Unionsleden, #4

Unionsleden er en fin sykkeltur i variert landskap gjennom 2 land. Leden er merket og går fra Moss hvor unionen ble til i 1814 og til Karlstad hvor den ble avsluttet i 1905.
Bli med meg på min reise langs leden som i dag tar meg fra Spydeberg, hvor leden deles i hovedleden og en mer nordlig variant.
I dag velger jeg Hovedleden som stort sett følger Fv 128 og ruta går gjennom tettsteder, men også gjennom landlige omgivelser. I Askim samles og deler Unionsleden seg nok engang og jeg velger igjen hovedleden videre mot Ørje.
Nedenfor har jeg listet noe av historien som dannet grunnlaget og idéen til at Unionsleden ble til.
Etter 434 år er det slutt på unionen Danmark-Norge. I Napolenskrigen havner Sverige og Danmark-Norge på hver sin side og Danmark må avstå Norge som krigsbytte. Som en del av fredsavtalen (Kieltraktaten) mellom den Danske og Svenske konge avgis Norge til Sverige.
I Kirkebygden ligger våler kirke og her blir utsendinger fra Østfold valgt ut til Grunnlovsforsamlingen på Eidsvoll. Vi får Norges Grunnlov 17 mai 1814.
På Spydeberg prestegård foregår det fredsforhandlinger på forsommer/sommeren 1814. Det er vanskelige forhandlinger og uenighet og gnisninger mellom partene. Særlig er den nylig vedtatte Grunnloven av 17 mai samme år en kime til forargelse i Sverige og de erklærer krig mot Norge samme sommer.
Askim: Sverige og Norge er i krig og det er voldsomme kamper med mange falne på hver side. I august 1814 føres det siste store slaget mellom nabolandene på Langnes skanse.
Slaget ved Langnes skanse markerer slutten på Napoleonskrigen og begynnelsen på Unionstiden.
Moss: Fredsavtalen som ble fremforhandlet på Spydeberg prestegård blir formelt stadfestet og underskrevet i Konvensjonsgården ved Møllefossen i august 1814.
Norge beholder sin selvstendighet, men ikke sin uavhengighet.
Ørje: Krefter i Norge ønsker i stadig større grad å forlate Unionen. I 1903 bygges Ørje Fort til Svenskenes store irritasjon. De mener dette er en klar provokasjon og blir et problem i forhandlinger om Unionsoppløsningen 2 år senere. I følge fredsavtalen blir Ørje fort demolert i 1905.

Пікірлер: 5

  • @bolleolympus
    @bolleolympus11 ай бұрын

    ❤❤👍👍👌👌

  • @simonkvarven6009
    @simonkvarven600911 ай бұрын

    Hyggelig å følge turen din. Hva gjør du med sykkelen når du er inne å handler? Tar du den alltid med inn eller låser du den utenfor?

  • @saktetur

    @saktetur

    11 ай бұрын

    Hei og veldig hyggelig at du liker filmene😀 Angående sykkel og butikker etc. så blir det tatt litt på sparket og hva jeg føler fra sted til sted. Generelt prøver jeg å gjøre periodene uten tilsyn av sykkelen så korte og raske som mulig. Noen få steder har jeg ikke låst sykkelen, men som hovedregel er den alltid låst når den forlates for kortere eller lengre tid. Ved butikk/bensinstasjon besøk låses den utenfor og vist mulig i synsfeltet til overvåkingskamera. Har butikken god plass innenfor døra og jeg føler det er tryggest ruller jeg den innenfor og låser den der. Tømmer også sykkelen for kamera , mobil og verdisaker når den forlates. 👍

  • @byefilm734
    @byefilm73411 ай бұрын

    Er de slusene operative idag?

  • @saktetur

    @saktetur

    11 ай бұрын

    Hei @byefilm734, ja slusene er fortsatt operative og drives for hånd slik det har vært fra åpningen i 1860. Ikke helt sikker på åpningstider, men mener de sluser 2-3 ganger pr dag i sesongen.