Top 3 boli la tomate, tratamente la rosii, combaterea daunatorilor

In clipul acesta prezentam principalele boli si cultura de tomate.
1. Necroza tulpinilor
2. Fuzarioza
3. Verticilioza
Pentru hibrizi rezistenti puteti sa ne contactati sau puteti comanda online pe www.shop.agrosel.ro, cautand hibrizii AS5 311 F1, AS5 307 F1.

Пікірлер: 93

  • @gheorghestanciu9558
    @gheorghestanciu95582 жыл бұрын

    Foarte bine explicat.

  • @nicoletaiovan3036
    @nicoletaiovan30365 жыл бұрын

    Foarte interesant și mulțumim pentru informații

  • @danadomaneantu8497
    @danadomaneantu84973 жыл бұрын

    Idei foarte utile

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    3 жыл бұрын

    Multumim pentru feedback!

  • @georgicam299
    @georgicam2994 жыл бұрын

    Like!

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    3 жыл бұрын

    Multumim pentru feedback!

  • @constantinluchian2324
    @constantinluchian23245 жыл бұрын

    MULTUMIM PT INFORMATII

  • @popaadrian907
    @popaadrian9072 жыл бұрын

    Buna ziua, imi puteti spune si mie cu ce sa stropesc pentru tantarul tomatelor , multumesc mult .

  • @Karosh1979
    @Karosh19793 ай бұрын

    Buna ziua! Am și eu o întrebare. Dacă de ex. acum trei zile am stropit roșiile cu cropmax și ridomil , acum am văzut ca trebuiesc copilite , după copilot pot sa le dau cu champ 77 sa le închid rănile? Mulțumesc !

  • @talpeanuiuliana5187
    @talpeanuiuliana51872 жыл бұрын

    Buna ziua.o parte de solar cu tomate frunzele au inceput sa se increteasca inclusiv varful.cealalta parte este ok.care ar putea fi cauza.multumesc!

  • @cristianserbanofficial8838
    @cristianserbanofficial88385 жыл бұрын

    Va salut!Va urmaresc toate postarile cu drag ,ne puteti spune si noua care dintre soiuri sunt cele mai rezistente?Va multumim pentru informatii!

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    5 жыл бұрын

    Buna ziua, va multumim, as vrea sa specific ca doar hibrizii sunt rezistenti, fie la ofilirea vasculara, virusul mozaic al tutunului, verticilioza sau nematozi. Avem 2 hibrizi cu aceste rezistente unul cu crestere semideterminata Oltena F1 (AS5-311 F1) si Moldoveanu F1 (AS5-307 F1). Alte produse din portofoliul companiei le puteti gasi pe urmatoarea pagina: shop.agrosel.ro. Ca si sfat sa va petreceti mai mult timp in cultura proprie si sa fiti cu un pas in fata daunatorilor si a bolilor si atunci nu veti avea probleme, multa sanatate.

  • @ginatudoroiu3523
    @ginatudoroiu35232 жыл бұрын

    Bună ziua ma confrunt și eu cu o boala la roșiile din solar, mai exact se usucă de la baza pământului ce pot sa fac?

  • @valentinazamfir7290
    @valentinazamfir72902 жыл бұрын

    Am și eu o întrebare:Ce se întâmplă cu roșiile care din cauza greutății se frînge tija. Multumesc.

  • @lenutacotorceanu113
    @lenutacotorceanu1132 жыл бұрын

    Bună ziua De o săptămână vârfurile răsadurilor de roșii s au ofilit. Ce tratament trebuie aplicat ?

  • @petrevoicu9257
    @petrevoicu92573 жыл бұрын

    Bună ziua toate respectele! Îmi puteți spune cum se aplica topsin la rădăcină sau prin pulverizare și în ce perioada

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    3 жыл бұрын

    Buna ziua, cand au fost semnalate primele plante afectate se poate aplica prin sistemul de picurare calculat la 1 g/plante. Dar cei de la fitofarmacie va pot ajuta cu doza exacta. Nu se aplica prin pulverizare, doar aplicare radiculara.

  • @doinadoina6022
    @doinadoina60225 жыл бұрын

    Bună seara! O rugaminte,dezinsecția cu Barsamid omoară si triplul? Si după cat timp pot sa pun plantute in solar?Mulțumesc anticipat!

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    4 жыл бұрын

    Buna ziua, Basamidul nu este pentru insecte, este pentru nematozi si ciuperca din sol. Este o dezinfectie destul de complicata, dupa aplicare trebuie bine udat solul si acoperit cu o folie neagra, se vor respecta doze optime. Timp de 3 saptamani cel putin nu se va planta nimic in acel sol, inainte aerisiri repetate.

  • @doinadoina6022

    @doinadoina6022

    4 жыл бұрын

    @@professionalseeds Vă mulțumesc mult! Am facut această dezinfecție, si astept să mai treacă cateva zile ,sa pot face aerisirea solului Am inteles că numai așa pot să scap de trips.Am avut atac de trips in solarul cu ardei Kapia am folosit tratamente din 7 in 7 zile cu: Vertimec,Laser,Actara,Macy Talent dar degeaba s-a ofilit fiecare plantă una din alta. De aceea am încercat cu acest produs! Si vreau sa pun palant de castraveți.

  • @marymary-op9sc
    @marymary-op9sc4 жыл бұрын

    Buna ziua! Tocmai am remarcat astazi, ca varfurilor anumitor tomate si anumite ramuri sunt parca ofilite, vestejite. Mentionez ca a plouat f mult si le am cultivate in teren deschis.

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    4 жыл бұрын

    Buna ziua, inteleg, cand solul este prea saturat cu apa, stomatele din radacina se blocheaza si cand umiditatea este la fel ridicata. Astfel nu mai faceti udari cateva zile si interveniti cu un biostimulator foliar, dimineata, cu Cropmax de exemplu, o zi buna.

  • @florinlazar2089
    @florinlazar20892 жыл бұрын

    Bună ziua am o problema în solar la tomate rădăcină se usucă iar în mijlocu tulpini fiind secționata am constatat un maroniu ce poate fi ?

  • @nelyelena4476
    @nelyelena44763 жыл бұрын

    Buna ziua. De ce se usucă frunzele la roșii și devin argintii pe dosul frunzei? Nu toate roșiile sunt așa din ele câteva au acea culoare se îngălbenesc

  • @cristinagheorghe6870
    @cristinagheorghe68704 жыл бұрын

    Buna ziua as vrea sa va intreb la ce ajuta solutia previcur?Multumesc.Am pus rosiile cand temperatura era de 3 grade noaptea si acum s-au ingalbenit.Cu ce as putea sa le revigorez?Multumesc

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    4 жыл бұрын

    Buna ziua, Previcur se administreaza doar cand intampinati caderea sau aplecarea plantutelor care au undeva la 5-8 cm. Cu produsul Cropmax 10 ml la 10 litri apa foliar. O zi buna.

  • @emanuelbudean
    @emanuelbudean5 жыл бұрын

    Va multumesc frumos pentru sfaturi. Pentru verticilioza m-ai exista și alt fungicid ? La magazin a spus că Topsinul se scoate de pe piața din luna August .Este adevarat si de ce ? ?? Anul acesta mi s-au îmbolnăvit roșile de verticilioza ce hibrid de rosi este rezistent la această ciupercă .?

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    5 жыл бұрын

    Buna ziua, am inteles, sunt remedii pentru acest aspect. Unul dintre acestea este rotatia culturilor, apoi, dezinfectia solului, apoi folosirea unor amendamente cu Delcamag sau Dolomita. Folosirea in doze mai mici a ingrasamintelor care acidifieaza solul. Faceti o analiza a solului, daca aveti un pH acid atunci trebuie administrat Carbonatul de calciu, pentru corectia solului. Recomand dezinfectie sol cu Basamid forte, dar grija la administrare. Topsin va fi scos, dar cu siguranta va fi o alta alternativa pentru acest produs. O zi buna.

  • @emanuelbudean

    @emanuelbudean

    5 жыл бұрын

    @@professionalseeds Vă mulțumesc .

  • @florimos5704
    @florimos57044 жыл бұрын

    Spune-ți și un tratament complet pentru tuta absolută, vă rugăm

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    4 жыл бұрын

    Buna ziua, din pacate acest daunator poate fi combatut doar daca este mentinut si controlat de la inceputul vegetatie. Mai tarziu cand devine adult, nici o substanta activa nu il poate dobora. Ce ar fi ideal de facut. La inceput dupa plantare sa plantati in fata si in spatele ssolarilor plante gazda, precum coada soricelului, galbenele sau mustar. Dupa aceea puneti in solarii niste capcane colorate lipicoase pentru a identifica daunatorul. Daca aveti tuta se vede ff repede, ideal ar fi niste capcane cu feromoni, precum in recipiente puneti apa in care puneti puleri de Bactospeine care sunt pe baza de fermoni de sex mascul si vor atrage acolo adultii. In stadiul de larva se poate mentine sub pragul de daunare mai tarziu nu. Daca doriti combatere biologica puteti merge pe pradatori de tipul Macriolophus. In caz ca sunt vizibili deja puteti incerca tatamnete cu Coragen sau Tutafort sau Affirm si Alverde. SPor in toate, o zi buna.

  • @octavianioanoprean6375
    @octavianioanoprean63755 жыл бұрын

    Bună seara! Relativ la îngrășământul foliar cu calciu(eu utilizez INOMAXICAL), nu este periculos pentru sănătate să tratez tomatele, ardeii, vinetele acum, când le consum?! Menționez că am dat doar de 2 ori cu INOMAXICAL, în concentrație de doar 0,5%! Drept urmare, am roșii(fructe) bolnave(am și aruncat câteva!)! Am înțeles că trebuie tratate cu calciu și atunci când avem fructe. Mai mult, în cazul în care observăm că fructele suferă de deficit de Ca, trebuie să intensificăm tratamentul cu foliar cu calciu(chiar la o săptămână!)! Repet întrebarea: Tu ce zici, nu este periculos?!! Și ce-i de făcut?! Pentru că am roșii frumoase care se îmbolnăvesc! Mulțumesc anticipat! Multă sănătate și mult spor în tot ce faceți!!! P.S.: Apropo, dacă aveți, nu-mi dai, te rog frumos, adresa ta de FB? O noapte liniștită!

  • @licutamircea6012
    @licutamircea60123 жыл бұрын

    Bună ziua! Am și eu o întrebare.. Din ce motiv unele plante de roșii aproape de rădăcină se stranguleaza?

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    3 жыл бұрын

    Buna ziua, posibil sa aveti o ciuperca in sol, acest simptom de obicei este de la mana de sol. Se pot aplica tratamente radiculare cu produsul Topsin. Spor.

  • @rodirodica6466
    @rodirodica64665 жыл бұрын

    Vă rog frumos să-mi spuneti de ce se răsucesc frunzele la tomate în solar.multumesc!

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    5 жыл бұрын

    Buna ziua, frunzele in solarii se rasucesc din cauza caldurilor foarte mari, planata intra intr-un stres, nu reuseste autotranspiratia prin vasele conducatoare. NU este o boala, nu va faceti griji este un stres fiziologic. Toate cele bune.

  • @racanelloreta3357

    @racanelloreta3357

    3 жыл бұрын

    Buna dimineata, vreau sa mi spuneti va rog,zeama bordeleza sau alt fungicid pe baza de cupru afecteaza florile la legume,rosii,castraveti,ardei si alte legume,care este doza sigura la 10l apa! Multumesc frumos,o zi minunata.

  • @gabrielaisachi2483
    @gabrielaisachi24834 жыл бұрын

    BUNĂ, CUM AS PUTEA SA CA TRIMIT O POZA CU CASTRAVETI ,AN O PROB !MULTUMESC

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    4 жыл бұрын

    Va rog sa o trimiteti la adresa de mail sfaturipractice@agrosel.ro

  • @gjmmvghhikj4487
    @gjmmvghhikj44875 жыл бұрын

    Salut.am si eu o intrebare. Este prima data cand am rosii in solar. Acestea fac flori si apoi se usucă. De ce?

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    5 жыл бұрын

    Buna ziua, cauzele pot fi multiple, fie din cauza a temperaturilor si a umiditatii foarte mari din solari, nu aveti solariile bine aerisite etc. Fie aveti atac de trips. Folositi un tratament foliar cu produsul Cropmax, apoi puteti aplica un tratament biologic impotriva tripsului cu produsele Boundary+Hunter+Trainer, o zi buna.

  • @apostolconstantin2717
    @apostolconstantin27173 жыл бұрын

    Va rog daca exista ceva pentru plosnita verde a tomatelor . Multumesc !

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    3 жыл бұрын

    Kohinor sa Nuprid

  • @mihaelahotea8826
    @mihaelahotea88263 жыл бұрын

    Buna ziua! Sunt in primul an de cultura cu rosii si am o problema cu plantele de cateva zile la doua plante au aparut niste pete mici maronii oare ce poate sa fie?

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    3 жыл бұрын

    Buna ziua, sa ne trimiteti o poza pe adresa de emial: sfaturipractice@agrosel.ro

  • @dorinaszanto5575
    @dorinaszanto55755 жыл бұрын

    Salut Zoly dar cum e cu rosiile ecolocice? Nu vreau chimicale 😊.Multumesc.

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    5 жыл бұрын

    Buna, va salut cu drag. Este din ce in ce mai greu, din cauza ploilor acide, a daunatorilor si a bolilor. Dar nu este imposibil, sunt si remedii naturiste, biologice cu aminoacizi sau cu extracte din alge marine. Sau cu pradatori impotriva insectelor, sau plante gazda ce atrag aceste insecte. Stiu ca reusiti sa cultivati eco :) . Sa ne revedem cu bine, multe salutari si sanatate.

  • @viorelonofrei882

    @viorelonofrei882

    4 жыл бұрын

    Doinita.flutur

  • @alinaignea1829
    @alinaignea1829 Жыл бұрын

    Bună ziua, castraveții din dreapta ce problema au? Este mana? Si ai mei incep sa arate asemanator și as vrea sa știu ce este.

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    Жыл бұрын

    Buna ziua, da este vorba de mana castravetilor. Acest solar a fost destinat pentru a verifica sensibilitatea si rezistenta diferitilor hibrizi, un solar unde nu au fost efectuate tratamente.

  • @ionmitroi385
    @ionmitroi3855 жыл бұрын

    Va salut. Am o problema cu tomatele din solar, aparuta in urma cu 3 saptamani. Frunzele de la varf si chiar varful, se apleaca si se ofilesc atunci cand e soare puternic (chiar si dimineata). Noaptea sau cand e timp noros nu au nimica. Parca si planta nu se mai dezvolta ca inainte si mi se pare ca si rodul creste cam greu. De ieri (a fost foarte cald) am observat acest fenomen si la cateva fire din gradina. Mentionez ca am plasa de umbrire instalata de pe 18 mai, inclusiv afara, si am facut tratament cu topsin si Phosphit One la radacina dupa transplantare (de 2 ori). Frunzele de la baza nu au nimica, chiar sunt prea bine dezvoltate. Plantele au primit NPK-uri in functie de necesitati, au aerisire buna, udate suficient si chiar au crescut ca la carte pina in urma cu 3 saptamani, au legat bine primele etaje, dar, acum au problema descrisa mai sus. Va rog sa-mi dati un sfat, ce le-as putea face.

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    5 жыл бұрын

    Buna ziua, acest fenomen se repeta in toata tara la foarte multi fermieri. Nu e nici o boala, este vorba de oscilatile mari de temperatura. A fost o perioada indelungata foarte frig si ati udat cu aceasi apa cu care udati si acum la 33 de grade. Planta nu reuseste sa asimileze pana la varful de crestere toate elementele esentiale pentru o dezvoltare adecvata. Totusi se mai pot repeta tratamente foliare, Wuxal Boron, Cropmax sau radicular Blackjack-care are ca baza acizi humici, ulmici si fulvici din leonardita. Multa aerisire, indicat chiar ventilatie. Sau daca doriti sa investit in sistem de umidificare care pe timp de vara poate ajuta la scaderea temperaturilor din solarii. O zi buna.

  • @mariatodorescu8262

    @mariatodorescu8262

    5 жыл бұрын

    Ridomil e bun?cu ce pot stimula creșterea și legarea rodului?

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    5 жыл бұрын

    @@mariatodorescu8262 Buna ziua, da se pot face tratamente si cu Ridomil gold. Pentru stimularea inflorescentei se pot folosi produsele Auxiger Lg, Tomato-stim, Floramec, dar mare atentie se stropeste doar pe inflorescente. Dar, uneori pot aparea si deformari la fructificare. Respectarea dozei potrivite si cand se aplica, dupa recomandarea fitofarmaciei. O zi buna,

  • @mariatodorescu8262

    @mariatodorescu8262

    5 жыл бұрын

    @@professionalseeds vă mulțumesc.

  • @mariatodorescu8262

    @mariatodorescu8262

    5 жыл бұрын

    Pentru muștele de pe terasă ce să folosesc?🙈sunt o grămadă!!!Nu funcționează nimic!!!

  • @bartaeniko2358
    @bartaeniko23584 жыл бұрын

    Cu ce stropim?nu bolile ma interesează

  • @talpeanuiuliana5187
    @talpeanuiuliana51873 жыл бұрын

    Dupa vremea ploioasa si putina inundatie rosiile au inceput sa se ofileasca.am pus topsin l radacina se pare ca le.am salvat dar acum frunza se ingalbeneste si cv pata maronie.nu stiu sa atasez poza

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    3 жыл бұрын

    reduceti doza de udari si administrati ingrasaminte foliare naturale de exemplu Agrobion sau Cropmax. Spor.

  • @gabrielapuiu1847
    @gabrielapuiu18474 жыл бұрын

    Buna ziua..unele rosii au vîrful.ff încretit.de ce oare?

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    4 жыл бұрын

    Buna ziua, poate asa este segmentul. Ne puteti trimite o poza sa vedem cu exactitate pe aderesa de email: sfaturipractice@agrosel.ro

  • @hummingbird9868
    @hummingbird9868 Жыл бұрын

    Multumim pt informatii ? Cand descoperiti o planta afectata stropiti toate , nu ?

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    Жыл бұрын

    Buna ziua, da trebuie stropit preventiv sa nu se transmita si la celeelalte prin lucrarile mecanice.

  • @hummingbird9868

    @hummingbird9868

    Жыл бұрын

    @@professionalseeds multumesc mult.

  • @costelpricop6889
    @costelpricop68895 жыл бұрын

    Ar trebui sa aratati si simtome de boala in stare incipienta, cand se mai pot face tratamente eficiente.

  • @cornelcotoia85
    @cornelcotoia853 жыл бұрын

    copilul rupt din planta mama poate fi pus la inradacinat , cum anume...si daca pastreaza caracteristicile in totalitate ?

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    3 жыл бұрын

    Buna ziua, da se poate, dar nu toate se vor prinde, deoarece trebuie pastrata o umiditate ridicata, trebuie adaugat in truba perlit , care sa ajute inradacinarea. Puteti incerca si sa vedeti care este procentajul de prindere de exemplu din 20 de copili. Spor si culturi bogate.

  • @talpeanuiuliana5187
    @talpeanuiuliana51873 жыл бұрын

    Mustele sunt insecte polanizatoare sau dauneaza.sunt cam multe in solar.si sunt niste muste colorate portocaliu.daca sunt muste

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    3 жыл бұрын

    Nu sunt bune pentru polenizare, trebuie facut un tratament impotriva lor. www.botanistii.ro/blog/tratamente-informatii-legume-tomate-rosii/

  • @lenutacalin2141
    @lenutacalin21415 жыл бұрын

    Este suficient acel ghiveci pt o plantă ? Mulțumesc !

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    5 жыл бұрын

    Buna ziua, in ghiveci folosim doar pentru cercetare, deoarece astfel putem face doua cicluri pe an. O zi buna.

  • @crystynycaable
    @crystynycaable4 жыл бұрын

    Si poți sa stropesti pt mană cu toate chimicalele când de fapt nu e mană.

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    4 жыл бұрын

    Buna ziua, cel mai important este sa se identifice cu exactitate boala. Niciodata o boala, precum mana nu se va dezvolta la fel la fiecare fermier. Plus bolile au mai multe etape de dezvoltare, incipienta , mediocra si tardiva. De obicei majoritatea dintre substantele active actuale de pe piata pot combate si mana si alternarioza si antracnoza si majoritatea dintre bolile fungice, putregai cenusiu, putregai apical, putregaiul fructelor si multe altele. Dar important este sa faceti tratamente diferentiate cu doze optime si in conditii optime de aplicare. O zi buna.

  • @ninaioncea7107
    @ninaioncea71074 жыл бұрын

    Buna ziua! Puteti sa mi spuneti cu ce pot trata rosiile, dupa ploi arata precum in foto si cred ca isi schimba culoarea in maro jos la tulpina?

  • @ninaioncea7107

    @ninaioncea7107

    4 жыл бұрын

    Nu stiu cum sa pun pozele.

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    4 жыл бұрын

    @@ninaioncea7107 Buna ziua, v-am raspuns pe email. O zi buna.

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    4 жыл бұрын

    Buna ziua, v-am raspuns pe email.

  • @ninaioncea7107

    @ninaioncea7107

    4 жыл бұрын

    Multumesc!

  • @raduluminita7131
    @raduluminita71314 жыл бұрын

    Buna seara.Rosiile mele sunt la coacere.si frunzele de jos se usuca cu fiecare etaj. unde creste rosiile.Este normal?

  • @costelbalan3033

    @costelbalan3033

    4 жыл бұрын

    La mine cind roșiile încep sa se coacă eu îndepărtez frunzele cu o foarfecă din jurul roșiilor nu-și au rostu ele sunt mature și nu ajuta planta cu nimic și inpedica roșiile sa se coacă plus ca consuma hrana fără rost dar dacă planta se usucă toată este alta problema dar frunzele de jos cind roșiile încep sa se coacă de obicei se îndepărtează

  • @raduluminita7131

    @raduluminita7131

    4 жыл бұрын

    @@costelbalan3033 Multumesc.!

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    4 жыл бұрын

    Buna ziua, daca pe acel etaj sunt deja rosiile coapte atunci se poate face defolierea pana la urmatorul etaj care este inca in stadiul necopt si tot asa treptat inainte, o zi buna.

  • @ilieandrei583
    @ilieandrei5833 жыл бұрын

    Ă

  • @talpeanuiuliana5187
    @talpeanuiuliana51873 жыл бұрын

    Dc cad florile l etajul 4.mentionez ca au fost cam inundate .si ce tratament folosim

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    3 жыл бұрын

    Buna ziua, pai unul dintre factori este cu siguranta problema inundarii. Apoi din cauza umiditatii ridicate, din exces de azot sau neaerisiri corespunzatoare si putin polen in floare.

  • @talpeanuiuliana5187
    @talpeanuiuliana51873 жыл бұрын

    Cum ne dam seama ca tuta este pe tomate

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    3 жыл бұрын

    hektar.ro/tuta-absoluta-molia-frunzelor-de-tomate/

  • @talpeanuiuliana5187

    @talpeanuiuliana5187

    3 жыл бұрын

    @@professionalseeds cand stropim cu affirm dimineata sau seara

  • @professionalseeds

    @professionalseeds

    3 жыл бұрын

    @@talpeanuiuliana5187 buna dimineata

  • @ricaramurica2260
    @ricaramurica22604 жыл бұрын

    Toți bagă chimicale și ethrel !