Valentina Naforniță, soprana din Moldova care a cucerit scenele lumii

Valentina Naforniță nu are nevoie de o prezentare specială. Diva scenei lirice, soprana care culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Viena la Paris, de la București la Londra, din Florența până la Berlin, de la Milano la Petersburg...
A absolvit Colegiul de Muzică Ștefan Neaga din Chișinău în 2006, după care a făcut un master în operă la Universitatea Națională de Muzică din București.
Discutăm cu Valentina Naforniță despre cariera ei internațională și ea face de la bun început o precizare: a fost angajată timp de zece ani a Operei de stat din Viena, dar în prezent este liber-profesionistă:
„Libertatea îți oferă luxul propriilor decizii, dar vine și cu riscuri.”
Locul întâi în Concursul ASLICO din Como, Italia, pentru tineri interpreți, pe care l-a câștigat, a fost determinant în destinul său, ca și întâlnirea cu Dominique Meyer, care a angajat-o în ansamblul Wiener Staatsoper. Următoarea etapă în afirmarea Valentinei Naforniță a fost Concursul BBC Cardiff Singer of The World, pe care l-a câștigat în 2011.
Tranziția spre spații neconvenționale, colaborări cu interpreți din alte genuri muzicale. „Un artist trebuie să guste din mai multe stiluri pentru ca să fie mai colorat și mai interesant și pentru public. A fost și tehnica folosită de cei trei mari tenori: Domingo, Carreras și Pavarotti. Combinând un gen de muzică cu altul, atragi mai mult public.”
Maria Cebotari, soprana Operei din Viena, reprezintă un model și un precursor pentru interpreții de azi, demonstrând că am avut tradiții naționale și europene. Un alt exemplu pentru afirmarea în exil în condiții grele, este Nelly Mericoiu - profesoara de operă de la București a Valentinei Naforniță, care a trebuit să emigreze din România pe timpul comunismului.
Marii parteneri de scenă ai Valentinei Naforniță, câteva exemple: Erwin Schrott, Angela Gheorghiu, Dmitri Hvorostovski.
Discutăm despre familie, despre fiul său pentru care își dorește o copilărie adevărată, alături de bunici și verișori, dar și despre proiecte artistice comune cu soțul ei, dirijorul Cristian Spătaru, cum a fost „Nunta lui Figaro”, când au debutat ambii la Opera Națională din București în 2022.
Am întrebat-o pe Valentina Naforniță ce este sinceritatea în arta muzicală: „Noi jucăm multe roluri pe scenă, schimbăm măștile, dar eu încerc prin jocul meu să fiu autentică.
Publicul simte și nu te iartă dacă-l minți, emoțiile tale pe scenă trebuie să fie credibile... Asta înseamnă sinceritatea: să fii un artist care se dăruiește pe scenă cu toată ființa ta.”
Vă invităm să vizionați dialogul nostru și să o descoperiți pe soprana Valentina Naforniță în întreaga sa splendoare de om și artist.
Temele principale:
00:00 Intro
02:02 Cum îți construiești o carieră internațională ca artist liber profesionist.
04:39 Concursul ASLICO de la Como și Dominique Meyer, cel care a invitat-o pe Valentina Naforniță în ansamblul Operei din Viena.
12:02 „Dacă te lași descurajat în meseria aceasta, nu vei ajunge departe.”
14:02 Valentina Naforniță alături de Erwin Schrott pe scena Operei din Viena.
18:37 Tranziția spre spații neconvenționale: o soluție pentru popularizarea operei.
22:23 Memoria Mariei Cebotari la Viena.
25:30 Pe scenă, alături de Angela Gheorghiu în „Boema” de Verdi.
27:20 „Casa mea e la Chișinău și îmi doresc o copilărie adevărată pentru copilul nostru, cu bunici și verișori”.
28:40 „Nunta lui Figaro”, un debut comun cu soțul său, dirijorul Cristian Spătaru, la Opera Națională din București, în 2022.
31:10 Dmitri Hvorostovski, un artist de o carismă și o generozitate incredibilă.
33:28 Ce înseamnă sinceritatea în arta muzicală pentru Valentina Naforniță?
***
✔️ Abonați-vă la Europa Liberă pe rețele sociale:
Facebook - / europalibera.org
Telegram - t.me/europaliberaru
Instagram - / europalibera
Odnoklassniki - ok.ru/group/52203659460797
🌐 Accesați site-ul nostru pentru cele mai proaspete știri și reportaje - moldova.europalibera.org/
📜 Ne bucurăm că participați la dezbaterile noastre și scrieți comentarii, dar vă rugăm să respectați câteva reguli:
1. Nu vrem să limităm în nici un fel libertatea de gândire și exprimare, dar ne rezervăm dreptul de a șterge din forum afirmații care pot avea consecințe juridice, care sunt defăimătoare, obscene, indecente, abuzive, violente, pornografice, amenințătoare, discriminatoare, care îndeamnă la ură sau sunt ilegale.
2. Forumul de dezbateri nu poate fi utilizat în scopuri comerciale.
3. Nu postați, cu bună știință, nici un material care ar putea reprezenta o încălcare a dreptului de autor.
4. Comentariile trebuie să fie, în cea mai mare parte, în limba română și rusă.

Пікірлер: 7

  • @elenabalatel8679
    @elenabalatel867915 күн бұрын

    A fost o plăcere să vă ascult pe ambii. Mulțumesc .

  • @elenasuman5822
    @elenasuman582221 күн бұрын

    Vai! Cât de minunat interviul! O prezenta deosebita!❤

  • @silvikutza20
    @silvikutza2020 күн бұрын

    Un proiect care îmi este foarte drag!❤

  • @janefoca5642
    @janefoca564221 күн бұрын

    Superbă!❤

  • @activdac6881
    @activdac688120 күн бұрын

    Multumim pu intrrviul interesant, o discutie frumoasa dintre doi oameni de artă , D-na Valentina Nafornita ne bucuram ca va avem ! Succese în continuare!

  • @Thetarutt
    @Thetarutt18 күн бұрын

    👏🙏💖

  • @3bl1s
    @3bl1s20 күн бұрын

    E foarte interesant cum de nu se simte aproape deloc accent de RM. Femeia asta are un timbru vocal foarte fain iar felul în care vorbește este superb.

Келесі