Tekoälymusiikin tekijänoikeus

Viime aikoina tekoälyllä luotu musiikki on herättänyt paljon keskustelua. Tässä videossa käsittelemme, miten Teosto suhtautuu tekoälyn avulla luotuun musiikkiin ja mitkä ovat sen tekijänoikeudelliset reunaehdot. Voiko täysin tekoälyllä tehty kappale saada tekijänoikeuden suojaa? Miten tekoälyä voi käyttää apuvälineenä musiikin tekemisessä niin, että teos voidaan rekisteröidä Teostolle? Kaikki tämä ja paljon muuta selviää tästä videosta!
0:00 Teoston linjaukset tekoälyn käytöstä musiikin tekemisessä
0:50 Esimerkki tekoälyn avustamasta kappaleen luomisesta
01:59 Tekoälyn ja ihmisen yhteistyö musiikin luomisessa
03:18 Kappaleen tekeminen omalla sanoituksella
05:30 Yksinäisyyden kantele
06:17 Yhteenveto ja vinkit

Пікірлер: 30

  • @fjalle6238
    @fjalle62385 күн бұрын

    Tämä on hyvä aihe, itseäni kiinnostaa, jos tekisin tekoälyllä sanat ja itse muokkaisin niitä.Samaten tekisin tekoälyllä musiikin ja muokkaisin/miksaisin koko kappaleen jossain toisessa ohjelmassa, siten, ettei alkuperäistä voisi tunnistaa, kuka omistaa oikeudet siihen....

  • @WebOpettaja

    @WebOpettaja

    5 күн бұрын

    Se on tilanne josta ei tällä hetkellä ole yksiselitteisestä vastausta. Paljonko tekoäly saa avustaa ennen kun tekijänoikeutta ei muodostu? Se on kysymys jota ei vielä ole vastattu.

  • @JEANKITJAGA
    @JEANKITJAGA5 күн бұрын

    1) Teosto ei liene hyväksy, että osaksi on käyttänyt sävellyksessä, esim. vaikka A-osa, niin teosto ei näytä hyväksyvän prosenttiosuudeksi 25% kummallekin. Teosto ei myöskään hyväksynyt sitä, että laitoin sanoittajan (minun) osuudeksi 80% ja tekoälyn säv. osuudeksi 20%, joka on teoston ohjeiden mukaan mahdolista, mutta näköjään ei tekoälyn kohdalla. 2) pitäisiköhän tästä lähtien alkaa tallentaa kaikki säv. & san. tekoversioiden vaiheet, jotta voisi todistaa tarpeen tullen säv. & san. omaksi. 3) Band in the boxissa on ollut vuosia mahdollisuus generoida sointujen perusteella kappale ja käyttää sooloja ja melodia ehdotuksia. PG-music sanoo niin luotujen sävellysten oikeuksien olevan tekijällä. Kumma kyllä tämä ei herättänyt huomiota teostossa eikä muuallakaan... Tekoäly etenee musiikin teossakin vääjäämättä, aikaa ei saada kääntymään taaksepäin. Huvittavinta on minusta esimerkit, joilla on perusteltu, että tekoäly käyttää esim. Johnny Be Goodia. Ns. luonnolliset ihmiset ovat käyttäneet yhä enenevässä määrin "plagiointia" joko suoraan tai hieman muunneltua, mutta se ei niin näytä huostuttavan. Luulen, että uutuuden ja tuntemattoman pelko on osa syy suhtautumisessa tekoälyynkin ja kaikkeen tietotekniikan edistykseen. 😀

  • @WebOpettaja

    @WebOpettaja

    5 күн бұрын

    Mielenkiintoista, Teoston oman kannanoton mukaan kuvaamasi tyyppinen tekoälyn käyttö on ok.

  • @jannekananenpolittinenyoutubev
    @jannekananenpolittinenyoutubev5 күн бұрын

    defender palomuurin ipsec asetuksissa voi valita todennusmenetelmä mikä sopii kotikoneille

  • @WebOpettaja

    @WebOpettaja

    5 күн бұрын

    Kotikoneelle sopiva todennusmenetelmä riippuu tarpeistasi ja turvallisuusvaatimuksistasi. Useimmissa tapauksissa Pre-shared Key on riittävä kotikäytössä, koska se on helppo konfiguroida ja hallita. Jos haluat lisätä turvallisuutta, voit käyttää Sertifikaatteja (Certificates), mutta tämä vaatii enemmän hallintaa ja ylläpitoa. Toisaalta, jos käytät järjestelmiä, jotka tukevat Windows-tilejä, "Kerberos V5" voi olla kätevä valinta. Valitse siis todennusmenetelmä, joka tasapainottaa helppokäyttöisyyden ja turvallisuuden tarpeidesi mukaan.

  • @KuntoMedia
    @KuntoMedia6 күн бұрын

    Varsin mielenkiintoista tuo tekoälyn käyttö. Ymmärsinkö oikein, että tekoälyllä "tekemääni" musiikkia voin käyttää vapaasti KZread -vidoissani? Samaa varmaan koskee myös tekoälyllä luomaani tekstiä esim. vaikka yleisönosastokirjoituksessa?

  • @WebOpettaja

    @WebOpettaja

    5 күн бұрын

    Riippuu käyttämäsi palvelun käyttöehdoista. Suno on tiukempi tässä Udio erittäin salliva.

  • @TommysVinylnaut
    @TommysVinylnaut5 күн бұрын

    Kunhan arki koittaa, niin voi jälleen Udiota tai Sunoa testailla. Mielenkiintoista on miten musiikkiyhtiöiden kanne etenee jenkeissä näitä yhtiöitä kohtaan.

  • @WebOpettaja

    @WebOpettaja

    5 күн бұрын

    Jep, odotan mielenkiinnolla sen tuloksia. Se saako tekijänoikeuden alaista sisältöä käyttää tekoälyn kouluttamiseen on todella kuuma peruna.

  • @TommysVinylnaut

    @TommysVinylnaut

    5 күн бұрын

    @@WebOpettaja Mitenköhn sitä muuten voisi kouluttaa? Musayhtiöt haistavat rahan ja haluavat jaolle.

  • @WebOpettaja

    @WebOpettaja

    5 күн бұрын

    Sitähän se on aina ollut, musiikkiteollisuus on kylmä, rahanahne ja karu.

  • @lesalmin
    @lesalmin5 күн бұрын

    Jos luon ihan itse tuollaista samantyyppistä täysin sielutonta kuraa, kuin tekoälyt luovat, pitääköhän minun jotenkin varautua todistamaan Teostolle, että se ei ole tekoälyn tuottamaa?

  • @WebOpettaja

    @WebOpettaja

    5 күн бұрын

    Listahitit ovat jo vuosikymmeniä olleet sieluttomia, tuskin se mikään vaatimus on.

  • @tomiantinoja
    @tomiantinoja5 күн бұрын

    Ehkä itsekin käyttäisin tekoälyä enimmäkseen vaan ideointiin tai miksei myös demojen tekemiseen mikäli haluaisin kaupallistaa omat biisit

  • @WebOpettaja

    @WebOpettaja

    5 күн бұрын

    Suunnittelun apuvälineenä tekoäly onkin loistava!

  • @kuoppari76
    @kuoppari765 күн бұрын

    On käsittääkseni täysin mahdotonta valvoa, että miltä osin ja millä työkaluilla musiikkikappale, tai sanoitus on tehty. On myöskin melko veteen piirrettyä, että mikä on tekoälyllä tehtyä ja mikä ei, itse olen vuosi tehnyt melodioita FL studiolla, joka on pystynyt jo ennen tekoälyä antamaan erilaisia mallinnuksia, jos rajana on tekoäly, niin musiikin tekijä harvemmin edes tietää, että mitkä työkalut toimivat tekoälyn avulla ja miltä osin. Arvio siitä onko joku biisi teoston normien mukaista jäänee hyvin pitkälti taiteilijalle itselleen ja koko linjaus vaikuttaa keinotekoiselta.

  • @TommysVinylnaut

    @TommysVinylnaut

    5 күн бұрын

    Itsekin mietin tätä.

  • @WebOpettaja

    @WebOpettaja

    5 күн бұрын

    Sanoituksen kanssa tekoälyä on mahdotonta havaita jo nyt, ja varmasti sama käy pian muunkin musiikin kanssa. Musiikkiteollisuus tosin tahtoo selvästi tämän omaan kontrolliinsa, he eivät oikeasti vastusta tekoälyllä musiikin tekoa. He vaan haluavat itse kontrolloida sitä.

  • @kuoppari76

    @kuoppari76

    5 күн бұрын

    Voisiko olla että pystytään tunnistamaan tekoälyn esittämä musiikki? (Ei varsinaista sävellystä) Teosto valvoo sävellyksiä ja sanoituksia, en jaksa uskoa, että esimerkiksi tekoälyn tekemää sävellystä voidaan mitenkään erottaa ihmisen tekemästä, jos ihmiset esittävät (ja mahdollisesti sovittavat) sen orgaanisesti.

  • @WebOpettaja

    @WebOpettaja

    2 күн бұрын

    @@kuoppari76 sävellystä ei välttämättä, tekoälyn generoima musiikki uskoakseni voidaan vielä tunnistaa.

  • @teodorlujakallio1259
    @teodorlujakallio12595 күн бұрын

    Kun tunnetusti et tykkää kritiikistä julkaisujasi kohtaan, niin pidän tämän niin lyhyenä kuin voin. ”Jos tekoälyä on käytetty teknisenä apuvälineenä luomistyössä, syntyneen musiikkikappaleen voi rekisteröidä Teostoon normaalisti kokonaan tekijänsä nimiin. Rekisteröinti kuitenkin edellyttää, että teoksen luomiseen osallistuneilla henkilöillä on ollut merkittävä panos teoksen syntyyn. Tekijä itse vastaa siitä, että teoksessa on käytetty riittävästi tekijän vapaita ja luovia valintoja. ” Teosto ei siis mitenkään tarkasti määrittele tätä. Toisten teoksistakin yleisesti lainataan osia omaan biisiin. Eli jos tuottoisin tekoälyllä muutamia sanoitus versioita ja ehkä yhdistelemällä ja pientä muokkausta, niin se on minun luovuuden toteutus. Jos tekoäly siihen tekee sävellyksen ja sovituksen ja otan kymmeniä eri vedoksia minun luovuuteni on siinä kohden käytössä. Jos siihen muokkaan näitä DAWissa vielä mieleiseeni muotoon ja lisään sinne muutamia DAWissa olevia instrumentti looppeja, niin minun luovuuteni on jo vahvasti siinä näkemyksieni kanssa millaisen haluan biisistä. Et ottanut mitään tällaista kantaa asiaan.

  • @WebOpettaja

    @WebOpettaja

    5 күн бұрын

    Otin kantaa tilanteisiin missä tekoäly on kokonaan tehnyt jonkin osa-alueen. Tilanne jossa osa-alue on tehty ihmisen ja tekoälyn toimesta on mutkikkaampi ja se veteenpiirrretty viiva mikä kertoo onko kyse tekoälyn vai ihmisen työstä sellaisessa ei vielä ole piirretty.

  • @teodorlujakallio1259

    @teodorlujakallio1259

    5 күн бұрын

    @@WebOpettaja aaa ok. Weboben kuuntelija kiittää ja kuittaa😂

  • @whittiertennyson6297
    @whittiertennyson62974 күн бұрын

    Se mitä olen noita sovelluksia katellut, niin tuotokset todellakin on vaan halpoja kopioita toisen miehen neroudesta. Ihan kivoja leluja, mutta melodioiden ja soundien osalta melkeen pelkkää plagiaatiota. Tuntuu että pohjalla on kirjasto, suosituimpien tyylien kirjasto, josta algoritmi sitte vaan valitsee jotain valittuun tyyliin sopivaa. Lopputulos on pelkkä halpa gimmick. Esimerkiksi monimutkaisen fuusion tekeminen ei todellakaan onnistu noilla ollenkaan.

  • @WebOpettaja

    @WebOpettaja

    4 күн бұрын

    Hankala sanoa, noissa kieltämättä et pysty esimerkiksi säätämään yksittäisten soittimien tekemiä melodioita. Itse tykkäisin kovasti tekoälystä, joka tuottaa midi-musiikkia.

  • @whittiertennyson6297

    @whittiertennyson6297

    3 күн бұрын

    @@WebOpettaja Noh mitä olen noita katellut niin vaikka 80's rock kuullostaa ihan joltain perus Ratt tai Wasp kamalta XDXD Eräs mun suosikki tubettaja joka menee nimellä Uncommon Ephemera käytti tuota Udiota ja kyllä se on aika hirveä viritys, tosin Uncommon Ephemera livettää lähinnä twitchin kautta koska KZreadn rajoitukset on liian jyrkät.

  • @WebOpettaja

    @WebOpettaja

    2 күн бұрын

    @@whittiertennyson6297 kyllä niillä upeaakin jälkeä saa. Esim. tämä on omia suosikkejani: www.udio.com/songs/r5vnkG44M5Jiu4sU8cU3V1

  • @ivekuukkeli2156
    @ivekuukkeli21566 күн бұрын

    Tästä tulee juristeille paljon töitä. Juristit kiittävät.

  • @WebOpettaja

    @WebOpettaja

    5 күн бұрын

    Kunnes ne korvataan tekoälyllä.