Top 5 Alimente Nesanatoase Pentru Copii

Astazi, medicul Kilostop Junior - Gabriela Brinza vorbeste despre top cinci alimente nesanatoase pe care sa le eviti si care sunt alternativele, mai sanatoase, pe care le poti alege.
Te invitam sa dai like, subscribe si click pe clopotel pentru a primii in continuare mai multe informatii despre cum sa ai un stil de viata sanatos: bit.ly/KZreadKSJ
Iar daca ramai pana la final vei invata cum sa citesti eticheta unui produs si cum sa eviti produsele nesanatoase.
Dar cand zicem “alimente nesanatoase” la ce ne referim mai exact?
Alimentele nesatasoase sunt acele produce care care au o valoare nutritionala slaba adica: un numar mare de calorii pe o portie mica de aliment si care contin cantitati mare de zahar sau sare si care nu au elemente nutritive in compozitie.
Primul aliment nesatasos despre care as vrea sa discutam sunt produsele fast food.
Toata lumea stie ca acest tip de aliment este nesanatos, cu toate acestea, nu il refuzam. Mancarea tip fast food se refera la alimentele care se pot prepara si servi rapid. fast foodu ul contine “calorii goale” adica are un numar mare de calorii cu valoare nutritionala foarte limitata.
Cum putem evita consumul alimentelor tip fast food? In primul rand nu obisnuiti copilul cu genul acesta de alimente si, mai important, nu le folositi pe post de bonificatie, daca copilul a facut ceva bine. Cand iesim in oras este bine sa evitam lanturile de restaurante tip fast food si sa alegem restaurante cu specific, mai ales specific mediteranean ( grecesc, italienesc, spaniol).
Al treilea produs alimentar despre care trebuie sa discutam azi sunt mezelurile.
Procesul de creare a mezelurilor include conservare in sare, fermentare, afumare si adaugarea de aditivi care sporesc timpul de prezervare si gustul. Carnea rosie intens procesata a fost demonstrata ca fiind factor de risc pentru cancerul colonic, mai ales mancat in exces. Iar aici as vrea sa atrag atentia asupra doua tipuri de mezel destul de des consumate de copii :
1. salamurile, care contin o cantitate importanta de grasime, iar mancat in exces poate creste riscul de boli cardio vasculare.
iar 2: cremwustii. Acestia sunt preparati din resturi de carne si grasime. In general, cremwustii facuti din carne de pui sunt mai putin sanatosi decat cei din porc si vita deoarece se foloseste carne separata mecanic (adica resturile de carne care nu sunt comercializate separat, ex piept de pui, pulpe de pui). In procesul lor de preparare pe langa care se adauga cantitati mari de sare si nitrat de sodiu pentru a putea fi pastrat perioada mai lunga.
Cand cumparam un mezel este bine sa fim foarte atenti la eticheta si sa gasim mezeluri care au sub 5 g de grasime per 100 g. Orice mezel cu mai mult de 5 ingrediente este prea procesat,mai ales daca contine cuvinetele nitrat, sau zahar sau dextroza adaugat. Acest lucru este valabil si cand cumparat cremwusti. Variante cele mai sanatoase sunt mezelurile facute in casa, afumate sau tinute la saramura. Grija mare la cantitate, deoarece si acestea pot contine multa sare.
Alt aliment foarte folosit in tara noastra, dar la fel de nesanatos, este margarina. Desi in acte, margarina ar trebui sa fie o varianta sanatoasa, deoarece este facuta din uleiuri vegetale. Uleiurile vegetale cele mai folosite pentru prepararea margarine provin din seminte de floarea soarelui, de rapita sau seminte de in. Ele sunt grasimi sanatoase, de tipul polinesaturate ce ajuta la scaderea colesterolului rau,adica LDL Colesterol, si aduc un aport important de Omega 3 si Omega 6.
Ultima categorie de alimente despre care as vrea sa vorbesc sunt dulciurile de tipul bomboanelor sau jeleurilor.
Acest tip de aliment este extrem de indragit de catre copii si frecent folosit de parintii ca recompensa. Insa, este o categorie de alimente cu zero aport caloric, dar care poate avea mult efecte negative. Bomboanele, jeleurile si bezeaua sunt formate din peste 80% zahar procesat. Desi am tot discutat despre acest tip de produs alimentar, este important sa reamintim cele mai frecvente motive pentru care consumul de zahar in exces, adica nu mai mult de 10% din aportul zilnic de calorii, este nesanatos. 10% din aportul zilnic de calorii inseamna, pentru un copil de varsta scolara, maxim 30 g de bomboane sau jeleuri/ zi, daca nu se consuma alte produse cu adaos de zahar. Adica 5 jeleuri.
Consumul excesiv de zahar este prima cauza de obezitate, atat la copii, cat si la adulti. Este cauza principala de carii dentare si este o cauza importanta de grasime depusa pe ficat. De asemenea, cantitati mari de zahar consumate pot agita copilul si pot crea dependenta, obisnuind copilul cu gustul de dulce. Genul asta de recompense pot fi inlocuite cu fructe, ciocolata neagra sau prajituri facute in casa, cum ar fi o felie de chec sau de placinta cu mere
Daca ramai pana la final, afli la ce trebuie sa fii atent cand te uiti pe eticheta unui produs ambalat.

Пікірлер: 1

  • @teodoranistor7026
    @teodoranistor70263 жыл бұрын

    Mulțumesc❤️