Voedselbos project! De basis die ik in elk voedselbos zou aanleggen.

Тәжірибелік нұсқаулар және стиль

Een voedselbos ontwerpen en aanleggen, het is waar deze video over gaat. Graag neem ik je mee door een mooi agroforestry voedselbos project dat ik deze zomer heb aangelegd. Je ziet in de video de basis die ik in elk voedselbos zou aanleggen. Water is leven en de basis van alles wat leeft. Swales en vijvers zijn een permacultuur techniek om water langer op te slaan in het landschap en te laten infiltreren in de bodem. Naar mijn mening essentieel bij de aanleg van een voedselbos. Ik hoop je met deze video te inspireren. Wil je meer voedselbos inspiratie, abonneer je op mijn KZread kanaal.
-- LINKS --
► Wil je overnachten bij Melissa en Peter check: www.airbnb.com/rooms/64968118...
► Meer over mij kun je vinden op: permacultuurmetmartin.nl/ of kijk deze video over hoe ik met mijn gezin leef volgens permacultuur principes: • Leven in een Voedselbo...
► Mijn online voedselbos cursus: • Dé online Voedselbos c...
Alle informatie daarover vind je hier: permacultuurmetmartin.nl/onli...
► Muziek in mijn video's komt van: share.epidemicsound.com/8ibzxy
-- GERELATEERDE CONTENT --
* Een natuurlijke vijver aanleggen met Leem : • Een natuurlijke vijver...
* Loek Gorris bouwt ecologische permacultuur tuin met natuurlijke vijver : • Loek Gorris bouwt ecol...
* Groei in ons voedselbos tijdens de droogste zomer ooit : • Groei in ons voedselbo...
-- KEYWORDS --
#voedselbos #drenthe #permacultuur #regeneratievelandbouw #moestuin #permacultuurtuin #regeneratief #homestead #homesteading #lifestyle #foodforest #water

Пікірлер: 39

  • @melissascherpenzeel2885
    @melissascherpenzeel2885 Жыл бұрын

    Super tof!!!

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    Жыл бұрын

    Mooi project! Fijne opdrachtgevers!

  • @Annazelfvoorzienendleven
    @Annazelfvoorzienendleven Жыл бұрын

    Hoi Martin, wat een supermooi project, jij boft maar dat je dit werk mag doen, echt dankbaar werk dit. Ik moet zelf wel eens denken, het landschap inrichten is als het schilderen van een schilderij, ik teken en schilder en ontwerp ook graag en als ik zoiets zie, is het net een schilderij wat tot ontwikkeling komt. Mooi uitgelegd hoe alles werkt, geweldig he, die permacultuur? De woestijn die zal weer tot leven komen.

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    Жыл бұрын

    Dank voor je leuke reactie! I totally agree! Ontwerpen is net schilderen. En zeker met die swales er in. Het brengt het landschap weer tot leven. Neemt moeder natuur het schilderen weer over. :)

  • @Annazelfvoorzienendleven

    @Annazelfvoorzienendleven

    Жыл бұрын

    @@MartinSlort Die swales is een van die geweldige dingen van permacultuur, ik heb ze hier in het klein ook aangelegd, ondanks de droge zomer overdondert met fruit hier en nooit water hoeven geven. Ik voed de swales met de overloop uit verschillende regentonnen als die vol raken en overstromen.

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    Жыл бұрын

    Prachtig, eerst van het dak in de ton en dan de overvloed in de swales?

  • @Annazelfvoorzienendleven

    @Annazelfvoorzienendleven

    Жыл бұрын

    @@MartinSlort Ja van meerdere daken in meerdere tonnen en dan de swales in, 1 gaat nog via de eendenvijver en neemt dan ook nog mest (eendenpoep) mee de fruittuin in. Heb nog een ouder filmpje inmiddels vangen we al het regenwater op en hebben overal regentonnen tussen zitten. Vanaf zo 19 min. kzread.info/dash/bejne/eIalt9erosatqag.html

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    Жыл бұрын

    Mooi, bewust en efficient gebruik van water!

  • @vpnconsult
    @vpnconsult Жыл бұрын

    Mooi

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    Жыл бұрын

    Zeker! Een mooi project om te doen! 👏

  • @klaasNL
    @klaasNL Жыл бұрын

    Zoo dat ziet er goed uit, die watervoorziening gaat werken. Dat is ook al heel knap als je die hoogtes goed krijgt.

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    Жыл бұрын

    Ha Thanks! Hij gaat werken, zulke mooie permacultuur technieken. Ze maken woestijnen weer groen.

  • @N0discipline
    @N0discipline Жыл бұрын

    Mooi project! Vroeg me al af na het kijken van allemaal buitenlandse permacultuur volgers of je in Nederland ook greppels (swalls🤣) zou graven voor het opnemen van water. Heb jij ook tips wat to doen met akkerland dat omringd is door sloten, zoals in Groningen veelal het geval is. Daar zou je ook greppels en vijvers/plassen aanleggen boven het niveau van de sloot? Of zou je meer rilief aanleggen zodat het diepste punt bijna op het niveau licht van het waterpeil in de sloot?

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    Жыл бұрын

    Thanks Willem! Ik vind het lastig om je vraag te beantwoorden wanneer ik de situatie niet ken. Voordeel van eigen water vind ik het beheer. Sloten worden in de meeste gevallen ecologisch mishandelt doordat we ze elk jaar schoon maken. Die ecologie is naast het bergen van water een van de belangrijke functies van een vijver. Alles wat leeft kan er drinken, overwinteren, verstoppen, nesten maken etc etc.

  • @N0discipline

    @N0discipline

    Жыл бұрын

    @@MartinSlort Ja das natuurlijk een ramp voor het ecologisch evenwicht dat je probeert te creeren. Het lijkt echter zo vreemd om een vijver en greppels aan te leggen op een hoger niveau..

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    Жыл бұрын

    Ja snap ik, indien de mogelijkheid er is kun je ze natuurlijk ook op hetzelfde niveau aanleggen maar niet elk jaar opschonen/uithalen. Dan hebben ze wel de ecologische functie (en waarschijnlijk jaarrond water omdat het waterschap een vast peil nastreeft). Je kunt een stuw (simpele buis) plaatsen tussen je eigen systeem en dat van het waterschap. In de winter verhoog je het peil en vul je je eigen systeem tot het maximum en laat je overtollig water terug lopen in het algemene systeem. In de zomer laat je water vanuit het waterschap in je eigen systeem lopen mocht je een tekort hebben.

  • @i.h.3857
    @i.h.3857 Жыл бұрын

    Mooi project. Maar wat is nou het budget voor het gehele project? Dus incl. ontwerp, beplanting, kas, loonwerk, etc.etc. Zodat mensen ook een idee krijgen wat zoiets kost.

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    Жыл бұрын

    Dat is per project verschillend en kun je zo gek maken als je zelf wilt. Wat betreft graafwerkzaamheden: Gemiddeld in noord Nederland) kost een kraanmachinist met/en/of dumper, tractor, frees en kraan op dit moment +/- 70€ per uur. We zijn twee dagen bezig geweest met dit project, met wat materiaal (buizen) kom je uit op ergens +/- 1500 euro ex btw, ex mijn begeleiding (kun je ook zelf doen), ex reiskosten (in dit geval 0€ omdat het de buurman was). Beplanting daar kun je aan uit geven wat je maar wilt. Laat je de natuur zelf iets invullen dan duurt het gewoon wat langer voor je een bos hebt. Voor prijzen van eetbaar plantgoed zie websites van kwekers. Ook worden er vele bomen en struiken gratis weg gegeven of gesponsord. Wat de kas gekost heeft in de video is me niet bekent maar hou daar rekening met een paar duizend euro. Het maken van een design doe ik in twee dagen ongeveer. Conclusie, voor 10k kom je een heel eind.

  • @Mark-iw8kn
    @Mark-iw8kn Жыл бұрын

    Heel fijn filmmateriaal zeg! Vraagje nog: Hoe bepaal je hoe schuin de grond afloopt richting de swails zodat er genoeg water wordt opgeslagen en het overtollige uitstroomt. Zijn daar standaarden voor o.i.d.?

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    Жыл бұрын

    Thanks! Ik heb daar geen standaard voor. Wat je wilt bereiken naar mijn mening is dat een deel infiltreert in de bodem. Bij hevige regenval en een verzadigde bodem wil je overtollig water laten bewegen naar de swale zonder erosie te veroorzaken. Natuurlijk zorgt de vegetatie daar voor dus in Nederland kun je niet snel TE steil gaan zou ik zeggen. Maak je de hoek te schuin dan heeft water weer geen tijd om te infiltreren. Dus ja.. op gevoel met deze feiten in gedachten, voor elke situatie weer anders.

  • @clemens74
    @clemens74 Жыл бұрын

    Mooi project, ik ben benieuwd hoe het zich ontwikkelt. Ik woon in een polder, grondwater bijna nooit dieper dan 1 meter. Dan heb je toch geen swales nodig?

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    Жыл бұрын

    Thanks! Zal in de toekomst zeker een update plaatsen. Voor west Nederland (waar ik gok dat jij woont) zijn swales idd minder noodzakelijk. Slootjes daar vooral om water af te voeren en voor de ecologische ondersteunende functie. In de sloot/swale/greppel groeien andere soorten dan op de kant en het bied een plek voor ander soort dieren en insecten.

  • @nadinewouters4479
    @nadinewouters4479 Жыл бұрын

    Komt er een opvolgvideo? Dat zou leuk zijn! 😇

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    Жыл бұрын

    Goeie kans! Het moet eerst even groeien :).

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    Жыл бұрын

    Wat zou je graag willen zien?

  • @nadinewouters4479

    @nadinewouters4479

    Жыл бұрын

    Ik was al helemaal benieuwd hoe het er uit zag toen jullie klaar waren, met de paden en beplanting en dergelijke. En al helemaal enkele maanden later.

  • @raybzht

    @raybzht

    Жыл бұрын

    Goed idee, ik ben ook wel benieuwd

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    Жыл бұрын

    Leuk, ik ga proberen ergens de komende jaren een video te maken wanneer alles wat meer groen is!

  • @daviddijkstra1573
    @daviddijkstra157324 күн бұрын

    Ligt de swirl ook op afschot naar de vijver?

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    18 күн бұрын

    Nee, de swale ligt met een platte bodem. Wanneer deze helemaal is gevuld loopt ie over in de vijver. Andersom kan ook de vijver in de swale overlopen.

  • @Henkpost61
    @Henkpost613 ай бұрын

    Prachtig ontwerp. Maar waterhuishoudkundig valt er nog wel wat over te zeggen. Greppels kunnen best nuttig zijn. Maar realiseer je dat ze bedoeld zijn om water af te voeren… daar zou ik met je nog wel eens over willen spreken…

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    3 ай бұрын

    Hey Henk, ik snap je gedachte maar deze greppels zijn net even anders. Ze hebben een gelijke (zelfde hoogte) bodem. Water kan dus horizontaal door de greppels bewegen. Ook maak ik gebruik van een stuw zodat de greppels volledig gevuld kunnen worden voor dat ze water afvoeren. Op die manier brengen ze water en geven water de tijd om te infiltreren in de bodem en de omliggende omgeving. Alleen bij hevige regenval zullen ze afvoeren, wanneer ze volledig vol zijn en de bodem verzadigd is.

  • @Henkpost61

    @Henkpost61

    3 ай бұрын

    Tsja, ik vind ze te diep. Je bent al door de B heen. En wat jij wilt heet rainwater harvesting. Dat werkt in hellende Aride en semi aride gebieden, maar eigenlijk niet in nl omstandigheden. Bij echt hoge grondwaterstanden ghg > 60-80 helpen greppels vooral om het overschot af te voeren als je dat al nodig vind. In NL is alles wat je graaft een drainage middel!

  • @Henkpost61

    @Henkpost61

    3 ай бұрын

    Wellicht goed om hier eens over door te praten met een kop koffie of zo. Ik ben in NL opgeleid als Hydroloog En heb daar 40 jaar werk ervaring in. Ik weet natuurlijk niet welke opleiding en waar jij die hebt gehad. Maar met een goed gesprek kunnen we elkaar wellicht wat helpen. Je ontwerp vind ik prachtig.

  • @mikevandermost7826
    @mikevandermost7826 Жыл бұрын

    Wat kost al dat grondwerk nou?

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    Жыл бұрын

    In dit geval (en gemiddeld in noord Nederland) kostte de kraanmachinist met dumper, tractor, frees en kraan +/- 70€ per uur. We zijn twee dagen bezig geweest, met wat materiaal (buizen) kom je uit op ergens +/- 1500 euro ex btw, ex mijn begeleiding (kun je ook zelf doen), ex reiskosten (in dit geval 0€ omdat het de buurman was).

  • @mikevandermost7826

    @mikevandermost7826

    Жыл бұрын

    Dat valt me nog mee, het leek me namelijk een flinke klus!

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    Жыл бұрын

    @@mikevandermost7826 het is een flinke klus ;) maar het valt mee kwa kosten.

  • @MartinSlort

    @MartinSlort

    Жыл бұрын

    @@mikevandermost7826 dit was een vrij simpel en klein project. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe vijver graaft moet je veel meer grond verzetten en wordt het al wat duurder.

Келесі