TAVI

Stenoza aortică este o boală severă şi lent progresivă. Această afecţiune este definită prin îngustatarea orificiului de deschidere al valvei, de obicei printr-un mecanism degenerativ, din cauza depunerilor de calciu şi colesterol. Afecţiunea apare mai ales la pacienţii cu o vârstă avansată, care au adesea alte afecţiuni severe şi se asociază cu disfuncţie cardiacă progresivă. De la instalarea simptomelor, fără intervenţie, speranţa de viaţă este redusă la maximum câţiva ani. Singura modalitate de a opri evoluţia către o boală cardiacă terminală este înlocuirea valvulară.
În aceste cazuri, Centrul de Boli Cardiovasculare din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” dispune de toată infrastructura materială şi resursa umană necesară asigurării tratamentului intervenţional, la înalte standard de performanţă şi calitate a actului medical pentru pacienţii diagnosticaţi cu această afecţiune.
În mod uzual, pacienţii cu stenoză aortică severă au indicaţie de înlocuire a valvei aortice cu o proteză mecanică sau biologică, prin intervenţia chirurgicală pe cord deschis, sub asistarea circulatorie. Din păcate, la o parte dintre aceştia, riscul chirurgical este atât de mare încât intervenţia nu se poate efectua, ei neavând până acum nicio soluţie de rezolvare a bolii, mortalitatea fiind în această situaţie mai mare decât cea a cancerului pulmonar metastazat.
De câţiva ani, a apărut o speranţă salvatoare de viaţă pentru aceşti pacienţi, speranţă numită TAVI - o procedură prin care se realizează implantarea unei proteze valvulare printr-o tehnică percutană, cu ajutorul unui cateter. Implantarea protezei valvulare se realizează chiar în interiorul valvei aortice native a pacientului prin introducerea unui balon de dimensiuni adecvate cu care valva îngustată este mai întâi dilatată sub control radiologic şi ecografic transesofagian, apoi realizându-se fixarea protezei la nivelul valvei aortice native disfuncţionale. Obiectivul acestei manevre medicale este îmbunătăţirea funcţiei cardiace care se poate observa practic instantaneu. Odată efectuată cu succes, procedura are un impact major asupra pacientului, crescându-i supravieţuirea şi ameliorându-i calitatea vieţii.
Protocolul tratamentului presupune o colaborare multidisciplinară, între specialiştii secţiei de Cardiologie, ai Laboratorului de Cardiologie intervenţională, ai echipei de Chirurgie cardiovasculară şi ai celor de anestezie - terapie intensivă cardiovasculară.
Intervenţia TAVI este o procedură cu rezultate clinice spectaculoase, cu o rată de succes mai mare de 95%, însă aceste intervenţii endovasculare sunt proceduri cu indicaţii precise, nefiind recomandate tuturor pacienţilor care nu sunt candidaţi chirurgicali (din cauza bolilor asociate, a dizabiltăţilor asociate vârstei avansate sau a altor afectări cardiovasculare concomitente). Astfel, există anumite categorii de pacienţi - cei cu alte afecţiuni valvulare severe asociate sau care au boală coronariană - care nu vor avea acelaşi beneficiu în urma procedurii, TAVI nefiind recomandată.

Пікірлер