Waarom we automatisch in hokjes denken

Bij de geboorte van een kind is vaak het eerste wat we willen weten; is het een jongen of een meisje? En die hokjes blijven vaak de rest van je leven een rol spelen, ga je naar het mannen- of vrouwentoilet? Speel je in een vrouwen- of mannenteam? Maar wat nou als je je nooit thuis hebt gevoeld in één van die twee hokjes? Soraya Riem @Sorayariem is zo iemand en identificeert zichzelf niet als man en ook niet als vrouw, maar als non-binair. En vraagt zich af waarom mensen altijd van die willen weten of die een man of een vrouw is. Psycholoog Mark Hommes (Open Universiteit) legt uit waarom ons brein de neiging heeft om in hokjes te denken.
Wil je meer weten transgender zijn, non-binair zijn of andere vormen van genderdiversiteit? Op de site van transvisie kan je veel informatie vinden en zij hebben ook een hulplijn die je kan bellen: transvisie.nl
0:00 Hokjes man/vrouw
1:22 Waarom heeft je brein de neiging om iedereen in hokjes te plaatsen?
2:38 Waarom kan je gender van je biologische geslacht verschillen?
5:26 Waren er vroeger ook al transgender personen of non-binaire mensen?
6:14 Identificeren steeds meer mensen zich als non-binair?
7:21 Hoe staat het met de acceptatie van genderdiverse mensen?
8:58 Wat zijn genderneutrale voornaamwoorden?
9:31 Wat verklaart de weerstand tegen genderdiversiteit?
Wil je ons iets laten weten of vragen? Dat kan via dit formulier: forms.gle/5YTUR72pTwzXRAFk6
Meer wetenschap? Check:
UvNL Theatertour:
Wil je onze wetenschappers live zien? We komen naar met dan 20 theaters in het hele land. Tickets: www.universiteitvannederland....
Podcast op Spotify ► open.spotify.com/show/0z2ydI7...
Podcast op iTunes ► itunes.apple.com/nl/podcast/d...
Onze website ► www.universiteitvannederland.nl/
Instagram ► / universiteitnl
Twitter ► / universiteitnl
Facebook ► / universiteitvannederland
Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits de context behouden) te gebruiken. Vermeld wel altijd bron: Universiteit van Nederland. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl
Over de Universiteit van Nederland:
De Universiteit van Nederland heeft een onafhankelijke redactie die elke week podcasts, video’s en social posts maakt over wetenschappelijke onderwerpen. Wij geloven dat iedereen moet kunnen leren van de topwetenschappers die we hebben in Nederland. Zonder collegegeld of tentamens. Wij zijn de universiteit voor iederéén.

Пікірлер: 148

  • @TheRealHistoryChannel
    @TheRealHistoryChannel6 ай бұрын

    Omroepstem ns: beste reizigers.... De machinist: dames en heren wij naderen station Roosendaal.

  • @fabialorent876

    @fabialorent876

    6 ай бұрын

    Ha ha echt hè 😂

  • @Superstino
    @Superstino6 ай бұрын

    Had de verwachting dat deze video enorm subjectief zou zijn, maar dat bleek niet zo. Interessant om de psychologische/sociologische onderbouwing rond deze discussie zo uitgelegd te zien. Wat mijzelf opvalt: er wordt niet genoeg naar elkaar geluisterd, aan beide kanten niet. Conceptueel moet je buiten de (huidige) hokjes kunnen vallen, we moeten alleen als samenleving ontdekken hoe dit voor iedereen werkbaar is. Daarvoor moeten we samenwerken en de stem van zowel voor- als tegenstanders meenemen.

  • @JeanB-br9nw

    @JeanB-br9nw

    6 ай бұрын

    Waarom had je de verwachting dat deze video subjectief zou zijn?

  • @Superstino

    @Superstino

    6 ай бұрын

    @@JeanB-br9nw Vanwege het gevoelige onderwerp en de taboe die daarop ligt.

  • @Badorable
    @Badorable6 ай бұрын

    Serieuze vraag: Waarom is het voor iemand die zichzelf niet in een hokje plaatst zo belangrijk dat een ander weet wat zijn/haar/anders gender is? Plaats je jezelf dan niet juist ook in een hokje? Alleen dan met een ander label dan man of vrouw? Ik snap dat het voor iemand persoonlijk heel belangrijk kan zijn om zich te identificeren met een bepaald gender. Maar waarom maak je je zo druk om wat anderen daarvan denken? Is man/vrouw/anders niet gewoon een mooie compromis?

  • @K212Utr

    @K212Utr

    6 ай бұрын

    Onzekerheid dat mensen ze niet accepteren omdat ze niet normatief zijn (wat natuurlijk ook daadwerkelijk gebeurd), en sommigen slaan daarin door en gaan dan van alles van anderen eisen.

  • @Chiefelgin

    @Chiefelgin

    6 ай бұрын

    Het is een brede scala van omstandigheden. Stel jij hebt een mooie tekening gemaakt, wil je ook erkenning, vooral als social media en publicaties als deze jou laten zien dat het goed is om naar buiten te treden. Aandacht = social credit Social credit = beloning (of bestraffing) Zie de helden in de zorg. Je wordt toegejuicht en plots wilt iedereen de zorg in. Daarna worden de zorgverleners lings gelegd en de aanmeldingen dalen. Het is nog steeds hoger dan voorheen, maar minder dan de hype.

  • @DM-jb8fs

    @DM-jb8fs

    6 ай бұрын

    Als je het toch zo brengt, waarom zijn genders dan überhaupt nog relevant? In een ideale wereld boeit het mij niet bij welk gender iemand zich het best voelt. Dus met de zelfde serieuze vraag: Waarom komt het verschil man/vrouw zo vaak voor? Zullen we daar dan niet allereerst mee stoppen? Enkel het ziekenhuis heeft die info misschien nodig.

  • @Badorable

    @Badorable

    6 ай бұрын

    @@Chiefelgin Tja... Ik denk dat het verschilt per persoon hoeveel waarde diegene eraan hecht. In het voorbeeld van 'de mooie tekening maken' zou ik het leuk vinden als mijn dierbaren trots op me zijn. Maar de rest interesseert me eerlijk gezegd niet... Ik ben ook niet iemand die op Facebook/Instagram/o.i.d. zit. Misschien ligt het daaraan. Misschien ben ik gewoon raar 😜

  • @Badorable

    @Badorable

    6 ай бұрын

    @@DM-jb8fs Inderdaad, in een ideale wereld: who cares? Maar er zijn mensen die wel graag de hokjes behouden en dat is ook prima. Ik vind dat er ruimte moet zijn voor beide kanten van het verhaal... Daarom vind ik man/vrouw/anders een mooi compromis. Dan erken je dat er meer is dan alleen "man en vrouw" en blijft er tegelijkertijd ruimte voor mensen die zichzelf wel graag identificeren met een specifiek gender (en die dat ook graag benoemen). Hoe dan ook ben ik voorstander van het aloude: laat iedereen in hun waarde (dus ook de mensen die graag in hokjes denken).

  • @macdam11
    @macdam116 ай бұрын

    Hetgene wat ik een beetje mis in dit stuk is hoe groot nou werkelijk deze groep is, is het 0.01% van de bevolking of 20%? Nu is er veel tegendruk vanuit de samenleving juist omdat dit niet duidelijk is en men dus vanuit gaat van een kleine groep die een uitzonderingspositie wilt hebben. Zo vind ik het prima dat de samenleving aanpast als 20% van de bevolking non-binair is, maar als het maar om 0.01% gaat kost het de samenleving als geheel heel veel tijd en geld om voor een relatief kleine groep mensen aanpassingen te doen. Daar moet een balans tussen te vinden zijn. Tevens helpt het ook niet als de groep non-binair (en de grotere groep mensen en media die voor hen op willen nemen) bij het minste en geringste de racisme kaart trekt, terwijl de persoon/instantie in kwestie meestal gewoon goede bedoelingen heeft. Dit is vooral schrijnend voor beroepen waar de biologische sekse van belang is.

  • @UniversiteitvanNL

    @UniversiteitvanNL

    6 ай бұрын

    Hi macdam, dankjewel voor je reactie. Uit recent onderzoek van Rutgers blijkt dat ongeveer 2,2% van de mensen zich niet thuisvoelt in het hokje waarin ze geboren zijn. 0,4% daarvan zijn transgender personen, dus voelt zich thuis in het tegenovergestelde hokje dan waarin ze geboren zijn. 1,8% voelt zich ergens tussen de hokjes in; en in de meeste gevallen non-binair.

  • @macdam11

    @macdam11

    6 ай бұрын

    @@UniversiteitvanNL Kijk, hier heeft de kijker wat aan. Is er ook een bronvermelding naar dit onderzoek? Dus grofweg 1 in 50 mensen voelt zich man nog vrouw, ben wel benieuwd in hoeverre van deze groep er werkelijk dagelijks problemen ondervinden in de 2-geslachten maatschappij. Tevens ben ik benieuwd of deze groep het redelijk/onredelijk vindt dat 49 van de 50 mensen aanpassingen moeten voor deze 1 in 50 mensen? Mijn persoonlijke mening is, is dat er proportioneel veel aandacht wordt besteed aan de problemen van een percentueel kleine groep. Om in perspectief te zetten, het aantal roodharigen bedraagt 2.45% in Nederland, waarvan veel personen niet goed tegen de zon kunnen zonder zonnebrand te smeren (wat redelijk irritant kan zijn). Echter veel activiteiten worden wel buiten georganiseerd zonder plekken met schaduw, denk aan festivals, sportactiviteiten, etc. Echter hier wordt geen aandacht aan besteed, aangezien het om een kleine groep gaat en de kosten de pan uit zouden rijzen om overal tenten/zalen e.d. te plaatsen. Zelf als roodharige zie ik in dat dit een te dure oplossing is voor de samenleving, en dus, dat ik moet leven met de huid die ik heb, ondanks dat dit betekent dat ik meer last ondervind gedurende deze soort activiteiten in vergelijking met andere mensen.

  • @UniversiteitvanNL

    @UniversiteitvanNL

    6 ай бұрын

    Hi @@macdam11 Het gaat om een onderzoek van Rutgers uit 2023. Uit het SCP onderzoek blijkt dat de meeste mensen positief of neutraal tegenover transgender, non-binaire mensen staan en dat er een kleine groep van zo'n 9% negatief tegenover staat. We weten niet in hoeverre ze er op dagelijkse basis last van hebben, maar feit is wel dat het aantal meldingen van discriminatie naar dit soort personen is toegenomen. Volgens Mark lijkt het erop dat die kleine groep dus actiever is geworden in het doen van negatieve uitingen. Vervelend dat je snel verbrandt. We hebben ook meerdere video's gemaakt over huidkanker, verbranden van de huid en welke huidtypes het meest gevoelig zijn voor de zon, zonnebrandcrème etc. We proberen zoveel mogelijk verschillende onderwerpen te bespreken. En daar komen dus ook dit soort onderwerpen bij kijken. Van meer dan 1000 video's die we inmiddels gemaakt hebben, gaat er 1 over transgenders (die komt uit 2018). We hopen je vraag hiermee beantwoord te hebben! Groetjes, Team UvNL

  • @robertdevries2045

    @robertdevries2045

    6 ай бұрын

    @@UniversiteitvanNL de vraag is wat te makkelijk gesteld vind ik. ik loop dagelijks door de stad, notting on the hand, maar.... wanneer ik bewust door de stad loop en mensen aankijk, kijken ze mij ook aan en ga ik twijfelen: heb ik me niet goed geschoren, staat mn bril scheef enz. dus is de groep die klaarblijkelijk 9% is juist anders geworden in het reageren? of is de groep die vind dat ze er last van hebben, door diezelfde self fulfilling prophecy zoals mijn iedereen in de stad aankijken voorbeeld er meer/sneller last van gaan krijgen?

  • @derivative6363
    @derivative63636 ай бұрын

    Man / Vrouw / Anders vind ik prima. Enkel vind ik het persoonlijk enorm onhandig dat we een meervoudsvorm misbruiken als bijv. 'hen' om de laatste categorie aan te duiden. Als we progressief en taaljuist zouden willen zijn, laten we dan een extra persoonsvorm toevoegen. Of er eentje aanmaken die op iedereen van toepassing is. Xij, tij, lij, fij. Het klinkt allemaal wat onwennig, maar als we iets kiezen en er over stemmen is het in twee generaties vast ingeburgerd. Ik ben bereid taaltechnisch de pijn van een geforceerd woord te accepteren als het logisch past in ons systeem en het mensen een plek geeft.

  • @fabialorent876

    @fabialorent876

    6 ай бұрын

    Wat ik persoonlijk niet snap, waarom verzinnen die mensen niet gewoon een genderneutrale naam voor zichzelf om mee aangesproken te worden? Maakt het voor de omgeving ook minder ingewikkeld/ongemakkelijk, en het klinkt toch ook nog eens veel persoonlijker dan alleen hen, het, of hun...? Dat laatste klinkt zo afstandelijk, naar mijn mening.

  • @robertdevries2045

    @robertdevries2045

    6 ай бұрын

    @@fabialorent876 die zet ik zelf onder het kopje: aandacht vragen. het lijkt tegenwoordig nogal hip te zijn om jezelf buiten de kaders te plaatsen, om je vervolgens tegen diezelfde kaders aan te schoppen door je (in veel gevallen op onzin gebaseerde ideologie) slachtoffer te kunnen voelen, en daarbij juist weer positieve reacties van je eigen groep op te halen, waardoor deze ideologie nog verder versterkt wordt.

  • 6 ай бұрын

    In de tijd dat de alternatieve scene nog bestond van de grunge en de punk en zo, dachten we al lang buiten hokjes en dan niet alleen wat betreft geslacht

  • @robertdevries2045

    @robertdevries2045

    6 ай бұрын

    en werd dat ook gewoon gerespecteerd binnen de eigen groep en niet door de strot geduwd van de groep waartegen je je afzette

  • 6 ай бұрын

    @@robertdevries2045 datgene waartegen ik me afzetten was spellcheck en wordt me nu bijvoorbeeld door de strot geduwd

  • @muziekjes6811
    @muziekjes68116 ай бұрын

    11:28 "Moet er een hokje bijkomen?". Ik zou zeggen: laat de hokjes deels overlappen, dan ontstaat zonder extra hokjes een ruimte voor mensen die zich in beide deels wel en deels niet herkennen.

  • @papi-jor9239
    @papi-jor92396 ай бұрын

    Waarom krijgt dit zoveel aandacht?

  • @ViciousDoormat

    @ViciousDoormat

    6 ай бұрын

    Er is veel aandacht voor omdat er nogsteeds veel mensen zijn die discrimineren. Het is bedoelt voor hun. Een bijgevolg is dat mensen die niet discrimineren ermee overladen worden

  • @degeweldigekaas

    @degeweldigekaas

    6 ай бұрын

    Omdat er te veel mensen zijn die niet begrijpen hoe het werkt. En het dan gewoon onzin of waanzin noemen. Of verder gaan. Boos zijn op andere mensen is dan ook altijd makkelijker dan iets leren over de wereld.

  • @Chiefelgin

    @Chiefelgin

    6 ай бұрын

    Er is zoveel aandacht voor omdat je een leugen moet blijven herhalen. Alleen de waarheid behoeft geen verduidelijking.

  • @fabialorent876

    @fabialorent876

    6 ай бұрын

    ​@@ViciousDoormatMooi gezegd. Zou best eens kunnen 😅

  • @thijsg8549
    @thijsg85496 ай бұрын

    Wat betekent het dan om je man of vrouw te voelen? Kunnen we niet gewoon de hokjes vergroten zodat iedereen erin past

  • @ViciousDoormat

    @ViciousDoormat

    6 ай бұрын

    Ja dat vind ik een goede vraag. Je voelt je alleen zoals je jezelf voelt, dus hoe weet je dan of dat gevoel wel/niet past binnen de ouderwetse hokjes. Vat dit niet verkeerd op overigens. Als iemand zich niet fijn voelt binnen een hokje moet dat persoon alle recht hebben er niet in te zitten.

  • @S1rWakka

    @S1rWakka

    6 ай бұрын

    Die hokjes slaan meer op hoe we ánderen zien. Waarom we dat doen leggen ze bij 1:50 uit. Onze hersenen kunnen gewoon beter werken als we de mensen met wie we veel te maken hebben in hokjes kunnen plaatsen die overeenkomen met de soorten mensen waarvoor we in de loop van ons leven gepast sociaal gedrag hebben ontwikkeld.

  • @Hokespokes
    @Hokespokes6 ай бұрын

    ''ga je naar het mannen- of vrouwentoilet'' Voor je eigen veiligheid ga je als dame in een uitgaansgelegenheid, naar een damestoilet.🙂

  • @martienvandenberg5181

    @martienvandenberg5181

    6 ай бұрын

    Voor de veiligheid ga je als vrouw/kind niet naar de kerk of een studentenhuis.

  • @JeanB-br9nw

    @JeanB-br9nw

    6 ай бұрын

    Ik zie juist vaak vrouwen in het herentoilet. Dat heeft te maken met het feit dat de rij daar vlotter gaat.

  • @Hokespokes

    @Hokespokes

    6 ай бұрын

    Heb je hulp gezocht?@@martienvandenberg5181

  • @DerLiesl
    @DerLiesl6 ай бұрын

    00:49 doet Soraya nou een Antilliaan na??

  • @maareentak

    @maareentak

    6 ай бұрын

    Hahaha, geen blanke in ieder geval.

  • @Eftel-siteNl
    @Eftel-siteNl6 ай бұрын

    Ik ben toch wel van mening dat er teveel de nadruk gelegd wordt op dat men anders is. Ik ga ook niet rondlopen en overal maar roepen dat ik man ben. En de meeste vrouwen doen dat na mijn mening ook niet rondroepen dat ze vrouw zijn. Ik denk ook dat als je aangesproken wordt dat mensen niet gelijk op de achterste benen moeten gaan staan als dat niet gebeurt op de manier die ze graag zelf gewild hadden. Bij Transgender zal het wel goedkomen want als je eruit gaat zien in man of vrouw zal dit vanzelf verdwijnen. Maar al die andere vormen zullen daar echt vaker mee te maken krijgen. Denk dat je dat eigenlijk ook beter kunt accepteren (het staat vaak niet op het voorhoofd geschreven) Als vrienden en familie het al doen zoals jezelf wilt dan ben je denk ik al een heel eind.

  • @fabialorent876

    @fabialorent876

    6 ай бұрын

    Precies...ik denk dat wel meer mensen zich in bepaalde mate anders voelen, maar dat niet uitspreken. En niet zozeer omdat ze niet durven, maar omdat ze gewoon gelukkig zijn met hoe ze zijn, of (als het iets naars is zoals een aandoening of ziekte), het gewoon accepteren. Het is wat het is...als iemand bijvoorbeeld mega fan is van de Efteling, hoor je die mensen ook niet klagen dat die passie meer geaccepteerd moet zijn. Of mensen die niet van uitgaan houden...De meeste mensen zoeken gewoon diezelfde soort mensen met hun karakter en interesses...dan is het probleem opgelost toch? Geen eenzaamheid en onbegrip meer...maar je kan niet verwachten dat iedereen meegaat in je meningen en interesses, dat zou onrealistisch zijn.

  • @Lars_erik

    @Lars_erik

    6 ай бұрын

    Tegelijkertijd. Ongeacht waar het om gaat. Als iemand in het dagelijks leven tegen iets aanloopt los je dit nooit op door te zwijgen. Of dit nu gaat om de ongelijke behandeling van mannen en vrouwen, mensen met of zonder migratie achtergrond, mensen die hetero of homoseksueel zijn, mensen die praktisch of theoretisch opgeleid zijn, mensen die gender conform of gender non-conform gedrag vertonen, mensen met een witte of getinte huidskleur, mensen met of zonder een beperking enzovoort. Zichtbaarheid en jezelf hierover uitspreken is noodzakelijk en het zal altijd weerstand bij mensen oproepen. Maar zwijgen en jezelf verstoppen zal nooit tot verandering/vooruitgang/verbetering leiden.

  • @Jos9249
    @Jos92496 ай бұрын

    We moeten het niet zo opblazen en het goed keuren door verplichtingen .

  • @sadeddineaitichou4508
    @sadeddineaitichou45086 ай бұрын

    Woke: waarom denk je in hokjes? Also woke: maakt nog meer hokjes

  • @ViciousDoormat

    @ViciousDoormat

    6 ай бұрын

    Heb je het einde van de video gezien?

  • @MrGramnir

    @MrGramnir

    6 ай бұрын

    De video afkijken is een tegenwoordig lastig.. het TikTok-brein 🤣

  • @Zeyox96
    @Zeyox965 ай бұрын

    Heel erg bedankt voor het maken van dit filmpje over dit onderwerp.

  • @katja5795
    @katja57956 ай бұрын

    Mooie heldere video!

  • @HermanBogaers
    @HermanBogaers4 ай бұрын

    Dank je wel.

  • @yannuku123
    @yannuku1236 ай бұрын

    Vooral het idee dt er buiten de hokjes meer ruimte is, vond ik een opmerkelijke waarneming. Stof tot nadenken.

  • @K212Utr

    @K212Utr

    6 ай бұрын

    Tot je beseft dat de mensen die dit zeiden zelf de hokjes hebben getekend. In feite zijn het overlappende bubbels en daarbuiten is niets.

  • @Ghost-gf4yd

    @Ghost-gf4yd

    6 ай бұрын

    Ben benieuwd wat jij hier zo opmerkelijk aan vindt en wat je hier uit haalt waar over valt na te denken want ik zie het niet.

  • @Chiefelgin

    @Chiefelgin

    6 ай бұрын

    Buiten de hokjes is er meer ruimte, zoals dat het gras van de buren altijd mooier is dan je eigenste. Buiten de aarde is er veeeeel meer ruimte. Musk wilt zelfs naar Mars. Maar alleen op aarde ben je in staat te leven

  • @larskleijn
    @larskleijn6 ай бұрын

    mijn beste mede mens er zijn nu ongeveer 81 genders wat ze allemaal inhouden maakt mij niet uit en daar moet iemand zelf achter komen En tijdens iemands leven moet diegene zich prettig voelen en in mijn opinie ook gesteund worden door familie en vrienden (jammer genoeg is dit niet vaak het geval) maar ik wil er op even nogmaals bij zeggen ZELF (met hulp) niet door je strot geduwd worden als je op de basisschool met een bal loopt te spelen..... Als ik hier iemand mee op de tenen trap hier is een lege sorry maar ik hoop dat je nog een leuk en gezond leven hebt.

  • @tholen81
    @tholen816 ай бұрын

    goede uitlegvideo! misschien geen hokjes en geen veroordelen op wie iemand is? Al zal dat moeilijk gaan want iedereen wilt graag wat te zeiken hebben helaas!

  • @benjibonanza
    @benjibonanza6 ай бұрын

    Biologisch ben je man, vrouw of intersekse. Praktisch gezien, iemand met intersekse kiest wat mij betreft gewoon zelf welk toilet diegene het meest prettig vindt, tenzij er een universeel toilet is. Verder ben je gelijk als ieder ander mens en maakt het niet uit wie je bent of hoe jij je voelt. Ik ben een man en ik heb een vriend, respecteer me gewoon zoals ik ben zoals ik jou ook respecteer, dan doet het hokje 'homoseksueel' (in mijn geval) er helemaal niet aan toe.

  • @mizzya

    @mizzya

    6 ай бұрын

    Nee dat wordt nu dus juist uitgelegd. Biologisch heb je niet alleen man en vrouw. Bij mensen niet, in het dierenrijk niet. Ook al is het niet een grote hoeveelheid, ze bestaan.

  • @rtq146

    @rtq146

    6 ай бұрын

    Dat hoeft dus niet het geval te zijn, dat zeggen ze ook in de video. Het is niet echt gezegd in deze video, en ik ben geen bioloog, maar zoals ik het begrijp kan de chromosoomsamenstelling anders zijn. Waar XX of XY gangbaar is, komt er ook XXY of een combinatie of mix voor, dus dat een aantal chromosomen XX is en en aantal XY, of dat beide varianten voorkomen. Kan iemand dit beter uitleggen?

  • @DerLiesl

    @DerLiesl

    6 ай бұрын

    Één X chromosoom krijg je van je moeder (XX), de andere X óf de Y krijg je van je vader (XY). Op het Y-chromosoom zit het SRY-gen. Die zorgt ervoor dat je mannelijke geslachtskenmerken krijgt. Als het SRY-gen niet werkt ben je dus een XY persoon met een vrouwelijke geslachtskenmerken. Heeeeeel zelden komt het SRY-gen per ongeluk op het X-gen terecht door een foutje bij het splitsen van de genen (je krijgt de helft van je vader en de helft van je moeder, dus zaadcellen en eicellen bevatten allebei maar een half mens, van ieder chromosomenpaar één). In dat geval krijg je dus een XX vrouw met mannelijke geslachtskenmerken. Beide genetische foutjes (XY met vrouwenlichaam of XX met mannenlichaam) zijn onvruchtbaar. Bij het splitsen voor het maken van eicellen of zaadcellen kan het ook gebeuren dat per ongeluk beide chromosomen meekomen ipv de helft. Dit is het geval bij het syndroom van Down (dan heb je 2x chtomosoom 21 van één oder, en één van de ander, dus 3 in totaal ipv 2) maar ook bij XXY. Of er is per ongeluk geen chromosoom meegekomen, dan kun je dus maar 1 X hebben ipv XY of XX. Bij één X chtomosoom krijg je geen mannelijke geslachtskenmerken omdat je het SRY-gen van het XY-chromosoom mist.

  • @K212Utr

    @K212Utr

    6 ай бұрын

    ​@@rtq146 XXY of XXX noemen we trisomie (met meer bestaat ook) , het bekendste voorbeeld van trisomie is iemand met downsyndroom, echter zit dat laatste op een ander chromosoom dan die van het geslacht. XXX valt in het vrouw spectrum, XXY in het man spectrum. Hoe mannelijk of vrouwelijk iemand is is namelijk breder dan het XY/XX verhaal, dat is de basale normduider voor het geslacht met de bekendste kenmerken, en ook dat gaat soms niet helemaal goed. Welke genen aanwezig zijn of aan/uitstaan maakt een hoop verschil in de kenmerken van de persoon. Bij trisomie geld hetzelfde, hoe vrouwelijk of mannelijk iemand is hangt van meer af dan de trisomie, veel mensen met een trisomie gaan door het leven zonder dat ze hier ooit iets van merken. Verreweg de meeste mensen die zich anders voelen/identificeren hebben geen afwijkende XY/XX samenstelling, en iets als XO of XY bestaat niet (in mensen, andere soorten hebben soms andere chromosoom vormen, bv ZZ/ZW). Althans ik heb nog geen enkel bewijs gezien dat die wel allemaal een afwijkend chromosoom hebben, en weet zeker dat uni's over elkaar zouden duikelen als dit wel zo was.

  • @Chiefelgin

    @Chiefelgin

    6 ай бұрын

    Je zegt het goed. Mensen met Klinefelter hebben meestal één extra X chromosoom, naast een X- en een Y-chromosoom. Sommige mensen hebben meer dan één extra X-chromosoom. De kenmerken van Klinefelter syndroom verschillen van persoon tot persoon.

  • @LucWijdeveld
    @LucWijdeveld5 ай бұрын

    Als je zelf gerespecteerd wil worden in wie je bent, zal je ook de ander moeten respecteren die anders is, dan jij bent.

  • @johanneszandvliet8178
    @johanneszandvliet81786 ай бұрын

    Dank.u

  • @DaughterOfSam
    @DaughterOfSam5 ай бұрын

    Biologisch gezien ben je man of vrouw en geen keukenkastje! Ik raad iedereen aan de documentaire What is a woman te kijken!!

  • @Mansory-brabus
    @Mansory-brabus5 ай бұрын

    Nog steeds in de war

  • @gerardwijnsma7560
    @gerardwijnsma75606 ай бұрын

    Waarom kappen we niet met deze onzin. Iedereen mag voelen wat ie wil, maar verwacht niet dat iedereen mee gaat in jouw fantasie.

  • @monke2303

    @monke2303

    5 ай бұрын

    omdat het marxisten van hart zijn. je moet gewoon niet mee gaan met hun onzin.

  • @nocturrne
    @nocturrne2 ай бұрын

    deze video heeft mijn afbeelding veranderd

  • @praypx6fi
    @praypx6fi3 ай бұрын

    God schiep de mens , man en vrouw ! ❤❤

  • @primefotoNL
    @primefotoNL6 ай бұрын

    Met alle respect. Prima als iemand buiten de hokjes wil zitten, maar verwacht niet dat we daar allemaal aan mee moeten doen. Je hebt mannen en vrouwen en dan heb je de uiterst zeldzame uitzondering van tweeslachtigheid. Dat is werkelijk zeldzaam en niet vaak voorkomend zoals wordt gesuggereerd, Het probleem is dat hier het gevoel wordt neergezet (geponeerd) als een feit. Dat is incorrect. Het gevoel is er wel, maar is geen feit. Het is en blijft een gevoel en dat wordt aangestuurd door o.a. hormonen en andere chemicaliën. Je hebt dan dus mannen, vrouwen, vrouwelijke mannen en mannelijke vrouwen. Daar kun je het ook bij laten i.p.v. een heel arsenaal aan genders te bedenken, er zijn er al meer dan 100. Als iemand claimt dat deze zich man of vrouw voelt moet je eerst dat gevoel kunnen definiëren, want hoe voelt het om een man of een vrouw te zijn? Daar zijn geen definities van en dus is dat allemaal totaal subjectief, net zoals je niet kunt uitleggen hoe een orgasme voelt. Daar kun je niets mee. Waar je wel iets mee kan is met de feiten. De feiten dat is de biologie. Feit is dat je wordt geboren met een geslacht. Dat geslacht vindt je dan ook terug in elke cel van je lichaam. Het zit verankert in je DNA, spiermassa, beenstructuur etc. Nu kun je dat negeren en doen alsof de biologie niet klopt, maar ik denk eerder dat de biologie wel klopt en de emotie of het gevoel niet. Men zou ook kunnen accepteren dat er vrouwelijke mannen zijn en mannelijke vrouwen en het daarbij laten. I dank dat dit dan ook sneller geaccepteerd zou worden. Dat houdt het weer simpel en eenvoudig en voor iedereen duidelijker. Voel jij je als man meer vrouwelijk is dat prima. Voel jij je dan prettiger als jij je als vrouw kleedt doe dat dan. Allemaal prima, maar je blijft genetisch een man en anderen blijven dat vreemd vinden. Als je dat accepteert verdwijnt je probleem met jezelf ook. Dan accepteer je dat je biologie en gevoel niet matchen. Dat kun je ook gaan accepteren als onderdeel van wie jij bent. Je probleem met de maatschappij blijft bestaan, want je past niet in het hokje en dat blijkt toch ook een biologische oorsprong te hebben, volgens de uitleg in het filmpje. Het moet immers in een hokje passen om er mee te kunnen dealen. Anders wordt het te vermoeiend. Dus dat mensen je in een hokje man of vrouw willen stoppen heeft ook een biologische oorzaak en een maatschappelijke functie. Mannen benaderen vrouwen anders dan mannen. Vrouwen benaderen vrouwen anders dan mannen. Dat heeft dus ook nogal wat impact in de manier hoe we met elkaar omgaan. Mannen mogen nooit aan vrouwen komen, maar andersom is geen probleem. Mannen onderling hebben daar geen problemen mee. Dus het behelst mogelijk nog veel meer dan in dit filmpje wordt aangeduid. Daar wordt de nadruk gelegd op het gevoel en de biologie en maatschappelijk impact overgeslagen. Het is dus nog veel complexer. En wat te denken van medisch. Een vrouw ervaart een hartinfarct met andere symptomen dan een man. De biologie is verschillend en daar verander je met operaties en hormonen ook niets aan. Stel je voor je bent als vrouw geboren en leeft en ziet er uit als man en krijgt een hartinfarct. Dan zul je subtiele symptomen hebben zoals rugpijn, steen op de borst e.d. Men zal dan sneller mis diagnosticeren. Bij mannen is het meestal pijn op de borst, uitstraling naar linker arm en kaak. Dat zijn de biologische verschillen waar je niet onderuit komt. Is het dan niet veel beter het gevoel te laten kloppen bij de biologie i.p.v. de biologie te laten kloppen met het gevoel waarbij de meesten ook niet volledig in transitie gaan omdat daar ook nog al wat complicaties bij komen kijken. Ook is middels onderzoek gebleken dat de gehele transgender zorg zwaar te wensen over laat waarbij onderzoeken niet voldoen aan de wetenschappelijk enorm. Dit is uitgezonden, ik dacht in, Zembla. Ook dat moet je wel meenemen in dit verhaal en maakt het duidelijk nog complexer. Wat de juiste weg is weet ik ook niet. Wat ik wel weet is dat de biologie niet veranderlijk is en de het DNA blijft zoals het was en is. Dan denk ik dat het beter is alles te laten zoals het is en met het gevoel aan de slag te gaan. Maar goed, wie ben ik.

  • @efosdk2925

    @efosdk2925

    6 ай бұрын

    Het percentage van intersex is volgens mij 1,9%. Dat is toch bijna 1 op de 50. Zeker niet een meerderheid, maar je kan er toch een stad met mensen in Nederland mee vullen. Ik ben het met je eens dat we moeten uitkijken en vooral met zoiets als transitie en onder mes gaan. Dit zijn niet zomaar dingen. Ik vraag me alleen af of acceptatie van hoe iemand zich voelt dingen niet juist makkelijker maakt? Aan beide kanten natuurlijk. De mensen buiten de hokjes en daar mee de minderheid accepteren dat ze dat zijn en dat ze niet gelijk zo herkend zullen worden en de mensen binnen de hokjes erkennen dat men zich zo voelt en probeert er met respect mee om te gaan. De mensen die zich het meest in elkaar herkennen zullen toch in alle waarschijnlijkheid vriendschappen aangaan. Als een typische genderrol heel belangrijk is zal diegene waarschijnlijk niet de beste maatjes worden met een non binaire persoon of vice versa. Het brein blijft in hokje denken, zelfs de breinen van mensen buiten de hokjes.

  • @e.dewildt8608
    @e.dewildt86086 ай бұрын

    Omdat je in 99,9% van de gevallen XX of XY chromosomen hebt. Dus omdat het anders is.

  • @leonvdpol
    @leonvdpol6 ай бұрын

    Kinderen en pubers zijn altijd opzoek naar hun identiteit. Wie ben ik en wie wil ik worden. Je zou de pubertijd als een soort persoonlijkheids crisis kunnen zien. Er zullen mega veel mensen bijzitten die zich nu bij de non-binair trend of iets dergelijks aansluiten omdat ze daarmee interessant gevonden worden en ze daarmee hun identiteit kunnen vormgeven. Het lastige is alleen dat het puur gebaseerd is op gevoel en het niet concreet is. Dus er worden medicijnen voorgeschreven, operaties gedaan, nieuwe toilet pashok regels bedacht en andere aanspreekvormen afgedwongen. allemaal omdat dit gevoel zo sterk is. Ik vind dat een slechte ontwikkeling. Er moet meer grond zijn waarop dit soort dingen besloten worden. Je kunt voelen hoe jij je wilt, maar waarom moet je omgeving daarin meegaan. Als ik zeg dat ik een pak rijst ben en ik hou daar maar lang genoeg aan vast dan moet ik naar de ggz omzit ik niet helemaal goed ben, maar als ik mijn geslacht ga ontkennen en een nieuwe categorie bedenk dan moet de rest daar ineens gehoor aangeven…. En tot slot, waarom word interseks altijd als voorbeeld aangehaald? Zolang je niet interseks bent slaat het toch nergens op om die uitzonderingen als voorbeeld te nemen. Er zijn ook mensen met 3 tepels. Gaat de zorgverzekeraar voor mij nu ook een derde tepel financieren?

  • @Ama94947
    @Ama949476 ай бұрын

    Alleen waarom 0:50 in een Surinaams of Caribische imitatie accent!? onnodig!!

  • @johanneszandvliet8178
    @johanneszandvliet81786 ай бұрын

    intresant hoor, maar wat.moet.ik er mee !!!!!!!!!!!!

  • @Chiefelgin

    @Chiefelgin

    6 ай бұрын

    Transgender worden!!! Volg het hokjesdenken, wordt transgender!! De wetenschap heeft gesproken

  • @abcdefg91111
    @abcdefg911116 ай бұрын

    lol

  • @Jona19824
    @Jona198246 ай бұрын

    Nooit echt begrepen... je spreekt iemand dan aan met hen/hun... dus je wil de tijd weten, je ziet iemand staan en zegt: pardon, hen/hun, hoe laat is het?

  • @Hokespokes

    @Hokespokes

    6 ай бұрын

    Het is hullie en zullie😅 Ik ben toch blij dat ik naar de afdeling gynaecologie werd gebracht, toen de geboorte van mijn zoon zich aankondigde, en niet naar de sterilisatie afdeling voor piempeltjes, werd gebracht🤣

  • @daphnebn2011

    @daphnebn2011

    6 ай бұрын

    Dat zeg je überhaupt niet. Je kan gewoon zeggen “pardon, weet u hoelaat het is?” Of “Kan je mij vertellen hoelaat het is?”

  • @Hokespokes

    @Hokespokes

    6 ай бұрын

    @@daphnebn2011

  • @Pandarah

    @Pandarah

    6 ай бұрын

    @@daphnebn2011 Maar dat kan dus niet omdat ze als meervoud worden aangesproken. Laat zien hoe ingewikkeld het wordt gemaakt.

  • @ThePathOfEudaimonia

    @ThePathOfEudaimonia

    6 ай бұрын

    Je gebruikt het als variant van de voornaamwoorden hij/hem en zij/haar. Je gaat een mij als man toch ook niet aanspreken met; "Pardon, hij/hem, hoe laat is het?"

  • @a.bakker64
    @a.bakker646 ай бұрын

    Angst. Dank voor deze uitleg btw. Ik zag het Forum en de Olle Grieze 🤍💚🤍

  • @UniversiteitvanNL

    @UniversiteitvanNL

    6 ай бұрын

    Yes! We waren in het prachtige Groningen

  • @arnoldmeulen
    @arnoldmeulen6 ай бұрын

    Het probleem was laatst een verzekeringsformulier die ik in moest vullen over de andere partij. Diegene zag er uit als een man dus dan vul ik dat maar gewoon in. Wie weet was het wel een ander geslacht. Het is een internationaal formulier waarbij het een verplichte vraag is of het een man of een vrouw is. Maar of die acceptatie van "Beste reizigers" nou echt is.. Ik irriteer me dood aan alle vertragingen bij de NS.

  • @mariekeboos2948
    @mariekeboos29486 ай бұрын

    Feminisme: er zijn 2 geslachten, je geslacht bepaalt niet je persoonlijkheid, persoonlijke voorkeuren, rol/positie in de maatschappij, potentie enz. Stop met het seksistische hokjesdenken! Seksistische mensen: je geslacht bepaalt je persoonlijkheid, persoonlijke voorkeuren, rol/positie in de maatschappij, potentie enz. Ik identificeer me niet met die 2 seksistische hokjes, dus ik ben man noch vrouw (of allebei een beetje). De meeste mensen zijn wandelende stereotypen maar ík ben Heel Bijzonder.

  • @meymey3205
    @meymey32056 ай бұрын

    SUBHANALLAH. Ik kan alleen maar zeggen, God mag ons helpen en helpen.

  • @torosuave
    @torosuaveКүн бұрын

    de mensen-zoogdier-aap is gewoon beter af zonder dat hele taal-systeem. de ontwikkeling van taal heeft onze complexe wereld mogelijk gemaakt maar ook 1000den onoplosbare problemen met zich meegebracht. We worden allemaal zonder taal, niet denkend geboren. met als enige input zintuigelijke prikkels die binnenkomen, gevoeld worden en verder geen enkele waarde of betekenis kan worden toebedeeld. hier hoor je de wetenschap nooit over. wel dat ze aan symptoom-analyse en bestrijding doen zo als ook weer in dit filmpje. vechten tegen de bierkaai is het en zal nooit goedkomen zo lang we niet worden opgevoed vanaf baby-tijd met volkomen nieuwe inzichten en ander soort gebruik van taal.

  • @toinvhees524
    @toinvhees5246 ай бұрын

    Duidelijk in de war 😂😂

  • @KoenDeJaeger
    @KoenDeJaeger6 ай бұрын

    Gewoon gender verwijderen uit de passport, rijbewijs en alle formulieren, de aanhef op brieven. Liever dat, dan dat we hiermee rekening moeten houden. Het maakt geen ruk uit dus hoeft niet officieel worden opgenomen. Wel op social media, dating sites, enz ... .

  • @Eftel-siteNl

    @Eftel-siteNl

    6 ай бұрын

    Denk dat als je het uit paspoort gaat halen dat je in veel landen een probleem gaat krijgen. Ik denk dat je het eerder voor elkaar gaat krijgen met identiteitskaart. Maar paspoort lijkt me niet echt handig.

  • @JurOz1980

    @JurOz1980

    6 ай бұрын

    Niks weerhoudt een man nu of zich vrouw te voelen. Maar het aanpassen van je paspoort maakt je geen vrouw. Dat is toch alleen een gevoel? Als ik mij een paart voel maakt mij dat nog geen paart. Jullie zijn knettergek en ik doe hier nooit aan mee. Dat betekend niet dat ik geen mannen gun om zich als vrouw te gedragen maar ga mij niet dwingen om ze ook als vrouw te zien.

  • @TouYube886
    @TouYube8866 ай бұрын

    Onzin onzin onzin

  • @otteottema6839
    @otteottema68396 ай бұрын

    Als iemand trans wil zijn, vind ik dat prima. Als ik er maar niets van merk. Hun onzin moet ook ver weg blijven van scholen.

  • @ViciousDoormat

    @ViciousDoormat

    6 ай бұрын

    De video omschrijft sterk waarom het geen onzin is. Kan je hun argumenten dan op z'n minst weerleggen voordat je zo'n nare opmerking maakt

  • @quincy-ip5zk
    @quincy-ip5zk6 ай бұрын

    Universiteit van Woke

  • @mazyc

    @mazyc

    6 ай бұрын

    Erg makkelijk om alles af te blijven schuiven op woke terwijl hier duidelijk de hele tijd academische onderbouwing wordt gegeven. Maar je hebt vast niet eens gekeken.

  • @otteottema6839

    @otteottema6839

    6 ай бұрын

    ​@@mazycacademische onderbouwing? 🤣🤣🤣🤣🤣

  • @ViciousDoormat

    @ViciousDoormat

    6 ай бұрын

    ​ @otteottema6839 ik snap niet waarom je lacht. Er wordt verwezen naar meerdere onderzoeken en er wordt een duidelijke academische onderbouwing gegeven. Dus ja, Het is academisch onderbouwt.

  • @otteottema6839

    @otteottema6839

    6 ай бұрын

    @@ViciousDoormat Ik lach omdat je de transgender nonsense, die echte wetenschap negeert, academisch onderbouwt noemt. Het is verre van academisch en geheel niet onderbouwd. Iemand met een Y-chromosoom is een man. Dat is namelijk de echte wetenschap. Ongelooflijk hoe wetenschappers zich voor de gek laten houden door die transgekken.

  • @otteottema6839

    @otteottema6839

    6 ай бұрын

    @@ViciousDoormat Als een man zegt dat hij Napoleon is, komt hij in een gekkenhuis. Als een man zegt dat hij een vrouw is, wordt dat normaal gevonden. Zie je nu nog niet in hoe gek dat is?

  • @JohnDoe-pc9fi
    @JohnDoe-pc9fi6 ай бұрын

    Cringe

  • @marilon

    @marilon

    6 ай бұрын

    Tja, dat hebben wij nou weer bij jouw reactie.

  • @JohnDoe-pc9fi

    @JohnDoe-pc9fi

    6 ай бұрын

    @@marilon goed verhaal, iedereen is het met je eens