Underjordiska drönare kan revolutionera arbetet i gruvan

LKAB har tillsammans med en forskargrupp på Luleå tekniska universitet, LTU, tagit fram autonoma robotar och drönare som ska kunna verka på stora djup i gruvorna utan mänsklig styrning och utan stöd av GPS. Tekniken ska bland annat kunna användas för att göra mätningar eller för att med kameror visa hur det ser ut i gruvan.
- Det är bara fantasin som sätter gränser för vad vi kan använda de här till, säger Magnus Brevemark som är LKAB:s huvudprojektledare för samarbetet med LTU.
Nyligen testades tekniken skarpt i riktiga gruvor och enligt LKAB är det första gången i världen något likande görs med lyckat resultat. Förhoppningen är att arbetet i gruvorna kan förändras på sikt.
- Vi får ytterligare ett hjälpmedel för att öka säkerheten och för att öka kontrollen av vår egen gruva. Om man går ner djupare som vi gör så ökar den seismologiska förändringen, trycket ökar, och då kommer vi behöva ha möjligheter att lära oss mer under resans gång och det kommer den här funktionen och erfarenheten att hjälpa oss med, säger Magnus Brevemark.
Från LKAB hoppas man också att drönartekniken ska göra det lättare att rekrytera framtidens gruvarbetare.
- Attraktiviteten som arbetsgivare kommer att öka när man är högteknologisk. Det är rätt häftiga grejer vi tittar på här, det är framtiden.
Reporter: Jonas Frändén
______________________________
Gillar du videon? Prenumerera på EFN på KZread: kzread.info...
Besök gärna www.efn.se för mer av vårt innehåll.
X: x.com/efntv
Facebook: / efnekonomikanalen
Instagram: / efnekonomikanalen
Linkedin: / efn
Tiktok: / efn_ekonomikanalen

Пікірлер