Waarom werden er zoveel Joden uit Nederland gedeporteerd? (4/5)

In Nederland werd maar liefst 75% van de Joden gedeporteerd en
vermoord. Dat is een veel hoger percentage dan in bijvoorbeeld
buurland België, waar 40% van de Joodse bevolking om het leven wordt gebracht. Dr. Bart van der Boom vertelt in dit college waar die grote verschillen vandaan komen en of ze iets zeggen over de mogelijke onverschilligheid van de Nederlandse bevolking tegenover de deportaties.

Пікірлер: 45

  • @heteindiszoek11
    @heteindiszoek118 жыл бұрын

    Een van de onderdelen die ik mis in zijn verhaal is het feit dat NL al vrij vroeg gebruik maakt van registratie en digitaliseing van persoonsgegevens in de vorm van zogenaamde ponskaarten. In 1936 was iedereen in NL vastgelegd op deze kaarten op basis van gemeentes en volkstelling van 1930. Hierin moest elke inwoner oa ook aangeven tot welke religieuse stroming men behoorde. 4 jaar later als de Nazis Nederland binnenviallen is het alleen maar een kwestie van de ponskaarten uitlezen.

  • @MarionBrandsen6204

    @MarionBrandsen6204

    5 жыл бұрын

    Bart Jansen ja en met de huidige technologie hebben we dadelijk allemaal een chip in ons lijf waarop al je gegevens staan. En wat zegt de jeugd dan : lekker makkelijk. Die zien de gevaren ervan niet. Dus mocht er weer een gek opstaan dan zal blijken dat men niks heeft geleerd van de geschiedenis.

  • @tahirqasimov8969

    @tahirqasimov8969

    3 жыл бұрын

    Əəəəəəəəəəəəəəəəəəəəə

  • @harveyjacoby4725

    @harveyjacoby4725

    2 жыл бұрын

    i guess im asking randomly but does any of you know of a tool to log back into an Instagram account..? I somehow forgot the account password. I love any help you can give me

  • @houseplant1016

    @houseplant1016

    Жыл бұрын

    @@MarionBrandsen6204 Ahja want als Hitler ooit nog eens weer tot leven komt... Europa is nu veiliger.

  • @d25091966

    @d25091966

    Жыл бұрын

    Helemaal mee eens . Heb ontdekt dat wilhelmina westerborg heeft op gezet . Met minister van justitie gosling. Gosling is in 1941 overleden in buchwald. Waar ook drees heeft gezeten. Die het wel overleefde. Heb ook ontdekt dat julianna in 1937 getrouwd is met bernard. Deze man heeft relatie met nazi Duitsland. Er is een filmpje op gedoken dat op het piet hein ship terwijl julianna en bernard van het leven waren genieten op dat ship. Wat eigendom was van de koninklijke familie vrolijk de nazi vlag wapperde in de mast . Alles werd vanaf dag 1 geregistreerd in westerborg. De Duitsers konden het kamp zo in bedrijf nemen om de joden af te voeren . Het zelfde dat in de burgerlijke stand een J werd geplaatst in de persoonsbewijzen.. Dit alles bij elkaar stinkt... Ze konden de joden zo vinden.

  • @hjlector
    @hjlector Жыл бұрын

    Nederland was ook al meteen stuurloos ,koningin was meteen weg , en de regering ook .

  • @robertneven7563

    @robertneven7563

    3 ай бұрын

    inderdaad de dikke koninging was er op 8 mei 1940 alvan door naar het V K

  • @EchtNep
    @EchtNep2 жыл бұрын

    Leuk maar heb je ook foto staand?

  • @ttaibe
    @ttaibe9 ай бұрын

    Het is oud nieuws, en al veel vaker gehoord.... maar cijfers als 34k op de trein heen... 18 terug.... blijft pijn doen. En het kan zo weer gebeuren. Op een andere manier, met andere mensen.. maar hetzelfde. Ik kom mede daarom innerlijk vaak in opstand als iemand zegt dat we normaal of gewoon moeten doen... alsof dat per definitie goed is.

  • @robertneven7563

    @robertneven7563

    3 ай бұрын

    eerlijke man hier aan het woord niet iemand die alles probeert te verantwoorden, , Yougoslaviè 11 jully 1995, Dutchbat dus , de wandaden van het Nederlands leger in hun kolonies , nog verder terug de slaven handel door de Nederlanders, maar niet vergeten dat de Nederlanders geen klote MAAR echt geen kloten hebben gedaan voor hun eigen land te bevrijden in de 2de W Oorlog beschamend

  • @Chartoise
    @Chartoise9 жыл бұрын

    Ik denk dat het veel makkelijker is om onder te duiken in Frankrijk dan in Nederland. In Nederland heb je of dikke stedelijkheid, oftewel veel ogen, of je heb grasvelden... oftewel, ver zicht... In Frankrijk kan je je veel beter verstoppen tussen de bergen en bebossing. In Nederland moet je echt een constructie bouwen met een draaibare boekenkast en zo. Want in een grachtenpandje heb je nou niet echt veel plek om je te verstoppen en de duitsers merken zo'n aanbouw wel, die er in eens is.

  • @robertneven7563

    @robertneven7563

    3 ай бұрын

    dikke zever de Nederlanders zijn altijd de beste vrienden vand e duitsers geweest , in de 1ste W O en zeker in de 2de W Oorlog

  • @richards2076
    @richards20762 жыл бұрын

    In België en Frankrijk heb je een buurman die fatsoenlijk en niet stiekem is

  • @hminkema
    @hminkema10 жыл бұрын

    Het argument dat het verschil in onderduik moet verklaren tussen Nederland en België/Frankrijk is niet sterk. Dat argument luidt dat in België/Frankrijk de Arbeitseinsatz "véél eerder" (Van der Boom onderstreept dat drie keer) zou zijn geëscaleerd. In werkelijkheid gaat het maar om een paar maanden (najaar '42 vs. voorjaar '43) en Van der Boom noemt geen cijfers om die escalatie mee te demonstreren. In wezen zegt Van der Boom dat het Belgische en Franse verzet enkele maanden voorliep op het Nederlandse verzet in de organisatie van een onderduiksysteem voor 'eigen volk', waarvan de joodse onderduikzoekers in deze respectievelijke landen dan voordeel zouden hebben gehad. Ook als dat waar is, is het maar de vraag in welke mate zo'n tijdelijk & indirect voordeel het grote verschil in onderduik verklaren kan. Mij klinkt het argument in de oren als gezocht. Bij die 'escalatie van de Arbeitseinsatz' zelf zijn ook vraagtekens te stellen. Wanneer spreken we eigenlijk van 'escalatie'? Uit welke cijfers blijken die? En zijn die cijfers dan ineens wél direct vergelijkbaar tussen NL, BE en FR? Waardoor was die escalatie, en de Nederlandse respons daarop, bij ons eigenlijk later dan in de buurlanden? Laten we het argument dus, Van der Booms eigen waarschuwing indachtig, niet opvatten als 'gemakkelijke waarheid' die ons verder in slaap sust.

  • @SoYFooD2

    @SoYFooD2

    10 жыл бұрын

    de cijfers zullen wel in dat boek staan, plus dit was maar een deel van het argument. dat de nederlandse politie dichter bij de ss stond dan dat van belgie en frankrijk was naar mijn interpetatie het hoofd punt waar het later opbouwen van een verzet een vergrotende faktor was. ik geef je wel 100% gelijk dat we dit niet als "gemakelijk waarheid" moeten zien. wand als het weer gebeurt kan je met deze inzage niks. maar met de schamte van dat we te wijnig deden wel. dus ik heb het liever dat iedereen het fout heeft en zo waakzamer is dan dat het histories corect is en we daar door mischien minder zouwden handelen. en laten we hopen dat een moeilijk andwoord ons langer over dit laat denken zo dat voor de komende 70 jaar mensen met deze vraagen in slaap vallen.

  • @mcouzijn

    @mcouzijn

    10 жыл бұрын

    SoY_FooD Persoonlijk neem ik liever kennis van de waarheid, hoe complex ook, dan dat ik mij door een ideologisch gemotiveerde of afgedekte onwaarheid 'de goede kant op' laat duwen.

  • @SoYFooD2

    @SoYFooD2

    10 жыл бұрын

    volledig me eens

  • @frankdesmet8968

    @frankdesmet8968

    3 жыл бұрын

    Dat Joodse mensen wellicht gemakkelijker in België konden onderduiken is dat enerzijds de Belgische bevolking al een ervaring had met een Duitse bezetter in de Eerste Wereldoorlog. Anderzijds dat het in het DNA van de Belgen zit om niet blind de overheid te volgen. Gedurende vele eeuwen is België bezet geweest door een buitenlandse mogendheid. Dat verklaart waarom de Belgische bevolking in het algemeen veel achterdochtiger is ten opzichte van een overheid dan de Nederlandse. In tijden van vrede is dat vaak een nadeel. In oorlogstijd juist niet.

  • @dutchman7623

    @dutchman7623

    Жыл бұрын

    @@frankdesmet8968 Uiterst correct! Er is een enorm cultureel verschil tussen Nederland (met name boven de rivieren) en België. Verzet mag zolang je niet verslagen bent, maar zodra je capituleert is dat ook een erezaak. We hebben ons overgegeven en daarmee ons woord gegeven dat we ons niet verder zullen verzetten of geweld plegen tegen de bezetter. Dus actief in verzet komen was een hoge drempel. Gehoorzaamheid aan de autoriteit is hoog, zeker in de Calvinistische bevolking, want elk gezag komt uiteindelijk van God, zowel het goede, als het kwade. In Zuid-Nederland is dat heel anders, daar is 'een leugentje om bestwil' geoorloofd, Staat eigen belang veel meer voorop, en wordt er minder 'gepolderd', dwz samen om de tafel zitten en praten tot er een oplossing gevonden is waarin iedereen zich schikt en waaraan iedereen zich bindt. Vandaar ook dat georganiseerd verzet slechts langzaam op gang kwam. Zelfs de Joodse Gemeente overlegde met de Duitsers om te komen tot regelingen die het leed moesten verzachten en een oplossing moesten bieden voor schrijnende gevallen. Deportatie lijsten werden samengesteld door de Joodse Raad en opgevolgd. Achteraf onvoorstelbaar. Tesamen met een uitstekende bevolkings administratie, die niet beschermd was tegen misbruik, heeft het geleid tot dit enorme aantal slachtoffers. Een uiterst onfortuinlijke combinatie van factoren!

  • @OrientalCarpets
    @OrientalCarpets9 жыл бұрын

    dit boek geeft wat meer verklaring: www.bol.com/nl/p/jodenjacht/1001004011526924/

  • @massoud999
    @massoud99911 ай бұрын

    Ja, waarom zijn de bananen krom?

  • @giannitetehuka1384
    @giannitetehuka13844 жыл бұрын

    Daar zitten we dan met z’n alle thuis een project maken omdat er Corona overal is🤣🤣

  • @equint1880
    @equint18806 жыл бұрын

    R. Steinbrenner Heb jij uberhaubt een baan?

  • @Chriskros1984

    @Chriskros1984

    5 жыл бұрын

    Aymen el Moubarik aaaah een Moslim Nazi .... kansloos figuurtje ... ga lekker in haat leven ...debieltje

  • @pietergrass8812
    @pietergrass88127 жыл бұрын

    Hahahaaha