Kleuren
    @Drie_Kleuren Жыл бұрын

    16:05 daar moeten we misschien ook een keer vanaf... Hier in Nederland ziet elke paprika en aardappel etc etc er precies het zelfde uit. Verkoop ook die "vervormde" stukken. Dit doen ze ook in het buitenland. Ik ben wel eens in kroatie geweest en als je zag wat daar soms in de fruit en groente schappen lag. en die vervormde dingen smaken precies het zelfde. Het is misschien even wennen maar ik denk dat dat ook veel uitmaakt.

  • @adrianadb675

    @adrianadb675

    Жыл бұрын

    Ons groente en fruit wordt opgedeeld in klasse (a, b, c of 1, 2, 3). De hoogste klasse (a of 1) gaan naar de grote supermarkt concerns & restaurants, b (of 2) gaan naar de discounters (Aldi & vroeger ook Lidl) en soms ook je lokale groente boer, de laagste klasse (c of 3) gaan naar verwerkingsbedrijven voor voorgesneden groente & fruit (zoals Vezet), alles wat daarna nog overblijft wordt zoveel mogelijk verwerkt tot veevoer. Die Klasse is een indicatie van hoe mooi die groente of fruit er uitziet voor de verkoop, hoe meer plekjes/littekens die (bijv.) paprika heeft of hoe krommer die wortel is hoe lager de klasse.

  • @brosaus

    @brosaus

    Жыл бұрын

    In Thailand kwam er een lokale bananen verkoper langs die ook 'misvormde' en mini bananen verkocht voor echt een minimale prijs. In geen tijden zulk lekker fruit gegeten als die bananen.

  • @lunayen

    @lunayen

    Жыл бұрын

    Ze verkopen wel de buitenbeentjes, maar bijvoorbeeld de AH verkoopt ze alleen per zak. Alls alleenstaande heb je er niks aan. Wat ik nog vreemd vind is dat ze de buitenbeentjes niet gewoon verwerken in andere producten (soep, salade, etc).

  • @HonkiePlonkie

    @HonkiePlonkie

    Жыл бұрын

    Ik zie heel vaak vervormde groentes/fruit in de supermarkt. Die worden nooit gepakt door mensen omdat je keuze hebt en de prijs verschilt niet tussen mooie of lelijke met vlekken. Daarom knijpen mensen altijd in fruit omdat ze de hardste willen hebben want die blijft nog het langste goed, anders gaat die 2 dagen later bij hun zelf in de vuilnisbak. Door het enorm aantal keuzes kies je altijd de beste. Voor het geld hoefen de meeste het niet te doen

  • @c.han.b_
    @c.han.b_ Жыл бұрын

    Deze video was mega leuk! Ik ben 20 en heb er van geleerd en om kunnen lachen😅 Goeie tekst, goed gepresenteerd❤

  • @wimstrwimstr73
    @wimstrwimstr73 Жыл бұрын

    als je alleen woont en bijvoorbeeld gesneden groente of iets koopt en je hebt zeg 400 gram nodig voor 2x, dan kan je vaak beter een zak van 500gram kopen dan 2x 200gram omdat die van 500gram goedkoper is in verhouding vervolgens gebruik je die extra 100gram of mensen gooien het weg. als klein verpakkingen goedkoper worden scheelt dat ook wel.

  • @bramie500

    @bramie500

    Жыл бұрын

    Ik woon ook alleen, ik kook bijna altijd voor twee avonden. Dan eet ik later in de week nog eens hetzelfde gerecht, scheelt ook nog een super veel tijd! Én je kan die grote verpakkingen makkelijker in 2 of 2x leeg maken!

  • @jdjphotographynl

    @jdjphotographynl

    Жыл бұрын

    ​@@bramie500 Zo ben ik het ook gaan doen. Gewoon die verpakkingen gebruiken om twee of drie porties van een gerecht te maken, eentje eet je gelijk op, en die andere een of twee gaan de vriezer in. Ideaal als je eens geen zin hebt om te koken.

  • @FloydVsFloyd

    @FloydVsFloyd

    Жыл бұрын

    Eigenlijk zouden alle groenten op gewicht verkocht moeten worden. Zelf afwegen hoeveel je nodig hebt. Wellicht lastig met gesneden groenten, maar ook daarvoor is vast een oplossing te bedenken. Ik heb af en toe wel eens een of twee aardappelen nodig, maar ik ben altijd verplicht om minimaal 1 kilo te kopen. Waarom niet zelf afwegen? In Duitsland kan je vrijwel alle groenten zelf afwegen. Van aardappelen, tot uien, champignons etc. Hier is dat blijkbaar heel vaak niet mogelijk, alleen op de markt of bij de groenteboer.

  • @brosaus

    @brosaus

    Жыл бұрын

    Zo doe ik het ook. Ik eet bijna altijd 2 dagen achter elkaar het zelfde. Soms een beetje saai maar zo gooi ik vrijwel nooit iets weg.

  • @bearclaire

    @bearclaire

    Жыл бұрын

    Die 100 gram weg gooien is onnodig. Je kan dat gewoon extra toevoegen aan je maaltijd.. Of verwerken in een ander gerecht of soep. Invriezen. Ik kan geen reden bedenken om het ind e prullenbak te gooien.

  • @koosdeboer798
    @koosdeboer798 Жыл бұрын

    Jullie maken echt top video's! Duidelijk uitgelegd en hopelijk interessant genoeg voor de mensen die hier niet echt over nadenken en moeilijk te bereiken zijn voor actie...voer(haha)...ders.

  • @Someuser391
    @Someuser391 Жыл бұрын

    Als het eten dat minder mooi lijkt nu eens goedkoper in de supermarkt ligt, dan zijn er waarschijnlijk zat mensen die daar voor kiezen. In Nederland gekweekte komkommers die niet recht genoeg zijn verdwijnen nu veelal op de afvalberg... zelfde smaak, geen vreemde kleur, enkel niet kaarsrecht. Ik denk dat reclame voor producten waarin perfecte verse groenten worden getoond ook een negatieve impact heeft op ons verwachtingspatroon van hoe groente en fruit er uit behoort te zien. Die Unox soep, kant en klaar maaltijden, etc. worden echt niet gemaakt met de mooiste groente... en sauzen al helemaal niet. Ander dingetje; Is het raar te denken dat er absurd veel groenten verpakt zitten in plastic die ook prima zonder verpakking verkocht kunnen worden?

  • @HenriZwols

    @HenriZwols

    Жыл бұрын

    Schapruimte. Als een supermarkt de minder mooie komkommers aanbiedt naast de mooie, tegen een lagere prijs natuurlijk, dan kost dat meer ruimte in de winkel. Gooien ze alle komkommers bij elkaar in een mand, dus voor één prijs, dan pikt de klant de mooie er tussenuit en blijft de supermarkt alsnog met de minder mooie zitten. Zou de supermarkt er voor kiezen alleen de minder mooie aan te bieden, dan staat ze bekend als een goedkope maar slechte supermarkt voor groente en fruit.

  • @diemervdberg7661

    @diemervdberg7661

    Жыл бұрын

    @@HenriZwols zouden ze eigenlijk een keer als proef moeten doen voor een jaar of zo.

  • @Xgodark

    @Xgodark

    Жыл бұрын

    @@HenriZwols ik denk dat wel mee valt als ze een nieuwe supermaart komt die iets minder mooie producten verkoopt dat het als slecht word gezien ik denk dat het druk word bij zon winkel zeker als ze goedkoper zijn dan de normalen winkel

  • @adrianadb675

    @adrianadb675

    Жыл бұрын

    Ons groente en fruit wordt opgedeeld in klasse (a, b, c of 1, 2, 3). De hoogste klasse (a of 1) gaan naar (lees: wordt ingekocht door) de grote supermarkt concerns & restaurants, b (of 2) gaan naar de discounters (Aldi & vroeger ook Lidl) en soms ook je lokale groente boer, de laagste klasse (c of 3) gaan naar verwerkingsbedrijven voor voorgesneden groente & fruit (zoals Vezet), alles wat daarna nog overblijft wordt zoveel mogelijk verwerkt tot veevoer. Die Klasse is een indicatie van hoe mooi die groente of fruit er uitziet voor de verkoop, hoe meer plekjes/littekens die (bijv.) paprika heeft of hoe krommer die wortel is hoe lager de klasse. Dat onderste van je post? Niet voorgesneden groente en fruit in (plastic)verpakkingen? Ja, daar heb ik ook geen begrip voor. Echt een nutteloze verspilling van andere grondstoffen die alleen maar zorgen voor meer afval.

  • @Tinussss
    @Tinussss Жыл бұрын

    Goede punten wat voedselverspilling betreft, wel een gemiste kans op het belangrijkste probleem in onze voedselketen: dierlijke producten! Dit komt letterlijk maar 1 keer voor in de video, "meer plantaardig eten" terwijl van die 30% co2 productie het merendeel komt vanuit de veehouderij. Daarnaast is het consumeren van dierlijke producten tegenstrijdig met het willen voeden van zoveel mogelijk mensen, voor elke 10 kcal die er in een dier gaan krijg je er gemiddeld 1 kcal op je bord. 70% van de landbouwgrond wordt gebruikt voor de productie van dierlijke producten terwijl deze maar 30% van het totale aantal kcal leveren, voor plantaardige producten is het precies andersom 30% land, 70% kcal. Dus nog belangrijker dan geen voedsel verspillen, minder in het gebruik van dierlijke producten of stop er het liefst helemaal mee! (Ethisch gezien ook de enige juiste keuze).

  • @richardd177

    @richardd177

    Жыл бұрын

    Ik zocht al naar een reactie die dit belichte. Bedankt. Voor het probleem van voedselverspilling moeten we wat verder uitzoomen en dan valt inderdaad de vee industrie negatief op. Als we de vee industrie aanpakken (krimpen) om die voedselverspilling tegen te gaan, slaan we ook een enorme klap tegen; biodiversiteitsverlies, landgebruik, gezondheid, ontbossing van de amazone, stikstof, co2 en methaan uitstoot, pesticiden gebruik, antibiotica gebruik, luchtkwaliteit en kunnen we de arme dieren uit de bio industrie houden. Maar onlangs weer bleek hoe sterk de vlees en zuivel lobby is. Zelfs het IPCC zwichtte voor deze industrie en heeft onder druk niet in het rapport gezet dat we naar een plantaardig dieet moeten gaan. Ze hebben de tekst veranderd naar een lekker wollig “gezonder eetpatroon”

  • @MarThe1973
    @MarThe1973 Жыл бұрын

    Wat een leuk informatief filmpje...! ❤

  • @MrMineSparkz
    @MrMineSparkz Жыл бұрын

    Ik werk in een zorgcentrum waar er per dag minimaal 5 kg aan eten per dag weg wordt gegooid, omdat het bij de producent al een keer is verwarmd. Het bedrijf heeft 7 locaties waar dit ook gebeurt. Doet toch veel pijn als je dat elke keer zo ziet.

  • @Hocuslex

    @Hocuslex

    Жыл бұрын

    "The place to act is where your heart breaks" - Glenn O'Doyle

  • @lucasRem-ku6eb

    @lucasRem-ku6eb

    Жыл бұрын

    Mr Mine Salmonella, nog een keer opwarmen ? Studie was niet nodig ? Waarom zit er alleen maar van dat wappies spul hier ?

  • @MrMineSparkz

    @MrMineSparkz

    Жыл бұрын

    @@lucasRem-ku6eb Ze kunnen er ook voor zorgen dat het eten voor de eerste keer opgewarmd wordt in het zorgcentrum zelf. De geschikte apparatuur is er al namelijk. Chappie

  • @lucasRem-ku6eb

    @lucasRem-ku6eb

    Жыл бұрын

    @@MrMineSparkz Eet jij het maar op ! rommel, instituut voer....

  • @Lordblow1
    @Lordblow1 Жыл бұрын

    Als ik bij vrienden ben of bij restaurants sta ik er soms vna versteld hoeveel het niet bewaard wordt. Wij stoppen echt alle restjes in de koelkast om later op te eten. Kan helpen dat we in onze familie zijn we opgevoed door grootouders die of in een jappekamp hebben gezeten of deels de honger winter hebben doorgemaakt. Niets weg gooien zit er bij ons nu in voor voedsel. Tenzij het echt niet gezond is om te eten natuurlijk.

  • @lucasRem-ku6eb

    @lucasRem-ku6eb

    Жыл бұрын

    Basis hygiëne was al teveel, studie afmaken ? Jappenkamp, bedoel je de vluchtelingen van Allah, terug naar je Thuisland snapt je niet ? Kijk eens in Mooi Zeist, heel lekker eten, je kan het ook goed doen !

  • @johnyjohny7472
    @johnyjohny7472 Жыл бұрын

    Jullie make altijd wel goede video's, maar dit onderwerp vond ik extra interessant

  • @Nicodaniel0413
    @Nicodaniel0413 Жыл бұрын

    Hahaha deze man is altijd aan t grappen. Altijd de leukste video’s met die rooie✌️👌👌

  • @sensiredanmyworld
    @sensiredanmyworld Жыл бұрын

    Wauw wat super mooi aflevering weer En mooi onderwerp Goed gedaan toppers

  • @elbojoloco
    @elbojoloco Жыл бұрын

    Dankjewel weer baardmans! Mooi uitgelegd

  • @peterslegers6121
    @peterslegers6121 Жыл бұрын

    Een klikonisch filmpje!

  • @owls893
    @owls893 Жыл бұрын

    Super aflevering! Jeetje, ik gooi echt mijn hele leven alleen maar lege verpakkingen weg, alles gaat op. Maar uiteraard, het afval, daar kan ik wel wat meer aandacht aan besteden denk ik, als het echt zoveel uitmaakt dat het in een kliko terechtkomt ipv de vuilnisbak..

  • @Pavlozzzz
    @Pavlozzzz Жыл бұрын

    Ik heb mijn appel echt heel erg ver opgegeten. Uit respect voor deze video.

  • @woutervanr
    @woutervanr Жыл бұрын

    THT houd ik mij enkel bij vlees en vis aan. Bij eieren, melk producten en al het andere kan je htr zien/ruiken en maakt het iets minder uit als je een foutje maakt.

  • @utlandsk7897
    @utlandsk7897 Жыл бұрын

    Super goede video! Dankjulliewel

  • @barthuisman6076
    @barthuisman6076 Жыл бұрын

    Wat een hele grote stap zou kunnen zijn in de winkels om ze net als in Frankrijk te verbieden aan het eind van de dag iets weg te gooien wat ze niet eerst gratis hebben aangeboden, dan bied je alles wat anders weg gaat bijv het laatste uurtje aan met zo’n 25 en 50 cent stickers als Lidl heeft, en daarna moet je het gratis aanbieden. Hoe vaak ik bij onze lokale Albert Heijn wel niet richting sluiten van de winkel nog 5 pakketten vlees zie liggen, allemaal afgeprijsd met maar 25% waardoor niemand het meeneemt is echt te vaak…

  • @alexthunder9926
    @alexthunder9926 Жыл бұрын

    Tip van mij. Ik droog vaak banaan of appelschillen als snack, of gebruik aardappel en wortel schillen om boillon te maken

  • @Dorenda

    @Dorenda

    Жыл бұрын

    Kost dat niet veel stroom?

  • @lexroet1215

    @lexroet1215

    Жыл бұрын

    Hoe doe je dat?

  • @alumpyhorse

    @alumpyhorse

    Жыл бұрын

    @@lexroet1215 ben ook geïnteresseerd

  • @JessicaSmits
    @JessicaSmits Жыл бұрын

    Super tof onderwerp en goede video, lekker loos gegaan met de puns 😂. Wij zelf thuis gooien nagenoeg nooit iets weg behalve schillen en verpakkingen van producten. Maar restjes, eten we de volgende dag gewoon op. Tenzij iets echt over de datum is (je ruikt en ziet het) dan gaat het weg. Maar als we al 1 rotte tomaat in de week weggooien is het veel.

  • @jeanlink97
    @jeanlink97 Жыл бұрын

    ik word knettergek van die onrijpe bananen en onrijpe avocado's in de supermarkt, dit is echt de grootste onzin ooit, dat 'afkeuren'. gouw een einde aan die gekke praktijken maken

  • @Schijfopruiming
    @Schijfopruiming Жыл бұрын

    Het is ook mogelijk om supermarkten en horeca te verplichten het eten dat ze niet verkopen (gratis) weg te geven, misschien met een korting op afvalstoffenheffing voor de bedrijven als dat kan. Ik zou met genoegen verspild voedsel van de Chinees om te hoek op willen halen in plaats van boodschappen doen.

  • @Ms10000123
    @Ms10000123 Жыл бұрын

    Dus huishoudens gooien gemiddeld 9% weg? Met 1,6% supermarkt (wat waarschijnlijk ' onverkoopbaar' voedsel niet meetelt) mis ik nog een grove 20% om tot die 1/3 verspilling te komen. Dat is ruim het dubbele van wat huishoudens verspillen. Lijkt me dat daar het primaire probleem zit. Btw, circuliar is niet zonder afval. Het is een keten zonder het winnen van onhernieuwbare grondstoffen en zonder het nalaten van onverwerkbare restproducten na gebruik. Composteren is bijvoorbeeld een prima deel van een circulaire keten, ook al had het gegeten kunnen worden.Het gaat er niet om dat er geen afval is, maar dat erover nagedacht wordt hoe dat afval verwerkt dient te worden.

  • @RosendahlMusic
    @RosendahlMusic Жыл бұрын

    Zeer interessant! Dit is wel een van de weinige keren dat een visualisatie voor mij juist het tegenovergestelde effect heeft...

  • @nosop3

    @nosop3

    Жыл бұрын

    Hoi Zoran, thanks voor je feedback! Welke visualisatie bedoel je?

  • @melanietevoortwis6073
    @melanietevoortwis60734 ай бұрын

    Goede tip van ons: cavia's. Minimaal 2. (Let wel hoe je ze moet houden) geweldige groene containers. Ze eten relatief veel, hun uitwerpselen bevat geen ammonia dus prima mest voor de kamerplanten (ook makkelijk te doseren) en hele sociale kindvriendelijke huisdieren. Uiteraard moet je ze ook gewoon voer geven en elke dag vers hooi (ze zijn dol op paardenbloemen) maar zo'n restant broccoli eten ze sneller op dan jij je bord leeg hebt gegeten. Ze mogen alleen geen koolsoorten, ui soorten en aardappels.

  • @gert-janschaap3194
    @gert-janschaap3194 Жыл бұрын

    Als trotse Rotterdammer voelt het wel een beetje pijnlijk dat mijn stad blijkbaar als de afvalbak van de wereld wordt gezien. 😅 Verder wel een mooie video! 😂❤

  • @andydragtstra4707
    @andydragtstra4707 Жыл бұрын

    Mooi om te zien hoe het bedrijfsleven dit op pakt, top baardmans!

  • @LouiseJahima
    @LouiseJahima Жыл бұрын

    Ik geef het toe, ik gooi brood weg als het beschimmeld is. Bij de supermarkten worden vaak niet van elke broodsoort halfjes verkocht. Ik kan niet meer dan een half brood in mijn vriesvak kwijt. Ik portioneer, maar toch gebeurt het dat de vier sneetjes brood in mijn kast na drie dagen gaat schimmelen in vochtige periodes. Er wordt te weinig rekening gehouden met 1-persoons huishoudens.🤨

  • @bearclaire

    @bearclaire

    Жыл бұрын

    Eventueel croutons van maken voordat het beschimmeld

  • @HonkiePlonkie

    @HonkiePlonkie

    Жыл бұрын

    Of je betaald 2 euro voor 6 sneetjes of 2,10 voor een volledige brood, het komt niet uit om kleine porties te kopen. Daarom is een huishouden van 2 net zoveel geld kwijt als een huishouden van 4. Zelfs als je alles deelt door 4 ben je veel goedkoper uit

  • @LouiseJahima

    @LouiseJahima

    Жыл бұрын

    @@bearclaire volkoren croutons... bah

  • @wouterschoenmaker4579
    @wouterschoenmaker4579 Жыл бұрын

    Ik werk in wageningen als maaltijdbezorger. Het is super grappig dat jullie de wur noemen want daar bezorg ik heel vaak.

  • @LiquidShivaz
    @LiquidShivaz Жыл бұрын

    Wordt er nog verspild met de prijzen van tegenwoordig? Een minder kapitalistische houding tov voeding zou beter voor ons en de aarde zijn. Iedereen moet eten ❤

  • @jojboy
    @jojboy Жыл бұрын

    Waar echt heeeeel veel verspilt word is in de zorg. Elke keer is het weer schrikken

  • @doenietzo

    @doenietzo

    Жыл бұрын

    Vooral i. De verzorgingshuizen ouderen eten niet zoveel maar er wordt voor veel ingeslagen.

  • @jojboy

    @jojboy

    Жыл бұрын

    @@doenietzo dat+ slordig werken , gemakzucht, HACCP

  • @GENleecossie

    @GENleecossie

    Жыл бұрын

    Een maat van me werkt in de keuken van een ziekenhuis, voor iedereen moet een volwaardige maaltijd klaarstaan al eet de helft niks of weinig. Zeker 1/3 wordt ongeopend terug gebracht. En er moet altijd meer in voorraad zijn dan gegeten wordt , tegen mensen zeggen er is geen eten is geen optie 😊

  • @jojboy

    @jojboy

    Жыл бұрын

    @@GENleecossie snap ik. Ik werk zelf in een verpleeghuis en heb ervaring in een verzorgingshuis. Ik ga onder ander over het eten. Dit is precies zo situatie waar wij tegen aan kunnen lopen. Echter is er zo veel schuif mogelijkheid. Er kan zeker verandering in. Het moet alleen gewild zijn. Een paar jaar geleden had Lisa Westerveld hier nog over getweet maar dit is verwijderd aangezien ze te veel haat er op kreeg. Echter heeft ze volledig gelijk en mensen zouden beter in moeten zien wat hier de mogelijkheden in zijn. Kortom. NOS misschien een idee om in dit onderwerp te verdiepen?

  • @huubsmetsers8663
    @huubsmetsers8663 Жыл бұрын

    Wellicht interessant om een explainer te maken over het overbevissen wat gebeurde in 1970 / 1980 en wat voor gevolgen dat had voor de visserij in 1992 en dat vervolgens linken met de discussie die er nu is met de agrarische sector?! En, wellicht interessant om te kijken of een nieuwe manier van stedenbouwkundig ontwerpen genaamd NEW URBANISM een interessant onderwerp is voor een filmpje (Brandevoort is hier een goed voorbeeld van).

  • @nosop3

    @nosop3

    Жыл бұрын

    Hoi Huub, thanks voor je ideeën, nemen we mee!

  • @sutreB
    @sutreB4 ай бұрын

    Kan je dit even vertellen aan die "Just stop oil" mensen. Als je nu alles stopt kan er maar voedsel geproduceerd worden voor een kleine groep. Wij doen ons best met geen voedsel weggooien (want kost geld en is gewoon zonde), maar 0 lukt echt niet.

  • @sacation6057
    @sacation6057 Жыл бұрын

    makkelijke start voor supermarkten en bedrijven: Kleinere verpakkingen een proportionele prijs geven vergeleken met de grotere verpakking. Wanneer een 2x grotere verpakking maar 10 cent meer kost koopt bijna iedereen de grotere verpakking, ookal worden de restjes vaak weggegooit

  • @RaviThakoer
    @RaviThakoer Жыл бұрын

    Al die gezegden weer. Netjes gedaan haha

  • @BasvanderVeeken
    @BasvanderVeeken Жыл бұрын

    Thuiswerken helpt hier ook bij, wat op zichzelf al beter is voor het milieu. Zelf bewaar ik best wel van het avondeten, hop, in een bakje, helaas beetje plastic folie erop. Volgende dag even kort in de magnetron en tussen de middag een warme maaltijd. Of de kontjes van het brood in de cup-a-soup.

  • @bearclaire

    @bearclaire

    Жыл бұрын

    Bakjes met deksel gebruiken dna heb je dta stukje plastic niet nodig 🎉

  • @BasvanderVeeken

    @BasvanderVeeken

    Жыл бұрын

    @@bearclaire klopt ja, hebben we wel. Nadeel is dat als je dan pastasaus hebt je bakjes oranje worden 😅

  • @bearclaire

    @bearclaire

    Жыл бұрын

    @@BasvanderVeeken bakjes van glas gebruiken 😁

  • @McTwigstar
    @McTwigstar Жыл бұрын

    Wel jammer dat er zo weinig woordgrappen in zaten

  • @TiliaCitrus
    @TiliaCitrus Жыл бұрын

    Bedankt voor de video.

  • @ukeyaoitrash2618
    @ukeyaoitrash2618 Жыл бұрын

    Die voetafdruk ROFL Anyway ik haakte alleen niet af omdat ik tegelijk genshin kon spelen lolz rofl, dit is idd wel een van de moeilijkere videos om enthousiast over te raken xD Maar de humor maakt het dan wel weer leuk, knappe prestatie!

  • @robin123robin1
    @robin123robin1 Жыл бұрын

    Een hele goede video met veel goede initiatieven,. Ik zou het graag snel op grote schaal willen zien gebeuren. Maar als je kijkt naar al die bakkers: je kan zeggen dat ze de 1 dag oude brode voor minder kunnen verkopen. Maar dan kopen die klanten geen net vers brood voor de volle prijs. Dat hakt in op zijn omzet en marge. En dat is in andere sectoren niet anders. Daarom is AH ook zuinig met de stickertjes "35% korting".

  • @MoussaultArts
    @MoussaultArts Жыл бұрын

    eerlijk laten zien wat een portie formaat is is ook een goede zaak. als je een veel te groot softijs krijgt kun je hem ook niet zonder misselijk te worden op.

  • @GoldenRuben1
    @GoldenRuben1 Жыл бұрын

    Leuke video nos!

  • @Pingu1963
    @Pingu1963 Жыл бұрын

    Too good to go is een fijne app. Daarmee kun je voor een zacht prijsje voedsel ophalen bij diverse winkels en restaurants. En via de app van AH kun je ook overblijvers scoren voor een mooie prijs.

  • @GeraldOlga
    @GeraldOlga Жыл бұрын

    Tenminste houdbaar tot datum is niet heel belangrijk. Vertrouw op je zintuigen! Als iets er nog goed uitziet, nog goed ruikt, nog goed smaakt en het juiste mondgevoel heeft, kun je het prima eten, ook al is de THT-datum al lang gepasseerd

  • @JobBouwman
    @JobBouwman Жыл бұрын

    Het alsnog gebruiken van afgekeurd voedsel kun je niet 'circulair' noemen. Je gaat slechts verspilling tegen. dat is goed, maar het is niet circulair. Circulair betekent dat je het ná gebruik recyclet en opnieuw inzet. Als je je poep opvangt om te gebruiken als mest, dan pas kun je spreken over een circulair proces. Al is dat maar gedeeltelijk, omdat je het merendeel van je voedingsstoffen uitademt als CO2 en H20. En vang dat maar een op.

  • @tonnystikfort613
    @tonnystikfort613 Жыл бұрын

    Het is ok dat er voedsel naar voedselbanken gaan, maar het is schandalig dat er weer voedselbanken zijn. Maar dat is weer een andere discussie. Hier zou het kabinet Rutte iets aan kunnen doen. Waarom is er trouwens zo'n overproductie? En waarom merken we dat niet in onze knip? Weggooien is blijkbaar voordeliger dan weggeven aan personen die het echt nodig hebben.

  • @erbenwilzing4922
    @erbenwilzing4922 Жыл бұрын

    Ons eten is zo goedkoop dat men er slordig en onzorgvuldig mee omgaat en niet nadenkt over koopgedrag

  • @robdejong1930
    @robdejong19308 ай бұрын

    geweldige explainer!

  • @d.e.f.official.7806
    @d.e.f.official.7806 Жыл бұрын

    Dat krijg je van grootverpakkingen die maar een paar cent duurder zijn dan de kleine verpakkingen. (En in vergelijking dus veel goedkoper) Ze zouden een maximaal verschil in kiloprijs moeten instellen als je dit zou willen tegengaan.

  • @AmbervanZutphen
    @AmbervanZutphen11 ай бұрын

    Wellicht nog ter aanvulling op deze video, een interessant onderwerp om een video over te maken; de impact van seizoensgroenten en -fruit op het milieu.

  • @kazaakas
    @kazaakas Жыл бұрын

    Verbaasd mij altijd als ik ergens op bezoek ben en alles wat niet direct wordt opgegeten in de afvalbak gaat. Ik ontbijt vrijwel elke dag met een bord van het avondeten van gisteren uit de magnetron. Lekkerder en makkelijker dan een saaie boterham.

  • @KANEMUSIC7
    @KANEMUSIC7 Жыл бұрын

    Baardmans met de beste video's

  • @sdaniel9129
    @sdaniel9129 Жыл бұрын

    Bij ons thuis hebben we paarden, die oud, gedroogd brood lekker vinden... Ook eten ze schillen en klokhuizen van appels! We hebben ook nog 2 katten, die het vlees en vis afval op peuzelen... De 3 honden zijn alles eters en eten de restjes van de kids op en wij, als volwassenen, eten gewoon netjes ons bordje leeg... Ik heb toevallig deze maand 3 over rijpe bananen weg moeten gooien, maar normaal gesproken, stop ik die in de yoghurt!

  • @joshuamonteban3853
    @joshuamonteban3853 Жыл бұрын

    Meeste grappen waren matig, maar die laaste over de makreel was gewoon geweldig!😂

  • @willemplugge950
    @willemplugge950 Жыл бұрын

    Als ik het zo hoor, denk ik: ''Is het niet heel simpel? Produceer gewoon minder.'' Is dit een hele rare gedachte?

  • @sdtok527
    @sdtok527 Жыл бұрын

    Die kliko animatie is niet zo sterk om je punt over te brengen. Wij mensen zijn niet heel goed in volume inschatten. Zou er gewoon een kubus van maken en de hoogte bijvoorbeeld vast zetten. Kan je opeens heel Rotterdam in meters afval zetten.

  • @nosop3

    @nosop3

    Жыл бұрын

    Thanks voor je feedback! Nemen we mee.

  • @frank_903
    @frank_903 Жыл бұрын

    Ik vindt dit toch wel 10x zo belangrijk dan al dat stikstof gezeur.

  • @Millbrook1974powderedwater
    @Millbrook1974powderedwater Жыл бұрын

    Ik woon alleen. Voor mij zijn vrijwel geen porties berekend in de supermarkten. De consument kan hier niets aan doen, want het verdienmodel regeert. Milieu of niet,.

  • @HonkiePlonkie
    @HonkiePlonkie Жыл бұрын

    Vroeger in de C1000/SuperDeBoer tijd kreeg je als medewerker de over de datum producten mee naar huis voor niks. denk aan zuivel, groente zakjes, brood of beleg (ham, kaas, johma salades enzo) Zo kreeg je om het al een leuk salarisje omdat je minder uitgaves had qua voedsel. Ik hoor verhalen van AH/Jumbo medewerkers dat dit hier ook weer het geval is, helaas geld dit nog niet bij de Aldi. Daar gooien ze het liever weg dan dat het word geconcumeerd. Ik heb geen idee hoe nu de ervaringen zijn en of dat ook echt klopt bij Jumbo/AH of Aldi, dus let me know!

  • @matthijs3134
    @matthijs3134 Жыл бұрын

    Hier in Australië verkopen ze veel producten in veel te grote verpakkingen waardoor je vaak minder dan de helft daadwerkelijk consumeert. Er valt hier dus nog een flinke inhaalslag te behalen

  • @TheMx5Channel
    @TheMx5Channel Жыл бұрын

    Mooie video weer, ik merk het ook in mijn eigen leven. In een restaurant bijv. ik geef vaak aan dat ik geen sla of andere dressing bij mijn eten hoef, maar vaak wordt het toch neergezegd. Je zult die sla niet opnieuw kunnen opdienen dus het gaat direct de prullenbak in. Ik denk dat Restaurants daar ook wel beter in kunnen zijn in het gene opdienen dat op de menu kaart staat. En niet allerlei andere ingrediënten waar men niet om vraagt. En ook bedrijf etentjes, ik ben niet echt een luxe paardje. Dus ik eet gewoon niet alles. Het is dan erg vervelend als je maaltijd al bepaald is en je dit helemaal niet lust. Ik geloof echt in het voorkomen, helaas wordt luxe vaak gezien als overschot. Extra dressing, extra patat of brood bij je maaltijd alleen vraag ik daar niet om.

  • @Mitsjke93
    @Mitsjke93 Жыл бұрын

    Kunnen jullie een video maken over het steeds grotere verschil tussen arm en rijk? (In oa Nederland en de EU)

  • @onur6x6
    @onur6x6 Жыл бұрын

    edit skills zijn crazy en die sounds in background ook

  • @rikavanderhofstad
    @rikavanderhofstad Жыл бұрын

    Ons huishouden is hier al enorm mee bezig. Wij gooien bijna niks van eten weg. Die rotte appel in de kelder misschien. Brood dat 2 dagen in de kast heeft gelegen, hard is maar geen schimmel heeft eet ik moeiteloos op. Groente dat overgebleven verdwijnt in de soep. Is dat te veel dan worden alle groente resten aan het einde van de week verwerkt in stamppot. en ik heb zelfs eens crackers gegeten die 9 jaar over de THT datum waren. Ja dat kon je proeven maar het was verder nog gewoon in orde ^^

  • @Trancelistic
    @Trancelistic Жыл бұрын

    Heb gewerkt bij miljoenen feesten. En dan bedoel ik, die mensen huren een gebouw af voor maar 1 dag en dat kost een mil of meer. (wat een verspilling) En wat je dan ziet hoe ze ermee omgaan en wat ze weggooien. Mijn God..

  • @HenriZwols
    @HenriZwols Жыл бұрын

    De meeste voedselverspilling heb ik wanneer ik een recept kook, want ja, dan heb je bijvoorbeeld een halve ui nodig of twee takjes bieslook. Van een kant-en-klare maaltijd gooi ik niks weg maar dat is veel minder gezond.

  • @sim0nsix

    @sim0nsix

    Жыл бұрын

    Als je een beetje je hersens gebruikt kan je wat er nog over is ergens anders in verwerken

  • @lexroet1215

    @lexroet1215

    Жыл бұрын

    Je kan de resten bewaren en later in de week op een broodje doen met wat kruiden en kaas. Stop het in de oven en je krijgt een lekker pizza broodje

  • @janna2234

    @janna2234

    Жыл бұрын

    Of er een hele of halve ui in een gerecht zit merk je vaak niet eens. Je kunt bij de meeste gerechten best wel soepel zijn met de hoeveelheden zeker met groenten, extra groente is alleenmaar gezond. Als je echt verwacht veel van iets over te houden kun je ook het hele recept verdubbelen en dan in de vriezer doen voor later. En aan het eind van de week met alle restjes een compleet nieuwe maaltijd maken is ook altijd een leuke uitdaging

  • @Lars_erik

    @Lars_erik

    Жыл бұрын

    Gedroogde kruiden (moet je alleen even de hoeveelheid die jij lekker vind uitvinden, maar daar krijg je vanzelf feeling voor) of zelf kruiden die je vaak gebruikt gaan kweken, zodat je de benodigde hoeveelheid kan plukken. De helft van de ui die je niet nodig hebt kun je (gesneden) invriezen om later in een soep/wokgerecht/curry (wees creatief) te gebruiken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor paprika of peper die je niet binnen een paar dagen alsnog gaat gebruiken. In sommige gevallen kan de oplossing ook zijn om een recept te verdubbelen en meerdere dagen te eten of porties in te vriezen. En onthoud; een recept is maar een richtlijn. Het zou zomaar eens kunnen dat jij het lekkerder vind met iets andere verhoudingen 😉

  • @bearclaire

    @bearclaire

    Жыл бұрын

    Ui kan je gewoon in elk ander gerecht verwerken. Of in reepjes of blokjes snijden en invriezen voor een ander moment.. Weg gooien is onnodig

  • @frank_903
    @frank_903 Жыл бұрын

    Oplossing: Voedselresten aan vee opvoeren. Vee enkel slachten nadat het vlees van dat dier is besteld.

  • @W.A.S.D1
    @W.A.S.D1 Жыл бұрын

    Heb aantal jaren bij Albert Heijn gewerkt werd heel veel weggegooid. Vooral van de bakkerij afdeling bijna niks ging naar voedselbank. De voedselbank kwam wel langs maar ze kregen alleen een paar zakken boord mee alle andere werden weggegooid omdat veel makkelijker ging inplaats appart zetten voor het voedselbank. Veel van het eten was nog goed en hadden gewoon nog een houdbaarheidsdatum.

  • @gervankempen8721

    @gervankempen8721

    6 ай бұрын

    Dat ze maar een soort tussenwinkel gaan maken waar het overschot aan voedsel heen kan gaan voor de mensen die bijv. net niet in aanmerking komen voor de voedselbank daar kunnen dan ook meteen die wortelen met een hernia en die aardappelen uit het land van laaf want een wortel die in een hutspot gaat hoeft toch niet strak te staan alsof hij al 3 dagen last heeft van "de witte neus " . Want zelfs van appels waar een wormpje of een kevertje aan heeft geknabbelt kun je nog gewoon appelstroop maken met een slowcooker want je zeeft het er toch allemaal uit omdat je de stroop van het sap maakt ( hebben wij 3 weken terug gedaan van onze oogst uit onze appelboom). En wij hebben nu ook sinds een jaar een broodbakmachine en halen het meel , gist e.d. in Duitsland dan eet je voor €0.80 gemiddeld 2 dagen vers brood met 2 man. Heerlijk zo'n versgebakken snee brood waar de boter op wegsmelt en veel minder E nummertjes 🤔😉