Waarom begint een depressie in je darmen?

Wist je dat je door het eten van chocolade en kant-en-klaar-maaltijden 31% meer kans hebt op een depressie? Een ongezond dieet kan de balans tussen goede en slechte bacteriën in je darmen verstoren, waardoor je een tekort aan belangrijke stofjes zoals serotonine - ons gelukshormoon - kunt krijgen! Inge van der Wurff van de Open Universiteit legt je uit hoe je kunt zorgen dat er wel genoeg goede bacteriën in je darmen zitten.
Wil je meer weten over de onderzoeken die Inge noemt? Hieronder vind je de belangrijkste studies op een rijtje:
Studie: geheugen is na 5 dagen vet eten trager: www.sciencedirect.com/science...
31% hoger risico op het ontwikkelen van een depressie + studie naar het Mediterrane dieet pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31055...
Onderzoek naar balans goede en slechte bacteriën in darmen: www.nature.com/articles/s4146...
Onderzoek naar bacteriën in darmen van ratten: research.rug.nl/files/3465867...
0:00 31% meer kans op depressie door slecht eten
0:28 balans goede en slechte bacteriën is belangrijk
0:45 door gezond eten heb je meer gelukstofjes
1:18 slechte voeding beschadigt je hersenen
1:46 mensen met depressie hebben andere darmbacteriën
2:22 ook ratten worden depressief van ongezond eten
3:07 welk dieet is goed voor je darmen?
3:27 hoe kan je depressieve klachten verminderen?
4:18 probiotica geeft jouw darmen een boost
4:36 mag je dan nooit meer chocolade eten?
Meer wetenschap? Check:
Podcast op Spotify ► open.spotify.com/show/0z2ydI7...
Podcast op iTunes ► itunes.apple.com/nl/podcast/d...
Onze website ► www.universiteitvannederland.nl/
Instagram ► / universiteitnl
Twitter ► / universiteitnl
Facebook ► / universiteitvannederland
Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits de context behouden) te gebruiken. Vermeldt wel altijd bron: Universiteit van Nederland. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl
Over de Universiteit van Nederland:
De Universiteit van Nederland heeft een onafhankelijke redactie die elke week podcasts, video’s en social posts maakt over wetenschappelijke onderwerpen. Wij geloven dat iedereen moet kunnen leren van de topwetenschappers die we hebben in Nederland. Zonder collegegeld of tentamens. Wij zijn de universiteit voor iederéén.

Пікірлер: 51

  • @zim2303
    @zim2303 Жыл бұрын

    De titel van deze video is een beetje misleidend, zou moeten zijn: Waarom een depressie in je darmen kán beginnen....Want er zijn ook heel gezond etende en bewegende en buiten komende mensen die toch een depressie ontwikkelen. Al was het maar omdat ze alsmaar nieuwe dingen gaan doen (meer bewegen, meer naar buiten, gezond eten) en zich vervolgens weer somber voelen. Dat 'bij mij helpt dit dus ook weer niet' maakt je nog depressiever. Geluk lijkt dan wel iets waar je zelf voor kunt kiezen (wetenschappers zeggen dat als je gezond eet je niet depressief kunt worden) waardoor je schuldig bent als je toch depressief geworden bent. Dat helpt niet echt 😬

  • @ingew8832

    @ingew8832

    Жыл бұрын

    Je hebt helemaal gelijk. Een depressie kan veel verschillende oorzaken hebben, maar over het algemeen kan gesteld worden dat mensen die ongezonder eten een groter kans hebben op het ontwikkelen van een depressie. Maar zoals ik ook al aangaf in de video, werkt het ook de andere kant op, mensen die een depressie hebben gaan ook vaak ongezonder eten (en slechter slapen en minder bewegen). Als je een depressie hebt is het altijd belangrijk om naar de huisarts te gaan.

  • @lausmee
    @lausmee Жыл бұрын

    Dit zou verplichte stof op scholen moeten worden. Sowieso leren jongeren niet goed genoeg hoe ze goed voor zichzelf zorgen op fysiek en mentaal gebied. Dat vind ik veel belangrijker dan bijvoorbeeld het in je hoofd moeten stampen van historische jaartallen en Franse woorden..

  • @melizzy627
    @melizzy627 Жыл бұрын

    Interessant, ik werk aan de 'voordeur' van een sggz instelling. Ongeveer 80-90% komt via huisarts of POHggz werkelijk niemand heeft in dat voorstuk begeleiding op voeding gehad. Wel hebben ze al antidepressiva gekregen zonder psychologische behandeling. Misschien de krachten bundelen? Huisartspraktijk/poh voor voeding en lifestyle begeleiding en ggz voor behandeling en eventueel medicatie.

  • @HugeRademaker
    @HugeRademaker Жыл бұрын

    Dank voor uw uitleg. Gaat het bij goede/slechte bacteriën over de dikke darm of (ook) over de dunne darm? Hebben mensen waarbij de dikke darm is weggenomen een grotere kans op het ontwikkelen van ernstige depressie?

  • @williamdrijver4141
    @williamdrijver4141 Жыл бұрын

    Sporten is ook een natuurlijke manier om depressies te voorkomen of sterk te verminderen.

  • @MrHenkkkie

    @MrHenkkkie

    Жыл бұрын

    Sporten is inderdaad goed, maar voor sommige mensen met een depressie wellicht nog een stap te ver. Een rondje wandelen, fietsen, in principe buiten zijn, daglicht en een frisse wind doet al heel veel

  • @ingew8832

    @ingew8832

    Жыл бұрын

    Dat klopt helemaal William! Er zijn verschillende onderzoeken die laten zien dat mensen die meer bewegen minder kans hebben op depressie en beweegtherapie (zoals running therapie) wordt ook wel ingezet bij personen met een depressie om hun depressie te verminderen.

  • @mir3349
    @mir3349 Жыл бұрын

    Dit is bekend.... Goede upload!

  • @ayoubazarkan5450
    @ayoubazarkan5450 Жыл бұрын

    Nuttige en leuke filmpje. Bedankt Uni van Nederland!

  • @B0K1T0
    @B0K1T0 Жыл бұрын

    Rond 4:00 Ben wel wat skeptisch over dat onderzoek.. kan dat niet ook (deels) verklaard worden door een soort placebo effect / dat er door het volgen van zo'n dieet hoop ontstaat dat de depressie gaat afnemen en zo een self-fulfilling prophecy wordt? En wat ik mis is wat voor eetgewoonten die mensen hadden voor ze aan dat dieet begonnen, dat lijkt me ook best van invloed.

  • @langeveldy
    @langeveldy Жыл бұрын

    Interessant, nooit geweten.

  • @thijsjong
    @thijsjong Жыл бұрын

    Wat zit er in kant en klaar soepen dat depressief maakt. Hoe is het genoemd op de ingredientenlijst. En waarom stoppen ze het er in? Ik heb de links gevonden en ga ze doorlezen.

  • @MrHenkkkie

    @MrHenkkkie

    Жыл бұрын

    Je moet niet angstig op zoek gaan naar E nummers of ingrediënten met een moeilijke naam, vaak zijn dit onschadelijke stoffen. Het zit gewoon in het vet, suiker en zout dat veelal aan kant en klaar maaltijden wordt toegevoegd.

  • @Diepvries11

    @Diepvries11

    Жыл бұрын

    @@MrHenkkkie Veel kant en klaar soepen hebben nul toegevoegde suikers en vetten en bestaat louter uit groenten. Deze vrouw heeft dus niet per se gelijk wat betreft de kant en klaar soep.

  • @ingew8832

    @ingew8832

    Жыл бұрын

    @@MrHenkkkie dat klopt helemaal; het is niet perse een bepaald ingredient dat maakt dat bewerkte producten ongezonder zijn dan onbewerkte producten, het is inderdaad zowel de suikers, verzadigde en transvetten en zout, maar ook het ontbreken van gezonde voedingsstoffen als onverzadigde vetten, vitamine, mineralen en vezels in de bewerkte producten.

  • @selimd40
    @selimd40 Жыл бұрын

    Wat ben ik blij dat ik vast - ja, mis voornamelijk koffie. LoL En tegenwoordig zvm (zo veel mogelijk) suiker(waren) vermijd.

  • @platoriamS

    @platoriamS

    Жыл бұрын

    Koffie zit geen calorie in als je er geen suiker of melk in doet, dus is op zich geen probleem (behalve bij torenhoge hoeveelheden door de caffeine)

  • @guido1243
    @guido1243 Жыл бұрын

    Zou pre- en probiotica dus voor nog meer goed zijn dan we al dachten

  • @peterkloostermann
    @peterkloostermann Жыл бұрын

    Worden dingen als houmous, cottage cheese, fruitspread of soya yoghurt ook gerekend tot de bewerkte producten die niet goed zijn?

  • @ingew8832

    @ingew8832

    Жыл бұрын

    Goede vraag Peter. Over het algemeen kun je zeggen dat onbewerkte producten, producten zijn die zo zijn zoals je ze in de natuur terugkomt of die daar redelijk dicht bij staan. De meeste typen cottage cheese en fruitspread zou je dus als onbewerkt kunnen zien. Bij hummus en soja yoghurt ligt het enigszins aan de ingrediënten. De ene hummus bevat veel toevoegingen en de andere bestaat grotendeels uit kikkererwten en een klein beetje olie, hetzelfde is waar voor soja yoghurt.

  • @ruudschmitz1
    @ruudschmitz1 Жыл бұрын

    Ik mis hier toch een beetje het bewijs voor de causaliteit. Correlatie, ja. Causaliteit.... Mwha. Dat gezond eten goed voor je is. Ja duidelijk. Dat je je beter gaat voelen door beter te eten... Ja. Dat depressie wordt veroorzaakt door minder goed te eten..... Echt niet.

  • @Souchirouu
    @Souchirouu Жыл бұрын

    Ik kijkt naar de kosten van een meridians dieet.. dan kijk ik naar mijn loon en bankrekening. Blijkbaar blijf ik voorlopig nog even depressief.

  • @barrylok7185

    @barrylok7185

    Жыл бұрын

    Het lijkt wel of de overheid ons depressief wil helpen. Levert meer op voor de farmacie.

  • @CosinusPhi
    @CosinusPhi Жыл бұрын

    U heeft het over bewerkte producten, heeft u het dan over de oliën van zaden? Want dat is wat alle bewerkte producten met elkaar gemeen hebben.

  • @ingew8832

    @ingew8832

    Жыл бұрын

    Als ik het over bewerkte producten heb, dan heb ik het over producten die niet als zodanig in de natuur voorkomen, die samengesteld zijn in een fabriek, denk dan aan chips, kant-en-klaar producten en frisdranken. Oliën uit zaden zijn niet per definitie ongezond, maar worden wel vaak aan bewerkte producten toegevoegd. Maar bewerkte producten hebben meer gemeen dan alleen de oliën uit zaden, zo hebben ze vaak ook een hoge energiedichtheid (ze bevatten veel calorieën), ze bevatten veel 'slechte' vetten, ze bevatten veel zout, weinig vezels, weinig vitamine en mineralen. Allemaal factoren die gerelateerd zijn aan biologische processen die gerelateerd zijn depressie.

  • @roybm3124
    @roybm3124 Жыл бұрын

    Ik mis nog cafeïne en alcohol in het verhaal. Nogal sterke beïnvloedenders bij een mens.

  • @ingew8832

    @ingew8832

    Жыл бұрын

    Cafeine en alcohol hebben zeker ook invloed op het brein. Over het algemeen is koffie en cafeïne consumptie geassocieerd met een lager risico op depressie ( zie bv deze studie Coffee, tea, caffeine and risk of depression: A systematic review and dose-response meta-analysis of observational studies). De relatie tussen alcohol en depressie is complex, er wordt gesuggereerd dat er sprake van een bidirectionale relatie oftewel mensen die depressief zijn gaan meer drinken, en andersom mensen die meer drinken zijn depressiever.

  • @RaviThakoer
    @RaviThakoer Жыл бұрын

    Wacht even...zijn die corn flakes elke ochtend slecht voor mij?

  • @elisabetheid3792

    @elisabetheid3792

    11 ай бұрын

    Ja, helaas.

  • @jeanpaultongeren125
    @jeanpaultongeren125 Жыл бұрын

    Volgens het voedingcentrum (is onzin) moet je 250 gram groente eten. in mijn mening is dat veels te weinig het advies van het voedingcentrum moet je dan ook niet volgen. Groente 750 tot 1000 gram per dag. Ideaal Veel gezonde vetten eten. Fruit mag je inprincipe meer dan 2 stuks van eten, maar hoe meer fruit je eet hoe meer calorien. Als je wil afvallen zorg dat je meer beweegt hoe minder er binnenkomt en hoe meer je verbrandt. dan val je af. Koolhydraten of Keto.. er zijn onderzoeken dat Keto bepaalde ziektes de symptonen van die ziekte verminderen. Het voedingscentrum raad Keto compleet af. Weer een reden waarom die onzin uitkramen. Groetjes, Jean Paul

  • @Iaremoosable
    @Iaremoosable Жыл бұрын

    Heeft sojayoghurt ook die goede bacteriën?

  • @ingew8832

    @ingew8832

    Жыл бұрын

    De meeste soja yoghurts bevatten ook de goede bacteriën inderdaad; je kan op de ingrediëntenlijst kijken of er yoghurtculturen inzitten om het zeker te weten.

  • @shantibahadoersingh3148
    @shantibahadoersingh31482 ай бұрын

    😃😃😃🙏🏽

  • @davidbijl2297
    @davidbijl2297 Жыл бұрын

    Keto of carnivoor. De manier waarop we altijd hebben gegeten. Bewijst mitchondriale gezondheid sterk te verbeteren en allerlei zware mentale aandoeningen drastisch te verminderen. Daarnaast obesitas, diabetes type 2 etc. The way to eat! Helaas hebben we decennia lang te horen gekregen dat verz vet slecht is. Absoluut niet waar. Veel succes

  • @CiroDiMarzio909
    @CiroDiMarzio909 Жыл бұрын

    Ook alcohol is een depressie opwekker

  • @phonsbakx2418

    @phonsbakx2418

    Жыл бұрын

    Alcohol is een vergiftiger van het menszijn. Maar smaakt wel lekker langs de smaakpapillen! (PS ik drink ook nooit iets meer)

  • @ingew8832

    @ingew8832

    Жыл бұрын

    Alcohol heeft zeker ook invloed op het brein. Alhoewel de relatie tussen alcohol en depressie complex is, er wordt gesuggereerd dat er sprake van een bidirectionale relatie oftewel mensen die depressief zijn gaan meer drinken, en andersom mensen die meer drinken zijn depressiever.

  • @rirtif
    @rirtif Жыл бұрын

    Ik ga voortaan elke dag een (klein) schaaltje yoghurt eten.

  • @elisabetheid3792

    @elisabetheid3792

    11 ай бұрын

    Maar alsjeblieft met havermout en gemalen lijnzaad. Ik eet het elke dag en ik heb geen buikpijn meer. Succes❣

  • @sergiosimbula
    @sergiosimbula Жыл бұрын

    Misschien wel goed om even het onderscheid te maken tussen pure chocolade en melk ea. Gezien pure chocolade juist enorm goed is voor je microbioom.

  • @ingew8832

    @ingew8832

    Жыл бұрын

    Er zijn inderdaad aanwijzingen dat extra pure chocolade mogelijkerwijs niet zo slecht en misschien wel positieve effecten zou kunnen hebben, hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de hoge hoeveelheid cacao in de pure chocolade. Echter de meeste mensen eten toch echt de melk chocolade die helaas vooral veel suiker bevat en weinig cacao.

  • @sergiosimbula

    @sergiosimbula

    Жыл бұрын

    @@ingew8832 het zijn de polyphenols (die ook in noten en zaden etc zitten) die zo goed zijn. Plus cacao inderdaad is een prebiotica. Pure chocolade is als "rocket fuel for your good gut bacteria" zegt expert Tim Spector.

  • @uli9084
    @uli9084 Жыл бұрын

    Voor mij helaas niet genoeg, gezegend zijn zij voor wie het wel genoeg is.

  • @NA-rc5me
    @NA-rc5me9 ай бұрын

    Waarom onderzoek op dieren uitvoeren???🙄………..was nergens voor nodig in dit onderzoek

  • @janmartens7954
    @janmartens7954 Жыл бұрын

    Hahaha, op het laatst gaat ze al het vettige eten wegzetten, zodat het productieteam lekker kon snaaien 😊 ff serieus, darmflora zijn waanzinnig slecht in the picture als het gaat over een prettig leven…..

  • @a.bakker64
    @a.bakker64 Жыл бұрын

    Ik moet meer flavonoïden

  • @sergiosimbula
    @sergiosimbula Жыл бұрын

    Voor mensen die er echt geïnteresseerd in zijn: kzread.info/dash/bejne/X4CJ19OxgbbHdrQ.html

  • @sararshleweet90
    @sararshleweet90 Жыл бұрын

    I see a lot of nutritional vegetables and nuts on the table, but I cannot unsee the meat and dairy, do you think it's healthy? Let alone the fish (source of plastic nowadays). I do not trust you researchers giving ppl advice about (balanced) diet. i.e these horrible foods. Science doesn't say we need meat and processed slices of cold meats to survive. Please refer to more ethical sources of information, after watching What the Health, I never touched meat or dairy again