Uvertura operetei „Crai Nou” - ONB 2022

Regizor: Răzvan Ioan Dincă
Regizor secund: Raluca Popa
Scenograf decor: Adrian Damian
Scenograf costume: Iolanda Mutu
Coregraf: Violeta Dincă
Light design: Daniel Klinger
Video design: Dimitris Palade
Asistent scenografie: Raluca Alexandrescu
Asistenți coregrafie: Alexandra Gavrilescu, Florin Tănase
Dirijor: Daniel Jinga
Orchestrații: Dan Dediu, John Walton, Cristian Lolea, Alexandru Butnaru
Inginer de sunet: Andrei Kerestely
Producător muzical: Vlad Vedeș
Distribuție:
Moș Corbu: Ion Dimieru
Ispravnicul: Radu Ion
Dochiţa: Oana Şerban
Bujor: Alexandru Constantin
Leonaş: Andrei Petre
Anica: Daniela Cârstea
Cu participarea Orchestrei, a Corului și a Baletului Operei Naționale București
„Nu lăsați muzica mea să moară”
Pentru mine, întâlnirea cu muzica lui Ciprian Porumbescu, în 2022, a însemnat o revelaţie. Aveam, ca multi dintre noi, o părere contrafăcută despre ceea ce înseamnă marşurile din opereta Crai Nou. Le asimilam propagandei comuniste, defilărilor de pe stadioane în 23 August, îngroşând la rândul meu numărul celor care priveau muzica lui Ciprian Porumbescu în acea cheie demonetizată de perioada antedecembristă.
În acest context, consider actuala producție de Crai Nou, pusă în scenă la Opera Naţională București în cadrul summit-ului ITUPP, ca un moment de răscruce, o necesară „exorcizare de comunism” a lui Ciprian Porumbescu și a muzicii sale.
Pe viitor, ar trebui să primim această muzică în forma ei pură, în forma în care Ciprian Porumbescu a gândit-o cu mult înainte ca România să treacă prin nefastele experiențe totalitare şi de cult al personalităţii.
Cu acest gând artistic am plecat la un drum pe parcursul căruia, prin studiu, repetiții si imprimări speciale, mi-am reconfirmat revelația primelor intuiții.
A îl compara pe Ciprian Porumbescu cu George Enescu este la fel cum am dori să stabilim dacă Henri Coandă este o personalitate mai importantă decât Traian Vuia.
Și, precum acesta din urmă, Ciprian Porumbescu, deși nu a reușit să treacă lanțul carpatic, a fost totuși, primul compozitor român care a reușit să zboare prin prima operetă românească.
Cred că, de acum încolo, este de datoria noastră să îl menținem în zbor. Sper, de asemenea, că titlul Crai Nou îşi va găsi locul atât în repertoriul Operei Naţionale Bucureşti, cât şi în programele altor instituţii similare de spectacole. - Daniel Jinga

Пікірлер: 14

  • @ADRIANCONSTANTINSCITUL
    @ADRIANCONSTANTINSCITUL7 ай бұрын

    Divin ! Alte cuvinte ar impieta divinul.

  • @gaby1972-Milano
    @gaby1972-Milano8 ай бұрын

    foarte frumos,non comment

  • @nicoleta498
    @nicoleta49811 ай бұрын

    Superb

  • @liasiloci5555
    @liasiloci5555 Жыл бұрын

    Un moment memorabil ,când spiritul profund românesc este evaluat la justa lui valoare. Ma declar de a dreptul fericită pentru înțeleaptă alegere repertoriala, când viața prea scurta a unui veritabil compozitor român este adusa în atenția publicului. Mi am dorit un proiect ambițios în care viața compozitorilor din opereta românească și opereta clasică sa prindă viața:LASATI MA SA CÂNT de Gherase Dendrino, ,,CASA CU TREI FETE" de Schubert Berthe ,,PAGANINI" de Fr.Lehar.Va felicit și va rog sa mi permiteți sa fac o gratioasa reverență în fața primei scene lirice românești, care nu și desminte numele de OPERA NAȚIONALĂ. FELICITĂRI regizorului RĂZVAN IOAN DINCĂ, care a ajuns la o maturitate artistică complexă, coregrafei VIOLETA DINCĂ, care ne propune adevărate minuni coregrafice ( MAMMA MIA, .MY FAIR LADY) .DIRIJORULDANIEL JINGA este o bucurie la pupitru Il ador pentru înaltul profesionalism, pentru eleganta mișcării impecabila a brațelor pentru, expresivitatea facială, pentru viziunea extraordinară a ceea ce înseamnă spectacolul de OPERA, OPERETA, MUSICAL . DEȘI nu mai pot sa ies la spectacole ca odinioară, sunt intr o conexiune permanentă cu viața culturală a mirifice capitale.Totusi o sa fac un efort sa văd live opereta CRAI NOU de CIPRIAN PORUMBESCU pentru că mi am dorit f. Mult sa vad în sfârșit spiritul românesc triumfand pe scenă în luminile rampei.APLAUZE,APLAUZE,APLAUZE,OVAȚII, URALE NESFIRSITE. BRAAAAAVISSIMOOOO!!! PENTRU POSTERITATE....POSTERITATII!!!

  • @roscastefan
    @roscastefan8 ай бұрын

    Foarte placuta!

  • @melaniamonicacraciun9900
    @melaniamonicacraciun990010 ай бұрын

    Nu e niciodata prea tirziu sa aratam lumii ce avem mai frumos romanesc, tocmai pt ca avem tehnologii care ne pun in conexiune cu trei miliarde de potentiali admiratori, fans, suporteri si sustinatori, nimic mai placut decit sa fim voluntari virtuali de facut buna publicitate turistica in lume, sa devina romani din cauza voastra sau multumita voua, anumite satisfactii sunt dincolo de bani sau profit cu orice pret, merita toti banii din lume, sa vedem cultura romaneasca iubita si apreciata in lume ❤

  • @evaadamTheOnlyOne
    @evaadamTheOnlyOne Жыл бұрын

    👏🏼👏🏼👏🏼❤️‍🔥Divin! Mulțumim !

  • @user-fv1cf5rt2i
    @user-fv1cf5rt2i10 ай бұрын

    Foarte reușită ar trebui sa fie cantata și cunoscuta.

  • @liudusca
    @liudusca9 ай бұрын

    Foarte plăcută muzică! ❤❤❤

  • @EugenGeorgescu-jr8lo
    @EugenGeorgescu-jr8lo6 ай бұрын

    Trebuia să scrii: Crai nou de Ciprian Porumbescu

  • @ionicamarian352
    @ionicamarian352 Жыл бұрын

    ❤️

  • @luciansandu5731
    @luciansandu573110 ай бұрын

    Daniel Jinga e dirijor De când???

  • @steicatsy78

    @steicatsy78

    7 ай бұрын

    de când s-a alăturat noului grup de mafioț

  • @petrut.1224
    @petrut.12248 ай бұрын

    "Aveam, ca multi dintre noi, o părere contrafăcută despre ceea ce înseamnă marşurile din opereta Crai Nou. Le asimilam propagandei comuniste, defilărilor de pe stadioane în 23 August, îngroşând la rândul meu numărul celor care priveau muzica lui Ciprian Porumbescu în acea cheie demonetizată de perioada antedecembristă." - In privinta asta am avut noroc, fiind nascut dupa 1990, asa ca nu percep imixtiunea comunista, doar directia cosmopolita, europeana, la fel si cu Enescu.