Uluslararası Arap Dili ve Belagati Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu- Kapanış

Fakültemiz Arap Dili ve Belagati Anabilim Dalının organizasyonuyla 11.05.2023 tarihinde Uluslararası Arap Dili ve Belagati Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu gerçekleştirildi.
Bu yıl ilk defa tertip edilen Uluslararası Arap Dili ve Belagati Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu, Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Sultan ŞİMŞEK, Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali BULUT ve Dekan Prof. Dr. Ramazan MUSLU’nun açılış konuşmaları ile başladı. Açılış oturumunda Prof. Dr. Bulmeâlî EN-NEZÎR "رسائل الماجيستير وأطاريح الدكتوراه من التفكير إلى التحرير" ve Prof. Dr. Ahmet Turan ARSLAN “Genç Akademisyen ve Araştırmacılara Tavsiyeler” konulu sunumlarıyla alana ilgi duyan katılımcılara bilgi ve tecrübelerini aktardılar.
Sempozyumun birinci oturumu Prof. Dr. Abdurrahman ÖZDEMİR’in başkanlığında gerçekleştirildi. “Klasik Edebi Eserler ve Belagat” başlıklı oturumda ilk olarak Ramazan ASLAN tarafından “Mecmau’l-Emsâl ve Arap Edebiyatı Literatüründeki Yeri” başlıklı sunum icra edildi. Ardından sırasıyla Mehmet DEMİRBİLEK “Mecmaʿu’l-ems̱âl ve el-Müstaḳṣâ fi’l-ems̱âl Bağlamında Meydânî ve Zemahşerî Arasındaki Münakaşanın Değerlendirilmesi”, Mohamad Anas AL-SAGHİR"حقل المكان في كتاب النهاية في غريب الحديث والأثر قراءة في منهجية المؤلف", Zeynep ÜNVER SİNGER “Mâverdî’nin Edebü’d-Dünyâ ve’d-Dîn İsimli Eserinde Mukâbele Sanatının Tahlili” ve son olarak da Muhammed Emin Görgün “Bir Fakih Gözüyle Tecâzüb Sanatı: Seyyid Ahmed el-Hamevî’nin Esne’l-metâlib fî beyâni ma‘ne’t-tecâzüb İsimli Risalesi” isimli tebliğlerini sundular. Katılımcıların sunduğu tebliğler Prof. Dr. İlyas Karslı, Prof. Dr. Hisham Mohammed OKADY ve Doç. Dr. Ali BENLİ tarafından müzakere edildi.
“Dilbilim ve Nahiv Usulü” başlığı altındaki ikinci oturumun başkanlığını Prof. Dr. Adem YERİNDE gerçekleştirdi. Sırayla Fatma GÜLER “Ahfeş el-Evsat’ın Meâni’l-Kur’ân’ında İstifhamın Belâğî Manalarının İncelenmesi”, Elif TEKİN YILMAZ “Klasik Arap Edebiyatında Kelam Türlerinin Mukayesesi”, Muahammed EL-CEMÂLÎ "أصول النحو وأصول الفقه: علاقة التأثر والتأثير" ve Hânî MUHAMMED الدراسات الدلالية الحديثة توشيهيكو إيزوتسو أنموذجًا" başlıklarında tebliğlerini sundular. Tebliğleri Prof. Dr. Kerim AÇIK, Prof. Dr. Muhammed Hisham OKADY ve Öğr. Gör. Muaz BUREYNİ müzakere ettiler.
“Klasik Dönem Arap Şiiri” başlığındaki üçüncü oturum Prof. Dr. Abdullah KIZILCIK’ın başkanlığında gerçekleşti. Oturumda sırasıyla İsmail ARAZ “Tezevvuk Metodu Çerçevesinde Kadim Arap Şiirinin Tahlili: Mahmûd Muhammed Şâkir’in Namaz Sa´b ve Namat Muhîf Eseri Üzerine Örnek Bir Çalışma”, Sadiye İLHAN “Zekeriya Tamir’in ‘Onuncu Günde Kaplanlar’ Adlı Kısa Öyküsünün Türkçe Çevirilerinin Karşılaştırmalı Çözümleme Yöntemiyle İncelenmesi”, Sümeyye Revşen OKUMUŞ “Bir Neo-Klasik Şair İsmail Sabri’nin Şiirlerinde II. Abdülhamid Han İmajı”, Salih İŞGÜZAR “Elfiye Şârihi Üşmûnî ve Hakkındaki İntihal İddiaları” başlıklarında tebliğlerini sundular. Bu tebliğler Prof. Dr. Aysel Ergül KESKİN, Prof. Dr. Hüseyin ELMALI ve Prof. Dr. Nevin KARABELA tarafından müzakere edildi.
“Modern Dönem Arap Dili Edebiyatı Araştırmaları ve Çeviri” başlıklı dördüncü oturuma Prof. Dr. Halil İbrahim KAÇAR başkanlık etti.Sırasıyla Şerife ULUCAN “Cahiliye Dönemi Medih Şiirinin İki Öncü Şahsiyeti: Nabiga Eẕ-Ẕubyanı̇ ve el-A’şanın Üslûp Mukayesesi”, Emin Ceyhun SEZDİ “Nadr B. Şümeyl’in Hayatı, Eserleri Ve Arap Dilindeki Yeri”, Hafssat MAWLOOD"الشاعرات العباسيات بين التقليد والتجديد شعر الغزل والزهد والتصوف انموذجًا", Mehmet BİLİR “Safiyyüddin el-Hillî’nin ‘Leke’l-Melâiku A’vânu’ Kasidesinde Telmih Sanatı” ve Abdulkader DAWOD “شعبان الآثاري الموصلي وجهوده البديعية” başlıklı tebliğlerini sundular. Sunumların müzakerelerini ise Prof. Dr. Ali BULUT ve Doç. Dr. Ömer İSHAKOĞLU gerçekleştirdi.
“Osmanlı Dönemi Arap Edebiyatı ve Dil Öğretimi” başlıklı beşinci oturum Prof. Dr. Ali BULUT’un başkanlığında gerçekleştirilen oturumda ilk olarak Mehmet Hayri ACAT tarafından"العالم العثماني إبراهيم وحدي أفندي ومنهجه في شرح الشواهد الشعرية الاعتصام في شرح أبيات العصام" başlıklı sunum icra edildi. Ardından Muhammet Emin UZUNYAYLALI “Erzurumlu Hâce Muhammed Lutfî Efendi (Alvarlı Efe) Hazretlerinin Hayatı ve Hülasâtu'l-hakâyık Adlı Dîvânındaki Arapça Şiirlerinden Örnekler” başlıklı sunumunu yaptı. Oturum Elvin BAGHIROV’un “XVIII. Yüzyıl Osmanlı Dönemi Arap Edebiyatı Şairi Ahmed el-Keyvânî ve Şiir Dîvânının Edebî Özellikleri” adlı sunumuyla devam etti. Son olarak Sümeyra BOLAT “Osmanlı Döneminde Pratik Arapça Eğitimi ve Mükâlemetü’ l-‘arabî ve’t-türkî Örneği” adlı sunumunu yaptı. Katılımcıların sunduğu tebliğler Prof. Dr. Şükran FAZLIOĞLU, Prof. Dr. Yakup CİVELEK, Doç. Dr. Musa ALAK ve Doç. Dr. Cemal Abdullah AYDIN tarafından müzakere edildi.
Prof. Dr. Ali BULUT, Prof. Dr. Bulmeâlî EN-NEZÎR, Prof. Dr. Hisham Mohammed OKADY, Prof. Dr. İlyas KARSLI, Prof. Dr. Nevin KARABELA, Prof. Dr. Şükran FAZLIOĞLU, Prof. Dr. Yakup CİVELEK, Doç. Dr. Sultan ŞİMŞEK, Doç. Dr. Hatice ARSLAN SÖZÜDOĞRU hocalarımızın değerlendirmeleri, araştırmacılara tavsiyeleri ve güzel temennileri ile Sempozyum sona erdi.

Пікірлер

    Келесі