Το θρησκευτικό φαινόμενο στη Μεταπολίτευση | Σταύρος Ζουμπουλάκης

«Συναντήσεις»: ο δεύτερος κύκλος 12 διαλέξεων με θέμα την Ιστορία της Μεταπολίτευσης, που διοργανώνει το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank.
Στην ένατη ομιλία του δεύτερου κύκλου, ο συγγραφέας Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, κάνει μία αναδρομή στο θρησκευτικό φαινόμενο στην Ελλάδα κατά την μεταπολιτευτική περίοδο.
Στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, η Εκκλησία, έχοντας απωλέσει μεγάλο μέρος του ηθικού της κύρους λόγω της ευνοϊκής στάσης που τήρησε συνολικά απέναντι στη δικτατορία, έχασε την επαφή της με ένα μεγάλο μέρος των νέων. Αυτή η μαζική απομάκρυνση των νέων από την Εκκλησία οφειλόταν επίσης και στις γενικότερες πολιτιστικές ανακατατάξεις που γίνονταν στον δυτικό κόσμο.
Κατά τον κ. Ζουμπουλάκη: «Ο άνεμος που σάρωσε την καθολική και τις προτεσταντικές εκκλησίες κατά τη δεκαετία του ’60 έπνευσε και στην Ελλάδα. Το κίνημα των νέων, η αμφισβήτηση της αυθεντίας και η αλλαγή στο μοντέλο αυθεντίας μέσα στην οικογένεια, η σεξουαλική απελευθέρωση, η αστικοποίηση, το άδειασμα της υπαίθρου και η ζωή στις μεγαλουπόλεις, η γυναικεία χειραφέτηση σε όλα τα πεδία αυτά, έχουν έρθει και στην Ελλάδα ήδη από την εποχή της δικτατορίας. Μαζί λοιπόν με τη στάση της Εκκλησίας στη δικτατορία θα οδηγήσουν σε αυτή την μαζική απομάκρυνση των νέων από την Εκκλησία, όπως ακριβώς έγινε και στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Στη Μεταπολιτευτική Ελλάδα η Εκκλησία έδωσε πολλές μάχες εναντίον νομοθετικών ρυθμίσεων που πίστευε ότι αντιστρατεύονταν την πίστη της ή μείωναν το συμβολικό κύρος και την επιρροή της και τις έχασε όλες: από την αποποινικοποίηση της μοιχείας και τον πολιτικό γάμο μέχρι την πολύ κρίσιμη μάχη για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.
Το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του επέλεξε να μην έλθει σε μετωπική ρήξη με την Εκκλησία, αλλά να προχωρήσει σε μια τμηματική περιστολή των αρμοδιοτήτων της και του ρόλου της στον δημόσιο βίο, και κυρίως στην ιδιωτική ζωή των πολιτών. Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, κατά τον κ. Ζουμπουλάκη, είναι ο διαχωρισμός Εκκλησίας και κράτους στην Ελλάδα να έχει ουσιαστικά συντελεστεί σε έναν μεγάλο βαθμό.
Παρ’ όλα αυτά, η σχέση των Ελλήνων με την Ορθόδοξη Εκκλησία παραμένει σε μεγάλο βαθμό ταυτοτική. Η ορθοδοξία εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό συστατικό στοιχείο της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητάς μεγάλου μέρους του πληθυσμού και οι μεγάλες χριστιανικές εορτές παραμένουν ενσωματωμένες στην κοινωνική ζωή.
Μάθετε περισσότερα: alphab.gr/3parCb6
______________________________
Εγγραφείτε στο κανάλι μας: alphab.gr/3x5hVeR
Συνδεθείτε μαζί μας:
Website | www.alpha.gr
Facebook | alphab.gr/Facebook
Instagram | alphab.gr/Instagram
Twitter | alphab.gr/Twitter
LinkedIn | alphab.gr/LinkedIn
#AlphaBank #AlphaPolitismos #GreekHistory

Пікірлер

    Келесі