Warmtenet in Nijmegen blijkt duurder, en moeilijk van af te komen

De komende jaren moeten honderdduizenden woningen per jaar van het gas af en moeten zo veel mogelijk nieuwbouwwoningen worden opgeleverd zonder gasaansluiting. Het klimaatakkoord stelt een duidelijk doel: in 2030 moeten 1,5 miljoen woningen van het gas . De verwachting is dat ongeveer de helft een aansluiting krijgt op een zogenaamd warmtenet.
Maar, wat is dat precies? Een warmtenet is een netwerk van buizen waardoor warm water stroomt. Dit warme water verwarmd de huizen. Hierdoor is geen cv-ketel nodig. De bron van de warmte kan bijvoorbeeld een afvalverwerker, datacentrum of een fabriek. Als het water onvoldoende verwarmd wordt door de bron kan bijgestookt worden.
In Nijmegen zijn ze al ruim voor het klimaatakkoord aan de slag gegaan met het warmtenet. Maar nu blijkt dat bij de totstandkoming van alles mis is gegaan.
Dit is een reportage van: Renee van Hest & Jane van Laar.
#ZieVraagWeet #reportage

Пікірлер: 107

  • @hjge1012
    @hjge10125 жыл бұрын

    Die wethouder van groen links (of wat was ze precies?), is wel erg defensief. Komt niet echt betrouwbaar(noch sympathiek) over daardoor. Louche gebeuren...

  • @corneilcorneil

    @corneilcorneil

    5 жыл бұрын

    Inderdaad. Iedereen met wat levenservaring RUIKT haar angstzweet en ziet haar narcistische trekken.

  • @hansjacobs9390

    @hansjacobs9390

    5 жыл бұрын

    Ze heet Harriet Tiemens, GroenLinks wethouder en komt oorspronkelijk uit Leeuwarden, ernstig arrogant mens.

  • @scandalreturns

    @scandalreturns

    5 жыл бұрын

    Het is een leugenachtige heks

  • @MrSvenovitch

    @MrSvenovitch

    4 жыл бұрын

    @@hansjacobs9390 het zijn net mensen, met hun 'Grote Groene Gelijk' (in België zijn die van 'Groen!' net in hetzelfde bedje ziek)

  • @tims.2971
    @tims.29712 жыл бұрын

    Ik ben benieuwd naar een update hierover door nieuwsuur, zeker gezien de gestegen prijzen

  • @mywristuncut

    @mywristuncut

    2 жыл бұрын

    Ik ben ook heel benieuwd. Het was al duur en nu is het helemaal onbetaalbaar. Mijn salarisverhoging gaat linea recta naar de leverancier.

  • @roffa1908FR
    @roffa1908FR5 жыл бұрын

    Pfoeee das zuur, 2011. Een jaar voor de aanbestedingswet 2012. Dan zou Nijmegen verplicht zijn geweest de opdracht Europees aan te besteden. Dus meer partijen. Dit klinkt als een gehaaste klus waarbij selectief gegund is.

  • @hvwees
    @hvwees5 жыл бұрын

    Ik had voorheen ook een woning op stadsverwarming/warmtenet, maar dan van Eneco. Men zegt heel leuk dat het "niet duurder dan anders principe" in de warmte wet is vast gelegd. Echter warmte reken je af in GJ (giga joules), ik heb ooit een rekensommetje gemaakt a.d.v. hoeveel GJ uit 1 kuub gas komt. Dan kan je dus een goed vergelijk maken... En het is gewoon duurder dan op gas stoken... En milieu etc? De stadsverwarming aldaar stookt op aardgas, maar wekt ook elektriciteit op, dus wel een hoger rendement, maar toch die warmte moet ook getransporteerd worden. Waarbij ongetwijfeld verlies plaats vind. En dan nog zoiets leuk als de afleverset wat in de warmte wet de warmtewisselaar heet. In de afleverset zit een warmtewisselaar, maar ook meer. Die moest ik opeens gaan huren, vervolgens proberen ze je een onderhoudscontract op dat ding aan te smeren. Ik vind dit een zeer vreemde situatie... En dan als je vraagt, wat kost die set? Ik wil hem kopen... Nee dat kan niet... En uiteraard heb je geen keuze... Ja in de kou gaan zitten... Maar vaak kan je de woning niet laten afkoppelen OF ze vragen er echt zoveel voor dat niemand dat kan betalen om te doen. Kortom met dit soort stadsverwarming/warmte netten wordt je gewoon financieel genaaid! Ik woon inmiddels 600 meter verderop in een deel waar nog wel aardgas is, bevalt prima!

  • @enoch7thadam1st2
    @enoch7thadam1st25 жыл бұрын

    Niemand heeft schuld en de brief met de boete kwam uit de lucht vallen. Hahaha moet je eens zien naar de reacties van die dame en die twee kerels, lichaam taal zegt alles hier, en zelfs teveel, meer dan hun zelf lief is! Welkom in babel

  • @Tom-pk4gl

    @Tom-pk4gl

    5 жыл бұрын

    Lekker omhoog kijken de hele tijd, leugen na leugen vertellen!

  • @enoch7thadam1st2

    @enoch7thadam1st2

    5 жыл бұрын

    @@Tom-pk4gl het gaat nog veel erger worden in de wereld. Maar dat zal wel hun eigen einden vormen, voor hun schaamteloze werk en het geld systeem dat zij als schild gebruiken om zichzelf te verdedigen . Geld was toch de god van deze wereld. Sela

  • @Houtka86
    @Houtka865 жыл бұрын

    Overheid transparant. Twee woorden die totaal niet samengaan.

  • @filthje355

    @filthje355

    5 жыл бұрын

    en een dead-line halen hoort daar natuurlijk ook bij

  • @bobokruissen
    @bobokruissen5 жыл бұрын

    Tja dat krijg je als je op groen gek stemt.

  • @TL5official
    @TL5official5 жыл бұрын

    Dat gelieg en gelul van die wethouder doet mee vermoeden dat ze een nieuwe groene auto heeft kunnen kopen...

  • @scandalreturns

    @scandalreturns

    5 жыл бұрын

    Hahaha ik heb er al een bericht gestuurd wat ik van haar vind. Kleurloze heks

  • @rsa8611
    @rsa86115 жыл бұрын

    03:37- corruptie, de minister moet direct een onderzoek instellen samen met het Openbaar Ministerie

  • @credofelix3656
    @credofelix36565 жыл бұрын

    De rekenkamer is in mijn ogen nog uiterst mild. Alles duid op belangenverstrengeling, hoe kan een gemeente zo onzorgvuldig omgaan met een aanbesteding (o ja die is er niet geweest) Oh jullie kennen Thiemens niet, ze is zichtbaar glashard aan het liegen. Op een vraag antwoord ze, ja de mensen wisten dat hun huis aan het warmtenet zit. Het wordt je door de strot geduwd en je moet wel omdat er nou eenmaal woningnood is. Je hebt geen keus. Maar wie waren ook alweer de eigenaren van de NUON voordat het werdt verkocht aan Vattenfall? Ik vraag mij af waar ze deze incompetente lui vandaan halen? Er moeten ‘koppen rollen’ in de Nijmeegse politiek. Dit is de zoveelste alweer waar je als inwoner direct en indirect van wordt benadeeld. Waarom zou je je eigen inwoners zo naaien? Ze onnodig op extra kosten jagen. Puur financiële gewin en vriendjes politiek. Ik heb zelfs een vermoeden nu dat er met ‘speciale afspraken’ extra veel geld vloeit naar de gemeente onder andere door precario belasting.

  • @ilonabeaard4011
    @ilonabeaard40115 жыл бұрын

    Als het restantwarmte is van de fabriek, waarom word het dan zo duur verkocht? Het word anders toch weggeblazen in de lucht maar nu word het alsnog benut door huizen te verwarmen. Ik snap dat het systeem terug verdient moet worden maar de werkelijke kosten kunnen veel lager waardoor meer mensen zo'n systeem willen hebben en meer fabrieken gebruikt kunnen worden die anders de overtollige warmte de lucht in blazen. Daarnaast, als ik naar Hariet Tiemens kijk dan kan je gewoon duidelijk op haar gezicht zien en lezen dat ze glashard in je gezicht staat te liegen. Eerst zecht ze dat het NIET in het contract staat maar als de journalist haar confronteerd, staat het er ineens wel en en dan zouden de bewoners hier al van op de hoogte zijn gesteld dat die boete niet geldend is. Ik heb zo'n vermoede dat de gemeenteraad al wist dat dit een flopper zou worden en nu proberen ze gezicht te redden nu dat de waarheid op tafel komt.

  • @scuffieduffie

    @scuffieduffie

    5 жыл бұрын

    Restantwarmte van de fabriek? Wut?

  • @ilonabeaard4011

    @ilonabeaard4011

    5 жыл бұрын

    @@scuffieduffie De hitte die vrijkomt bij het verbranden van alle afval. Dat heet restand-warmte. Maar hier word het in het warmtenet gestopt ipv dat het via de schoorsteen de lucht ingaat als verloren warmte.

  • @scuffieduffie

    @scuffieduffie

    5 жыл бұрын

    @@ilonabeaard4011 Ja dat is altijd het restant als je iets in brand steekt. Warmte en licht. Maar het is niet dat ze daarin afval gaan verbranden als er geen rendement aan vast zit om ons duur te verkopen. Anders verkopen ze het afval wel aan andere landen als ze het zoals jij zegt, zomaar de warme lucht wegblazen. Een fabriek is het ook niet trouwens. In een fabriek produceren ze iets.

  • @LordBufu

    @LordBufu

    5 жыл бұрын

    @@scuffieduffie "warmtenetten met (rest)warmte uit een afvalcentrale en een elektriciteitscentrale" .... lijkt mij een duidelijk zaak. Het hele idee achter het warmtenet in de algemene zin, was een goedkoop en duurzame vervanging van aardgas, niet een zakkenvuller voor de NUON. Een fabriek is overigens een werkplaats die iets produceert voor consumptie of productie van andere producten, de warmte is nu een consumptie product aan het worden en er werken mensen, dus is het feitelijk een fabriek geworden.

  • @PostTraumaticChessDisorder
    @PostTraumaticChessDisorder2 жыл бұрын

    Mijn eerste vraag dook eigenlijk gelijk al op: wat doet Vattenfall met de uitstoot van de verbranding van afval? Want als daar niks mee gebeurt, wat is dan de meerwaarde van dit warmtenet (behalve dat fossiele brandstoffen met rust worden gelaten)?

  • @JeroenBIG

    @JeroenBIG

    2 жыл бұрын

    Die uitstoot daalt neer op die wijken die van het warmtenet gebruik maken. Lachen gieren brullen!

  • @sjorsmartens1349
    @sjorsmartens13495 жыл бұрын

    in Purmerend is de stadsverwarming ook een monopolist

  • @sjorsmartens1349

    @sjorsmartens1349

    5 жыл бұрын

    belangrijk dat we duidelijk maken dat we deze praktijken niet langer dulden

  • @mmvdleest1733
    @mmvdleest17335 жыл бұрын

    grappig dat de gemeente zich niet aan bureaucratische regeltjes hoeft te houden als het niet uit komt. ik gister wel bekeuring gehad omdat ik vergeten was het achterlicht van mijn fiets aan te zetten. supah nice

  • @marijnr

    @marijnr

    5 жыл бұрын

    Elon Musk was je Tesla weer stuk?

  • @mmvdleest1733

    @mmvdleest1733

    5 жыл бұрын

    @@marijnr ik, elon musk, rij zelf skoda

  • @vincenthuying98
    @vincenthuying982 жыл бұрын

    De opzet van warmtenetten in NL is ingezet vanuit een volledig contraproductieve gedachtengang. In veel gevallen wordt gebruik gemaakt van zogenaamde rest warmte. Rest warmte komt vrij bij, in feite, niet efficiënte productie processen. Het is overschot wat anders in rook zou opgaan. In andere gevallen is sprake van warme kracht koppeling. Zeker wanneer het om kleinere units gaat, worden met deze systemen momenteel de hoogste rendementen bereikt. Met name de dubbelslag van zowel productie van warmte en elektriciteit zorgt daarvoor. De koppeling van de warmtenet prijzen aan de gasprijs is een absolute miskleun in energiebeleid. Immers het zet de producent niet aan tot goedkoper produceren. Integendeel, het creëert een ware ‘goudmijn’ voor de producent. Waar werken warmtenetten wel? Wel, in feite is dat heel simpel, in situaties waarin bewoners gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor hun collectieve verwarming, daar werkt het wel. In met name Duitsland en België zijn dergelijke vormen van zogenaamde blokverwarming ingeburgerd. De voordelen van de collectieve verwarming komen daar ten goede aan de bewoners in plaats van het productie bedrijf. Derhalve zijn bewoners kien op besparen van energie, en het levert ze nog wat op ook. Want wanneer ze met hun warmtenet ook elektriciteit produceren krijgen ze tweemaal waar voor hun geld, de stroom zou in dat geval een gratis bijproduct voor ze zijn. Of een winst pakker wanneer er meer dan voldoende elektriciteit wordt gemaakt en aan andere externe gebruikers verkocht. Met andere woorden, dat bewoners hun eigen warmtenet producent niet mogen kiezen moet veranderen in een coöperatie met een energie producent, of zelfs totaal onafhankelijk van de energie producent. En voor de bewoners dient de balans en verlies en winst rekening van de energie productie volledig openbaar en doorzichtig te zijn.

  • @joanvancasteren6627
    @joanvancasteren66275 жыл бұрын

    Ik leef in Duitsland, In een mooi Appartement, op de begane grond, met een gemeenschappelijke grote tuin. Ik heb geen gas. In woon in een prachtig Natur Gebied, Main Spessart. Ruimte Bossen. Ik heb elke dag, vakantie...Heb geen auto meer, ik rijd om boodschappen voor 1 €, Woon 7 km van Marktheidenfelf, 7 km van Wertheim. Had in Nederland, ook geen gas, veel veiliger. Ik ben weduwe en betaal op jaarbasis 594,00 € voor Electra. (Ik had in Nederland eigen huis afgelost en geerft) Soms ontvang ik geld terug of leg geld bij. Deze woning is gehuurd ((560,00 €) Heb een 3 Kamerwoning, 1 grote woonkamer met Openkeuken. 1 Ruime Sl. kamer, 1 Logeerk. Badk. met douche, toillet appart. Ik woon hier nu 12 jaar. en het bevalt me uitstekend. hier is een Natuur Klinik en er komen mensen uit de gehele Wereld, o.a. uit Dubai. Ik leef VEGAN v.a. 2014. en belangrijk!! ik ben gezond.. Wat de politiek aangaat.. 't klopt allemaal allang niet meer. Daarom is het belangrijk "wakker" te zijn.. Ik ben 77 in Augustus en spaar niet... Ik Leef!! Ik Adem.. Ik heb alles gehad... Mijn wensen liggen hier.. maar "kleine wensen" Ik schilder. luister muziek en heb echte vrienden.. die er altijd zijn. Maak je Leven zelf....

  • @gamiezion

    @gamiezion

    5 жыл бұрын

    gefiliciteerd?

  • @soldierelites9794
    @soldierelites97945 жыл бұрын

    Overheid is goed bezig met hontjes

  • @grizzly1020
    @grizzly10204 жыл бұрын

    Waarom zo verbaasd? Heel de opzet van al die hysterische duurzame maatregelen zijn gericht op 1 ding...en nee, niet het milieu maar geld, zijn we nu nog niet wakker?

  • @dvrk41
    @dvrk415 жыл бұрын

    Verplichte dure warmte in de slaapkamers ook als je juist in een koele slaapkamer wilt slapen.

  • @Zoza15
    @Zoza155 жыл бұрын

    Heerhugowaard, Alkmaar, Langedijk en Heiloo wordt dit hele warmtenet nu op dit moment aangelegd.. En als Nijmegen zegt dat dit duurder is?, dan zijn we all de dupe.. En ik heb geen keuze, geweldige kutzooi!..

  • @KY-dg8gp
    @KY-dg8gp3 жыл бұрын

    Is dit niet gewoon corruptie? Hoezo wordt dit nog toegelaten?

  • @PetraJonkhout
    @PetraJonkhout5 жыл бұрын

    Juist, dit wisten wij allang! Luisteren ho maar.

  • @ferdihasselt
    @ferdihasselt5 жыл бұрын

    Geldt toch ook voor je stroom netwerk? Je betaald een voorschot en als je het voorschot te laat betaald krijg je een boete van ruim €40,- OP EEN VOORSCHOT!! Maar ach, we leven in Nederland dus betalen we graag voor onze zondes...

  • @FrancisBehnen

    @FrancisBehnen

    5 жыл бұрын

    Je kunt toch gewoon overstappen naar een andere leverancier? Enige dat je standaard betaald is het vastrecht

  • @ferdihasselt

    @ferdihasselt

    5 жыл бұрын

    Francis Behnen Bij elke energie maatschappij betaal je voorschotten. Moet je eens proberen van je vastrecht af te komen omdat je geen energie meter in huis wilt.

  • @prinsprav85
    @prinsprav855 жыл бұрын

    Zegt ze nou echt....wat een wethouder.....waardeloos. Dit is misleiding

  • @VriendRick
    @VriendRick4 жыл бұрын

    Dit is dus de reden waarom wij van het gas af moeten!!!

  • @TRicKss
    @TRicKss5 жыл бұрын

    Jullie worden geflasht🤣

  • @pabloshaciendos3914
    @pabloshaciendos39145 жыл бұрын

    Lekker milieu vriendelijk, vuil verbranden...... en dat noemen ze groene energie

  • @TheRdamterror
    @TheRdamterror5 жыл бұрын

    VRIENDJES POLETIEK

  • @erwinhuizinga1220
    @erwinhuizinga12205 жыл бұрын

    Oplichters

  • @jasondeweerd8044
    @jasondeweerd80445 жыл бұрын

    Energie industrie nationaliseren, er is geen “vrije markt” als het gaat om oligopolistische industrieën/ monopolistische industrieën, dus beter is het als het is gemaakt voor de burgers en niet voor de aandeelhouders.

  • @esthermarye
    @esthermarye5 жыл бұрын

    Mag ik bedanken voor dat shitnet, Heb net de kosten opgezocht, OMG Als ik van het gas af moet neem ik een ouderwetse houtkachel of ik laat mijn CV ketel ombouwen naar propaan gas en haal de flessen wel in Duitsland. Prijzen Warmtenet : in 15 jr € 25.832,-- Bron (www.samenenergiebesparen.nl/nieuws/stadsverwarming-of-een-warmtepomp-alle-kosten-baten-voor-en-nadelen-op-een-rij/) Eenmalige aansluitbijdrage op bestaand net ( Meerkosten per meter: € 33,77 Vaste kosten per jaar voor vastrecht: € 309,52 Vaste kosten per jaar meetdienst: € 25,36 Vaste kosten per jaar afleverset (CW klasse 4 7,5l/min60°C): € 181,09 Prijs per GJ € 24,05 = prijs per kWh € 0,0866 *kosten gelden bij een bestaand net. Indien er een nieuw warmtenet wordt aangelegd geldt er geen maximum en kunnen de aanlegkosten worden verdeeld over alle percelen en dat kan aardig in de papieren lopen. Eenmalige kosten Eenmalige kosten bestaand warmtenet : € 1.037,78 Eenmalige kosten nieuw warmtenet: € ????,?? Eén GJ kost € 24,05. In vergelijk met een gemiddeld huis dat 1.600 m3 ** gas per jaar verbruikt, dan zullen de kosten per jaar € 1.137,-- zijn. **1.600 m3 gas staat bij een gemiddeld ketelrendement tapwater + transmissie van 84% gelijk aan 47,27 GJ of 13.130 kWh aan warmte. Kosten per jaar en 15 jaar Kosten voor vastrecht en verbruik voor een jaar: € 1652,97 (2018, daarna onzeker) Kosten in 15 jaar: 15 X € 1.652,97 + aansluitkosten € 1.037,78 = € 25.832,--

  • @mywristuncut

    @mywristuncut

    2 жыл бұрын

    Twee jaar later is het nog erger geworden.