Verbit #20: Potentiaali

Älä katso tätä videota, jos et opiskellut vielä tavallisia verbejä (indikatiivi), konditionaalia ja imperatiivia.
Potentiaalia käytetään nykyään harvoin, etkä tarvitse sitä oikeastaan missään...
Tällä videolla siis opiskellaan:
- potentiaalin preesens (6´07), istunen, juonen, mennen, lienen...
- olla-verbin potentiaalimuoto liene- (15´05), lienen, lienet, lienee...
- potentieelin perfekti (16´48), lienen nähnyt, lienet opiskellut...
- passiivin potentiaalin preesens (19´55), asuttaneen, elettäneen, oltaneen, mentäneen...
- passiivin potentiaalin perfekti (26'27), lienee asuttu, lienee käyty, lienee opiskeltu..
En muistanut videolla mainita, että potentiaalin preesensissä olla-verbin hän-muodolla on myös lyhyempi variantti lie: Hän lie jo valmis. Liekö tuo totta?

Пікірлер: 9

  • @amex1024
    @amex10243 жыл бұрын

    Hyvä video!

  • @devayany
    @devayany3 жыл бұрын

    Kiitos paljon videostasi! Se on hyvin valaiseva :)

  • @alifredograsso
    @alifredograsso3 жыл бұрын

    Kiitos paljon ☺️

  • @pavelnikolajev4807
    @pavelnikolajev48073 жыл бұрын

    Kiitos taas videostanne! Aihe on vaikea ja sen vielä vaikeuttaa se, että eri verbityyput taipuvat eri tavalla. Pitänee katsoa tätä video muutama kerta ennen kuin edes puolet kerrotustanne jäisi muistiin. Tämän videon tekeminen liene ollut teillekin todella työlästä. Oppineen potentiaalia paremmin jos videon lisäksi tekisin aiheeseen liittyviä harjoitustehtäviä.

  • @napaketkusuomi1224

    @napaketkusuomi1224

    3 жыл бұрын

    Ajattelin, että potentiaali on niin vähän käytössä, että siitä riittää yksi video. En kuitenkaan halunnut jättää mitään pois, ja siksi videosta tuli lopulta kamalan pitkä. 😊 Toivottavasti siitä on vähän apua. Ehkä joskus voin tehdä harjoituksiakin. Oppikirjoissa potentiaalia käsitellään hyvin vähän. Löytyisiköhän harjoituksia Kangasniemen sarjasta Suomen kielen tikapuut? Muistaakseni sen neljännessä osassa on jotain potentiaalista.

  • @kiitoskiitoksia6529
    @kiitoskiitoksia65293 жыл бұрын

    Minulla on kysyttävää esimerkiksi tämän tyyppisestä lauseesta Jos objekti tuli lauseen ensimmäiseksi - Proteiinin lähteet - Proteiinia sopivasti - Viiden jälkeen Miksi Proteiinia sopivasti ja eikä Proteiinin sopivasti ? miksi ja milloin käytän akkusatiivia , partitivia tai nominatiivia ? Toivon, että voitko tehdä meille videon, selittää sen tulevaisuudessa

  • @napaketkusuomi1224

    @napaketkusuomi1224

    3 жыл бұрын

    Hei,. Tähän ei ole ihan lyhyttä selitystä, ja esimerkeissä on monta eri muotoa. Jälkeen on postpositio, jonka kanssa aina tulee genetiivi (päivän jälkeen, ruoan jälkeen, Liisan jälkeen) Lauseen subjekti ei ole partitiivissa. Objekti voi olla genetiivissä (ent. akkusatiivi), partitiivissa tai nominatiivissa. Proteiinia sopivasti voisi toimia siis objektina (Tarvitsemme sopivasti proteiinia.). Jos lauseessa ei ole subjektia, on objekti usein lauseen alussa (Sopivasti proteiinia voi saada esimerkiksi maitotuotteista.). Proteiinin lähteet voisi toimia lauseessa subjektina (Proteiinin lähteet ovat tärkeitä.) tai objekteina (Haluan tietää kaikki hyvät proteiinin lähteet.) Objektista voit katsoa videon (linkki alla), jos haluat. Objektista kerrotaan myös monella muulla videolla esim. passiivin ja pakkoverbien yhteydessä: kzread.info/dash/bejne/ZaJ7lq9-gavbeNI.html

  • @jaakkooksa5374
    @jaakkooksa5374 Жыл бұрын

    Potentiaaliin liittyvä Fingerpori-strippi: www.hs.fi/fingerpori/car-2000002464988.html

  • @napaketkusuomi1224

    @napaketkusuomi1224

    Жыл бұрын

    Se oli vaikea. :)