VECINII AU RÂS CÂND M-AU VĂZUT CU 1.000 BRAZI DE CRĂCIUN ÎN CURTE, DAR APOI AU FOST UIMIŢI...

Тәжірибелік нұсқаулар және стиль

COMPOST DIN BRAZI DE CRĂCIUN PENTRU AFINE. TOCĂTOR DE CRENGI RURIS ST500. COMPOSTOR GRADINĂ
TOCĂTOR DE CRENGI RURIS ST500
www.ruris.ro/tocatoare-de-cre...
COMPOSTOR DE GRADINĂ ARTOOOL.RO
www.artool.ro/compostoare-de-...
REMORCĂ REPO 750 kg. STAR MINI RDS 2412
repo.com.ro/
Au trecut sărbătorile de iarnă, iar după ce am scos BRADUL DE CRĂCIUN din casă, mi-a venit ideea să fac COMPOST din tocătură de brad pentru mica mea CULTURĂ DE AFIN, asta în contextul în care afinul crește doar în TURBĂ ACIDĂ AFIN cu un PH scăzut. Această TURBĂ ACIDĂ PENTRU AFIN poate fi obținută doar din tocătură de conifere, iar cum brazii de Crăciun sunt aruncați la gunoi, eu m-am hotărât să-i reciclez și să obțin un COMPOST de foarte bună calitate pentru plantele mele.
Pentru a putea toca brazii am folosit un TOCĂTOR DE CRENGI RURIS ST500, un tocător de crengi și resturi vegetale foarte eficient, care toacă crengile foarte fin, procesul de descompunere al materiei vegetale fiind foarte rapid, iar toată tocătura de brad o voi depozita într-un COMPOSTOR DE GRĂDINĂ de la ARTOOL.RO care are un volum de 850 litri. Dincolo de aspectul foarte plăcut pe care îl are acest compostor de grădină, integrat în peisajul grădinii mele, acesta este foarte bine gândit, pe fiecare perete lateral având găuri prin care va intra și circula aerul în interiorul compostului, creindu-se astfel un mediu aerob. Astfel, compostul pe care îl voi obține va fi foarte hrănitor pentru afinii mei, bacteriile benefice rezultate din procesul de compostare dezvoltându-se corespunzător. TURBA ACIDĂ AFIN sau COMPOST ACID AFIN este un produs destul de scump în magazinele de bricolaj, iar cine dorește să aibe un COMPOST de bună calitate poate recicla brazii de Crăciun. În situația în care doriți să vedeți mai multe clipuri cu utilajul TOCĂTOR DE CRENGI RURIS ST500 sau să vizionați clipul de prezentare pentru REMORCĂ REPO 750KG, la finalul acestui clip am menționat aceste clipuri. Tot la finalul acestui clip am înserat și clipul pe care l-am filmat în primăvara anului 2023, titlul fiind PLANTARE AFIN ÎN GHIVECI ÎNGROPAT ÎN PĂMÂNT.

Пікірлер: 60

  • @Ccvcosty83424
    @Ccvcosty834245 ай бұрын

    Felicitări Maaare Gospodar , M-am uitat în mare peste canalul tău ,Respect pentru Ceea ce ai realizat . ȘI NU ,NU JUR NU AM FOST IRONIC . BA ,BRAVO ȚIE

  • @luckylove643
    @luckylove6434 ай бұрын

    super tare, abia astept sa vad cum iese 👍

  • @amsellemclaudiacamelia544
    @amsellemclaudiacamelia5444 ай бұрын

    Felicitări ptr achiziția acestei mașini de tocat braziii(se poate toca și alte crengi)Eu;am pus pe FB un filmuleț(acum vreo 3-4ani)cu acest utilaj în acțiune,pe una din străzile din Franța.Sunt încîntată,că au ajuns și în ROMÎNIA!BRAVO!👏

  • @InfrastructuraRomania
    @InfrastructuraRomania5 ай бұрын

    Foarte interesant! 👍👍👍

  • @costicosti8143
    @costicosti81435 ай бұрын

    Gura lumii nu o acoperă nici pământul E perfect și dacă greșești Important e să încerci Bv pt munca depusă Să revii cu video la anul Te salut

  • @cristiannegoita80

    @cristiannegoita80

    5 ай бұрын

    Salutare! Așa consider și eu, că învățăm testând sau/și greșind. Părerile sunt atât de împărțite în ceea ce privește compostul de conifere pentru afine încât trebuie neapărat să verific care versiune este adevărată. Mulțumesc pentru susținere! Genul acesta de mesaje, precum al dvs., mă fac să continui activitatea pe canalul acesta de KZread! 🙏

  • @Ccvcosty83424

    @Ccvcosty83424

    5 ай бұрын

    Dintotdeauna am mers pe ,Premiza asta RESPECT

  • @cartiinterzise487
    @cartiinterzise4874 ай бұрын

    foarte fain

  • @ecoagricol65
    @ecoagricol654 ай бұрын

    Pentru a crește aciditatea solului, poți lua în considerare următoarele metode: 1. **Adăugarea de materiale acide:** Utilizarea materialelor organice acide, cum ar fi turbă, compostul de pin sau frunzele de stejar, poate crește aciditatea solului în mod natural. 2. **Utilizarea îngrășămintelor acide:** Unele îngrășăminte specifice, cum ar fi sulfatul de aluminiu sau sulfatul de fier, pot fi utilizate pentru a crește aciditatea solului. Este important să urmezi instrucțiunile de aplicare pentru a evita supradozarea. 3. **Plantarea plantelor acidofile:** Anumite plante, cum ar fi azaleele, rododendronul și camelii, preferă solurile acide și pot contribui la menținerea sau creșterea acidității solului. 4. **Monitorizarea pH-ului:** Efectuarea periodică a testelor de pH pentru a urmări nivelul acidității solului și ajustarea în consecință a materialelor și substanțelor adăugate. 5. **Evitarea calcarei:** Evitarea utilizării de materiale calcaroase sau a îngrășămintelor care conțin carbonat de calciu poate ajuta la menținerea sau creșterea acidității solului. Asigură-te că iei în considerare plantele pe care intenționezi să le cultiveși preferințele lor în ceea ce privește pH-ul solului pentru a obține cele mai bune rezultate.

  • @mariyus009
    @mariyus0095 ай бұрын

    mulci pentru afini :)

  • @asedymng4423
    @asedymng44234 ай бұрын

    🎉🎉🎉

  • @borodiraul
    @borodiraul5 ай бұрын

    Vizionand partea cu mutarea tocaturii din remorca in roaba si apoi din roaba in cosul de compost, mi-am adus aminte de povestea cu ala de tragea vaca in pod ca sa-i dea fan de mancare. Ma gandesc ca nu era greu de tras remorca langa cos, doar avea roti si aia.

  • @cristiannegoita80

    @cristiannegoita80

    5 ай бұрын

    Probabil că dacă v-ați fi uitat la clipurile precedente, în mod special la cele din 2023, ați fi văzut că în zona dintre locul unde am tocat brazii și locul în care am pus compostorul am CĂPȘUNI, iar dacă aș fi dus remorca până acolo (chiar credeți că nu am luat în calcul această variantă?), aș fi făcut țăndări mare parte din plante. Sună un pic jignitor comentariul dvs., lăsând impresia că aș fi un bătut în cap precum cel din povestea pe care ați adus-o în discuție (puteați alege alte 15 mii de variante mai cizelate), însă este ok, îl iau ca atare.

  • @borodiraul

    @borodiraul

    5 ай бұрын

    @@cristiannegoita80 Poate ca e interpretabila in acel sens comparatia, dar a fost doar marturisirea unui gand care mi-a venit, fara intentia de a jigni, chiar daca e la moda agresarea pe orice cale a semenilor nostri. Dupa ce am scris comentariul am vazut ca sunt ceva plante in drumul spre cos si am realizat ca nu era motivul din poveste. Si lopata imi amintea de "inima lui Stalin" cu care s-a construit US, adica Uniunea Sovietica, dar nu am mai pomenit despre asta. E spornica oricum. Apreciez oamenii gospodari si imi pare rau ca inca nu am timpul necesar sa ma ocup si eu atat cat as vrea de aceasta frumoasa indeletnicire. Mult succes in continuare!

  • @PuiuToma
    @PuiuToma4 ай бұрын

    Salut, Ai plante, arbuti ce se dezvolta bine in sol acid, afin /zmeur, am vazut? Oooo, e prea multa rasina, trebuie facuta in straturi. Incearca sa combini.

  • @nikipopescu3584
    @nikipopescu35845 ай бұрын

    Daca cu aciditatea poate fi ok pt afine cu rasina e o problema.In alta ordine de idei,eu caut un tocator nu prea mare care sa toace cu adevarat si frunze/Daca stie cineva..?

  • @trifanadriancatalin
    @trifanadriancatalin5 ай бұрын

    Contrary to popular belief, sawdust does not make the soil acid. Numerous tests conducted by research workers in different parts of the country bear this out. A deficiency of nitrogen may develop if large amounts of organic material are mixed with soil. Are pine needles are the cause of acidic soil beneath pine trees? The surprising answer - as this idea is pretty common - is no, pine needles do not cause the soil to be overly acidic. Normally, pine needles barely affect the soil PH, Chicken manure does not acidify soil: it tends to raise the pH. Actually, one study demonstrates that chicken manure is as effective as lime in raising soil pH (making it more basic rather than more acidic). Deci raspunsul sciintific este nu...nici rumegusul de pin/brad,nici acele,nici gainatul de gaina, nici zatul de cafea nu maresc aciditatea solului.Plus ca daca amesteci rumegus in sol se creeaza of deficienta de azot in timpul descompunerii lui

  • @cristiannegoita80

    @cristiannegoita80

    5 ай бұрын

    Nu contest, întrucât nu sunt specialist și nu pot emite certitudini. Însă am o nelămurire maximă: cum se explică faptul că mulți au plantat afini în pământ adunat de sub brazi, iar plantele s-au dezvoltat foarte bine? Tare sunt curios care va fi rezultatul testului PH când va fi gata compostul.

  • @trifanadriancatalin

    @trifanadriancatalin

    5 ай бұрын

    @@cristiannegoita80 Testarea Ph-ului solului se face cu benzi de testare pH/nitrați pentru sol nu cu acele probe electronice care au functie de ph-metru/umidometru/luxmetru .Afinele sunt pretentioase in privinta solului,dar atat timp cat au N/azot.potasiu,magneziu,fosfor din compost,este suficient. Poti face un amestec de compost din: Balegar putred de vaca si cenusa lemn de esenta tare in raport de 6:1 (6 galeti balegar la 1 galeata de cenusa ) Balegarul maturat contine o sura de nitrogen/azot iar cenusa contine Potasiu (K) Magneziu (Mg) Fosfor (P) Daca doresti ingrasamant din comert se poate adauga fertilizant N-P-K (5-4-6) Ce este strict necesar culturii de afine este un minim de 2-3 plante din soiuri diferite cu polenizare in perioade apropiate : De ex: Bluegold si Bluecrop sau Chandler si Elliot Afinele sunt arbusti cu polenizare incrucisata. Daca plantam 2 arbusti de acelasi soi (indiferent ca sunt autopolenizatori) nu vor ajunge la capacitatea maxima de productie.Fructele vor fi mici si putine.

  • @danutplesu3352
    @danutplesu33524 ай бұрын

    Daca folosesti tocatura strict ca mulci, ar avea efect benefic, adineauri citisem un studiu pe tema asta. Daca o inglobezi in "solul acid" cumparat la sac...cum am facut eu, ca sa il mai lungesc putin, ar fi o greseala, va rapi azotul din acel sol pana se va descompune, am pus shavings de la abric, lemn de brad. Acum este perioada de taieri la afini, chiar daca sunt mici ai tai, se pot face ceva taieri, ca idee pt un clip viitor. Ce rezulta din taieri, merita multiplicat, alta idee de clip, daca ai lastari inalti de anul trecut. Eu am deocamdata 28 de ghivece si planuiesc sa mai iau 8-10, ma bucur sa vad ca mai sunt persoane cu mini/micro plantatii de afini la ghivece. O parte le am de la Negoberry. Sunt curios ce cresteri ai avut la ei de anul trecut. Bafta!

  • @losamigos9564
    @losamigos95644 ай бұрын

    Bună seara. Am un utilaj asemănător. Întrebare: în caz că măcar odată, tocatorul s-a blocat cu material rămas în buncărul de tocare , care ar fi cea mai rapidă metodă pt eliberarea cuțitelor ? Mulțumesc.

  • @leobraila
    @leobraila5 ай бұрын

    Daca are nevoie sa fermenteze aerob atunci compostul are nevoie de afanare periodica si nu trebuie tasat si umplut pana la refuz acel cos.

  • @cristiannegoita80

    @cristiannegoita80

    5 ай бұрын

    Bineînțeles că voi avea în vedere ca peste 1-2 luni să "întorc" compostul. Este tocătură, deci nu are nicio treabă dacă este tasat. La fel, nu are legătură dacă umplu până sus compostorul, întrucât se va tasa natural.

  • @costelusmunteanu9376
    @costelusmunteanu93765 ай бұрын

    Te salut spor la treaba ,echipat corespunzator.

  • @cristiannegoita80

    @cristiannegoita80

    5 ай бұрын

    Salutare! Mulțumesc!

  • @marianoprea432
    @marianoprea4323 ай бұрын

    Am incercat di eu cu afine si s au uscat,asa am aflat si eu ca nu am sol acid.Acum am plantat afin siberian si vad ca au flori,astept sa vad cum o sa le mearga.Succes si spor in ce faci!

  • @marianoprea432

    @marianoprea432

    3 ай бұрын

    si eu

  • @user-hx4mn2vt6v
    @user-hx4mn2vt6v5 ай бұрын

    Aprecieri

  • @viatasiaventura
    @viatasiaventura5 ай бұрын

    Când o să finalizezi compostul din Brad pe care îl Toci acum am rugămintea să pui o filmare cu măsurarea ph lui acelui compost. Era bun Dacă puneai din când în când și câte o lopată de compost maturat. Mai accelerat procesul de compostare practic adăugai bacterii acolo.

  • @cristiannegoita80

    @cristiannegoita80

    5 ай бұрын

    Exact asta mi-am și propus, ca la momentul când este gata compostul, să verific PH-ul. Oricum vreau să-mi iau un aparat de măsurat PH-ul din sol, întrucât vreau să fiu sigur că turba din ghivecele afinilor vor avea PH-ul optim. Cât despre turbă, aveți dreptate, este o idee bună.

  • @viatasiaventura

    @viatasiaventura

    5 ай бұрын

    @@cristiannegoita80 tot am vrut sa ti pun aici un link cu ph metrul pe care il am si ti-l recomand. Astia nu ma lasa :))

  • @dragomiriclodean9088
    @dragomiriclodean90885 ай бұрын

    Unde se poate procura acest bazin ptr compost.multumesc.

  • @cristiannegoita80

    @cristiannegoita80

    5 ай бұрын

    Am menționat în clip. De asemenea, am lăsat link-ul magazinului online în descrierea acestui clip. Toate cele bune!

  • @andrei_porumbei_hey_hey
    @andrei_porumbei_hey_hey5 ай бұрын

    sunt bine veniti brazii daca ai afini.Credeam ca bagi pe foc tocatura

  • @cristiannegoita80

    @cristiannegoita80

    5 ай бұрын

    Nici nu cred că se poate folosi tocătura de brad pentru foc. Se pare că părerile sunt înpărțite. Unele persoane spun că nu ar fi ok compostul de brad pentru afine, că nu va avea un PH scăzut, însă merită să fac experimentul acesta.

  • @gabrielivan1593
    @gabrielivan1593Ай бұрын

    Cit consumă la ora de funcționare ?real atunci cine e la lucru.

  • @Paulam92
    @Paulam924 ай бұрын

    Cred că,cu o găleată mai mare ,în loc de lopată ați fi avut mai mult spor și de pus din remorcă în roabă și din roabă în compostor . E doar o părere...

  • @mircumirian
    @mircumirian5 ай бұрын

    procesul de descompunere,care a inceput imediat ce a plouat dagaja caldura!!!

  • @cristiannegoita80

    @cristiannegoita80

    5 ай бұрын

    Tehnic vorbind, procesul de descompunere a început din momentul în care bradul a fost tăiat, iar din momentul când brazii au fost tocați și tocătura a intrat în contact cu apa, cu certitudine putem spune că procesul de descompunere este în curs, asta chiar dacă nu există căldură! Căldura este un efect al raportului dintre AZOT și CARBON, însă fiți sigur că se poate face compost fără probleme și "la rece"!

  • @Adrian-dh1dl
    @Adrian-dh1dl5 ай бұрын

    Imi pare rau sa te anunt dar resturi vegetale de brad,molid… etc nu produc aciditate in sol, ele prefera solul acid, nu produc aciditate, documenteaza-te din surse oficiale,scuze dar cu tocatura aia de brad cu rasina cred ca mai rau le faci.

  • @cristiannegoita80

    @cristiannegoita80

    5 ай бұрын

    Nu știu cum ați ajuns dvs. la această concluzie, însă cum eu nu sunt specialist, vă spun ce mi-a spus un specialist: Afinul trăiește doar în turbă acidă, PH-ul ideal al acesteia fiind între 3,5 și 5,5, iar cea mai bună turbă este cea de CONIFERE! Inclusiv pe ambalajele de turbă pentru afin veți vedea mențiunea că este din CONIFERE! Așadar, compostul rezultat din tocarea brazilor va avra un PH scăzut, sub 5,5...ceea ce înseamnă că este exact ce le trebuie plantelor mele!

  • @Adrian-dh1dl

    @Adrian-dh1dl

    5 ай бұрын

    @@cristiannegoita80 nu vreau sa va supar dar in romania nu prea sunt experti in plantarea afinilor, nu e de ajuns sa plantati afine in sol acid, si apa trebuie sa fie acida, si aplicat ingrasaminte speciale pentru afinie, este foarte complicat cu afinii, de aceea m-am hotarat sa nu ma complic cu plantarea afinilor, va recomand sa urmariti filmulete din strainatate, kzread.info/dash/bejne/poagstOsldbSops.htmlsi=KUcnot599vT-tEgt Aici explica foarte bine cum se cultiva corect. Nu spun ca dvs nu ati procedat corect, ce ati facut dvs este bun ca mulci, sa tina umezeala. Mie imi place cum a iesit gradiba dvs, si afinii am vazut ca au fructificat anul acesta, eu mi-am plantat zmeura si mure si in primavara imi voi pune capsuni la jardiniere in sera, puteti intra pe canalul meu sa vedeti plantatia mea, o sa mai postez cu evolutia culturii mele

  • @cristiannegoita80

    @cristiannegoita80

    5 ай бұрын

    @@Adrian-dh1dl , in niciun caz nu se pune problema ca m-as supara pe dvs., mai ales ca mesajul este unul pertinent. Doar mesajele jignitoare sau nesimtie ma deranjeaza. Cu siguranta am multe de invatat in ceea ce priveste cultura afinului, astfel ca va multumesc pentru recomandari. Daca mai aveti, le primesc cu drag! Si eu ma inspir din experienta altora, in mod special din afara, iar daca vad pe cineva care obtine rezultate incerc sa invat si eu din experientele lui. O sa arunc o privire si pe canalul dvs. de YT, mai ales ca si eu doresc sa mut capsunii la inaltime, ca pe sol este imposibil din cauza limacsilor. Toate cele bune!

  • @Adrian-dh1dl

    @Adrian-dh1dl

    5 ай бұрын

    @@cristiannegoita80 va recomand jardiniere de 60cm, si adancime de 15cm, iar ca substrat eu voi folosi 50% turba+compost, 40% mranita si 10% perlit, este o investitie marisoara dar va iesi ceva frumos, cu acest substrat plantele vor avea tot ce le trebuie,iar fructele vor fi curate

  • @remusspiridon5463

    @remusspiridon5463

    5 ай бұрын

    Ai dreptate . Acum va avea un exces de rasina care in padure e procesata incet natural fiind incorporata in sol de bacterii, gandaci, viermi, ,furnici . Turba pe care el o mentioneaza nu se realizeaza imediat , sunt ani si ani in proces Dar daca aplecam urechea la unu si altu asa zisi cunoscatori / specialisti tindem sa nu ne documentam suficient si sa ne bazam pe incredere . Io il felicit ca incearca si in final va gasi un mod de a produce . Spor la munca ! ( PS IA O LOPARA ,CATIVA SACI SI FA UN DRUM LA MUNTE ASA VEI DA INAINTE PANA VA FI GATA COMPOSTU TAU )

  • @Ccvcosty83424
    @Ccvcosty834245 ай бұрын

    Ce crezi că "pățeai" dacă îți duceai remorcuța aproape de recipient ,în felul ăsta nu mai aveai nevoie de roabă . Și tot odată erai și la aceea cotă încât să lucrezi ușor cu lopata ,zic?🤷🏻‍♂️💁🧑‍🌾

  • @cristiannegoita80

    @cristiannegoita80

    5 ай бұрын

    Eu nu pățeam nimic, însă CĂPȘUNILE mele erau țăndări acum! Dacă v-ați fi uitat la clipurile precedente de pe canalul meu, ați fi văzut că în zona dintre locul unde am tocat crengile și locul unde am pus compostorul am CĂPȘUNI! Fiți sigur că și eu m-am gândit la varianta să duc remorca lângă compostor, că mi-ar fi fost mult mai ușor să pun din remorcă în compostor, însă treceam peste plantele mele, care la cea mai mică atingere le distrugeam, fiind înghețate.

  • @Ccvcosty83424

    @Ccvcosty83424

    5 ай бұрын

    @@cristiannegoita80 ok ,acum se înțelege: deci ,de acea se zice ( o vorbă #bă dacă nu ști, nu te băga în seamă 😉trebuie să urmărim , asta dacă ne pasionează precum #tiberiu și Cornel. E abia atunci poți comenta RESPECT

  • @danielmedrea8184
    @danielmedrea81845 ай бұрын

    ”Păcatele unor oameni sunt cunoscute și merg înainte la judecată, iar ale altora vin pe urmă. Tot așa și faptele bune sunt cunoscute; și cele ce nu sunt cunoscute nu pot să rămână ascunse.„ ‭‭1 Timotei‬ ‭5‬:‭24‬-‭25‬ ‭

  • @utzdeac
    @utzdeac5 ай бұрын

    cred ca ti-ar trebui o tocatoare de la Simon Klaus :)

  • @danielgramada2940

    @danielgramada2940

    5 ай бұрын

    Cele de la Simon fac tocatura prea mare si nu sunt bune pt compost.

  • @cristiannegoita80

    @cristiannegoita80

    5 ай бұрын

    Nu știam cine este Simon Klaus! Mulțumesc pentru sugestie, m-am uitat în fugă peste câteva clipuri și îmi place ce face domnul. Însă tocătorul acela este pentru lemn de foc, nu pentru compost sau mulcire. Consider că tocătorul meu este mult mai ok, întrucât eu pot folosi tocătura pentru toate scopurile (compost, mulci, foc), în schimb, tocătorul domnului Simon Klaus nu poate face decât bucăți de lemn pentru foc. Repet, mulțumesc pentru recomandare!

  • @cristiannegoita80

    @cristiannegoita80

    5 ай бұрын

    Exact! Asta i-am scris și eu domnului @utzdeac! Mulțumesc pentru intervenție!

  • @utzdeac

    @utzdeac

    5 ай бұрын

    @@cristiannegoita80 as tinde sa cred ca iti poate face ce vrei :)

  • @cristiannegoita80

    @cristiannegoita80

    5 ай бұрын

    @@utzdeac , de ce sa-mi faca altul cand il am pe acesta? Ce are in plus acela fata de acest model de la Ruris? Are motor de 15cp, toaca crengi si de 12-13 cm in diametru, este foarte solid, are bara pentru tractat la carligul masinii. Ce as putea sa-mi doresc mai mult de la un tocator de crengi? Sau, cumva, va referiti la alte tipuri de utilaje?

Келесі